İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türk iş dünyası temsilcilerinin Schengen vizesi almakta zorlandığını, randevu süreçlerinin uzadığını ve vize sürelerinin kısaldığını belirtti. Avdagiç, vize başvurularında aşırı evrak talebi ve değerlendirme süreçlerinin uzunluğundan şikayet etti. AB Komisyonu ise Türkiye'ye özgü olmadığını ifade ettiği vize sorunlarına dair bir açıklama yaptı.
3 Temmuz 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 1 Temmuz 2023 tarihinde başlaması planlanan yaz tatili, alınan kararla ertelendi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, TBMM'nin tatil süresi uzatılarak çalışmalarına devam etmesi kararlaştırıldı. Bu karar, TBMM Genel Kurulu'nun 13 Haziran 2023 tarihli oturumunda alındı.
16 Haziran 2023

Avrupa Birliği (AB), düzensiz göçmen girişi endişesiyle üye ülkelerin vize serbestisi anlaşmalarını askıya alma yetkisini genişletmeyi planlıyor. AB Komisyonu, vizesiz seyahatle bağlantılı yeni zorlukların ortaya çıktığını belirtti ve vizesiz seyahatin kötüye kullanılması durumlarını ele alacak donanıma sahip olmanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Yeni kurallarla, üye ülkeler vize serbestisi uygulamalarını askıya alabilmek için daha geniş ve esnek gerekçeler öne sürebilecek.
19 Ekim 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremler sonrası Almanya ve Belçika, depremzedelere vize kolaylığı sağlayacağını duyurdu. Ancak BBC Türkçe'nin haberine göre, bu hızlı vize uygulaması beklenenden daha uzun sürebilir ve bürokratik engeller içeriyor. Depremzedelerin vize başvurusu için konsolosluklara bizzat gitmeleri ve normal prosedürde istenen belgeleri sunmaları gerekiyor, bu da özellikle evleri yıkılanlar için zorluk yaratıyor.
14 Şubat 2023

Türkiye'de son yıllarda artan doktor istifaları ve yurt dışına göçleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce 'Giderlerse gitsinler' şeklinde bir açıklama yapmıştı. Ancak şimdi, doktorları yurt dışından geri çağırmak amacıyla bir kamu spotu hazırlatıldı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu kamu spotunun televizyonlarda yayınlanmak üzere RTÜK tarafından oy çokluğuyla onaylandığını duyurdu.
26 Nisan 2023

Gazze'de bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçiş yapılmasıyla yeniden başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'nin açıklamasına göre, daha önce 30 vatandaş ve aile yakını Türkiye'ye getirilmiş, ancak sınır kapısının kapanmasıyla süreç durmuştu. Şimdi ise 44 kişi daha Mısır'a geçti ve sayının artması bekleniyor. Bu kişiler Türk diplomatlar tarafından karşılandıktan sonra Kahire üzerinden uçakla Türkiye'ye getirilecek.
18 Kasım 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre, 14 Mayıs seçimleri sonrasında yurt dışında çalışmak için gerekli olan 'iyi hal belgesi' alan doktor sayısında bir artış yaşandı. Nisan ayının ilk ve ikinci yarısında sırasıyla 90 ve 91 doktor belge alırken, mayısın ilk yarısında 94, ikinci yarısında ise 144 doktor belge aldı. 2012'den bu yana doktorların yurt dışına gitmek için belge taleplerinde sürekli bir artış olduğu ve 2023'ün ilk üç ayında bu oranın %70'e ulaştığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, doktorların yurt dışına gitmesi konusunda 'Giderlerse gitsinler' ifadesini kullanmış ve yeni mezun doktorların istihdam edileceğini söylemişti.
1 Haziran 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybını önlemek amacıyla ekonomi yönetimi tarafından çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda, 30 Mart-1 Nisan tarihleri arasında kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarını cazip kılmak için üç yeni düzenleme getirilmişti. En son Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile kurumlar vergisi istisnasının yabancı paralar için de geçerli olacağı belirtildi. Bu düzenleme, şirketlerin KKM'den elde ettikleri kazançların kurumlar vergisinden muaf tutulmasını sağlıyor.
25 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak 28-29 Ekim tarihlerinde İstanbul'da kişiselleştirilmiş kartlara ulaşımın ücretsiz olacağını duyurdu. İmamoğlu, bu bilgiyi Twitter hesabından paylaştı. Ücretsiz geçiş için vatandaşların kartlarını kişiselleştirmeleri gerektiğini belirtti.
27 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin turizm geliri, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 artarak 20 milyar 225 milyon 317 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 16,5'i Türkiye'yi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan sağlandı. Ziyaretçilerin seyahatlerini kişisel veya paket turla organize ettiği belirtildi. Ayrıca, yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 43,7 artarak 2 milyon 978 bin 418 kişi oldu.
31 Ekim 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya için Unesco'nun tavsiyesi üzerine 'ziyaretçi yönetim planı' uygulamasına geçileceğini belirtti. Bu plana göre, 15 Ocak itibarıyla yabancı turistlerin Ayasofya'ya girişi ücretli olacak. Ancak Türk vatandaşlarının ibadet amaçlı ziyaretleri ücretsiz olmaya devam edecek. Giriş ücretleri henüz belirlenmedi.
31 Ekim 2023

Avrupa Parlamentosu'nun bütçe komitesi, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 400 milyon avroluk afet yardımında bulunmasını onayladı. Toplamda 454,8 milyon avroluk afet yardımının geri kalanı Romanya ve İtalya'ya gidecek. Yardımlar, Avrupa Birliği bütçesinin dayanışma ve acil yardım için ayrılan bölümünden karşılanacak.
20 Eylül 2023

Türkiye'deki gayrimenkul ilanlarında 'vatandaşlığa uygun' notu artıyor. Bu durum, 2018'de yabancılara vatandaşlık için ev alımında öngörülen bedelin 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmesi sonucu ortaya çıktı. Bu değişiklik, Türk Lirası'nın yabancı paralar karşısındaki değer kaybı ve yabancıların ev alımında rekorlar getirmesiyle birlikte gayrimenkul fiyatlarının artmasına neden oldu. İstanbul ve kıyı kentlerdeki gayrimenkul ilanları, 'vatandaşlığa uygun' notuyla öne çıkıyor ve fiyatlar 150 milyon liraya kadar çıkabiliyor.
11 Ekim 2023

Türk sanatçı Volkan Konak, Almanya'ya giriş vizesi alamadığı için Mayıs ayında yapılacak olan Almanya konserini iptal etmek zorunda kaldı. Konak, bu durumu Twitter üzerinden duyurdu ve Türkiye'den Avrupa'ya vize almanın zorlaştığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'den yüksek oranda iltica başvurusu alındığı gerekçesiyle Batılı ülkelerin vize verme konusunda daha katı davrandığına dikkat çekildi. Pandemi sonrası artan vize başvurularında ret oranlarının yüksek olduğu ve aralarında doktor ve mühendislerin de bulunduğu birçok meslek grubunun etkilendiği belirtildi.
27 Mayıs 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günlük kiralanan evlere yönelik yeni bir düzenleme yapılacağını duyurdu. Bu düzenleme kapsamında, bu tür evlere sertifika zorunluluğu getirilecek ve bu belge bakanlığa yapılacak başvuruyla alınabilecek. Ayrıca, otellerde olduğu gibi bu evlerde konaklayan kişilerin bilgileri ilgili kurumlarla paylaşılacak ve elde edilen gelirin vergisi ödenecek.
31 Temmuz 2023

Türkiye'den ekonomik ve siyasi gerekçelerle Avrupa'ya yapılan göç, özellikle Almanya'ya olan iltica başvurularıyla devam ediyor. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) paylaştığı verilere göre, 2024'ün ilk iki ayında Türk vatandaşlarından 7 bin 649 iltica başvurusu yapıldı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 artış gösterdi. Suriye ve Afganistan vatandaşlarından gelen başvurular da yüksek oranlarda kabul edilirken, Türk vatandaşlarının başvurularının sadece yüzde 7,8'i kabul edildi.
7 Mart 2024

1 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararı ile Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da devlet hizmeti yükümlüsü olarak görev yapan doktorların yükümlülük süreleri yüzde 15 kısaltıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu değişikliği Twitter üzerinden duyurdu ve belirlenen sürenin yüzde 85'inin tamamlanması halinde yükümlülüğün yerine getirilmiş sayılacağını belirtti. Ancak yükümlülük süresi en düşük 300 gün olacak şekilde sınırlandırıldı.
2 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çalışma şartları nedeniyle yurt dışına giden veya gitmeyi düşünen doktorları Türkiye'ye geri dönmeye davet etti. Daha önce 'Gidiyorlarsa gitsinler' şeklinde bir açıklama yapan Erdoğan, seçimlere kısa bir süre kala doktorlara yönelik olumlu bir mesaj vererek, bilimsel çalışmalar için gerekli imkanların sağlanacağını belirtti. Bu çağrı, Erdoğan'ın daha önceki sert tutumunun aksine bir yaklaşım olarak değerlendirildi.
1 Mayıs 2023

Türkiye'den ekonomik ve siyasi gerekçelerle Avrupa'ya yapılan göç, özellikle Almanya'ya olan iltica başvurularıyla devam ediyor. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) paylaştığı verilere göre, 2024'ün ilk iki ayında Türk vatandaşlarından 7 bin 649 iltica başvurusu yapıldı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre %12,3 artış gösterdi. Suriye ve Afganistan vatandaşlarından gelen başvurular da yüksek oranlarda kabul edilirken, Türk vatandaşlarının başvurularının sadece %7,8'i kabul edildi.
7 Mart 2024

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de ev fiyatları ve kira ücretlerindeki artışa işaret ederek, iktidar olduklarında yabancılara konut satışını beş yıl boyunca yasaklayacaklarını duyurdu. Kanada'nın yabancılara konut satışını iki yıl süreyle yasaklamasının ardından Türkiye'de de benzer bir uygulama yapılması tartışmaları başladı. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri, yabancılara konut satışı yasağının fiyatları düşüreceğini savunurken, bazı sektör temsilcileri yasağın döviz girişini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim