HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iktidarın seçim öncesi Suriye'nin kuzeyinde YPG kontrolündeki Kobani'ye saldırı planladığını öne sürdü. Demirtaş, bu durumu 'sinsi bir plan' olarak nitelendirerek muhalefeti cesur bir tutum almaya çağırdı. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın neden kazanamayacak bir adayda ısrar ettiğini ve HÜDA-PAR'ı ittifaka katma çabalarını sorguladı.
28 Ocak 2023

Emekli ABD'li General McKenzie, Kürtlerin Suriye'de özyönetim hakkına sahip olduğunu belirtti. McKenzie, ABD'nin Suriye'den çekilmesi durumunda IŞİD'in yeniden güçlenebileceği uyarısında bulundu. ABD'nin Suriye'deki askeri varlığının Irak'taki varlığına bağlı olduğunu ve Kürt güçlerinin desteklenmesinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. McKenzie'nin açıklamaları, ABD'nin Suriye politikası ve Kürt güçleriyle işbirliği konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
21 Haziran 2024

HÜDA-PAR'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteğini açıklaması ve AKP listelerinden seçime girebileceği iddiaları, AKP içinde ve ittifakta rahatsızlık yaratmıştır. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre, Büyük Birlik Partisi HÜDA-PAR'ın ittifakta yer almasını eleştiriyor, AKP yönetimi ise ittifak protokolüne atıfta bulunarak eleştirilere yanıt veriyor. AKP'nin Kürt kökenli milletvekilleri özel sohbetlerde HÜDA-PAR konusundaki isteksiz tutumlarını dile getiriyorlar. HÜDA-PAR, geçmişte şiddet eylemleriyle bilinen Hizbullah örgütünün devamı niteliğinde ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacını taşıyor.
15 Mart 2023

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriyeli bir şahsın Suriyeli bir çocuğu taciz ettiği iddiası üzerine halk sokağa döküldü ve Suriyelilere ait ev, araç ve işyerleri yakıldı. Olaylar sonucunda polis ve itfaiye erleri yaralandı, şüpheli tutuklandı ve 67 kişi gözaltına alındı. Bu olaylar, Suriye'nin Türkiye denetimindeki bölgelerinde karşı saldırılara yol açtı; Afrin, El Bab ve Azez gibi yerlerde Türkiye plakalı araçlara saldırılar düzenlendi ve Türk bayrakları yakıldı. Henüz resmi bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen, sınır geçiş noktalarının kapatıldığı ve devriye uçuşlarının başladığı iddia ediliyor.
1 Temmuz 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, hem CHP hem de AKP ile görüştüklerini ve her iki partiye de aynı şartları sunduklarını belirtti. Özdağ, anayasanın ilk dört maddesi, 66'ncı madde ve terörle mücadele konularında taviz verilmeyeceğini, sığınmacıların vatanlarına dönmesi gerektiğini ifade etti. AKP'nin sığınmacılar konusunda kendi planlarını uygulamak istediğini, ancak Zafer Partisi'nin 13 milyon sığınmacının bir yıl içinde geri gönderilmesi planını kabul etmediğini ve bu nedenle içişleri bakanlığını talep ettiklerini, ancak AKP'nin bu talebi reddettiğini söyledi.
12 Haziran 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde 15 noktanın hava harekatıyla vurulduğunu duyurdu. Bu harekat, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen bombalı saldırıyı gerçekleştiren iki PKK'lı'nın Suriye'den geldiğini belirtmesi ve 'Bundan sonra PKK'nın Irak ve Suriye'deki tüm tesisleri meşru hedeftir' demesinin ardından gerçekleşti. MSB, hava harekatının, Suriye Kuzeyi'nden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
7 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya ile istikrar ve güvene dayalı ilişkilerin sürdürüleceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatını tasvip etmediklerini, ancak Türkiye'nin dış politikasında Rusya'nın önemli bir konumu olduğunu ve bu durumun değişmesi için bir sebep olmadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin yaptırımlara ilişkin tutumunun BMGK kararlarına saygı duyacak şekilde uluslararası hukuka uygun olduğunu belirtti. İttifak ortağı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ise Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı sert tepkiler verdiği ve destek gösterdiği hatırlatıldı.
20 Mart 2023

Bülent Orakoğlu'nun analizinde, ABD'nin uzun yıllardır KCK-PKK-YPG-YPJ ve SDG gibi terör örgütlerine destek verdiği ve bu grupları Ortadoğu'da kendi askerleri olarak kullandığı belirtiliyor. ABD'nin bu destekleri inkar etmesi ve yanlış bilgilendirmeler yapması, Türkiye, Suriye ve Irak gibi ülkelerle ilişkilerinde sorunlara yol açıyor. ABD'nin 2014 yılından itibaren YPG'ye verdiği desteğin ve Kongrenin PKK/YPG için ayırdığı fonların, bu grupların bölgedeki gücünü ve varlığını artırdığına dikkat çekiliyor. Ayrıca, PKK'nın NATO için de bir tehdit oluşturduğu vurgulanıyor.
27 Mart 2024

Türkiye'nin, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları tarafından alıkonan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için Hamas'la görüştüğü iddia edildi. AFP'nin bir Türk yetkiliye dayandırdığı habere göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, rehinelerin serbest bırakılması için Hamas'la müzakere sürecini başlattı. Erdoğan'ın aynı zamanda barışın sağlanması için diplomasi trafiğini sürdürdüğü belirtildi.
11 Ekim 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Türkiye'deki seçim sürecine müdahale ettiğini ve 'deep fake' içeriklerin arkasında Rusların olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, bu iddialarını somut delillere dayandırdığını ve Türkiye'nin iç işlerine karışılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna işgalini eleştirdi ve NATO'nun genişlemesine destek vereceğini ifade etti. YETAM Başkanı Yuriy Mavaşev ise Rus özel kuvvetlerinin Erdoğan'ın kazanması için her şeyi yapmaya hazır olduğunu ve Putin'in Türk muhalefetinden korktuğunu söyledi.
12 Mayıs 2023

Fehim Taştekin, Erdoğan ile Esad arasındaki olası görüşmenin tartışıldığını ve bu görüşmenin gerçekleşmesi için güvenin sağlanması gerektiğini belirtiyor. İki liderin de normalleşme ihtiyacı olduğu, ancak pozisyonlarının ve sorunlara yaklaşımlarının birbirine çok uzak olduğu vurgulanıyor. Taştekin, bu görüşmenin gerçekleşmesi için her iki tarafın da bazı adımlar atması gerektiğini ifade ediyor.
11 Temmuz 2024

İstanbul Esenyurt'ta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılacağı bir programla Suriyelilerin ülkelerine dönüşü öncesinde, Suriyelilerin evlerinden alınıp İl Göç İdaresi'ne götürüldüğü ortaya çıktı. Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Bal, bu durumun Kılıçdaroğlu'nun katılımının bilinmesinin ardından gerçekleştiğini ve başka bir anlam yüklemek istemediğini ifade etti. Belediye, daha önce de Suriyelilerin dönüşüne yardımcı olan 'Gönüllü Geri Dönüş' projesini sürdürmekteydi.
8 Ocak 2023

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, partisinin amacının bakanlık koltuğu pazarlığı yapmak olmadığını, Türkiye'yi tek adam rejiminden kurtarmak ve demokratik bir geçiş süreci sağlamak olduğunu ifade etti. Millet İttifakı'nın adayı Kılıçdaroğlu'nun HDP oylarını alıp alamayacağı tartışılırken, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokrasi gündeminde anlaşma sağlanması durumunda Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtmişti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak İYİ Parti'nin bulunduğu masaya HDP'nin getirilemeyeceğini söyledi.
8 Mart 2023

ABD yönetimi, İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle 'misilleme' saldırısı düzenleyen İran'a, Türkiye üzerinden 'saldırının kısıtlı olması gerektiği' yönünde bir mesaj iletti. İran, Suriye'deki büyükelçilik binasını vuran İsrail'e karşı misilleme saldırısı başlatmış, ancak bu saldırı beklenenden erken sona erdi. Türk diplomatik kaynaklarına göre, bu durumda diplomasi önemli bir rol oynadı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görüşmeleri sırasında, İran'ın tepkisinin belirli sınırlar içinde kalması gerektiği konusunda mutabık kalındı.
14 Nisan 2024

Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat, AKP'nin seçimlere 65 gün kala cumhurbaşkanı yardımcılığı için Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Mehmet Şimşek isimlerini değerlendirdiğini yazdı. Fırat, iktidarın deprem sürecindeki eleştiriler nedeniyle düşen desteğini toparlamak ve muhalefetin aday belirsizliğini aşmasına karşılık olarak 'sürpriz hamleler' planladığını belirtti. Ayrıca, Hüda-Par’a kontenjan verilmesi ve Yeniden Refah Partisi ile uzlaşma sağlanması gibi ittifak stratejilerinin de gündemde olduğunu aktardı.
10 Mart 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'deki düzensiz göçmenlere ilişkin son sayıları paylaştı. Toplam düzenli göçmen sayısı 4 milyon 744 bin 622 olarak belirtildi. Bu sayının 3 milyon 374 bin 53'ü Suriyeli. Ayrıca, 1 milyon 150 bin 386 göçmenin ikamet izni bulunuyor. Son üç ayda 112 bin 404 düzensiz göçmen yakalandı ve 80 bin 496 kişinin sınırdan girişi engellendi.
12 Ekim 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası Türk yetkililerle iletişime geçtiklerini ve 158 kişilik iki kentsel arama ve kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdiklerini açıkladı. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Savunma Bakanlığı (Pentagon) da ek yardımlar için Türkiye ile koordinasyon halinde. Ayrıca, ABD depremden etkilenen Suriye'ye de yardım sağlayacak.
6 Şubat 2023

PKK’nın 11 Haziran’da Suriye’de yapmayı planladığı seçimler, Türkiye’nin kararlı tutumu nedeniyle ertelendi. Ancak PKK, seçimlerin ağustos ayında yapılacağını ilan etti. Yazıda, bir terör örgütünün özerklik elde etmek için seçim yapmasının kabul edilemez olduğu vurgulanıyor ve bu durumun diğer terör örgütleri için de emsal teşkil edebileceği belirtiliyor. Türkiye'nin bu konuda tek başına itiraz ettiği, diğer ülkelerin sessiz kaldığı ifade ediliyor.
7 Haziran 2024

HDP'li Sırrı Süreyya Önder, Mezopotamya Ajansı'na verdiği röportajda, Yeşil Sol Parti'nin parlamentoda kilit bir güç olacağını ancak bunu pazarlık unsuru olarak kullanmayacaklarını belirtti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çabalarını değerli bulduğunu ancak bu durumun sonsuz bir kredi anlamına gelmediğini ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun 'Kürtler' başlıklı videosunu değerlendiren Önder, Kürt sorununun çözümü için müzakere edilmesi gerektiğini ve demokratik bir dönüşümün önemini vurguladı. Ayrıca, yeni iktidarın Kürt sorununun çözümüne katkı sunması gerektiğini ve çözümün olmaması durumunda bu sorunun 'çözmeyeni çözen' bir mesele haline geleceğini dile getirdi.
19 Nisan 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in anlaşmanın sürmesini isteyeceğine inandığını ifade etti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın anlaşmadan çekildiğini ve şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini açıkladı. Erdoğan, Putin ile telefon ve yüz yüze görüşmeler yapacağını duyurdu.
17 Temmuz 2023
İşaretlediklerim