Aspendos Antik Kenti'nde Roma İmparatorluğu dönemine ait Zeus ve Afrodit'i tasvir eden iki heykel bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, heykellerin 2 bin yıllık olduğunu ve 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedildiğini belirtti. Heykellerin, İki Katlı Dükkanlar-Stoa Kompleksi'nde bulunduğu ve ülkenin kültür ve turizm hayatına katkı sağlayacağı ifade edildi.
27 Mayıs 2024

Arkeologlar, Michigan’ın kuzeyinde yer alan Colonial Michilimackinac’ta 18. yüzyıldan kalma bir pirinç ticaret yüzüğü buldu. Yüzük, 1780’lerden kalma bir yıkım moloz yığınında bulundu ve Mackinac Eyaleti Tarihi Parkları tarafından 'heyecan verici' bir keşif olarak tanımlandı. Bu yüzük, laik ticaret malları arasında yer alıyor ve bölgedeki arkeolojik kazılar 1959'dan beri devam ediyor.
29 Haziran 2024

Mersin'in Silifke ilçesinde, coğrafi işaret tescili bulunan Silifke çileği için hasat sezonu açıldı. Toplam 20 bin dönüm arazide, 17 bin dönümü açık alanda ve 3 bin dönümü örtü altında olmak üzere üretilen çilek, sabahın erken saatlerinde işçiler tarafından toplanmaya başlandı. 2019 yılında coğrafi işaret tescil belgesi alan Silifke çileğinden bu yıl yaklaşık 80 bin ton rekolte bekleniyor. Hasat süresince bölgeye civar illerden yaklaşık 12 bin işçi gelmektedir.
27 Mart 2023

Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde düzenlenen bir operasyonda 135 parça tarihi eser bulundu. Jandarma ekipleri, tarihi eser kaçakçılığı tespit etti. Şüphelinin aracında yapılan aramada, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 102 sikke ve Roma ve Bizans dönemine ait 33 obje bulundu.
5 Kasım 2023

Bozburun Yarımadası'nda Helenistik Dönem'e ait Kaletepe Yazıtı keşfedildi. Yazıt, Anadolu'nun farklı kentlerinden gelen sekiz kişinin finansal katkılarını listeliyor ve Bozburun'un antik dönemde aktif bir ticaret merkezi olduğunu kanıtlıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Dr. Volkan Demirciler ve ekibi tarafından bulunan yazıt, bölgenin arkeolojik ve sosyo-ekonomik geçmişine dair önemli bilgiler sunuyor. Bu keşif, Türkiye'nin kültürel miras çalışmaları açısından büyük bir öneme sahip.
23 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, antik Yunan mitolojisinde çoban ve sürülerin tanrısı olarak bilinen Pan'a ait bir heykel bulundu. Heykelin 1700 yıllık olduğu düşünülüyor ve Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Heykelin yüksekliği 20 santimetre, genişliği 18 santimetre olarak ölçüldü ve sol kol ile gövde altı kısmının kırık olduğu belirlendi. Pan'ın mitolojideki önemi ve 'panik' kelimesine ilham kaynağı olması da açıklamada yer aldı.
2 Haziran 2023

Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ekibi, Çubuk'ta 1402 Ankara Savaşı'ndan kalma toplu bir mezar buldu. Bu savaşta Osmanlılar ile Moğollar arasında meydana gelmiş ve 30 ila 40 bin kişi hayatını kaybetmişti. Bulunan toplu mezar, savaşın Çubuk Ovası'nda gerçekleştiğini kesinleştirdi. AYBÜ İnsanlık Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Albayrak, Çubuk'un 15 köyünde yüzey araştırması yaparak 1402 Ankara Savaşı'na ait arkeolojik veriler topladıklarını belirtti.
9 Ekim 2023

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde bir inşaat alanında bulunan ve Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen lahit içerisindeki dört çömlek kül kabı, Müze Müdürlüğü'nde arsa sahipleri ve avukatın nezaretinde açıldı. Çömleklerin M.S. 1-2. yüzyıla tarihlendiği ve içlerinden insan kemikleri çıktığı belirlendi. Lahit, 3 Nisan'da bir bina inşaatı sırasında kepçe operatörü tarafından keşfedilmiş ve Müze Müdürlüğü görevlileri ile polis gözetiminde alandan çıkarılmıştı.
11 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da bulunan kültür varlıklarının korunması amacıyla Hatay Arkeoloji Müzesi'nde bulunan eserler, hasar görmemiş taşıyıcı sistemlerin yanı sıra metal kafesler ve kum torbaları kullanılarak güvenli hale getirildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, alınan önlemleri ve koruma altına alınan eserler arasında yer alan Hitit Kralı II. Şuppiluliuma heykelini Twitter üzerinden paylaştı.
2 Mart 2023

Isparta'nın Gelendost ilçesi Yenice köyü sınırında Eğirdir Gölü'nde suyun çekildiği bölgede tarihi eser olduğu düşünülen testi ve çömlek kalıntıları bulundu. Durumu fark eden vatandaşlar, durumu İlçe Jandarma Komutanlığı'na bildirdi. Jandarma ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri, bölgede inceleme yaptı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bilgi verildi ve kalıntıların hangi döneme ait olduğu belirlenecek.
22 Eylül 2023

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, insanların 'enkaz altında kalır' korkusuyla yastık altı birikimlerini bankalara yatırmaya başladıklarını belirtti. Yakın, bankalar adına altın eksperliği yaptıklarını ve deprem öncesine göre bu altınların oranının üç katına çıktığını ifade etti. Ayrıca, depremzedelerin kara günler için sakladıkları altınları bozdurduklarını da ekledi.
6 Mart 2023

Orta Asya’dan Horasan bölgesine, Türklerin mimari üslubunu bugüne taşıyan farklı illerdeki ahşap direkli ve kirişli camiler UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Konya Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eskişehir Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Kasaba Köy Mahmut Bey Camii, Ankara Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camii ve Afyonkarahisar Ulu Cami, dünya mirası ilan edildi. Bu camiler, Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi’ndeki ilk seri kültürel varlıkları oldu. Ayrıca, Gordion Antik Kenti de Türkiye’nin 20’inci kültürel varlığı olarak listeye alındı.
19 Eylül 2023

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki Yeniköy köyünde mezar kazısı sırasında Roma dönemine ait üçlü Hekate ve kuş figürü ile kırık halde Ay Tanrısı Men heykelciği bulundu. Köy muhtarı durumu jandarmaya bildirdi. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları incelemede eserlerin Roma dönemine ait olduğunu tespit etti. Bulunan eserler, müze müdürlüğüne teslim edildi.
18 Eylül 2023

Mısır'da 3 bin 250 yıllık bir ostrakon (topraktan yapılmış, yazılı çanak çömlek parçası) bulundu. Milattan önce 1250 tarihli bu ostrakonun üzerinde işçilerin işe gelmeme mazeretleri yazıyor. Mazeretler arasında 'bira mayalıyor', 'annesini mumyalıyor', 'akrep ısırdı', 'tanrıya adak', 'hasta', 'evini inşa ediyor' gibi ifadeler bulunuyor. Ostrakon, II. Ramses'in '40'ıncı Yılı' olarak etiketlenmiş ve üzerinde 40 işçi ismi ile tarihler yer alıyor.
30 Ekim 2023

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, sahte tarihi eser satışına ortak etme vaadiyle bir kişiyi 10 bin avro dolandıran iki şüpheli tutuklandı. Mağdur Metin Y., iki kişinin kendisine altın görünümlü sahte heykeller göstererek dolandırdığını ihbar etti. Şüpheliler, İzmir'de düzenlenen operasyonla yakalandı ve ifadelerinde suçlarını itiraf etti. Denizli Müze Müdürlüğü, heykellerin sahte olduğunu tespit etti.
16 Mart 2024

NASA'nın Curiosity aracı, Mars'ta daha önce hiç görülmemiş sarımsı yeşil renkte saf kükürt kristalleri keşfetti. Bu keşif, Curiosity'nin Gediz Vadisi kanalını araştırırken bir kaya yığınının üzerinden geçip birini çatlatması sonucunda gerçekleşti. Bilim insanları, bu bulgunun Mars'ın kozmik tarihi ve potansiyel kolonizasyonu için önemli olabileceğini belirtiyor. Saf kükürt, Dünya'da yalnızca volkanik süreçler veya sıcak su kaynakları gibi aşırı koşullar altında oluşur.
23 Temmuz 2024

4 bin yıllık bir kafatası üzerinde yapılan araştırmalar, eski Mısırlı doktorların kanserli lezyonları cerrahi olarak çıkarmaya çalıştıklarına dair kanıtlar ortaya koydu. İspanya, Britanya ve Almanya'dan bilim insanları, Cambridge Üniversitesi'nin Duckworth Koleksiyonu'nda saklanan iki kafatası üzerinde çalışarak, kanserli lezyonların çevresinde kesik izleri buldular. Bu bulgular, insanlık tarihinde cerrahi kanser tedavisinin belgelenmiş ilk örneği olabilir. Araştırma sonuçları, Frontiers in Medicine dergisinde yayınlandı.
31 Mayıs 2024

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde bir kuyumcunun camını kırarak içeri giren ve 33 bilezik çalan hırsızlık şüphelisi tutuklandı. Güvenlik kameralarına zarar verilen olayda çalınan bileziklerin üç tanesi gerçek altın, geri kalanının ise imitasyon olduğu tespit edildi. Polis, güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyerek şüpheliyi tespit etti ve gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli A.K., tutuklanarak cezaevine gönderildi.
4 Nisan 2023

Harran Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarında 5. yüzyıla ait büyük bir kilise bulundu. Kilisenin bazilika planlı olduğu ve akantüs yapraklı sütun başlıkları gibi detaylara sahip olduğu belirtildi. Kazı çalışmalarında kilisenin kuzey nefi ve revak sütunları ortaya çıkarıldı. Kilisenin Moğollar tarafından yakılıp yıkıldığı ve sonrasında bir depremle hasar gördüğü tespit edildi.
2 Temmuz 2024
İşaretlediklerim