Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi'ye ve Beşiktaş Kulübü'ne sportmenliğe aykırı hareket ve hakem hakkındaki açıklamalar nedeniyle 400 bin lira para cezası verdi. Ayrıca Galatasaray'a 329 bin lira, Başakşehir'e 112 bin lira, Ankaragücü'ne 172 bin lira, Gaziantep FK'ye 300 bin lira, Çaykur Rizespor'a 112 bin lira ve Hatayspor'a 139 bin lira para cezası verildi. Adana Demirspor, Trabzonspor, Başakşehir, Ankaragücü, Fenerbahçe, Galatasaray ve Çaykur Rizespor'da bazı taraftarların elektronik biletlerinin bloke edilmesine karar verildi.
7 Eylül 2023

Habertürk, dış haberler editörü Saime Toktaş'ı, Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail saldırılarını 'terörist eylem' olarak tanımladığı yorumları nedeniyle görevden çekti. Toktaş, İsrail'den yaptığı canlı yayında bu ifadeleri kullanmış ve sosyal medyada iktidar destekçileri tarafından eleştirilmişti. Habertürk Genel Yayın Yönetmeni, editörün ifadelerini kabul edilemez bulduklarını ve editöryal politikalarına aykırı olduğunu belirtti. Toktaş ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada özür diledi ve yanlış anlaşıldığını ifade etti.
7 Kasım 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'a reklam verilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği belirtildi. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a dayanarak alınan karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre, Türkiye'de yerleşik vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler, Twitter'a yeni reklam veremeyecek.
21 Temmuz 2023

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Basın özgür' açıklamasına karşın, yılın ilk ayında 40 gazetecinin yargılandığını ve çeşitli sansürlerin yaşandığını belirtti. Gazetecilere yönelik davalarda, haber içerikleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılamalar yapıldığı, bazı gazetecilere uzaklaştırma tedbirleri uygulandığı ve resmi ilan alabilme koşullarının ağırlaştırıldığı ifade edildi. Ayrıca, RTÜK'ün bazı yayın kuruluşlarına cezalar verdiği ve internet sitelerinin erişime engellendiği belirtildi.
4 Şubat 2023

Türkiye'de X platformuna reklam verilmesi yasaklanmış olmasına rağmen, seçim sürecinde bazı adaylar bu yasağı ihlal ederek reklam verdi. İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu durumun adalet ve eşitlik ilkesine zarar verdiğini ve ifade özgürlüğü ihlallerine yol açabileceğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından temsilci belirleme yükümlülüğünü yerine getirmeyen X platformuna reklam verilmesi yasaklanmıştı. Yasağa uymayanlara 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabiliyor.
28 Mart 2024

TELE1 Genel Yayın Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, programında yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma sonucunda tutuklandı. Yanardağ'ın, AKP'li Galip Ensarioğlu'nun 'çözüm süreci' sözlerini eleştirdiği programdan bir bölüm, AKP milletvekili Mehmet Ali Çelebi tarafından sosyal medyada paylaşılmıştı. Bu paylaşım sonrası Yanardağ hedef haline gelmiş ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, TELE 1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurmuştu.
27 Haziran 2023

İstanbul Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı'na yapılan bombalı saldırı hakkında şüphelerini dile getiren gazeteci Ayşenur Arslan hakkında soruşturma başlattı. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Arslan'ın yorumları nedeniyle Halk TV hakkında inceleme başlatıldığını açıklamıştı. Halk TV'nin patronu Cafer Mahiroğlu, Arslan'ın sözlerinin 'talihsiz' olduğunu savunarak 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını duyurmuştu.
3 Ekim 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Amerika’nın Sesi (VOA) Türkçe'nin üç gün içinde isteğe bağlı yayın hizmeti lisansı başvurusunda bulunmaması ve üç aylık yayın lisans bedelini ödememesi durumunda erişim engellemesi talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuracağını duyurdu. Geçen sene 'İnternet yayın lisansı' almadıkları gerekçesiyle VOA ve DW Türkçe, RTÜK talebi sonrası mahkeme kararıyla erişime engellenmişti. RTÜK, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun'un 33. maddesine atıfta bulundu.
22 Ağustos 2023

Deutsche Welle (DW) Türkçe'nin, RTÜK'ün lisans almadığı gerekçesiyle talebi üzerine, 'dwturkce.com' ve 'inspiredminds.de' alan adları mahkeme kararıyla erişime engellendi. RTÜK, 2019 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelikle internet yayınlarını denetleme yetkisine sahip olmuş ve görüntülü içerik sunan mecraların lisans almasını zorunlu kılmıştı. DW Türkçe, lisans almayı reddederek konuyu yargıya taşıyacağını duyurmuştu. DW Genel Müdürü Peter Limbourg, bu durumu eleştirerek Türkiye'de bağımsız bilgi kaynaklarının kısıtlandığını ve sansür olasılığını artırdığını ifade etmişti.
17 Kasım 2023

Gazeteci Birsen Altuntaş, ATV'nin 'Türkiye Tek Yürek' isimli ortak yardım yayınından Oktay Kaynarca ve Kenan İmirzalıoğlu'nu çıkardığını açıkladıktan sonra TV100 tarafından işten çıkarıldığını duyurdu. Altuntaş, bu iki ünlü oyuncunun Ahbap Derneği'ne destek verdikleri için programdan çıkarıldıklarını belirtti. Kendi yaptığı haberin doğruluğunu teyit ettiği için yayınladığını ve ülkenin zor zamanlarında tek yürek olmanın önemine vurgu yaptığını ifade etti.
17 Şubat 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Habertürk programcısı Fatih Altaylı'nın konteyner evler için düzenlenmek istenen yardım kampanyasının RTÜK tarafından engellendiği iddiasını reddetti. Şahin, yardım kampanyalarının engellenmediğini, aksine RTÜK'ün ortak bir yayınla daha güçlü destek için kampanya yapılmasını desteklediğini belirtti. Kampanya detaylarının ilerleyen günlerde duyurulacağını ifade etti ve Altaylı'yı manipülasyon yapmakla suçladı.
8 Şubat 2023

Avukat Feyza Altun, Twitter hesabından Farsça bir şiir paylaştıktan sonra, bir kullanıcının yorumuna 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık verdi. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını sildi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin laik olduğunu belirten yorumlar yaptı. Beykoz başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla gözaltına alınan Altun, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ise Altun hakkında 'dini değerlere hakaret ettiği' gerekçesiyle Ankara başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
20 Şubat 2024

Halk TV programcısı Ayşenur Arslan, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yönelik saldırıya ilişkin şüphelerini dile getirdiği için gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Arslan, programına ara verdiğini belirtti. Arslan'ın gözaltına alınması ve programının sonlandırılması, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Arslan'ın sözlerini eleştiren bir tweet atmasının ardından gerçekleşti. Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu, programın sonlandırılma kararının Arslan'la birlikte alındığını belirtti.
3 Ekim 2023

Habertürk, bir çocuğun annesinin karne hediyesi olarak et aldığını söylediği haberle ilgili başlattığı soruşturma sonucunda muhabirin çocuğa nasıl konuşması gerektiğini dikte eden ön konuşma yaptığını tespit etti. Bu durum gazetecilik ilkelerine aykırı bulunarak muhabirin işine son verildi. Habertürk, haberdeki çocuktan ve izleyicilerden özür diledi ve haberin düzeltilmesini kamuoyuna duyurdu.
24 Ocak 2023

Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek, 'suç gelirlerini aklama' iddiasıyla tutuklandı. İki kardeş ve bir diğer şüpheli Hacı İsrafil Sağlam, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve hakimlik sorguları sonucunda tutuklama kararı verildi. Soruşturma, daha önce bir suç örgütüne yönelik 'nitelikli dolandırıcılık' soruşturmasının devamı niteliğinde ve bu örgütün mağdurları dolandırdığı belirlendi.
16 Kasım 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Sputnik Türkiye bürolarından gazetecilerin işten çıkarılmasıyla ilgili şikayet dosyasını incelemeye aldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Sputnik Türkiye arasında toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine TGS grev kararı almış ve Sputnik Türkiye, TGS üyesi 24 çalışanını işten çıkarmıştı. RTÜK hukuk müşavirliği tarafından konuya ilişkin rapor hazırlanıyor ve bu ay içerisinde RTÜK gündemine alınması bekleniyor.
12 Eylül 2023

TV100 kanalı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuk olduğu program sırasında art arda yayınlanan SADAT reklamları nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Kanal yönetimi, yaşananların reklam departmanının siyaset bilgisizliğinden kaynaklandığını belirterek durumu bir hata olarak nitelendirdi ve özür diledi. Ayrıca, kanalın sahibi Necat Gülseven'in organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı ile dost olduğu bilgisi de gündeme geldi.
15 Ocak 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun konuşmasını eleştirdiği bir program nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Yanardağ, ifadesinde, Anayasa'nın teminat altına aldığı basın ve ifade özgürlüğü kapsamında beyanlarda bulunduğunu ve kamuoyunu bilgilendirme ve aydınlatma görevini yerine getirmeye çalıştığını belirtti. Yanardağ, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti ve durumunun ironi ve gazetecilik faaliyeti olduğunu ifade etti.
27 Haziran 2023

İktidara yakınlığıyla bilinen Albayrak Medya Grubu bünyesindeki TVNET Radyo'nun, 1 Ocak'tan itibaren RTÜK onayı olmaksızın karasal yayın yaptığı ve 23 Aralık 2022 tarihinden itibaren de Türksat 4A uydusu üzerinden lisanssız yayınlarına devam ettiği ortaya çıktı. RTÜK'ün ve Türksat'ın resmi sitelerinde radyonun adı yer almıyor. 6112 Sayılı Kanun'a göre her yayın platformu için ayrı lisans alınması gerektiği ve lisanssız yayın yapanların cezai yaptırımlara tabi olabileceği belirtiliyor.
2 Şubat 2023

Gazeteci Ayşenur Arslan, İçişleri Bakanlığı'na yapılan saldırı hakkındaki şüphelerini dile getirdikten sonra gözaltına alındı. Arslan'ın sözleri RTÜK Başkanı Şahin tarafından hedef alınmış ve Halk TV hakkında inceleme başlatıldığı duyurulmuştu. Arslan'ın patronu Cafer Mahiroğlu da Arslan'ı hedef alarak, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını açıkladı. İstanbul başsavcılığı, Arslan hakkında 'Terör örgütü propagandası yapma' ve 'Suçu ve suçluyu övme' suçlarından soruşturma başlattı.
3 Ekim 2023
İşaretlediklerim