The Guardian gazetesi, seks terapistleriyle yaptığı görüşmeler sonucunda libidoyu artırmanın yollarını derledi. Makalede, cinsel isteğin azalmasının normal olduğu ve stres, sağlık sorunları gibi faktörlerin libidoyu etkileyebileceği belirtiliyor. Terapistler, ruh halini iyileştirmek, sağlık taraması yapmak, partnerle iletişim kurmak gibi çeşitli önerilerde bulunuyorlar. Ayrıca, cinsel olmayan yakınlığı yeniden keşfetmek, planlama yapmak, kendine iyi bakmak ve vücut güvenini artırmak gibi ipuçları da veriliyor. Yazıda, cinsel hayatı canlandırmak için seks oyuncakları ve fantezilerin de kullanılabileceği ifade ediliyor.
3 Aralık 2023

Queensland ve Stirling üniversitelerinin yürüttüğü bir araştırma, flört aşamasında insanların kendilerine benzer yüz özelliklerine sahip kişileri daha çekici bulduğunu gösterdi. Araştırma için 682 katılımcı birbiriyle üç dakika etkileşimde bulundu ve sonrasında çekicilik ve kişilik özellikleri hakkında sorular yanıtlandı. Katılımcıların fotoğrafları çekilerek cevaplar değerlendirildi. Araştırma sonuçları, benzer yüz özelliklerine sahip kişilerin birbirlerini daha nazik bulduğunu da gösterdi.
11 Temmuz 2023

Bilkent Üniversitesi'nde bir kadın öğrenci, akademisyen C.O. tarafından fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığını açıkladı. Öğrenci, ilişkileri sırasında ve sonrasında yaşadığı şiddeti detaylandırarak, üniversite yönetimine başvurduğunu ve akademisyenin cezalandırılmasını talep ettiğini belirtti. Üniversite, idari soruşturma başlatıldığını ve sürecin takip edildiğini duyurdu.
14 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kız çocuklarının eğitim oranını artırmak için ailelerin 'erkeklerle aynı okula göndermek istememe' endişesine çözüm olarak kız çocukları için ayrı okulların açılabileceğini belirtti. Bu açıklama, sosyal medyada ve kamuoyunda ciddi eleştirilere yol açtı. Eleştiriler, bu tür bir ayrımın laik eğitim sistemine ve karma eğitim ilkesine aykırı olduğu, gerici bir zihniyeti yansıttığı ve cinsiyet ayrımcılığını pekiştireceği yönündeydi.
12 Temmuz 2023

Tarihsel afetlerde kadın ve kız çocuklarının ölüm oranlarının erkeklere göre daha yüksek olduğu belirtiliyor. Afet sırasında ve sonrasında kadınların karşılaştığı zorluklar arasında toplumsal cinsiyet rolleri, kadın bedeni üzerindeki baskı ve bakım sorumluluğu gibi faktörler yer alıyor. Ayrıca, afet bölgelerinde kadınların yüzde 52'sinin kayıt dışı çalıştığı ve bu durumun afet sonrası işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamamalarına yol açtığı vurgulanıyor.
8 Mart 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruma altına alınan bir çocuğun kuruluştan izinsiz ayrıldığı süreçlerde yeniden cinsel istismara uğradığına dair iddiaları inceliyor. Bakanlık, çocuğun 2020'den itibaren koruma ve bakım altında olduğunu ve cinsel istismar suçlamasıyla açılan davada sanıkların tutuklu olduğunu belirtti. Çocuğun ihtiyaç duyduğu tüm tıbbi ve psikososyal destek hizmetlerinin uzman ekipler tarafından sağlandığı ve çocuğun izinsiz ayrıldığı her durumda kolluk kuvvetlerine haber verildiği ifade edildi.
10 Ağustos 2023

Britanya Psikoloji Derneği tarafından yayımlanan bir çalışma, genellikle komik bulunmayan 'baba şakalarının' çocukların psikolojik olarak güçlenmesine katkı sağladığını gösteriyor. Araştırmaya göre, bu tür şakalar çocuklara tuhaflıkla baş etmeyi öğretiyor ve yargılanma veya utandırılma durumlarına karşı daha dayanıklı hale gelmelerine yardımcı oluyor. Ayrıca, çocuklar beceriksizlik karşısında nasıl tepki vereceklerini öğrenerek özgüven kazanıyor ve sosyal durumlarda uygun davranış sergileme becerisi geliştiriyorlar.
23 Mart 2023

Diyetisyen ve beslenme uzmanı Ender Saraç, eşi Benan Saraç tarafından şiddet gördüğünü iddia ederek uzaklaştırma kararı aldırmıştı. Benan Saraç ise psikolojik şiddet iddiasında bulunmuştu. Bir kullanıcının, Saraç'ın oğluna cinsel istismarda bulunduğu iddiası üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuğa ve anneye psikososyal destek sağlanması ve hukuki sürecin takip edildiğini açıkladı. Ayrıca, çocuğun olumsuz etkilenmemesi için yayın yasağı talep edildiği belirtildi.
8 Aralık 2023

Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından hazırlanan Pestisit Atlası, çocuklar ve kadınların pestisitlerden daha fazla etkilendiğini belirtiyor. Türkiye'de yılda 60 bin ton pestisit kullanılıyor ve bu durum çocukların nörolojik gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Atlas, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin pestisitlere maruziyette de kendini gösterdiğini ortaya koydu. Tarımda çalışan kadınlar genellikle daha düşük gelir düzeyine sahipler ve karar verme gücünden yoksunlar. Pestisitlerin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkisi, erkekler ve oğlan çocukları üzerindeki etkisinden farklı.
13 Ekim 2023

Bilkent Üniversitesi öğrencileri, 8 Mayıs'ta cinsel taciz ve şiddet vakalarına karşı okul yönetiminin yetersiz tepkisini protesto etti. Öğrenciler, yönetimin cinsel tacizi önleme birimini ve soruşturma süreçlerini iyileştirme taleplerine kayıtsız kaldığını ve yaşanan taciz ve şiddet vakalarına gerekli yaptırımları uygulamadığını belirtti. Son dönemde yaşanan en az yedi taciz ve şiddet vakası öğrenciler tarafından dile getirildi. Yönetimin bu vakalara karşı yeterli yaptırım uygulamadığı, bazı durumlarda ise hiçbir yaptırım uygulanmadığı ifade edildi.
13 Mayıs 2023

ABD Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Z kuşağının psikolojisinin çevre kirliliği ve iklim krizi gibi faktörler nedeniyle bozulduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre, sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte gençler arasında depresyon ve umutsuzluk duyguları artmış. Psikolog Dr. Jean Twenge, sosyal medya ve ekran süresinin gençlerin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Ayrıca, akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla gençlerin sosyal etkileşimleri ve geleneksel gençlik aktivitelerine katılım oranları düşmüş.
22 Haziran 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBE) arttığı, günlük bir milyondan fazla insanın bu tür enfeksiyonlara yakalandığı belirtiliyor. Türkiye'de cinsel sağlık bilgilerine erişim kısıtlı ve önleyici yöntemler pahalı olduğu için bulaşma riski yüksek. CYBE'lerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği ve 15-45 yaş arasında daha sık görüldüğü ifade ediliyor. Gençlerin bu hastalıklardan korunma bilgisine ve sağlık hizmetlerine erişiminde eksiklikler olduğu, eğitim ve farkındalık yetersizliğinin hastalıkların yayılmasına zemin hazırladığı vurgulanıyor. Kondom kullanımının önemi ve gençlere yönelik cinsel sağlık eğitimi gerekliliği üzerinde duruluyor. Ayrıca, seks işçilerinin kondom erişiminde yaşadığı zorluklar ve bu durumun enfeksiyonların yayılmasına etkisi tartışılıyor.
2 Şubat 2023

Britanya Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) personeliyle yapılan bir araştırma, kadın cerrahların meslektaşları tarafından cinsel saldırıya uğradığını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, çoğunlukla kadın stajyerler kıdemli erkek cerrahlar tarafından tacize uğradı. Araştırmanın bulgularına göre kadınların %63'ü meslektaşlarının cinsel tacizine uğradı, %30'u cinsel saldırıya uğradı ve %11'i kariyer fırsatlarıyla ilgili olarak kendilerine yönelik zorla fiziksel temas kurulduğunu belirtti.
12 Eylül 2023

İspanya'da yapılan bir araştırmada, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının agresif prostat kanseri riskini artırabileceği tespit edildi. 1992-1996 yılları arasında 15 bin 296 kişinin yemek yeme alışkanlıkları incelendi ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları bulunan 609 kişide agresif prostat kanseri geliştiği görüldü. Araştırmacılar, sağlıklı beslenmenin prostat kanseri riskini önlemek için iyi bir strateji olabileceğini ve diğer kronik hastalıkların riskini de azaltabileceğini belirtti.
23 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 8'inci Aile Şurası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Türk milletinin küresel cinsiyetsizleştirme dayatmalarına boyun eğmeyeceğini belirtti. Aileyi hedef alan en büyük tehdidin, küresel güç odaklarının teşvik ettiği cinsiyetsizleştirme politikaları olduğunu ifade eden Erdoğan, aile yapısının dinamitlenmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
26 Ekim 2023

İstanbul Politikalar Merkezi ve Ankara Enstitüsü tarafından yapılan 'Türkiye'de Dindarlık Algısı' araştırması, katılımcıların %73'ünün Türkiye'de dindarlığın azaldığını düşündüğünü ortaya koydu. Araştırmada, katılımcıların %41'i dindar insanların devlet yönetiminde yer almasını olumlu bulurken, %37'si buna karşı çıktı. Siyasi partilerin dini söylemler kullanmasından rahatsızlık duyanların oranı %53 iken, Diyanet İşleri Başkanlığı'na güvenenlerin oranı %35,4 ve dini kurum ve cemaatlere güvenenlerin oranı ise yalnızca %13,9 olarak belirlendi.
7 Kasım 2023

Yeni bir araştırma, dişi hayvanların ayırt edici özelliklere sahip erkekleri eş olarak seçmeyi diğer dişilerden öğrendiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, dişi hayvanların büyüklerinin veya akranlarının eş seçimlerini kopyalayabileceğini ve ayırt edici erkekler için bir tercih geliştirebileceğini belirtti. Ancak genç dişilerin hataları, erkeklerde tek bir çekici özelliğin diğerlerini geride bırakarak öne çıkmasını engelliyor ve zaman içinde dişilerin tercihlerinde değişikliklere bile yol açabiliyor.
9 Ekim 2023

Lokman Hekim Sağlık Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her 10 tıp öğrencisinden biri mesleğe başlamadan şiddet görüyor ve her dört sağlık çalışanından biri fiziksel şiddetle karşı karşıya kalıyor. Şiddet mağduru öğrencilerin büyük bir çoğunluğu bağırma ve psikolojik aşağılamaya maruz kalıyor. Fiziksel saldırılar arasında yumruk, tekme, tokat gibi eylemler yer alırken, sağlıkta şiddetin küçük bir yüzdesi cinsel şiddet olarak raporlanmış. Vakıf, sağlık çalışanları için daha güvenli çalışma ortamları oluşturmayı ve kamuoyunda farkındalığı artırmayı hedefliyor.
27 Nisan 2024

Prof. Dr. Çağatay Güler, çevre kirliliğinin kadınlar üzerindeki etkilerini vurgulayarak, bu durumun kadına yönelik şiddetin bir başka boyutu olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor. Çalışmalar, çevresel kimyasalların kadın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini göstermekte; özellikle kanser, üreme sistemi sorunları ve iç mekan kirliliği gibi konulara dikkat çekilmekte. Güler, kadınların çevre bilincinin aile ve toplum sağlığı üzerinde belirleyici olduğunu ve ekofeminizm açısından kadınların doğaya daha duyarlı yaklaştığını ifade ediyor.
29 Nisan 2024

Türkiye'de bir zamanlar genç nüfusa sahip olmanın bir özelliği olarak kabul edilen durum, doğurganlık oranındaki düşüşle değişmek üzere. 2022 yılında 15-44 yaş arası kadın başına düşen canlı doğum oranı 1.61'e düşmüş ve 2023'te bu oranın daha da azalması bekleniyor. Bu düşüşün ana sebepleri arasında ekonomik koşullar ve gelecek kaygısı gösteriliyor. İnsanlar, maddi zorluklar ve kaliteli eğitim gibi konularda endişe duydukları için daha az çocuk sahibi olmayı tercih ediyorlar.
8 Şubat 2024
İşaretlediklerim