Beyaz Saray, Gazze'de yaşanan açlık krizinin farkında olduklarını ve bu sorunu hafifletmek için gerekli adımları atacaklarını belirtti. Gazze'de 23 binden fazla Filistinlinin ölümüne ve ciddi bir açlık krizine yol açan savaşın ardından, Birleşmiş Milletler bölgedeki insanların yüzde 40'ının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bölgeye daha fazla gıda girişi için İsrail ile temas halinde olduklarını ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bölge gezisinde bu konuya odaklandığını ifade etti.
11 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı ve Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Gazze halkı için 280 milyon liralık insani yardım yapmaya hazır olduklarını belirtti. Bayraktar, İsrail'in Gazze'de 'savaş suçu işlediğini' ifade etti ve uluslararası kamuoyunu 'harekete geçmeye' çağırdı. Bu açıklama, İsrail ve Gazze arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi.
20 Ekim 2023

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, bölgenin kuzey kesimlerinde yaklaşık 600 bin kişinin kıtlık nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırılar sonucu kente elektrik, su, yardım ve yakıt girişi kesilmiş, yerinden edilenlerin sayısı 2 milyona ulaşmıştır. Birleşmiş Milletler ve UNICEF, Gazze'deki durumun ciddiyetine dikkat çekerek, özellikle çocukların yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski altında olduğunu belirtmiştir.
26 Ocak 2024

Britanya Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanı Michelle Donelan'ın Parlamento Özel Sekreteri ve Muhafazakar Parti milletvekili Paul Bristow, Gazze'de ateşkes çağrısında bulunduğu gerekçesiyle görevinden alındı. Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan bir sözcü, Bristow'un 'kolektif sorumluluk ilkeleriyle tutarlı olmayan yorumlar' yaptığını belirtti. Bristow, geçen hafta Başbakan Rishi Sunak'a yazdığı bir mektupta, kalıcı bir ateşkesin hayat kurtaracağını ve insani yardımın en çok ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlayacağını belirtmişti.
31 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler, Refah Sınır Kapısı’nın kapatılmasının ardından Gazze’ye yapılan yardımların yüzde 67 oranında azaldığını açıkladı. İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı saldırının ardından Gazze’ye yönelik kara harekatı başlatarak sınır kapısını ele geçirdi ve insani yardım geçişlerine izin vermeyeceğini bildirdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail bombardımanının yoğun bir şekilde sürdüğünü ve sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde kapandığını belirtti. Refah’ta sadece bir hastane kısmen hizmet verebiliyor.
30 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Gazze'de 1 milyondan fazla insanın hayat kurtaran yardımlardan mahrum kaldığını ve bölgede kıtlık tehlikesinin arttığını belirtti. Griffiths, uluslararası toplumu bu durumu durduramadığı için utanç duymaya çağırdı ve Gazze'ye acil gıda ve temel ihtiyaçların gönderilmesi gerektiğini vurguladı. İsrail'in saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'de açlıktan ölen çocuk sayısının arttığına dair raporlar da paylaşıldı.
18 Mart 2024

Gazze'de, havadan bırakılan insani yardım kutularının paraşütleri açılmayınca, yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine düşmesi sonucu beş kişi öldü. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu can kaybı 30 bin 800'e ulaşmış, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar bölgedeki kıtlık durumuna dikkat çekmişti. ABD, Fransa, Mısır ve diğer bazı ülkeler Gazze'ye havadan yardım ulaştırmaya başlamış, ayrıca ABD Gazze'de bir liman kurma çalışmalarına başlamıştı.
8 Mart 2024

Biden yönetimi, Gazze'ye yönelik insani yardım ve ateşkes için çeşitli adımlar atmaya çalışıyor, ancak bu çabaların yeterli olmadığı belirtiliyor. ABD'deki siyasi görüş ayrılıkları nedeniyle, Filistinlilere yönelik destek konusunda bir tutarsızlık söz konusu. İslam ülkeleri tarafından yapılan olağanüstü bakanlar toplantısında ise Gazze'deki insani krize yönelik etkili çözümler üretilemediği ve somut adımların atılmadığı eleştiriliyor. Bu durum, Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesi konusunda uluslararası toplumun yetersiz kaldığını gösteriyor.
7 Mart 2024

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'ye un sevkiyatını engellemeye devam edeceklerini duyurdu. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürüyor ve bu saldırılar sonucunda 28 bin 473 Filistinli hayatını kaybetti. BM, Gazze'de 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Smotrich, un yardımının UNRWA aracılığıyla dağıtılacağını ancak İsrail'in bu sevkiyatı engelleme kararı aldığını ifade etti.
14 Şubat 2024

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 17 tırdan oluşan ve 370 tondan fazla insani yardım malzemesi taşıyan bir konvoyun Gazze'nin kuzeyine ulaştığını duyurdu. Konvoyda gıda, tıbbi malzeme ve giysiler bulunuyor. Bu yardım, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları ve ağır ablukası altında, karadan yapılan ilk insani yardım olarak kaydedildi. İsrail'in engellemeleri nedeniyle daha önce karadan yardım ulaştırılamıyordu ve Türkiye'nin havadan yardım ulaştırma talebi de İsrail tarafından reddedilmişti.
9 Nisan 2024

Birleşmiş Milletler, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu bölgede yaşayan yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Saldırılar nedeniyle şimdiye kadar 28 bin 858 Filistinli hayatını kaybetti, 68 bin 677 kişi yaralandı. Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki insanların kıtlığın eşiğinde olduğu ve güvenli sığınak bulunmadığı belirtildi.
17 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İtalya Başbakanı Georgia Meloni ile yaptığı görüşmede, Gazze'ye havadan insani yardım atmaya başlayacaklarını duyurdu. Biden, Gazze'nin kuzeyinde insani yardıma ulaşmaya çalışırken öldürülen Gazzeli sivillerin durumunu trajik ve korkutucu olarak nitelendirdi ve ABD'nin daha fazla yardım sağlayacağını belirtti. Ayrıca, İsrail ile yapılan görüşmelerde Gazze'ye denizden bir koridor açılması üzerine de konuşulduğunu ifade etti. Gazzeli yetkililere göre, yardım bekleyenlere yapılan saldırılarda ölü sayısı 104'e yükseldi.
1 Mart 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyindeki hastane ziyaretleri sonrası, çocukların açlıktan öldüğüne ve ciddi derecede yetersiz beslenme, yakıt, gıda ve tıbbi malzeme eksikliğine tanık olduklarını bildirdi. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye saldırıları ve abluka altında tutması sonucu, bölgede yaşanan insani kriz derinleşiyor. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı ve BM de açlıkla mücadele eden yüz binlerce kişi olduğunu duyurdu.
4 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre, Gazze'nin kuzeyindeki bölgelerde yaşayan insanların %70'i şiddetli gıda kıtlığıyla mücadele ediyor. Toplamda 1.1 milyon kişi, yani nüfusun yarısı, felaket boyutunda gıda sıkıntısı çekiyor ve yaklaşık 300 bin kişi kıtlık ölçeğinde yaşamaya çalışıyor. Uluslararası gözlemciler, Gazze'de yetersiz beslenme nedeniyle şu ana kadar 27 çocuk ve üç yetişkinin öldüğünü bildirdi. Avrupa Birliği ve BM, İsrail'i Gazze'ye insani ve ticari erişimi arttırmaya ve ateşkes için acil siyasi kararlar almaya çağırıyor.
19 Mart 2024

Türkiye'nin Gazze'ye havadan insani yardım gönderme talebi, İsrail tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'e karşı 'bir dizi yeni tedbir' alınacağını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yeni bir gerilim noktası oluşturabilir.
8 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de İsrail hava saldırısı sonucu World Central Kitchen'da çalışan yedi yardım görevlisinin ölümüne ilişkin, savaş zamanında böyle olayların yaşanabileceğini belirtti ve durumu araştırdıklarını ifade etti. İsrail, Hamas'ın saldırılarına karıştığı iddiasıyla Gazze'deki BM'ye bağlı UNRWA çalışanlarının kuzeye teslimat yapmasını yasakladı. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in yardım görevlilerini korumak için yeterli çaba göstermediğini eleştirerek soruşturma çağrısında bulundu.
3 Nisan 2024

Candan Yıldız, Gazze'de yaşanan insanlık dramını ve uluslararası toplumun bu duruma karşı sessiz kalışını eleştirdi. Güney Afrika'nın, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım davası açmasına rağmen, alınan tedbir kararlarının İsrail'i durdurmadığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına misilleme olarak başlattığı savaşın, Gazze'deki coğrafya, tarih, kültür ve inançları yok ettiği vurgulandı.
25 Mart 2024

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın talebi üzerine İsrail'in Gazze'deki Refah saldırılarını derhal durdurmasına karar verdi. Mahkeme Başkanı Nawaf Salam, Gazze'deki insani durumun felaket boyutuna ulaştığını belirtti. Mahkeme ayrıca, insani yardım için Mısır'daki Refah kapısının açılmasını ve gözlemcilerin Gazze Şeridi'ne girişine izin verilmesini talep etti. İsrail'in bu talimatların uygulanmasındaki ilerlemeyi bir ay içinde raporlaması gerekiyor.
24 Mayıs 2024

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırıları altında bulunan kentte iki çocuğun açlıktan öldüğünü açıkladı. Bu çocuklar, yetersiz beslenme ve dehidrasyon nedeniyle Şifa Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Uluslararası Adalet Divanı'nın Gazze'de insani yardıma erişim sağlanması yönündeki kararına rağmen, Şubat ayında Gazze'ye giren yardımın Ocak ayına oranla yarı yarıya düştüğü belirtiliyor. BM verilerine göre, kentte yüz binlerce kişi ciddi açlıkla karşı karşıya.
28 Şubat 2024

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze sahilinde acil yardımların deniz yoluyla ulaştırılması amacıyla orduya liman kurma talimatı vereceğini duyurdu. İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve ablukası nedeniyle bölgede ciddi bir kıtlık yaşanmakta ve yüz binlerce kişi açlıkla karşı karşıya kalmış durumda. ABD'nin bu adımı, daha önce havadan yapılan yardımların ardından gelmekte ve limanın kurulmasıyla birlikte gıda, su, ilaç ve geçici konaklama ekipmanları gibi insani yardımların daha büyük miktarlarda ulaştırılmasını sağlayacak.
7 Mart 2024
İşaretlediklerim