Türkiye'de gerçekleşen seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda yarışacak. İktidarın uyguladığı 'heterodoks' ekonomi politikaları nedeniyle yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları devam ederken, Kılıçdaroğlu 'ortodoks' politikalara dönüş vaadiyle yatırımcıların ilgisini çekmişti. Seçim sonuçlarının belirsizliği ve Erdoğan'ın kazanması durumunda ekonomik dengesizliklerin devam edeceği endişesi, uluslararası yatırımcılar ve ekonomi aktörleri arasında kötümser yorumlara yol açtı.
15 Mayıs 2023

Yazı, İstanbul yerel seçimlerinin Türkiye'deki demokratik ve laik cumhuriyetin geleceği açısından önemine vurgu yaparak, seçmenin heyecansızlığı, ilgisizliği ve potansiyel sandığa gitmeme durumunu ele alıyor. Ayrıca, YRP'nin AKP'den oy alması, Erdoğan'ın rahat görünümü, İmamoğlu'nun siyasi pozisyonu ve muhalefetin durumu gibi konulara değinilerek, seçimlerin sadece yerel bir olay olmadığı, daha geniş siyasi ve toplumsal sonuçları olduğu belirtiliyor. Devlet ve hükümet arasındaki ayrımın gerçekçi olup olmadığı, kamu kaynaklarının kullanımı ve seçim güvenliği gibi konular da tartışma konusu yapılmış.
25 Mart 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Türkiye'de vatandaşların asıl gündeminin ekonomik kriz olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, hükümetin gerçek sorunları örtbas etmek için yapay gündemler oluşturduğunu ve vatandaşların aklıyla alay edildiğini iddia etti. Kendisinin iktidara gelmesi halinde demokrasinin güçleneceğini, ekonominin iyileşeceğini ve bolluk bereketin geleceğini ifade etti. Ayrıca, her türlü terör ve dini istismar edenlere lanet okuduğunu ve dürüst insanlarla yola devam edeceğini belirtti.
9 Nisan 2023

KONDA Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu ancak muhalefet için de kesin bir zaferin garanti olmadığını belirtti. Muharrem İnce'nin seçimleri ikinci tura bırakacak bir figür olmadığını ve şu anki popülerliğinin 'köpük' olabileceğini ifade etti. Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) kendi listesiyle seçimlere girmesini büyük bir risk olarak değerlendirdi. Erdem, genç seçmenlerin yeni arayışlar içinde olduğunu ve bu durumun İnce ve Özdağ gibi figürlere ilgi göstermelerine yol açtığını söyledi. Ayrıca, Erdoğan'ın az farkla kaybetmenin avantajlarını bildiğini ve muhalefetin erken zafer kutlamalarına girmemesi gerektiğini vurguladı.
3 Nisan 2023

Osman Ulagay, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ekonomi politikalarını eleştirdi. 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi sonrası, AKP'nin 'biz ve onlar' anlayışıyla hareket ettiğini ve ekonomide yandaş firmalara öncelik verdiğini belirtti. Devlet ihaleleri ve kur garantili projelerin bu firmalara verildiğini, devlet kaynaklarının bu firmaların büyümesi için seferber edildiğini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz politikalarının enflasyonu artırdığını ve devlet bankalarının düşük faizle yandaş firmaları desteklediğini vurguladı.
20 Mart 2024

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP MYK toplantısı sırasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin son normal seçiminin 7 Haziran 2015'te yapıldığını ve o tarihten bu yana ülkede krizlerin ve kaosun eksik olmadığını belirtti. Öztrak, mevcut yönetim sisteminin toplumun orta direğini çökerttiğini, devlet memurlarının yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum edildiğini ve alkollü içeceklere yapılan zamların bir hayat tarzına zulüm olduğunu ifade etti. Ayrıca, seçimler yaklaşırken iktidarın yargı eliyle kirli oyunlar oynadığını, Sinan Ateş cinayeti ve HDP'ye hazine yardımının bloke edilmesi gibi olayların iktidarın seçimlere müdahale etme niyetini gösterdiğini iddia etti.
9 Ocak 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, bir basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetini eleştirdi. Öztrak, Erdoğan'ın partisinin oy oranının %30'un altına inmesi nedeniyle seçim kazanmak için her yolu denemek istediğini iddia etti. Ayrıca, Erdoğan'ın ekonomi politikalarını ve yakıt fiyatlarındaki artışı eleştirdi. Öztrak, hükümetin ülkenin sorunlarına çözüm olamayacağını belirtti.
25 Eylül 2023

MAK Araştırma'nın kurucusu Mehmet Ali Kulat, cumhurbaşkanı adayları Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın seçimlerde %5 veya üzeri oy alması durumunda seçimlerin ikinci tura kalabileceğini ve bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şansını artıracağını belirtti. Kulat, bu iki adayın özellikle İYİ Parti ve CHP'den memnun olmayan seçmenlerden oy alabileceğini ifade etti. Ayrıca, 2002 seçimlerinde Genç Parti'nin aldığı oy oranının AKP'nin iktidara gelmesinde dolaylı bir etkisi olduğunu hatırlatarak, benzer bir durumun bu seçimlerde de yaşanabileceğini ima etti.
27 Mart 2023

Yazıda, Türkiye'deki yerel seçim sonuçlarının, özellikle AK Parti için beklenmedik bir hezimet olduğu ve seçmenin bu sonuçlarla kimsenin çantasında keklik olmadığını gösterdiği ifade ediliyor. AK Parti'nin, özellikle İstanbul ve Adıyaman gibi yerlerde beklenen başarıyı elde edemediği, CHP'nin ise seçimlerde birinci çıkarak önemli bir başarı elde ettiği belirtiliyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun İstanbul'da üçüncü kez galip gelmesi ve Mansur Yavaş'ın Ankara'da rakibine büyük bir fark atması gibi detaylar da yer alıyor.
2 Nisan 2024

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1067 kişiyle yaptığı ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9, Tayyip Erdoğan yüzde 38,4 oy alıyor. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu'nun yüzde 57,4 ile kazanacağı öngörülüyor. Partilerin oy dağılımında AKP yüzde 31,1, CHP yüzde 30,6 ve İYİ Parti yüzde 11,4 oranında. Araştırma sonuçlarına göre, ekonomiye dair olumlu görüşlerin artması ve muhalefetin seçimi kazanacağına olan inanç artışı, oy verme davranışlarını etkileyebilir. Ancak anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda soru işaretleri bulunuyor.
18 Nisan 2023

İsmail Saymaz, AK Parti'nin İzmir'de gösterebileceği en ideal adayın Dağ olduğunu ifade ediyor. Dağ'ın Ankara ve İstanbul'daki AK Parti adaylarına göre daha baskın bir politik yönü olduğunu ve İzmir'deki potansiyel oyların tümünü alabilecek kapasitede bir siyasetçi olduğunu belirtiyor. Ancak, CHP'nin adaylardan kaynaklı krize girdiği bir süreçte bile, AK Parti'nin İzmir'i kazanma ihtimalinin düşük olduğunu, ancak Binali Yıldırım'ı geçebileceğini vurguluyor.
16 Şubat 2024

İYİ Parti'nin son anket sonuçlarına göre oy oranlarında düşüş yaşandığı ve parti içindeki istifaların arttığı belirtiliyor. 2019 Türkiye geneli oy oranı %7,30 olan İYİ Parti'nin, İstanbul'da %3,6 ve Ankara'da %6,1 gibi daha düşük oranlara gerilediği ifade ediliyor. Partiden ayrılanların ve oyunu heba etmek istemeyen seçmenlerin, İstanbul'da Ekrem İmamoğlu ve Ankara'da Mansur Yavaş gibi adayları destekleyeceği öne sürülüyor. Ayrıca, DEM'in büyük şehirlerdeki aday çıkarma politikalarının, mağduriyetten siyasi başarı sağlama veya kaos ortamı yaratma amacı taşıyabileceği tartışılıyor.
8 Şubat 2024

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk tur sonuçlarına göre Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu ancak yüzde 50 barajını geçemediği belirtiliyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçmenlere teşekkür ederek, özellikle gençlerin ve kadınların yüksek katılımından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın beklediği sonucu alamadığını ve ikinci turda kesinlikle kazanacaklarını iddia etti. Ayrıca, toplumun değişim talebinin yüzde 50'nin üzerinde olduğunu ve AK Parti'nin oy kaybının bu değişim talebini yansıttığını belirtti.
15 Mayıs 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, borsadaki dalgalanmalar ve küçük yatırımcıların spekülatörler tarafından mağdur edilmesi konusunda mevcut hükümeti eleştirdi. Yılmaz, millet ittifakının iktidara gelmesi durumunda borsadaki düzeni değiştirerek güveni tesis edeceklerini ve küçük yatırımcıları koruyacaklarını belirtti. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) görevini yerine getirmediğini ve liyakatsiz olduğunu ifade etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Yılmaz'ın ekonominin başına getirilmesi gerektiğini savunan bir tweet'i beğendiği de haberde yer aldı.
4 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Erdoğan Toprak, iktidarın seçimler öncesinde sosyal medyada korku ve dezenformasyon yaratmak amacıyla yüksek takipçili hesaplar satın aldığını öne sürdü. Toprak, iktidarın Rus ve Macar bilgisayar korsanlarıyla da hazırlık yaptığını belirtti. İddialara göre, iktidarın bu hesaplar üzerinden İYİ Parti, DEVA ve Gelecek partileriyle ilişkili hesapları satın alarak bir videoyu dolaşıma sokmayı planladığı ancak içeriği bilinmeyen bir video hakkında bilgi verildi. Toprak, iktidarın korku yayma çabalarının başarısız olduğunu ve ülkenin asıl gündeminin ekonomik sorunlar olduğunu ifade etti.
5 Mayıs 2023

Ahmet Hakan, İstanbul seçimlerinde tırtıklayıcı olarak adlandırılan küçük partilerin önemli bir rol oynayacağını belirtiyor. İmamoğlu'nun desteklediği DEM Parti ve İYİ Parti ile Murat Kurum'un desteklediği Yeniden Refah Partisi'nin performanslarının seçim sonuçları üzerinde belirleyici olacağına dikkat çekiyor. Hakan, seçimlerin son dönemlerinde her iki adayın da bu partilere özel bir önem vermesi gerektiğini vurguluyor.
25 Şubat 2024

Yeniden Refah Partisi, Erbakan'ın Erdoğan'a zorluk çıkaran siyaseti sayesinde, AKP seçmeni üzerinde etkili olmuş ve Urfa, Bursa, Balıkesir ve İstanbul'da seçimlerin kaderini belirleyecek bir güce ulaşmıştır. Erdoğan'a karşı cephe oluşturmayı amaçlayan isimlerin AKP'ye katılması veya Erdoğan'ın yörüngesinde kalması sonucu, Yeniden Refah dışında bir alternatif kalmamıştır. Parti, kısa sürede AKP'nin korkulu rüyası haline gelmiştir.
12 Mart 2024

Mehmet Metiner, AK Parti'nin son seçimlerde CHP'ye değil, kendi iç sorunlarına yenildiğini ifade etti. Kendi nefsine yenik düşen parti üyelerinin, partinin küçülmesine neden olduğunu ve bu durumun kibir virüsü nedeniyle gerçekleştiğini belirtti. Metiner, partinin yeniden ilk günkü aşk ve öz değerlerle inşa edilmesi gerektiğini vurgulayarak, AK Parti'nin milletin partisi olduğunu ve devletin değil, milletten yana olması gerektiğini ifade etti.
5 Nisan 2024

Türkiye hem siyasi hem de ekonomik olarak derin bir krizden geçmekte ve bu iki alanda da normalleşmenin şart olduğu vurgulanıyor. Ekonomide Mehmet Şimşek yönetiminde rasyonel politikalar izlenmeye başlandığı, ancak siyaset alanında benzer bir sürecin başlaması gerektiği belirtiliyor. AKP'nin yerel seçimlerdeki performansı ve kutuplaştırma siyasetinin sonuçları ele alınarak, siyasi ve ekonomik normalleşme için demokratikleşme ve rasyonel politikaların önemi üzerinde duruluyor. İstanbul ve Ankara seçim sonuçlarının, AKP için normalleşme sürecine yönelik bir dönüm noktası olabileceği ifade ediliyor.
30 Mart 2024

Mehmet Metiner, AK Parti'nin güç zehirlenmesine yakalandığını ve parti içindeki bazı aktörlerin millete yabancılaştığını belirtti. Metiner, bu kişilerin elitist tavırlarla hareket ettiğini ve partiyi milletten kopardığını iddia etti. Ayrıca, bu kişilerin kendisini ve benzer düşünenleri partiden uzaklaştırmaya çalıştığını ifade etti. Metiner, bu durumun devam etmesi halinde milletin faturayı AK Parti'ye keseceğini vurguladı.
31 Mayıs 2024
İşaretlediklerim