MFÖ grubunun üyesi olan müzisyen ve oyuncu Özkan Uğur, 69 yaşında hayatını kaybetti. Sanat ve siyaset dünyasından birçok kişi, sosyal medya üzerinden taziye mesajları yayınladı. Erkan Oğur, Özkan Uğur için MFÖ'nün ünlü şarkısı 'Güllerin İçinden'i sazıyla çalıp Instagram hesabından paylaştı ve 'Özkan Uğur güllerin içinden geldi, güllerin içine gitti' sözleriyle anısını onurlandırdı.
9 Temmuz 2023

Oyuna ve diziye uyarlanan Witcher serisinin yazarı Andrzej Sapkowski, yeni bir Witcher kitabı üzerinde çalıştığını duyurdu. Kitabın hikayesi hakkında herhangi bir bilgi verilmedi. Sapkowski, kitabın bir yıl içinde tamamlanabileceğini, ancak İngilizce ve diğer dillere çevirinin ne zaman yapılacağının belirsiz olduğunu belirtti. Son Witcher kitabını 2013 yılında yazan Sapkowski, ana Witcher hikayesinin 'Gölün Hanımı' ile sona erdiğini ve yeni kitapların yan hikaye veya ön bölüm olacağını ifade etti.
5 Ağustos 2023

Moliere ödüllü Fransız yazar Denise Bonal tarafından yazılan ve Damla Kellecioğlu'nun Fransızcadan çevirdiği, Zeynep Özden'in yönettiği 'Kayıp Adımlar', ALAN Kadıköy'ün ilk yapımı olarak sahneleniyor. Oyun, hayali bir tren garında geçen ve çok dilli anonslar ile yolcuların birbirinden farklı hikayelerini konu alıyor. Seyirciler, oyunun başlangıcında fuayeden başlayarak, yönlendirmelerle oyun alanına geçiş yapıyor ve sonunda karşılıklı oturarak sahneyi izliyorlar. Oyun, vedalar, elvedalar, acı dolu öyküler gibi temaları işliyor.
21 Nisan 2024

Lady Gaga, Paris'te düzenlenen 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları için bulunduğu sırada, henüz yayınlanmamış yeni albümünden bazı şarkıları hayranlarıyla paylaştı. Cuma günkü açılış töreninde bir kabare şarkısı seslendiren Gaga, hafta sonu boyunca yüzme ve kadın jimnastiği izledi. Ayrıca sevgilisi Michael Polansky ile nişanlandığını duyurdu. Otelinin önünde toplanan hayranlarına limuzininin tavanından yeni albümünden kısa kesitler çalarak sürpriz yaptı.
29 Temmuz 2024

Dünyaca ünlü Japon yazar Haruki Murakami, altı yıl aradan sonra 'Machi to Sono Futashikana Kabe' adlı yeni romanını yayınladı. Kitap, Japonya'da piyasaya sürüldü ancak henüz Türkçe veya başka bir dile çevrilmedi. Murakami, romanı Covid-19 pandemisi sırasında yazmaya başladı ve eser, yazarın 40 yıl önce yazdığı aynı adlı kısa öyküsünden ilham alıyor. Yazar, pandemi döneminde evde kaldığı süreçte içinden gelen bir sesin bu hikayeyi yazmasını söylediğini ifade ediyor.
18 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim mitinglerinde ve çeşitli toplantılarda kullandığı 'Bana her şey seni hatırlatıyor' şarkısının bestecisi Selçuk Maner, şarkının izinsiz kullanımı nedeniyle AKP'ye 900 bin liralık maddi tazminat davası açmıştı. Yaklaşık dokuz yıl süren dava sürecinde, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16'ncı Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını kaldırarak besteciye de telif ödenmesi gerektiğine hükmetti. Şimdi İstanbul 4'üncü Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, tazminat miktarını belirleyecek.
10 Mart 2023

Berlin'de yaşayan Türk sanatçı Esra Gülmen, Avusturya'nın OK Offenes Kulturhaus Çağdaş Sanat Merkezi'nde 'I WAS I AM' adlı ilk müze sergisini açtı. Sergide, modern dünyanın karmaşaları, bireysel ve toplumsal uyumsuzluklar ile sansür temaları üzerine eserler yer alıyor. Gülmen, interaktif tahterevalli enstalasyonları ve mozaik panolar aracılığıyla, bireylerin günlük paradokslarını ve sansürle olan mücadelelerini görselleştiriyor. Sanatçı, serginin hazırlık sürecinin iki yıl sürdüğünü ve aldığı tepkilerden memnun olduğunu belirtiyor.
25 Şubat 2024

Şirket çalışanlarından oluşan müzik gruplarının katılabileceği 'Ofisten Sahneye' müzik yarışması için başvurular devam ediyor. Yarışma 20 Kasım 2023'te başlayacak ve en fazla 30 şirket katılabilecek. Büyük ödül, Fransa'nın Lyon şehrine seyahat ve Coldplay konseri biletleri olacak. Başvurular, şirketlerin insan kaynakları departmanları aracılığıyla 30 Ekim 2023 tarihine kadar yapılabiliyor.
16 Ekim 2023

İstanbul'da farklı müzik türlerinden sanatçıları ağırlayan Gezgin Salon Festivali, bu yıl 29-30 Temmuz tarihlerinde ikinci kez gerçekleştirilecek. Festival, Parkorman'da iki gün sürecek ve biletler passo.com.tr ile İKSV ana gişeden satın alınabilir. Festivalde Satori, L’Imperatrice, Agar Agar, Sylvie Kreusch, Emir Taha, Jon Hopkins, Büyük Ev Ablukada, Warhaus, Still Corners ve Tsar B gibi yerli ve yabancı sanatçılar sahne alacak. Festivalin final performansını elektronik müzik sanatçısı Jon Hopkins yapacak.
13 Temmuz 2023

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 1954 yılında yazdığı ve zamanla popülerleşen 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' romanı, Serdar Biliş yönetmenliğinde ve Serdar Keskin'in performansıyla tiyatro sahnesine taşındı. Müzikler Tuluğ Tırpan'a, sahne ve dekor tasarımı Gamze Kuş'a ait olan oyun, Saatler Kolektif'in yapımıyla İstanbul Maximum Uniq Hall'da sahnelenecek. Oyunun prömiyeri dün gece yapıldı ve biletler Biletix üzerinden temin edilebilir.
13 Nisan 2023

Ünlü sanatçı Sezen Aksu, yeni albüm hazırlıkları devam ederken 'ara sıcak' dediği yeni şarkısı 'Kıra Döke'yi yayınladı. Söz ve müziği Aksu'ya ait olan şarkının düzenlemesi Mustafa Ceceli tarafından yapıldı. Aksu, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla yeni şarkısını duyurdu ve 'Kıra Döke'nin insanı yormayan, hafif bir şarkı olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

Ünlü piyanist Fazıl Say, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda iç hesaplaşma yaşadığını ve hayatında yeni bir sayfa açmak istediğini belirterek, bundan sonra fikirlerini yazmayacağını ve sadece müziğiyle konuşacağını ifade etti. Seçim sonuçlarından duyduğu üzüntü ve bilinmezlik içinde olduğunu dile getiren Say, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'tan özür diledi. Ayrıca kültür sanat camiasında kavgalı olduğu kişilere de sert cevaplar verdiğini kabul ederek, keşke cevaplamasaydım dedi.
15 Mayıs 2023

İstanbul Modern, dijital kültüre odaklanan ve deneysel bakış açılarıyla yenilikçi üretimler sergileyen sanatçıları bir araya getiren 'Zamansız Meraklar' sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek ve küratörlüğünü Ümit Mesci ile Nilay Dursun yapıyor. Sergide, 16 sanatçı, sanatçı ikilisi ve sanatçı kolektifinin ödüllü projeleri yer alıyor. Ayrıca, sergi Nescafé sponsorluğunda genç sanatçılara destek olmayı amaçlıyor ve yedi sanatçıya ait sekiz yeni çalışma ilk kez izleyiciyle buluşuyor.
15 Şubat 2024

Sosyal medyada piyano çalarken dikkat çeken 19 yaşındaki kurye Muharrem Can İncir, hiçbir eğitim almadan piyano çalmayı öğrendi ve bu yeteneğiyle ünlü piyanist Gülsin Onay'ın dikkatini çekti. Onay, İncir'i kendi konserine davet etti ve birlikte çalıştıklarını sosyal medyadan duyurdu. İncir, Onay'ın konserinde 'River Flows in You' adlı eseri çalarak izleyicilerden büyük beğeni topladı. Ayrıca şarkıcı Gülben Ergen, İncir'e evinde piyano hediye etti ve bir yıllık piyano eğitimi için destek sözü verdi.
13 Ocak 2023

İzlandalı rock grubu Kaleo, iki yıl aradan sonra yeniden İstanbul'a geliyor. Grup, 24 Temmuz'da Küçükçiftlik Park'ta sahne alacak. Konserde ön grup olarak Belçikalı rock grubu Balthazar'ın gitar vokali Jinte Deprez'in solo projesi J. Bernardt ve Sena Şener sahneye çıkacak. Kaleo, ilk albümleri 'A/B' ile büyük bir başarı elde etmişti.
2 Temmuz 2024

Yeni medya sanatçısı Refik Anadol'un 'Unsupervised-Machine Hallucinations' adlı eseri, New York Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından kalıcı koleksiyonuna eklendi. Bu eser, MoMA'nın kalıcı koleksiyonlarına giren ilk NFT eser olarak tarihe geçti. Eser, MoMA koleksiyonunda bulunan ve 200 yıl içerisinde üretilmiş sanat eserlerini yapay zeka kullanarak yorumladı. Eser, Refik Anadol Studio'nun 'Machine Hallucinations' projesinin bir parçasıdır.
11 Ekim 2023

Türk müzik grubu MFÖ'nün üyesi, müzisyen ve oyuncu Özkan Uğur lenf kanseri nedeniyle 69 yaşında vefat etti. Uğur, MFÖ ile birlikte 1985 ve 1988 yıllarında Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etmişti. Eurovision'un resmi sosyal medya hesaplarından Uğur için taziye mesajları paylaşıldı ve Youtube hesabında MFÖ'nün Eurovision'da seslendirdiği 'Diday Diday Day' ve 'Sufi' şarkılarına yer verildi.
11 Temmuz 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, her yıl yaptığı yaz için okuma önerilerine bu yıl dizi ve müzik önerilerini de ekledi. Roman kategorisinde Gabrielle Zevin'in 'Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow' adlı eserini, kurgu dışı kategorisinde ise Howard French'in 'Born in Blackness' adlı kitabını önerdi. Ayrıca, Danimarka yapımı 'Borgen' adlı diziyi ve Spotify'da bir çalma listesi oluşturarak müzik önerilerinde bulundu.
8 Haziran 2023

Latin müziğinin popüler gruplarından Gipsy Kings, bu yıl İstanbul'da ikinci kez konser verecek. Grup, 19 Eylül'de Zorlu PSM'de sahne alacak ve sevilen şarkılarından bir seçki seslendirecek. Daha önce Haziran ayında İstanbul ve Ankara'da konserler veren grup, dünya genelinde 60 milyonun üzerinde albüm satışıyla tanınıyor.
4 Eylül 2023
İşaretlediklerim