İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandı ve İstanbul 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki dakikalık müzakere sonucunda beraat etti. Duruşma savcısı Abdullah Gül, cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle sanığın beraatini talep etti. Mahkeme, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereğince beraat kararı verdi ve kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderilmesine karar verdi.
25 Mayıs 2023

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da tutuklandığı soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameye İstanbul Anadolu 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi'ne başsavcılıktan itiraz geldi. Başsavcılık, tüm şüpheliler için üç ayrı suçtan 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenledi. İddianamede, 31 şirketin mal varlıklarına el konulması ve mülkiyetlerinin kamuya geçirilmesi talep edildi. Asliye ceza mahkemesi, davanın ağır ceza mahkemesine açılması gerektiğini belirterek dosyayı başsavcılığa geri gönderdi.
10 Temmuz 2024

Zafer Partisi yöneticisi Adem Taşkaya, 13 Kasım 2022'de İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında avukat Jiyan Tosun'u sosyal medyada 'fail' olarak hedef göstermişti. Küçükçekmece 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Taşkaya, Tosun'un fotoğrafını yanlışlıkla paylaştığını savundu. Mahkeme, Taşkaya'ya toplamda beş yıl dört ay hapis cezası verdi, ancak 'hal ve davranışları' gerekçesiyle cezayı üç yıl 17 ay 10 güne indirdi. Tosun'un avukatı Eren Keskin, bilgilerin polis veya jandarmadan alındığını iddia ederek, Telegram hesaplarının araştırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), avukatların dilekçelerinde kullandığı ifadeler nedeniyle uyarı cezası almasını 'ifade özgürlüğü hakkının ihlali' olarak nitelendirdi. İki avukat, müvekkillerinin polis tarafından dövüldüğünü iddia etmiş ve bu durumu raporlaştırmak istemişti. Ancak, muayeneyi yapan doktorun gerçeğe aykırı rapor hazırladığını iddia eden avukatlar, doktor hakkında şikayette bulunmuştu. Bu durum üzerine Eskişehir Barosu avukatlara uyarı cezası vermişti. AYM, avukatların ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve yeniden yargılama yapılması gerektiğini belirtti.
2 Kasım 2023

İstanbul Adalet Sarayı'na götürülen Seçil Erzan'ı taşıyan cezaevi aracı Büyükçekmece'de kaza yaptı. Olay yerine çağrılan midibüsle Seçil Erzan adliyeye sevk edildi. Kazanın detayları ve olası yaralanmalar hakkında henüz bilgi verilmedi. Olayla ilgili güncellemeler bekleniyor.
24 Mayıs 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gazeteci Ayşenur Arslan'ın ve yönetmen Ezel Akay'ın sözlerini gerekçe göstererek Halk TV'ye para ve program durdurma cezası verdi. Ayşenur Arslan'ın İçişleri Bakanlığına yönelik terör saldırısıyla ilgili sözleri nedeniyle Halk TV'ye 'terörün amacına hizmet' savıyla yüzde 5 para, beş kez de program durdurma cezası verildi. Ayrıca, Ezel Akay'ın Altın Portakal Film Festivali'nden 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle çekilmesini eleştiren sözleri nedeniyle de 'eleştiri sınırını aşmaktan' yüzde 3 para cezası verildi.
4 Ekim 2023

Denizbank, bir şube müdürünün tutuklanmasıyla başlayan dolandırıcılık davasında zarar gören 'iddia sahipleri'nin zararlarını neden karşılamayacağını açıkladı. Banka, ödeme yapılması durumunda zimmet suçu oluşacağını belirtti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun raporu ve savcılığın takipsizlik kararı sonrası, bankanın dolandırıcılık olayındaki sorumluluğu tartışılmaya devam ediyor. Denizbank, ödeme yapmamasının sebebini, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın ödeme yapılmasının banka yöneticileri için zimmet suçu teşkil edeceğini ifade ederek açıkladı.
28 Kasım 2023

Sedat Peker'in 'basın danışmanı' Emre Olur, Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Ancak Anadolu başsavcı vekilinin itirazı sonucu üst numaralı ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilen itiraz üzerine Olur hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve tahliye olamadan yeniden tutuklandı. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
26 Ocak 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan avukat ve TİP Hatay milletvekili adayı Can Atalay, 'örgüt propagandası yapmak' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek' suçlamalarıyla yargılandığı başka bir davanın duruşmasına SEGBİS ile katıldı. Duruşmada avukat Mehmet Ümit Erdem, yedi buçuk yıldır süren davanın bir an önce sonuçlandırılmasını talep etti. Atalay, tutukluluğu nedeniyle Hatay'da bulunamadığını ve yüreğinin orada olduğunu ifade etti. Duruşmayı yürüten mahkeme heyeti, aynı zamanda Gezi Parkı davasında ceza veren ve tutuklama kararı alan heyetti.
27 Nisan 2023

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olduğu belirtilen Emre Olur, 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' ve 'silahla kasten yaralama' suçlarından yargılandığı dava kapsamında tahliye edildi. Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Olur'un dosyasının Sedat Peker ana davası ile birleştirilmesine ve gizli tanığın beyanlarının hükme esas alınamayacağına karar verdi. Olur, mahkemede hiçbir zaman Peker'den talimat almadığını ve suçlamaların asılsız olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Adıyaman'da gerçekleşen İsias Oteli davasının ikinci duruşmasında, mahkeme tutuklu sanıklar Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt ve Erdem Yıldız'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Gaziantep Barosu'nun davaya katılma talebi reddedildi ve yeni bir bilirkişi raporu için dosya, teknik bir üniversiteden alınması amacıyla sevk edildi. KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, Türkiye'nin adalet sistemine olan güvenlerini ifade ettiler.
26 Nisan 2024

Alaattin Çakıcı, 11 Ocak'ta vekalet verdiği avukatı Can Sevinç'i azlettiğini duyurdu. Azil kararının gerekçesi olarak Sevinç'in kumar oynadığı ve bazı işadamlarından para aldığı iddia edildi. Sevinç ise azlinin kendi isteğiyle ayrılmasından sonra gerçekleştiğini ve yapılan açıklamaların özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini belirtti. Çakıcı daha önce infaz düzenlemesiyle tahliye edilmiş ve son dönemde muhalefete yönelik tehdit açıklamalarıyla gündeme gelmişti.
17 Ocak 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen cezanın ardından, davanın eski hakimi Hüseyin Zengin'in yerine başka bir hakim atanmıştı. Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Zengin'in ceza verme telkinini reddettiği için görev yerinin değiştirildiğini yazdı. Terkoğlu, Zengin'e yakın bir kaynağın, Anadolu Adliyesi Başsavcısının Zengin'e 'ceza verirsen yukarı mahkemeler de hazır' şeklinde baskı yaptığını iddia etti. Bu durum, yargı sürecinin tarafsızlığına dair endişeleri gündeme getirdi.
2 Ocak 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunup serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl dört aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Abdullah'ın dosyası, uzlaştırma bürosuna gönderildi ancak taraflar uzlaşamadı. Davanın 9 Mart 2023'te görülen duruşmasında karar çıktı. Hakim, Abdullah'ın hakaret suçunu işlediğine hükmederek, indirimlerle beraber 65 gün karşılığı 1300 TL adli para cezası verilmesine hükmetti. Yargılama devam ederken Orhan'ın avukatı Mehmet Akkuş tarafından Abdullah'a tazminat davası açıldı.
21 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medyada kendisine 'züppe' diyen CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan hakkında 250 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Özkan, Erdoğan'ı 'gösteriş müptelası' olmakla eleştirmişti. AKP'li Mahir Ünal, Özkan'ın bu sözlerini alıntılayarak adalet bakanını göreve çağırdı ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir başsavcılığının Özkan hakkında soruşturma başlattığını duyurdu. Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, Özkan hakkında ayrıca 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.
26 Ağustos 2024

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, İzmir'de bir sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştiren ve bu nedenle tutuklanan Dilruba K.'nın tutuksuz yargılanması gerektiğini belirtti. Zengin, Dilruba K.'nın üslup sorunu olduğunu ve söylediklerinin yanlış olduğunu ifade etti. Dilruba K., 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasından serbest bırakılmış ancak 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu devam etmektedir. İlk duruşma 3 Eylül'de yapılacaktır.
26 Ağustos 2024

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, Beyaz TV'de yayınlanan 'Derin Futbol' programında Rasim Ozan Kütahyalı'nın kullandığı dil nedeniyle Beyaz TV'ye verilen yüzde 3 oranındaki para cezasını duyurduktan sonra, Kütahyalı'nın kendisine yönelik tehdit içeren sözleri sebebiyle tazminat davası açtığını açıkladı. Kütahyalı, programda bir şarkının ismini kullanarak küfür etmiş ve bu durum RTÜK tarafından cezalandırılmıştı. Taşçı, kazanacağı tazminatı iki derneğe bağışlayacağını belirtti.
12 Ocak 2023

Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan ve serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle şarkıcı Tan Taşçı hakkında dava açıldı. Taşçı, 65 gün adli para cezası karşılığında 1300 lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Taşçı'nın paylaşım yaptığı tarihte Orhan'ın dava dosyasının istinaf aşamasında olduğunu ve aleyhine kesinleşmiş mahkumiyet kararının bulunmadığını belirtti. Bu sebepten Taşçı'nın sosyal medya hesabından 'tecavüzcü' ithamında bulunulmasının 'yazılı iletiyle hakaret suçu'nu oluşturduğuna karar verildi.
11 Eylül 2023

Arnavutluk Yüksek Mahkemesi, kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in Türkiye'ye iade edilmesine yönelik itirazını kabul etmedi. Thodex'in kapanması sonucu yatırımcılar parasını çekememiş ve İstanbul Anadolu başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Özer, kırmızı bültenle arandıktan sonra Arnavutluk'ta yakalanmış ve iade süreci başlamıştı. İade kararının ardından son sözü adalet bakanının söyleyeceği belirtiliyor.
13 Nisan 2023
İşaretlediklerim