Türkiye'de geride bırakılan seçim sürecinin ardından muhalefet kanadında siyasal bir muhasebe ve değişim talebi başladı. Makalede, siyasal muhalefetin toplumsal muhalefeti pasifize ederek sadece Meclis ve seçimlere odaklandığı, bu durumun Türkiye demokrasisi için sorunlar yarattığı belirtiliyor. Ayrıca, CHP'nin sağa kayışının AKP iktidarının rejim inşasını pekiştirdiği ve sokak siyaseti ile toplumsal demokratik mücadelenin ihmal edildiği ifade ediliyor. Yeni CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in değişim söylemlerinin yeterli olup olmayacağı sorgulanıyor ve sol, sosyal demokrat bir siyasetin nasıl inşa edileceği üzerine tartışma çağrısı yapılıyor.
6 Kasım 2023

AKP'nin, beş yıllık Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi döneminin ardından yüzde 50+1 seçim modelinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle bu sistemi seçim sonrası kamuoyunda tartışmaya açmayı düşündüğü belirtiliyor. İktidar partisi, ittifak oluşum süreçlerinin seçmen nezdinde olumsuz algılanan durumlar yarattığını ve yüzde 40 gibi yüksek oy oranlarının küçümsendiğini düşünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu konuda daha pozitif bir yaklaşım sergilediği ifade ediliyor. İktidar içindeki bu görüşün, bazı küçük partilerle kurulan temasların parti tabanında tepki yaratmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.
12 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'nin 81 ilinde siyasi partilerin tahmini oy oranlarını ve CHP'nin ulaşabileceği tavan oy oranlarını içeren bir çalışmayı adaylarıyla paylaştı. Çalışmada, kentlerdeki toplam seçmen sayısı, ilk defa oy kullanacakların sayısı gibi verilerin yanı sıra CHP'ye oy verme potansiyeli yüksek demografik gruplar ve CHP'nin tavan oy oranları da yer aldı. Diken'in ulaştığı verilere göre, CHP ve diğer partilerin alması beklenen oy oranları ve CHP'nin tavan oy oranları kent kent listelendi.
3 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın kurucusu Özer Sencar, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde yapılan anketlerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önüne geçtiğini belirtti. Sencar, Erdoğan'ın yüzde 42 seviyesinde bir üst sınırı olduğunu ve Kılıçdaroğlu'nun yüzde 45'e kadar çıkabileceğini ifade etti. Ayrıca, Muharrem İnce'nin aniden yükselen oy oranının kısa sürede düşebileceğini öne sürdü. MetroPOLL'ün Nisan anket sonuçlarına göre Kılıçdaroğlu yüzde 42,6, Erdoğan yüzde 41,1, İnce yüzde 5 ve Sinan Oğan yüzde 2,2 oy alıyor.
14 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın sahibi Özer Sencar, şubat ayında gerçekleşen Kahramanmaraş depremleri sonrasında AKP'nin oylarında 4 puanlık bir düşüş yaşandığını belirtti. Aynı dönemde CHP ve HDP'nin 2'şer puan, İYİ Parti'nin ise yarım puan kaybettiğini ifade etti. MHP'nin oy oranında bir değişiklik olmazken, Memleket Partisi ve Türkiye İşçi Partisi'nin oylarını artırdığı gözlemlendi. Ayrıca, ORC Araştırma'nın yaptığı bir ankete göre, millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ı 13 puan farkla geçtiği belirtildi.
9 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'nin 81 ilinde partilerin tahmini oy oranlarını ve kendi tavan oy oranlarını hesaplayarak adaylarıyla paylaştı. Çalışmada, kentlerdeki toplam seçmen sayısı, ilk defa oy kullanacakların sayısı gibi verilerin yanı sıra CHP'ye oy verme potansiyeli yüksek demografik gruplar ve CHP'nin ulaşabileceği tavan oy oranları da yer aldı. Diken'in ulaştığı verilere göre, Türkiye'nin 30 büyükşehrinde CHP ve diğer partilerin alması beklenen oy oranları detaylı olarak listelendi.
2 Mayıs 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde Millet İttifakı'nın iki büyük ortağı CHP ve İYİ Parti, en az 18 bölgede ortak liste oluşturarak seçime girmek konusunda anlaşmaya vardı. Anketler, ittifakın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı avantajlı olduğunu gösterirken, Meclis çoğunluğunun da önemli olduğu belirtiliyor. AKP ve MHP'nin de ortak liste için görüşmeler yaptığı, BBP, HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisi'nin de dahil olacağı ifade ediliyor. CHP ve İYİ Parti'nin geçmiş seçimlerde milletvekili çıkaramadığı iller üzerinde durulmuş ve bu illerde hangi partinin önde olduğuna göre liste belirlenmesi konusunda uzlaşı sağlanmış.
28 Mart 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, bir anket şirketinin yaptığı araştırmaya göre İYİ Parti'nin oy oranının yüzde 19,7 olduğunu belirtti. Aynı araştırmada AKP'nin oy oranı kararsızlar dağıtılmadan yüzde 28,9 olarak belirlendi. Diğer anket şirketleri MetroPOLL, Yöneylem ve ORC'nin sonuçları ise İYİ Parti ve AKP için farklı oranlar gösteriyor. ORC'nin son anketinde İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 19,1 olarak ölçüldü ve bu oran önceki ankete göre 1,6 puanlık bir artış gösterdi.
7 Ocak 2023

MetroPOLL Araştırma tarafından yapılan bir ankete göre, Türkiye'de toplumun yüzde 80'i kadın-erkek eşitliğini desteklerken, Yeniden Refah Partisi (YRP) seçmenlerinin yüzde 40'ı bu görüşe karşı çıkıyor. Ankette, siyasi partilere göre kadın-erkek eşitliği konusundaki görüşler de incelenmiş ve İYİ Parti, CHP ve Zafer Partisi seçmenlerinin büyük çoğunluğu eşitliği desteklerken, YRP'nin yanı sıra AKP ve MHP seçmenlerinin önemli bir kısmı eşitliğe karşı çıkan görüşleri benimsemiş. HDP/YSP ve TİP seçmenlerinde ise 'Hayır' diyenlerin oranı daha düşük.
9 Kasım 2023

ORC Araştırma tarafından yapılan ve dört farklı cumhurbaşkanı adayı senaryosunu içeren anket sonuçlarına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dışındaki adaylar (Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında önde görünüyor. Anket, 2-5 Ocak 2023 tarihleri arasında 45 ilde 3 bin 780 kişiyle yüz yüze yapılmış. ORC'nin önceki anketlerinde de İYİ Parti'nin diğer şirketlere göre daha yüksek oranlarda oy aldığı belirtiliyor.
9 Ocak 2023

CHP, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranını %49 olarak açıkladı. Bu oran, okullardaki ıslak imzalı tutanaklara dayanıyor ve henüz işlenmemiş 75 bin sandık bulunuyor. Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verilerine göre Kılıçdaroğlu geride gözükürken, CHP kendi veri sistemlerine güveniyor. CHP'nin ikinci veri sistemi, sadece ıslak imzalı tutanakları esas alıyor ve bu sistem Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu tarafından da kullanılıyor. İşlenen sandıklara göre Kılıçdaroğlu'nun oy oranı %49,02, Erdoğan'ın ise %45,05.
14 Mayıs 2023

Yöneylem Sosyal Araştırma Şirketi'nin 14-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği Seçmen Eğilimleri araştırmasına göre, kararsızlar dağıtıldığında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 5,6 puan önünde yer alıyor ve ilk turda yüzde 48,6 oy alması bekleniyor. Anket, 2 bin 422 kişiyle telefon destekli aramalarla yapılmış ve yüzde 95 güven aralığında +/-2 hata payı ile sonuçlar paylaşılmıştır. Ayrıca, Yöneylem'in milletvekili seçimleri anket sonuçları da açıklanmış, ancak anketin kim veya hangi parti tarafından finanse edildiği bilgisi verilmemiştir.
21 Nisan 2023

CHP tarafından toplanan ıslak imzalı tutanaklara göre, açılan 167 bin 595 sandıkta Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde yer alıyor. Ancak henüz hiçbir aday yüzde 50 oy oranını geçmiş değil. Toplam sandık sayısı 192 bin olarak belirtilirken, Erdoğan'ın oy oranı %48,64, Kılıçdaroğlu'nun oy oranı %45,61 olarak kaydedilmiş. Diğer adaylar Sinan Oğan ve Muharrem İnce'nin oy oranları sırasıyla %5,33 ve %0,43 olarak açıklanmış.
14 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Türkiye'deki vatandaşların %74,1'i 2018'de çıkarılan imar affını yanlış buluyor. Ankete katılanların sadece %15'lik bir kısmı bu affı doğru bulurken, 2018'de AKP ve MHP'ye oy verenlerin yarısı bu düzenlemeyi destekliyor. Ancak, iktidar ittifakı içinde bile AKP'de %58,9 ve MHP'de %67,1 oranında imar affını yanlış bulanlar çoğunlukta. Bu sonuçlar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası imar barışı düzenlemelerinin yeniden tartışılmaya başlamasıyla paralellik gösteriyor.
22 Mart 2023

İzmir'den Meclis'e gönderilen 28 milletvekilinin 14'ü Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) seçildi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise sekiz vekil çıkardı. İzmir'de yapılan genel seçimlerde, CHP'nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kentte yüzde 63,29 oranında destek aldı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı İrfan Değirmenci, İzmir'in ikinci bölgesinde milletvekilliğini az bir farkla kaçırdı.
15 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 9-10 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 49,1 oy oranıyla ilk turda kazanabilir. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 46,9 olarak belirlendi. Parti ve ittifakların durumuna bakıldığında Cumhur ittifakı yüzde 45,5, Millet ittifakı yüzde 39,1, HDP/Yeşil Sol Parti yüzde 10,1 ve diğer partiler toplamda yüzde 2,6 oy alıyor. Anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
11 Mayıs 2023

Üç farklı anket şirketinin yaptığı araştırmalara göre, Memleket Partisi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmesi düşük ihtimalli görünüyor. Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalma ihtimali ise yüksek. MetroPOLL, PanoramaTR ve Türkiye Raporu isimli anket şirketlerinin verilerine göre İnce'nin ve partisinin oy oranları farklılık gösteriyor. Anketlerde, İnce'nin özellikle AKP ve CHP'den oy alabileceği belirtiliyor. Ancak anketlerin güvenilirliği konusunda, anketlerin gerçekleştirilme şekli ve metodolojisi hakkında yeterli bilgi verilmediği için eleştiriler bulunuyor.
31 Mart 2023

Türkiye'de Cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesinin ardından milletvekili aday adaylığı başvurularına odaklanıldı. Habertürk'ten Çimen Çetin'in karşılaştırmasına göre, AKP hariç diğer dört partinin aday adaylığı başvuruları 2018 genel seçimlerine göre artış gösterdi. AKP'nin başvuruları 1304 kişi azalırken, HDP'nin başvuruları neredeyse iki katına çıktı. CHP, İYİ Parti ve MHP'nin başvuruları da arttı.
31 Mart 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel, Habertürk'te yaptığı açıklamada, CHP'nin İstanbul'da anketlerde önde olduğunu ve yüzde 62'ye 38 gibi bir sonuçla kazanabileceklerini ifade etti. Özel, kutuplaşma yerine kardeşlik ve barışı vurgulayacaklarını, HDP ve Kürt seçmen arasında ayrım yapacaklarını ve HDP ile rekabet içinde olduklarını söyledi. Ayrıca, iktidarın seçim kaybetmesinin siyasi darbe olarak nitelendirilmesini eleştirdi ve seçimlerin adil olacağına dair güven veren açıklamalarda bulundu. Özel, ayrıca internet üzerinde sahte ses kayıtları ve dark web üzerinden kirli pazarlıklar yapıldığına dair ihbarlar aldıklarını da belirtti.
2 Mayıs 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde, iktidar partisi AKP, anketlerde oyları yüzde 7 barajının altında görünen koalisyon ortağı MHP ile ortak liste hazırlığı yapıyor. MHP'nin milletvekili çıkaramadığı 51 ilde, MHP'li adayların AKP listelerinden gösterilmesi planlanıyor. Bu durum, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin onayına bağlı olarak gerçekleşecek.
17 Mart 2023
İşaretlediklerim