Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 6 Şubat'ta yaşanan depremin ardından, afetzedelere 1 Haziran'a kadar su faturası kesilmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, yıkılmış ve yıkılacak binaların geçmişe dönük su borçlarının da silineceğini belirtti. Belediye, hasarlı binaların yıkımı ve enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürmektedir.
25 Nisan 2023

Mehmet Özhaseki, depremden sonra 55 bin kişinin çadırlarda, 467 bin kişinin ise konteyner kentlerde yaşadığını belirtti. Kira fiyatlarındaki artışı arz eksikliğine bağladı. Yıkım gerektiren binalar ve inşaat süreçleri hakkında bilgi verdi. Yerinde dönüşüm için vatandaşlara teşvikler sunulacağını, 100 metrekarelik ev için 500 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi sağlanacağını açıkladı. Ayrıca, olası bir İstanbul depremi konusunda endişelerini dile getirerek, bu konuda hazırladığı projeleri paylaşacağını ifade etti.
17 Temmuz 2023

Türkiye, 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Aynı gün içinde bir başka deprem daha meydana geldi. Bu doğal afet, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis illerinde büyük yıkıma yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan bu felaketin ardından söz konusu illerde üç aylık olağanüstü hal uygulaması başlatıldığını duyurdu.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan çifte depremler sonucunda ağır hasar gören Malatya'daki Koyunoğlu Mahallesi'nde bulunan beş katlı Sezer Apartmanı çöktü. Olay yerine itfaiye, AFAD, UMKE ve polis ekipleri sevk edildi. Ekipler, enkaz altında bir kişinin olabileceği ihtimaline karşı arama çalışmalarını sürdürüyor.
24 Mart 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, Kayseri, Sivas, Nevşehir ve Niğde'de de hissedildi. Kayseri Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı, şu ana kadar can veya mal kaybı ihbarı olmadığını belirtti. Sivas'ta bir binanın giriş katında çatlaklar oluştu ve bina tahliye edildi. AFAD ekipleri, çeşitli illerden Kahramanmaraş'a destek için hareket etti. Nevşehir ve Niğde'de de vatandaşlar tedbir amaçlı dışarı çıktı.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremde yıkılan ve 72 kişinin ölümüne sebep olan Adıyaman'daki İsias Oteli ile ilgili 11 sanığın yargılanmasına başlandı. Sanıklar, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan iki yıl sekiz aydan 22 yıl altı aya kadar hapis cezası talebiyle yargılanıyor. KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve diğer ilgililer duruşmaya katıldı. Şampiyon Melekler Derneği Başkanı ve şarkıcı Haluk Levent depremzedelerin yanında olduklarını ve davanın takipçisi olacaklarını belirtti.
3 Ocak 2024

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman'da yaptığı açıklamada, 1999 öncesi yapılan ve mühendislik hizmeti almayan yapıların yüzde 98'inin yıkıldığını belirtti. Bakan Kurum, yıkılan binaların büyük çoğunluğunun yapı denetimi almamış olduğunu ve yeni binalar arasında da ağır hasarlı olanlar olduğunu fakat yıkılan oranının yüzde 2 olduğunu ifade etti. Toplam 2 milyon 535 bin yapının tespit edildiğini, bunlardan 1 milyon 191 bininin 1999 öncesi inşa edildiğini ve bu binaların yüzde 48'ini oluşturduğunu, geri kalan yüzde 52'sinin ise yeni yapı denetim sistemleri ve deprem yönetmelikleri ile güvenli hale getirildiğini açıkladı.
23 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul'da dönüşümü acil olan ve 'durduğu yerde çökebilir' denilen 318 bina olduğunu açıkladı. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası İBB'ye binaların güvenliği konusunda binlerce başvuru yapıldı. İBB, hızlı tarama yöntemiyle binaların depreme karşı mukavemetini ölçüyor ve önlem geliştiriyor. Ancak mevzuat, 10 katın üstündeki binaların hızlı taramasını engelliyor ve bu binalar akredite edilmiş kuruluşlarca inceleniyor. Gökçe, riskli binalar için kira yardımının artırılması gerektiğini ve İBB'nin İstanbul'da 4 bin 500 lira kira yardımı yapmayı planladığını belirtti.
17 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen bölgelerde incelemeler yapmak üzere bölgeye hareket ediyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre Erdoğan'ın Kahramanmaraş kent merkezi ve Pazarcık ilçesine gideceği, Hatay'da da incelemelerde bulunacağı planlanıyor. Depremler sonucunda 10 şehirde en az 5 bin 177 bina yıkıldı.
8 Şubat 2023

CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da yaşanan yıkım ve can kaybı konusunda hükümeti, belediyeleri ve müteahhitleri suçlamayı doğru bulmadığını ifade etti. Savaş, binaların ruhsatlarının ilçe belediyeleri tarafından verildiğini ve depremin şiddetinin yapıların hasar görmesinde etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Okan Tüysüz, Hatay'ın depreme hazır olmadığını ve yeni yapılan yapılarda yönetmeliklere uyulup uyulmadığının şüpheli olduğunu söyledi.
12 Şubat 2023

Diyarbakır'da 6 Şubat'ta meydana gelen depremde yıkılan Galeria Sitesi'ne ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, binaların altındaki kolonlardaki konum değişikliği, mimari planda gösterilen duvarların kaldırılması gibi yapıda meydana getirilen düzensizliklerin ve projelendirme hatalarının yıkıma sebep olduğu belirtildi. Depremde Galeria Sitesi'nde 89 kişi hayatını kaybetmiş, 20 kişi yaralı olarak kurtarılmıştı. Diyarbakır başsavcılığı, kentte yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin soruşturmayı sürdürüyor.
26 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbul'dan bina güvenliği ile ilgili binlerce başvuru aldıklarını duyurdu. İBB, başvurulara cevap vereceğini ve bina güvenliği taramalarının ücretsiz yapılacağını belirtti. Şimdiye kadar 100 binden fazla bina ziyaret edilmiş, ancak sadece 30 bini inceleme için izin vermiş. Tut, bu işlemin bilgilendirme amaçlı olduğunu ve riskli yapılar için güçlendirme süreçlerine başvurulabileceğini ifade etti.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından, gönüllüler yardımların depremzedelere ulaştırılmasında sorunlar yaşandığını belirtiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depreme müdahalede istenilen hızın sağlanamadığını kabul etti. Sosyal medya üzerinden organize edilen yardımlar bölgeye gönderilse de, özellikle Elbistan çevresindeki köylere yardım ve kurtarma çalışmalarının ulaşmadığı, koordinasyon eksikliği olduğu ifade ediliyor.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrasında, AKP'nin seçimleri ertelemek için Yüksek Seçim Kurulu'nu (YSK) devreye sokacağı öne sürüldü. Depremler, Türkiye nüfusunun yüzde 15'ini etkileyen bölgelerde meydana geldi ve 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ciddi güçlüklerle karşı karşıya olduğu belirtildi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerin 18 Haziran'a ertelenebileceğini ifade etti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı ve gazeteci Deniz Zeyrek, seçimlerin altı ay veya bir yıl ertelenebileceğine dair duyumlar aldıklarını paylaştılar.
13 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem bölgelerinde yapılacak yenileme ve inşaat çalışmalarının sadece bir inşaat projesi olmadığını, her yerleşim alanının detaylı jeolojik çalışmalarla incelenmesi gerektiğini vurguladı. Görür, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, deprem bölgelerinde aceleyle yenileme çalışmaları yapılmasının, gelecek nesillere aynı afetin yaşatılmaması gerektiğini belirtti. İktidarın deprem bölgesindeki ıslah ve yeni konut projelerini bir yıl içinde tamamlama planına karşı, Görür'ün uyarıları dikkat çekti.
7 Mart 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay'da yıkılan binalar olduğunu ve İskenderun ile Antakya'daki devlet hastaneleri ile bir polisevinin yıkıldığını bildirdi. Vali, Antakya ve Kırıkhan'da yıkık binaların bulunduğunu, havaalanı pistinde sıkıntılar yaşandığını ve çok sayıda yaralı ile hayatını kaybedenler olduğunu ifade etti. Jandarma bahçesine kurulan karargah üzerinden faaliyetlerin koordine edildiğini belirtti.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonucunda Hatay İskenderun Devlet Hastanesi'nin bir bölümü yıkıldı. Depremler Türkiye'nin birçok yerinde hissedildi ve çok sayıda artçı sarsıntı yaşandı. 7 Şubat itibariyle ölü sayısı 3 bin 381, yaralı sayısı 20 bin 426 ve yıkılan bina sayısı 5 bin 775 olarak kaydedildi. Yıkılan binalar arasında Antakya ve İskenderun hastaneleri ile Hatay'daki Akademik Hastane ve Adıyaman Gölbaşı Hastanesi de ağır hasar gören yapılar arasında yer alıyor.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından 10 gün geçmesine rağmen, deprem bölgesinde barınma, ısınma, tuvalet, banyo, temiz su ve güvenlik sorunları çözülemedi. Prof. Dr. Ali Osman Karababa ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, yardımların geç ulaştığını ve organizasyonun yetersiz olduğunu belirtti. Çadır kentlerin yeterli ve güvenli olmadığı, yangın riski taşıdığı ve hijyen sorunlarına yol açtığı ifade edildi. Bölgede ishal, uyuz gibi hastalıkların artış gösterdiği ve çöp sorununun da ciddi sağlık riskleri yarattığı vurgulandı.
16 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında hasar tespit çalışmaları yapan teknik görevlilere, raporlarını gerçekçi bir şekilde oluşturmaları konusunda çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamasına göre, 830 bin 806 binanın incelendiği ve bunlardan 105 bininin yıkılmış veya ağır hasarlı olduğu belirtildi. Kılıçdaroğlu, depremzedelerden gelen binlerce mesaj üzerine, görevlilerin zor koşullarda çalıştığını anlayışla karşıladığını ancak hak kaybına yol açmamak adına gerçekçi raporlama yapılmasının önemini vurguladı.
19 Şubat 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yapılan incelemeler neticesinde Maslak'taki 'Geçici kız konukevi yurdu'nun deprem riski taşıdığı gerekçesiyle boşaltılmasına karar verdi. Öğrencilere 2 Mart'ta yurt müdürü tarafından mesaj yoluyla bilgi verildi. İTÜ, yurdun boşaltılmasıyla ilgili haberlerin ardından Twitter üzerinden bir açıklama yaparak öğrencilerin KYK yurduna nakledildiğini ve İTÜ yurtlarında yer açıldıkça buraya yerleştirileceklerini duyurdu. Yurt sakinlerinden biri, binada son dönemde yeni bir test yapılmadığını iddia ederek duruma tepki gösterdi.
9 Mart 2023
İşaretlediklerim