Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Filistin'e yönelik provokasyonlarını eleştirerek, İsrail'in bölgedeki barış çabalarını sabote ettiğini belirtti. Fidan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun barış istemediğini ve bölgeyi ateşe vermek istediğini ifade etti. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olmak için hazırlanan dosyanın Lahey'e sunulacağını açıkladı. Fidan, İsrail'in provokasyonlarının bölgeyi daha fazla zor durumda bırakacağını vurguladı.
5 Ağustos 2024

Türk Tabipler Birliği (TTB), İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıyı kınadı ve Birleşmiş Milletler ile Dünya Tabipler Birliği'ni göreve çağırdı. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 500 kişinin öldüğünü duyurdu. İsrail, saldırının sorumluluğunu reddetti ve bölgedeki silahlı güçleri suçladı. TTB, İsrail'in Hamas saldırısını fırsat bilip işgali tamamlamayı hedeflediğini belirtti.
17 Ekim 2023

ABD, İsrail ordusunun Refah'ta düzenlediği ve onlarca Filistinlinin ölümüne neden olan hava saldırısının ardından çıkan görüntüleri içler acısı olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir sözcü, saldırıda sivillerin hayatlarını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurması yönünde karar almıştı, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırılarına devam etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, saldırıyı trajik bir hata olarak değerlendirdi.
28 Mayıs 2024

Gazze'deki hastane saldırısının ardından İsrail, Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına en üst alarm seviyesiyle ayrılmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, Fas'taki İsrail vatandaşlarına da 'dikkatli olma' çağrısı yapıldı. Hastane saldırısının ardından Türkiye'deki İsrail devletine ait merkezlerin çevresinde protestolar başladı.
18 Ekim 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Cibaliya mülteci kampını bombaladığını ve ilk belirlemelere göre 100 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, saldırıyı doğruladı ve Hamas'ın üst düzey komutanı İbrahim Biari'nin öldürüldüğünü belirtti. Gazze'li yetkililer, önceki haftalarda İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
31 Ekim 2023

ABD, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik olası bir kara saldırısını desteklemediğini yineledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bu konuda ABD'nin tutarlı bir pozisyon sergilediğini ve İsrail Başbakanı ile yapılan görüşmelerde bu duruşun tekrar vurgulandığını belirtti. Kirby, böyle bir saldırının Refah'ta bulunan 1,5 milyon Filistinli sivilin hayatını büyük riske atacağını ve ABD'nin bu durumu kabul etmeyeceğini ifade etti.
7 Mayıs 2024

İran, 1 Nisan'da İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırıya misilleme olarak İsrail'e insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırı başlattı. Saldırı, İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından duyuruldu ve İran resmi haber ajansı IRNA tarafından füzelerin ateşlendiği bildirildi. İsrail ordusu saldırıyı doğrulayarak hazırlıklarının tam olduğunu açıkladı. Bu gelişmelerin ardından Ürdün olağanüstü hal ilan ederken, Lübnan hava sahasını kapattı ve Beyaz Saray İsrail'e desteklerinin sarsılmaz olduğunu duyurdu.
14 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Doğu Kudüs'te meydana gelen saldırılara karşı hızlı ve güçlü bir yanıt vereceklerini ifade etti. Ayrıntı vermekten kaçınan Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a da kendisine ilettiği başsağlığı mesajı için teşekkür etti. Önceki günlerde Cenin Mülteci Kampı'na yapılan baskında dokuz Filistinli öldürülmüş, ardından Doğu Kudüs'te iki ayrı silahlı saldırıda toplam sekiz kişi hayatını kaybetmişti.
29 Ocak 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara harekatı için sinyal verdi. Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be’eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti. Netanyahu'nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bölgedeki direniş gruplarının, İsrail’e karşı tüm senaryolara hazır olduğunu ifade etti. Abdullahiyan, Irak, Lübnan ve Suriye’yi kapsayan bölge turu kapsamında Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’la görüştü. Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Filistinli direniş grupları Hamas ve İslami Cihad’ın üst düzey yetkilileriyle de bir araya geldiğini belirtti. Abdullahiyan, Gazze’deki sivillere, kadınlara ve çocuklara yönelik savaş çığırtkanlığı yapanları uyardı.
14 Ekim 2023

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu'da artan gerilim ve istikrarsız güvenlik ortamı nedeniyle Lübnan'daki Fransız vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Daha önce yapılan Lübnan'a seyahat edilmemesi uyarısı hatırlatılarak, halihazırda Lübnan'da bulunan Fransız vatandaşlarına son derece dikkatli olmaları ve Beyrut'taki Fransa Başkonsolosluğu'nun internet sitesini düzenli olarak takip etmeleri önerildi. Bu çağrı, Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün İsrail saldırısında ölmesi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğraması gibi olayların ardından geldi.
4 Ağustos 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'a karşı 'çökertme' sözü verdi. Bu açıklama, İsrail'de Hamas'a karşı açılan savaş nedeniyle kurulan 'acil durum kabinesi'nin ilk toplantısında yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda 2 bin 329 kişi öldü, 9 bin 42 kişi yaralandı. Netanyahu, ulusal birlikle hem yurt içine hem yurt dışına hem de 'düşman'a net bir mesaj verildiğini belirtti.
15 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında toplamda 15 askerin öldüğünü duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısına karşılık olarak Gazze'yi hava, kara ve denizden bombaladığı ve kente karadan giriş yaptığı bir dönemde geldi. İsrail ordusunun kente girişi sonrasında sokak çatışmaları da başladı.
1 Kasım 2023

Lübnan Hizbullah'ı lideri Hasan Nasrallah, 7 Ekim saldırılarından sonra ilk kez konuştu ve 'her türlü olasılığa hazır olduklarını' belirtti. Nasrallah, 'Bölgesel bir savaşı durdurmak isteyenler Gazze'deki saldırıları durdursun' dedi. ABD ve Britanya'nın, bölgeye gönderdiği uçak gemileri ve savaş uçaklarıyla İran ve İran destekli güçlerin, savaşa dahil olmasını engelleyeceklerinin mesajını verdiği bir dönemde bu açıklama geldi.
3 Kasım 2023

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 46 gün boyunca devam etti ve bu saldırılarda ölen Filistinli sayısı 14 bin 128'e ulaştı. Gazze'deki Hamas kontrolündeki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ölenlerin 5 bin 840'ının çocuk olduğu belirtildi. Ayrıca, ABD'de İsrail'e olan desteğin azaldığı ve çoğunluğun ateşkes istediği ifade edildi.
21 Kasım 2023

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların bu yılın sonuna kadar devam etmesini beklediğini açıkladı. Hanegbi, Filistin-Mısır sınırı boyunca uzanan Philadephia Koridoru'nun yüzde 75'inin İsrail kontrolünde olduğunu belirtti. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah saldırılarını derhal durdurması gerektiğini belirtti.
29 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. Özellikle Gazze'nin kuzeyinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. İsrail ordusu, Gazze'ye denizden de saldırılarını sürdürüyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı bir saldırı başlattı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülenlerin sayısının 7 bin 326'ya çıktığını, 18 bin 967 kişinin de yaralandığını duyurdu.
28 Ekim 2023

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarına karşılık olarak İsrail, Gazze'ye bombardımanı yoğunlaştırıyor ve sınıra asker, tank ve zırhlı araç yığıyor. Hamas'ın saldırıları sonucunda en az 300 İsrailli öldü ve yaralı sayısı 1000'den fazla. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 'Siviller Gazze'yi terk etsin' çağrısından sonra sınıra askeri yığınak başladı.
7 Ekim 2023
İşaretlediklerim