Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM'de yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yasaları ihlal ettiğini ve ülkeyi kişisel çıkarları doğrultusunda yönetmeye çalıştığını iddia etti. Erdoğan'ın, seçimlerin kendi istediği zaman ve şartlarda yapılmasını planladığını ve bu durumun Türkiye'nin bir aile şirketi veya kişisel mülkü olmadığını vurguladı. Baş, Anayasa'nın ve yasaların ülkeyi yöneten temel metinler olduğunu ve bunların ihlal edilmesine karşı çıkacaklarını belirtti.
25 Ocak 2023

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği 'hak ihlali' kararına ilişkin 'Meclis gereğini yerine getirecektir' dedi. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmişti. Kurtulmuş, 'AYM kararı ortadadır, Meclis gereğini yerine getirecektir' ifadelerini kullandı.
27 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay hakkında verdiği iki hak ihlali kararının İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay tarafından tanınmaması sebebiyle AYM'ye üçüncü kez başvurdu. Yargıtay, AYM'nin kararını 'hukuki değeri olmadığı' gerekçesiyle tanımamıştı. Avukat Akçay Taşçı, üçüncü başvurunun, AYM kararlarının uygulanmamasıyla yeniden doğan ihlalleri içerdiğini belirtti.
11 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Ankara 1'inci bölgede Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurarak milletvekili adaylarını çektiğini duyurdu. TİP, önceden bu bölgede aday göstermemişti ancak YSK'nın bildirimi üzerine formalite gereği aday göstermek zorunda kalmıştı. İttifak bileşenleriyle yapılan görüşmeler sonucunda TİP'in bu bölgedeki adaylarını çekme kararı alındığı bilgisi paylaşıldı.
18 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi'nden Sera Kadıgil, Erkan Baş ve Ahmet Şık yeniden milletvekili olarak seçildi. Barış Atay meclise giremezken, Gezi Parkı davasında hüküm giymiş avukat Can Atalay Hatay'dan seçilerek TİP'in Meclis'teki koltuk sayısını korumasını sağladı. TİP, İstanbul'dan üç milletvekili çıkarırken, İzmir, Ankara, Muğla, Antalya, Mersin gibi şehirlerden vekil çıkaramadı.
15 Mayıs 2023

Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından meslektaşları ve arkadaşları İstanbul Barosu önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler, Yargıtay'ın kararının hukuk güvenliğini zedelediğini ve siyasi amaçlar taşıdığını iddia etti. Ayrıca, Yargıtay'ın benzer bir durumda olan TİP milletvekili Ahmet Şık'ın davasında farklı bir karar vermesine dikkat çekerek, bu durumun hukuk güvenliği ve yargının saygınlığı açısından önemli bir sınav olduğunu belirttiler.
18 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı adayları, 7-13 Mayıs tarihleri arasında TRT'de konuşma ve görüntülü propaganda yapacaklar. Adaylar, konuşma isteklerini 26 Nisan'a kadar YSK'ya bildirecekler ve konuşma sırası için 27 Nisan'da kura çekilecek. Eğer seçim ikinci tura kalırsa, iki aday 24-27 Mayıs tarihleri arasında tekrar konuşacak ve kura 22 Mayıs'ta çekilecek. Konuşmalar 20 dakika ile sınırlı olacak ve adayların takım elbise ve kravat giymeleri zorunlu olacak. AKP ve CHP, TBMM'deki üye sayılarına göre ilave propaganda haklarına sahip olacaklar.
20 Nisan 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP milletvekili ve Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay'ın durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Tunç, yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu, en doğru kararı vereceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve herkesin anayasa ve kanunlarla bağlı olduğunu ifade etti. Tunç, yüksek mahkemeler arasında çatışma ortaya koymanın doğru olmadığını ve hukuk devletini zedeleyecek yorumlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
1 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılabilmesi için 10 Mart'ta karar alacağını belirtti. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ve genel başkan Erkan Baş, Erdoğan'ın hukuken aday olamayacağını, çünkü seçim yenilenmesi kararının Meclis çoğunluğuyla alınması gerektiğini ifade ettiler. Ayrıca, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra düzenlenmesi gerektiği, bu durumun 14 Mayıs tarihindeki seçimler için geçerli olmadığı belirtildi.
24 Ocak 2023

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TV100'de Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtlarken, TİP'in Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adaylığını destekleyip desteklemeyeceği ve HDP'nin desteğinin olmaması durumunda alacakları tutum hakkında konuştu. Baş, TİP'in 'emek ve özgürlük ittifakı' çerçevesinde ortak bir tutum alınması için çaba göstereceğini, ancak seçimde ayrı taktikler geliştirebileceklerini ve farklı tavırlar alabileceklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin mevcut sorunlarına ve geleceğine dair görüşlerini paylaştı ve AKP'nin iktidardan düşeceğine dair bir hissiyat olduğunu ifade etti.
8 Mart 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay, mazbatasını almasına rağmen serbest bırakılmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Atalay'ı Silivri Cezaevi'nde ziyaret etti ve Atalay'ın serbest bırakılması gerektiğini, TBMM'nin iradesinin dışlanamayacağını belirtti. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise daha önce Kılıçdaroğlu'nun çağrısına, Atalay'ı serbest bırakma gücü ve sorumluluğunun olmadığını belirterek yanıt vermişti.
12 Temmuz 2023

CHP, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen serbest bırakılmayan milletvekili Can Atalay için miting düzenliyor. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partilerinin bu mitinge katılmayacağını açıkladı. Can Atalay, Gezi Parkı davasından hüküm giymiş ve AYM, hak ihlali kararı vererek tahliyesini istemişti. Ancak Yargıtay, AYM'nin kararını tanımayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.
8 Ocak 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararına ilişkin bir görüş farkının Yargıtay ile AYM arasında olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın tahliyesine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymama yönünde karar almıştı. Atalay'ın avukatları dosyayı AYM'ye taşımış ve AYM oy çokluğuyla ihlal kararı vermişti. Bakan Tunç, süreci takip edeceklerini ve ilgili mahkemelerin bu yeni kararı değerlendireceğini ifade etti.
21 Aralık 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, partisinin emek ve özgürlük ittifakı kapsamında seçimlere zarar vermemeyi esas alarak katılacağını açıkladı. HDP'nin Yeşil Sol Parti çatısı altında ortak liste önerisine karşılık TİP, bazı şehirlerde kendi adaylarıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini duyurdu. Erkan Baş, ittifakın kazandığı mevzileri riske atan tutum ve girişimlerden uzak durduklarını ve seçim bölgelerinin belirlenmesinde diğer muhalefet güçlerine zarar vermemeyi amaçladıklarını ifade etti.
3 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğu ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen Yargıtay'ın bu karara uymadığı belirtildi. AYM, yerel mahkeme ve Yargıtay'ın anayasayı göz ardı ettiğini ifade etti. Yargıtay ise AYM'nin kararını 'hukuki değerlerden yoksun' olarak değerlendirdi. TİP, Yargıtay'ın bu tutumunu 'darbe' olarak tanımlayarak karşı çıkacaklarını açıkladı.
3 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve partinin milletvekilleri, İstanbul'da gazetecilerle bir araya gelerek seçim takvimi ve ittifaklar hakkında soruları yanıtladı. Baş, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın sadece bir seçim ittifakı olmadığını, aynı zamanda bir mücadele ittifakı olduğunu belirtti. 15 Ocak'ta Kartal'da yapılacak mitingin ittifak için önemli olduğunu ve adaylık konusunun bu mitingden sonra netleşeceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin kapatılması durumunda seçimlere katılım için mevcut seçenekler ve İyi Parti'nin HDP'ye yönelik yaklaşımı hakkında görüşlerini paylaştı.
9 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, bir YouTube programında yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Baş, Kılıçdaroğlu'nun kişisel olarak İstanbul Sözleşmesi'ni desteklemesini olumlu bulduğunu, ancak altılı masanın ortak adayı olarak Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekleyip desteklemeyeceklerini, altılı masanın mutabakat metninin içeriğine göre belirleyeceklerini ifade etti. Erkan Baş, isim tartışmasına girmek istemediğini, ancak net bir programla karşılaştıklarında tavrını açıkça ortaya koyacaklarını söyledi.
26 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) MYK üyesi ve Antalya milletvekili adayı Yunus Başaran, muhalefetin yüksek oy aldığı sandıklarda yapılan sürekli itirazlar nedeniyle veri akışının yavaşladığını ve doğru verinin sisteme girilemediğini ifade etti. Bazı sandıkların yedi defa sayıldığını belirten Başaran, bu durumun seçim sonuçlarını geciktirdiğini ve muhalefetin bu engellemelere rağmen kazanacağını iddia etti. Ayrıca, iktidarın kaybettik psikolojisine girilmemesi gerektiğini ve herkesin sandığını koruması gerektiğini vurguladı.
14 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı çerçevesinde 49 il ve 52 seçim bölgesinde yarışacak milletvekili adaylarını duyurdu. Mevcut milletvekilleri Barış Atay Antalya'dan, Sera Kadıgil İstanbul 1. bölgeden, Erkan Baş İstanbul 3. bölgeden ve Ahmet Şık İstanbul 2. bölgeden aday gösterildi. Ayrıca, Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş Ankara 2. bölgeden, Gezi tutuklusu avukat Can Atalay Hatay 1. bölgeden, vergi uzmanı Ozan Bingöl Ankara 3. bölgeden ve Çorlu tren faciasında oğlunu kaybeden Mısra Öz İstanbul 2. bölgeden aday oldular. LGBTİ+ hakları aktivisti Esmeray Özadikti ve gazeteci İrfan Değirmenci de İstanbul ve İzmir'den adaylar arasında yer alıyor.
9 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Hatay Milletvekili ve Gezi Parkı davasından tutuklu olan Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçilmişti ancak Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, avukatlarının mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için yaptığı başvuruyu reddetmişti. Bunun üzerine Atalay, AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu.
25 Ekim 2023
İşaretlediklerim