Fitch Ratings, Türkiye'nin borçlanma araçları piyasasının yatırımcıların risk iştahının iyileşmesiyle canlandığını ve sukuk ihraçlarının arttığını belirtti. Fitch, bu canlanmanın finansman, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finans konusundaki kalkınma gündeminin etkisiyle önümüzdeki iki yıl boyunca devam edeceğini öngörüyor. Raporda, maliyetlerin yüksek kalmaya devam etmesiyle birlikte bankaların ve şirketlerin borçlanma araçları piyasasında devlet kurumlarından daha küçük paya sahip olmalarının beklendiği ifade edildi. Fitch, Türkiye'nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinin ardından risk iştahının iyileşmesiyle kısa vadeli yeniden finansman risklerinin azaldığını vurguladı.
15 Mayıs 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisi için bu yıl ve gelecek yılki büyüme tahminlerini yükseltti. Yeni rapora göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,2 ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Mayıs ayında yayımlanan tahminlerde ise bu yıl için yüzde 2,6 ve gelecek yıl için yüzde 2 büyüme öngörülmüştü. Ayrıca, Türkiye'de yıl sonu enflasyonun bu yıl yüzde 51,2 ve gelecek yıl yüzde 48,7 olması bekleniyor.
31 Ağustos 2023

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standard&Poor’s EMEA Direktörü Frank Gill, Türkiye için 2023 yılı enflasyon tahmininin ortalama yüzde 45 olduğunu belirtti. Ayrıca, ekonomideki dengesizlikler nedeniyle büyüme hızının sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Gill, yatırımcıları caydıran finansal baskılar ve döviz rezervlerinin zayıflığı gibi konulara da değindi. Türkiye'nin cari açığının ve dış finansman ihtiyacının nasıl karşılanacağı konusunda belirsizlikler olduğunu vurguladı.
1 Haziran 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'deki yedi banka dışı finansal kuruluşun Uzun Vadeli Döviz İhraççı Temerrüt Notlarını 'B' olarak ve görünümlerini 'pozitif' olarak teyit etti. Bu kuruluşlar arasında İş Finansal Kiralama, Yapı Kredi Faktoring, Yapı Kredi Finansal Kiralama, Ak Finansal Kiralama, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler, Garanti Faktoring ve Garanti Finansal Kiralama bulunmaktadır. Bu teyit, söz konusu finansal kuruluşların kredi notlarının ve Türkiye'nin finans sektörünün uluslararası piyasalardaki güvenilirliğine dair olumlu bir işaret olarak değerlendirilmektedir.
9 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz piyasasındaki son dalgalanmaların geçici olduğunu ve Türkiye'nin ekonomik politikalarının güçlü olduğunu ifade etti. Fitch tarafından Türkiye'nin kredi notunun 'B'den 'B+'ya yükseltilmesi ve görünümünün nötrden pozitife çevrilmesi, bu politikaların bir yansıması olarak değerlendirildi. Şimşek, fiyat istikrarının sağlanmasının birinci öncelik olduğunu, büyümenin dengelenmesi sürecinin iyi gittiğini ve cari açığın GSYİH'nın %3'ünün altına inme yolunda olduğunu belirtti. Ayrıca, seçimler sonrası Türkiye'nin orta vadeli programını sürdürme konusunda uzun bir döneme sahip olacağını ve Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürme konusunda kararlı olduğunu ifade etti.
11 Mart 2024

Fitch Ratings, Türkiye'nin 2024 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 40 olarak açıkladı. Kuruluş, yerel ve bölgesel yönetimlerin makroekonomik ortama karşı dirençli olmasını beklerken, Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra beklenen parasal sıkılaştırmanın etkisiyle reel GSYH büyümesinin yüzde 2,8'e düşeceğini öngörüyor. Ayrıca, yüksek enflasyonun ve lira değer kaybının yerel yönetimlerin faaliyet harcamaları üzerinde baskı oluşturacağını belirtiyor. Fitch, Türkiye'nin not görünümünü pozitife çıkardığını ve finansman risklerinin azaldığını da ekliyor.
29 Mayıs 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'deki yedi banka dışı finansal kuruluşun Uzun Vadeli Döviz İhraççı Temerrüt Notlarını 'B' olarak ve görünümlerini 'pozitif' olarak teyit etti. Bu kuruluşlar arasında İş Finansal Kiralama, Yapı Kredi Faktoring, Yapı Kredi Finansal Kiralama, Ak Finansal Kiralama, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler, Garanti Faktoring ve Garanti Finansal Kiralama bulunmaktadır. Bu değerlendirme, söz konusu finansal kuruluşların kredi notlarının ve Türkiye'nin finans sektörünün uluslararası piyasalardaki konumunu etkileyebilir.
9 Nisan 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin dış finansman risklerinin azaldığını açıkladı. Fitch Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Mayıs 2023 seçimleri sonrasında birçok Türk bankasının kısa sürede dış finansmana erişebildiğini ve bu durumun para politikası sayesinde gerçekleştiğini belirtti. Kılınç, bankaların sermaye yapısının yeterli olduğunu ve yabancı para likiditesinin yüksek olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin not görünümünün pozitife çıkarıldığını ve bankaların karlılıklarının iyi seviyelerde olduğunu vurguladı.
12 Haziran 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin uluslararası rezervlerinde gözlenen iyileşmenin kalıcı olmadığını ifade etti. Fitch, Türkiye'nin genel seçimler öncesinde uyguladığı ekonomik büyüme ve istihdam politikalarının kalıcı iyileşmeye katkıda bulunmadığını belirtti. Türkiye Merkez Bankası'nın Aralık ayında rezervlerin bir önceki aya göre yüzde 5,2 artışla 128,7 milyar dolara yükseldiğini açıklamasına rağmen, Fitch bu artışın sürdürülebilir olmadığı konusunda uyarıda bulundu.
20 Ocak 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 2,4’ten yüzde 2,5’e çıkarırken, gelecek yıl için yüzde 2,1’den yüzde 1,9’a düşürdü. Çin'in emlak piyasasındaki çöküşün küresel büyüme beklentilerine gölge düşürdüğü belirtildi. Türkiye ekonomisi için ise bu yılın büyüme tahmini yüzde 2,5'ten yüzde 4,3'e yükseltildi.
13 Eylül 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'de tek haneli enflasyonun üç yıl uzakta olduğunu açıkladı. S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, enflasyondaki düşüşün yavaş ve karmaşık olacağını belirtti. 2024 için ortalama enflasyon tahminlerinin yüzde 56 ile 57 arasında olduğunu, 2025'te ise yüzde 28'e düşeceğini öngördü. Gill, asgari ücret politikalarının enflasyon üzerindeki etkisine de dikkat çekti.
10 Haziran 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin mali duruşunu 'açıkça genişleyici' olarak nitelendirdi ve mali politikada sıkılaştırma gerektiğini belirtti. Fitch'in Kıdemli Direktörü Erich Arispe Morales, Türkiye'nin enflasyonla mücadelede para politikasının yanı sıra mali politikada da sıkılaştırıcı adımlar atması gerektiğini vurguladı. Morales, enflasyonun sürdürülebilir şekilde düşürülmesi için maliye politikasının da destekleyici olması gerektiğini ifade etti.
24 Nisan 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının kısa vadeli dış borçlarının yüksek seviyede olduğunu ancak genel seçim sonrasında politika değişiklikleriyle yeniden finansman baskılarının azaldığını belirtti. Bankaların toplam dış borcu 2023'ün ilk yarısında 126 milyar dolara ulaştı. Sektörün yabancı para likiditesi azalmış olsa da, kısa vadeli borç ödeme ve yabancı para mevduat çıkışını karşılamaya devam ettiği ifade edildi. Ayrıca, döviz korumalı mevduatların büyüklüğü ve lira istikrarına potansiyel riskler nedeniyle bu mekanizmanın gevşemesinin kademeli olacağı öngörüldü.
13 Kasım 2023

Türkiye'de seçimlerin tamamlanması ve siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte borsa pozitif bir seyir izledi. Bankacılık endeksi yüzde 9'u aşan bir artışla tavan değerlere yaklaştı. Piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklanırken, uzmanlar piyasadaki hareketliliğin haber akışına bağlı olarak artabileceğini belirtiyor. Borsa, seçimler sonrası haftanın ilk gününde yüzde 4,10'luk bir yükselişle kapanmış ve bu yükseliş ikinci günde de devam etmiştir.
30 Mayıs 2023

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), yeni ekonomi yönetiminin gelmesi ve politikalarının etkisiyle iki yılın en düşük seviyesine indi. Kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risklerini gösteren bir değerdir ve piyasalar tarafından yakından takip edilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcılarla olumlu görüşmeler yapması ve Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırması sonucunda Türkiye'nin CDS'i 367,52 baz puana düştü.
3 Kasım 2023

Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle birlikte Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS) 400 baz puanın altına düştü. Kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk gelişmelerine göre her gün değişir ve piyasalar tarafından 'risk barometresi' olarak izlenir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcılarla görüşmelerden olumlu sinyaller aldıklarını belirtti. Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çıkarmasının ardından Türkiye'nin CDS'i 398,5 baz puana düştü.
1 Kasım 2023

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Fon, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4, gelecek yıl yüzde 3,25 büyüyeceğini tahmin ediyor. Bu, temmuz ayında yapılan tahminlerden daha yüksek; o zamanlar bu yıl için yüzde 3 ve gelecek yıl için yüzde 2,8 büyüme öngörülmüştü. IMF, Türkiye'deki politika değişikliklerini memnuniyetle karşıladığını ve bu adımların riskleri azalttığını ve yatırımcı güvenini artırdığını belirtti.
10 Ekim 2023

S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin yeni ekonomi yönetimi ve politikaları hakkında konuştu. Gill, enflasyon hedeflerinin daha gerçekçi hale geldiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bankacılık sektörünün iyi yönetildiğini, Avrupa ile Gümrük Birliği içerisinde iyi bir ticari ortak olduğunu ve genç bir nüfusa sahip olduğunu söyledi. Ancak, negatif faiz oranları, Türk lirasına olan güveni sarsan volatil ortam ve Merkez Bankası'nın rezervlerindeki durumun zayıf yönler olduğunu belirtti.
2 Ekim 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeden çıkarılmasının olumlu etkilerine dikkat çekti. Moody’s Sektör Uygulama Lideri Mohamed Daoud, bu gelişmenin Türkiye’nin uluslararası itibarını artıracağını ve yabancı yatırımları güçlendireceğini belirtti. Ayrıca, bu adımın Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede kaydettiği ilerlemenin bir göstergesi olduğu vurgulandı.
28 Haziran 2024

Türkiye Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu karar, ekonomide yaşanan kriz ve düşük faiz politikasının sonuçlarından sonra, piyasanın güvenini kazanmak amacıyla atılan bir adım olarak görülüyor. Uluslararası kurum ve kuruluşların çoğu bu faiz artışını doğru tahmin edemedi, sadece Bloomberg Economics ve Societe Generale bankası yüzde 15'lik artışı doğru öngördü. Diğer büyük finans kuruluşları daha yüksek bir artış bekliyordu.
22 Haziran 2023
İşaretlediklerim