Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kızılcık Şerbeti dizisindeki başörtülü kadınlara İsrail menşeili ürün reklamlarının yapılması, FOX'un Ana Haber Bülteni'nde yayıncılık ilkesi ihlali, Tele 1'in iki programında yasa ihlalleri ve diğer bazı kanallara yönelik usulsüzlükler nedeniyle çeşitli idari para cezaları verdi. RTÜK, vatandaşlardan gelen şikayetler ve uzman tespitleri üzerine harekete geçtiğini belirtti.
21 Şubat 2024

Akif Beki, Türkiye'nin İsrail ile ticaretini kesme kararını ve bu kararı eleştirenleri konu aldığı yazısında, İsrail ile ticaretin kesilmesi gerektiğini savunanların, başlangıçta bu ticaretin olmadığı yönündeki iddialara karşın, iktidarın baskılara dayanamayarak ticaretin kesildiğini açıklamasını eleştiriyor. Ticaret Bakanı Bolat'ın, İsrail ile ticaret haberlerini terör örgütlerinin itibarsızlaştırma çabası olarak nitelendirdiğini ve İsrail istihbaratının arkasında olduğunu öne sürdüğünü belirtiyor. Beki, bu tür eleştirilerin etki ajanlığı faaliyeti olarak değerlendirilebileceğini ve henüz bu tür faaliyetlerin suç olmadığını ifade ediyor.
10 Mayıs 2024

Türkiye'de restoran ve kafelerin yüksek fiyatlarına karşı müşterilerin tepkisi boykot çağrısına dönüştü. 20-21 Nisan tarihlerinde restoran ve kafelere gidilmemesi için çağrı yapıldı. Finansçı İris Cibre'nin başlattığı ve pek çok tanınmış ismin destek verdiği bu hareket, geniş bir kesim tarafından benimsendi. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, hem müşterilerin şikayetlerini haklı buluyor hem de restorancıları savunuyor, ancak yüksek fiyatların sorumluluğunu ekonomi yönetimine yüklemekten kaçınıyor.
20 Nisan 2024

Rize Belediyesi, su faturalarında Burger King reklamı yayınladığı için eleştirildi. Burger King, İsrail'e destek verdiği iddiasıyla boykot edilen bir marka olarak biliniyor. Tepkiler üzerine, belediye reklam anlaşmasını sonlandırdı ve su faturalarında kendi ürettiği ürünlerin reklamını yapmaya başladı. Ayrıca, Burger King şubesinin açılışına katılan AKP'li belediye başkanları ve yöneticiler disipline sevk edildi.
14 Ekim 2024

Türkiye, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına Uluslararası Adalet Divanı'nda müdahillik beyanını sundu. Güney Afrika, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 1948 Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini iddia ediyor. Türkiye'nin müdahilliği, uluslararası kamuoyunu Gazze'deki insani krize çözüm üretmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. Dava, Sözleşmenin 9'uncu maddesine dayanarak açıldı ve yargılamanın dört-beş yıl içinde sonuçlanması bekleniyor.
7 Ağustos 2024

İbrahim Kiras, yerel seçimlerde yaşanan başarısızlığın ardından hükümetin Gazze protestolarına şiddetle tepki göstermesinin nedenlerini inceliyor. Seçimlerde İsrail ile sürdürülen ticaretin eleştirilmesi ve bu durumun protestolara şiddetli müdahale ile bağlantılı olduğu iddialarını değerlendiriyor. Kiras, hükümetin Gazze konusundaki çaresizliğini ve dış politika ile ekonomideki zorlukların bu tepkilerde etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca, hükümetin seçim öncesi ve sonrası dönemde protestolara müdahale biçimindeki değişikliğe dikkat çekiyor.
9 Nisan 2024

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlarının, İsrail'in Lübnan'a yönelik işgal girişimi ve bölgedeki gelişmeler hakkında Meclis'i bilgilendireceğini açıkladı. Bu bilgilendirme toplantısı 8 Ekim'de gerçekleştirilecek. Toplantının amacı, Türkiye'nin bölgedeki gelişmelere karşı tutumunu belirlemek ve gerekli adımları atmak olarak belirtiliyor.
5 Ekim 2024

Alman hükümeti, İsrail'in Gazze'deki savaşta kullandığı silahların ihracat izinlerinin askıya alındığı yönündeki iddiaları yalanladı. Alman Ekonomi Bakanlığı'ndan bir sözcü, İsrail'e silah ihracatına ilişkin bir yasak olmadığını ve olmayacağını belirtti. Geçen yıl Almanya, İsrail'e 326,5 milyon avro değerinde askeri ekipman ihraç etmişti, ancak bu yıl ihracat miktarında düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Britanya ve ABD de İsrail'e yönelik bazı silah ihracatlarını askıya almıştı.
19 Eylül 2024

ABD merkezli restoran zinciri KFC, Malezya'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak başlatılan boykotlar nedeniyle ülkedeki 108 şubesini geçici olarak kapattı. Bu boykotlar, İsrail'e destek veren uluslararası firmalara karşı dünya çapında gerçekleştirilen protestoların bir parçası. KFC'nin Malezya'daki toplam şube sayısı 600'ün üzerinde. Şirketin Malezya operasyonlarını yürüten QSR Brands, konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
29 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sakarya'da düzenlediği miting sırasında, mitinge katılan bir grup tarafından 'İsrail ile ticaret utancı sonlandırılsın' yazılı bir pankart açıldı. Kısa bir süre sonra, pankartı açan gruba yaklaşan bazı kişiler tarafından pankart kaldırıldı. Bu olay, mitingin düzenlendiği 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda gerçekleşti.
24 Şubat 2024

Küresel bir dayanışma koalisyonu olan 'Publishers for Palestine', Frankfurt Kitap Fuarı'na bir açık mektup göndererek İsrail'in Gazze'deki eylemlerini kınamasını talep etti. Koalisyon, fuarın İsrail'le işbirliğini reddetmesini ve Filistinli yazar, gazeteci ve akademisyenlere yönelik saldırıları kınamasını istedi. Ayrıca, Filistinli yazar ve yayıncılara belirgin bir şekilde yer veren programlar oluşturulması çağrısında bulundu. Geçen yıl Filistinli yazar Adania Shibli için planlanan ödül töreninin iptal edilmesi ve fuarın İsrail programlarını artırma sözü vermesi de eleştirildi.
29 Eylül 2024

İsrail Başbakanlık Ofisi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Başbakan Binyamin Netanyahu ve eski savunma bakanı Yoav Gallant hakkında Gazze'deki savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle tutuklama kararı çıkarmasını 'antisemitik' olarak nitelendirdi. UCM, Netanyahu ve Gallant'ın sivil halka saldırılar planladığını ve Gazze'deki halkı bilinçli olarak aç bıraktığını belirtti. İsrail, UCM'nin taraflı ve ayrımcı olduğunu iddia ederken, UCM'ye taraf olan devletler tutuklama emrini uygulamakla yükümlü, ancak mahkemenin yaptırım mekanizması bulunmuyor.
21 Kasım 2024

Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Muhammed el-Amur, Türkiye'nin İsrail ile ticaret yasağından Filistin topraklarının muaf tutulmasını talep ettiklerini açıkladı. El-Amur, Filistin'in Türk mallarına olan ihtiyacını vurgulayarak, Türkiye ile Filistin arasındaki ticari ilişkilerin tarihi ve uzun süreli olduğunu belirtti. Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkileri durdurma kararının ardından, Filistin pazarının Türk mallarından mahrum kalmaması için özel bir mekanizma üzerinde anlaşıldı. Bu mekanizma, Filistin pazarına ihracat yasağı kapsamına girmeyen Türk mallarının belirli bir düzenlemeye tabi tutulmasını sağlayacak.
4 Kasım 2024

İsrail, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) İsrail'deki faaliyetlerini düzenleyen 1967 tarihli anlaşmayı iptal etti. Bu karar, UNRWA'nın işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan yaklaşık 2,5 milyon Filistinliye sağladığı yardımları etkileyecek. İsrail, UNRWA'nın faaliyetlerini yasaklayan iki yasa tasarısını meclisten geçirdi ve bu yasalar kapsamında UNRWA'nın İsrail'de herhangi bir temsilcilik açması veya hizmet vermesi yasaklanıyor. Avrupa Komisyonu, İsrail'den bu yasağı kaldırmasını talep etti.
4 Kasım 2024

Adidas, yarı Filistinli model Bella Hadid'in yer aldığı SL72 ayakkabı reklamını, İsrail hükümetinin tepkisi üzerine geri çekti ve özür diledi. İsrail hükümeti, reklamın 1972 Münih Olimpiyatları'nda 11 İsraillinin öldürülmesiyle bağlantılı olduğunu belirterek tepki gösterdi. Sosyal medyada Hadid'e destek ve Adidas'a boykot çağrıları yapıldı. Hadid, Filistin'i desteklemeye devam edeceğini belirtti.
22 Temmuz 2024

ABD'nin çeşitli üniversitelerinde İsrail'in Gazze politikalarına karşı düzenlenen gösteriler, öğrencilerin barışçıl protestolarıyla büyümeye devam ediyor. Polis müdahalesi sertleşirken, 500'den fazla kişi tutuklandı. Öğrenciler, üniversitelerin İsrail'i destekleyen şirketlerle finansal ilişkilerini kesmesini talep ediyor. Texas, New York, California gibi eyaletlerdeki üniversitelerde gösteriler devam ederken, bazı üniversitelerde eğitim faaliyetleri durduruldu.
26 Nisan 2024

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail'e bazı silahların satışını askıya alacaklarını açıkladı. Karar, hava araçlarının kullandığı mühimmatlar dahil 30 silahı kapsıyor ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edilme riski nedeniyle alındı. Bu kısıtlama, mevcut 350 lisanslı silahtan yaklaşık 30'unu etkiliyor. Britanya'daki insan hakları örgütleri, İsrail'e silah satışını durdurmadığı gerekçesiyle Britanya'yı eleştiriyor.
2 Eylül 2024

Ortadoğu'da, İsrail'in Filistin'e saldırılarını desteklediği gerekçesiyle ABD'li içecek markalarının tüketimi azalırken, alkolsüz bira tüketimi artıyor. Carlsberg ve Beck's gibi bira üreticileri, bölgedeki alkolsüz bira talebinin arttığını belirtiyor. Suudi Arabistan'da da bu trend gözlemleniyor ve şirketler yeni pazarlarda büyüme fırsatları arıyor. Heineken'in alkolsüz birası Fayrouz'un satışlarındaki artışla birlikte, şirketin net karı yılın ilk yarısında yüzde 40 yükseldi.
20 Ağustos 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, 11 Eylül tarihli listesinde taklit ve tağşiş yapılan gıdaları kamuoyuna duyurdu. Listede, zeytinyağına tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen firmalar ve ürünleri yer aldı. Bursa ve İzmir'deki bazı firmaların zeytinyağı ürünleri uygunsuz bulundu. Ayrıca, gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespit edilen başka bir zeytinyağı ürünü de listede yer aldı.
11 Ekim 2024

İngiliz müzik grubu Massive Attack, İstanbul Bonus Park Orman'da sahne aldı. Konser sırasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını bildiren kararı dev ekrandan yansıtıldı. Grup üyelerinden Daddy G, Filistin kefiyesiyle sahne alarak Filistin'deki zulme dikkat çekti. Konserde ayrıca küresel meseleler ve Filistin'deki insan hakları ihlalleri hakkında mesajlar verildi.
24 Temmuz 2024
İşaretlediklerim