Beyaz Saray, Gazze'de yaşanan açlık krizinin farkında olduklarını ve bu sorunu hafifletmek için gerekli adımları atacaklarını belirtti. Gazze'de 23 binden fazla Filistinlinin ölümüne ve ciddi bir açlık krizine yol açan savaşın ardından, Birleşmiş Milletler bölgedeki insanların yüzde 40'ının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bölgeye daha fazla gıda girişi için İsrail ile temas halinde olduklarını ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bölge gezisinde bu konuya odaklandığını ifade etti.
11 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı ve Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Gazze halkı için 280 milyon liralık insani yardım yapmaya hazır olduklarını belirtti. Bayraktar, İsrail'in Gazze'de 'savaş suçu işlediğini' ifade etti ve uluslararası kamuoyunu 'harekete geçmeye' çağırdı. Bu açıklama, İsrail ve Gazze arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi.
20 Ekim 2023

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, bölgenin kuzey kesimlerinde yaklaşık 600 bin kişinin kıtlık nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırılar sonucu kente elektrik, su, yardım ve yakıt girişi kesilmiş, yerinden edilenlerin sayısı 2 milyona ulaşmıştır. Birleşmiş Milletler ve UNICEF, Gazze'deki durumun ciddiyetine dikkat çekerek, özellikle çocukların yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski altında olduğunu belirtmiştir.
26 Ocak 2024

Britanya Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanı Michelle Donelan'ın Parlamento Özel Sekreteri ve Muhafazakar Parti milletvekili Paul Bristow, Gazze'de ateşkes çağrısında bulunduğu gerekçesiyle görevinden alındı. Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan bir sözcü, Bristow'un 'kolektif sorumluluk ilkeleriyle tutarlı olmayan yorumlar' yaptığını belirtti. Bristow, geçen hafta Başbakan Rishi Sunak'a yazdığı bir mektupta, kalıcı bir ateşkesin hayat kurtaracağını ve insani yardımın en çok ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlayacağını belirtmişti.
31 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler, Refah Sınır Kapısı’nın kapatılmasının ardından Gazze’ye yapılan yardımların yüzde 67 oranında azaldığını açıkladı. İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı saldırının ardından Gazze’ye yönelik kara harekatı başlatarak sınır kapısını ele geçirdi ve insani yardım geçişlerine izin vermeyeceğini bildirdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail bombardımanının yoğun bir şekilde sürdüğünü ve sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde kapandığını belirtti. Refah’ta sadece bir hastane kısmen hizmet verebiliyor.
30 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Cibaliya mülteci kampına acil insani yardım erişim talebini dört gündür reddettiğini açıkladı. BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, bu engellemenin insanların hayatına mal olduğunu belirtti. Gazze'nin kuzeyine yönelik saldırılar nedeniyle çok sayıda insan yerinden edilirken, BM'nin koordine ettiği insani yardım misyonlarının büyük bir kısmı İsrail tarafından engelleniyor.
21 Ekim 2024

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Gazze'de 1 milyondan fazla insanın hayat kurtaran yardımlardan mahrum kaldığını ve bölgede kıtlık tehlikesinin arttığını belirtti. Griffiths, uluslararası toplumu bu durumu durduramadığı için utanç duymaya çağırdı ve Gazze'ye acil gıda ve temel ihtiyaçların gönderilmesi gerektiğini vurguladı. İsrail'in saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'de açlıktan ölen çocuk sayısının arttığına dair raporlar da paylaşıldı.
18 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından bölgenin sosyo-ekonomik olarak 70 yıl geriye gittiğini belirtti. Raporda, Filistin'de yoksulluğun arttığı, işsizlik oranlarının yükseldiği ve gayri safi yurtiçi hasılanın önemli ölçüde azaldığı vurgulandı. Ayrıca, Gazze'de savaşın insan sağlığı ve ekosistem için riskler taşıyan büyük miktarda enkaz oluşturduğu ifade edildi. BM, İsrail'in insani yardımları engellediğini ve bu durumun Filistin'deki insani gelişme endeksinde ciddi bir gerilemeye yol açtığını belirtti.
22 Ekim 2024

Gazze'de, havadan bırakılan insani yardım kutularının paraşütleri açılmayınca, yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine düşmesi sonucu beş kişi öldü. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu can kaybı 30 bin 800'e ulaşmış, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar bölgedeki kıtlık durumuna dikkat çekmişti. ABD, Fransa, Mısır ve diğer bazı ülkeler Gazze'ye havadan yardım ulaştırmaya başlamış, ayrıca ABD Gazze'de bir liman kurma çalışmalarına başlamıştı.
8 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail'in Gazze'deki hastanelere yakıt ikmali başvurularına son bir haftada beş kez olumsuz yanıt verdiğini belirtti. Dujarric, bu durumun bazı hastanelerin 10 günden fazla yeni yakıt tedarikinden mahrum kalmasına yol açtığını söyledi. Ayrıca, Gazze'nin güneyinde aşırı kalabalık oluştuğunu ve çocuk felci aşı kampanyasının sürdüğünü aktardı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Filistinli sağlık çalışanlarının işkence ve gözaltına alınmasıyla ilgili raporunu dikkatle takip edeceklerini ifade etti.
28 Ağustos 2024

Biden yönetimi, Gazze'ye yönelik insani yardım ve ateşkes için çeşitli adımlar atmaya çalışıyor, ancak bu çabaların yeterli olmadığı belirtiliyor. ABD'deki siyasi görüş ayrılıkları nedeniyle, Filistinlilere yönelik destek konusunda bir tutarsızlık söz konusu. İslam ülkeleri tarafından yapılan olağanüstü bakanlar toplantısında ise Gazze'deki insani krize yönelik etkili çözümler üretilemediği ve somut adımların atılmadığı eleştiriliyor. Bu durum, Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesi konusunda uluslararası toplumun yetersiz kaldığını gösteriyor.
7 Mart 2024

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'ye un sevkiyatını engellemeye devam edeceklerini duyurdu. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürüyor ve bu saldırılar sonucunda 28 bin 473 Filistinli hayatını kaybetti. BM, Gazze'de 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Smotrich, un yardımının UNRWA aracılığıyla dağıtılacağını ancak İsrail'in bu sevkiyatı engelleme kararı aldığını ifade etti.
14 Şubat 2024

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 17 tırdan oluşan ve 370 tondan fazla insani yardım malzemesi taşıyan bir konvoyun Gazze'nin kuzeyine ulaştığını duyurdu. Konvoyda gıda, tıbbi malzeme ve giysiler bulunuyor. Bu yardım, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları ve ağır ablukası altında, karadan yapılan ilk insani yardım olarak kaydedildi. İsrail'in engellemeleri nedeniyle daha önce karadan yardım ulaştırılamıyordu ve Türkiye'nin havadan yardım ulaştırma talebi de İsrail tarafından reddedilmişti.
9 Nisan 2024

BM Sağlık Hakkı Özel Raportörü Tlaleng Mofokeng, Gazze'de son 11 ayda yaşanan şiddet olaylarını ve insan hakları ihlallerini soykırım olarak nitelendirdi. Gazze Sağlık Bakanlığı'ndan alınan verilere göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana 41 bin 206 Filistinli öldü ve 95 bin 337 kişi yaralandı. Gazze'deki sağlık altyapısının büyük ölçüde yok edildiği ve içme suyu sorunlarının ciddi sağlık problemlerine yol açtığı belirtildi. BM yetkilileri, uluslararası toplumu Gazze'deki duruma karşı kararlı bir şekilde hareket etmeye çağırdı.
16 Eylül 2024

İsrail, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) İsrail'deki faaliyetlerini düzenleyen 1967 tarihli anlaşmayı iptal etti. Bu karar, UNRWA'nın işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan yaklaşık 2,5 milyon Filistinliye sağladığı yardımları etkileyecek. İsrail, UNRWA'nın faaliyetlerini yasaklayan iki yasa tasarısını meclisten geçirdi ve bu yasalar kapsamında UNRWA'nın İsrail'de herhangi bir temsilcilik açması veya hizmet vermesi yasaklanıyor. Avrupa Komisyonu, İsrail'den bu yasağı kaldırmasını talep etti.
4 Kasım 2024

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail'in uluslararası STK'ların başkanlarına ve çalışanlarına vize vermeyi durdurduğunu açıkladı. Lazzarini, insani yardım ihtiyacının arttığını ve daha fazla insani yardım çalışanına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. İsrail'in bu kararı, insani yardım kuruluşları ve uluslararası medyanın işini yapmasını engelliyor. Lazzarini, bu kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini vurguladı.
18 Eylül 2024

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Ekim 2023'te Gazze'ye başlattığı saldırılar nedeniyle bölgede 200 okulun kapatıldığını ve bu okulların yerinden edilmiş Filistinlilere sığınak olarak kullanıldığını açıkladı. UNRWA, bazı okullarda sosyal faaliyetler ve psikososyal destek yoluyla çocukların öğrenime geri dönmesi için çalışmalar yürütüyor. Bu durum, Gazze'deki eğitim sistemini ve çocukların eğitim hakkını ciddi şekilde etkiliyor.
7 Eylül 2024

Birleşmiş Milletler, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu bölgede yaşayan yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Saldırılar nedeniyle şimdiye kadar 28 bin 858 Filistinli hayatını kaybetti, 68 bin 677 kişi yaralandı. Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki insanların kıtlığın eşiğinde olduğu ve güvenli sığınak bulunmadığı belirtildi.
17 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İtalya Başbakanı Georgia Meloni ile yaptığı görüşmede, Gazze'ye havadan insani yardım atmaya başlayacaklarını duyurdu. Biden, Gazze'nin kuzeyinde insani yardıma ulaşmaya çalışırken öldürülen Gazzeli sivillerin durumunu trajik ve korkutucu olarak nitelendirdi ve ABD'nin daha fazla yardım sağlayacağını belirtti. Ayrıca, İsrail ile yapılan görüşmelerde Gazze'ye denizden bir koridor açılması üzerine de konuşulduğunu ifade etti. Gazzeli yetkililere göre, yardım bekleyenlere yapılan saldırılarda ölü sayısı 104'e yükseldi.
1 Mart 2024

ABD, İsrail'den Gazze'deki insani durumu iyileştirmek için harekete geçmesini talep etti. ABD dışişleri ve savunma bakanları, Gazze'ye ulaşan insani yardım seviyelerinin düşmesi nedeniyle İsrailli yetkililere mektup yazdı. ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için yüzer iskele projesi başlatmıştı, ancak proje başarısız oldu. Gazze'deki insani kriz, BM'nin de dikkatini çekmiş durumda.
15 Ekim 2024
İşaretlediklerim