ABD'nin New York eyaleti, insan cesetlerinin gübreye dönüştürülmesine olanak tanıyan bir yasayı onayladı. Bu yöntem, cesetlerin odun yongası, kaba yonca ve çimle birlikte bir konteynır içinde yaklaşık bir ay tutulması ve mikropların faaliyetiyle gerçekleşiyor. Gübreleştirme sonrası toprak, ölünün yakınlarına verilerek bitki yetiştirmek için kullanılabiliyor. Recompose şirketi, bu yöntemin geleneksel gömülme veya yakma yöntemlerine göre daha az karbon salınımına yol açtığını belirtiyor.
2 Ocak 2023

ABD'de Maryland Üniversitesi hastanesinde genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen 58 yaşındaki Lawrence Faucette, bir ayı geride bıraktı. Faucette, domuz kalbi nakledilen ikinci kişi oldu. Bu deneysel ameliyat, geleneksel kalp nakline uygun olmayan Faucette'in ömrünü uzatmak için son umut olarak görülüyordu. Şu ana kadar doktorlar, Faucette'in yeni kalbinin iyi çalıştığını ve vücudunun herhangi bir ret belirtisi göstermediğini belirtiyorlar. ABD'de her yıl 6 binden fazla kişi organ nakli olmadan hayatını kaybediyor ve bilim insanları, hayvanların donör olarak kullanılmasının bir gün organ bağışlarındaki büyük sıkıntıyı telafi edebileceğini umuyor.
25 Ekim 2023

Bilim insanları artık evrende yaşam olup olmadığını sorgulamıyor, bunun yerine 'yaşamı ne zaman bulacakları' sorusuna odaklanıyorlar. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Güneş Sistemimiz dışındaki bir gezegende yaşama dair umut verici ipuçları tespit etti. Teleskoplar, uzak yıldızların yörüngesindeki gezegenlerin atmosferlerini analiz edebiliyor ve Dünya'da yalnızca canlı organizmalar tarafından üretildiği bilinen kimyasalları arayabiliyor. İskoçya Kraliyet Gözlemevi'nin başındaki Prof. Dr. Catherine Heymans, evrende yalnız olup olmadığımız sorusuna cevap verebilecek teknolojiye ve yeteneğe sahip olduklarını belirtti.
3 Ekim 2023

Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MEXT), ilk ve orta dereceli okullarda üretken yapay zeka kullanımını sağlayacak yeni yönergeleri kabul etmeyi planlıyor. Yeni yönergeler, derslerde fikirlerin formüle edilmesi ve tartışmaların derinleştirilmesi için yapay zekanın sınırlı düzeyde kullanımını öngörüyor. Ancak, geniş çaplı kullanım teşvik edilmiyor ve öğrencilerin akademik performanslarını ölçecek sınavlarda yapay zekanın kullanılması önerilmiyor.
24 Haziran 2023

Japonya'da Toco adında bir adam, Border Collie cinsi bir köpek olabilmek için 14 bin dolar harcayarak gerçekçi bir kostüm yaptırdı. Toco, köpek gibi hareket etmenin zorluklarının onu başka hayvanları da taklit etmeyi düşünmeye yönelttiğini belirtti. Gelecekte başka bir köpek, panda, ayı, tilki veya kedi olmayı hayal eden Toco, bu deneyimlerini YouTube kanalında paylaşıyor ve yaşam tarzıyla ilgili yoğun tepki alıyor.
31 Mayıs 2024

Yapay zeka araçları kullanılarak üretilen ve sosyal medyada dolaşıma giren sahte görsellerin gerçeklerinden nasıl ayırt edileceği konusunda yapay zeka uzmanı Henry Ajder bilgi verdi. Ajder, sahte görsellerde parmak sayısı gibi tutarsızlıkların, doğal olmayan cilt tonlarının ve bulanık yüzlerin görülebileceğini, özellikle ellerin ve gözlerin doğru tasvirinde yapay zekanın hala zorlandığını belirtti. Ayrıca, Donald Trump'ın gözaltına alındığını gösteren sahte görsellerin de bu duruma örnek teşkil ettiğini ve insanların siyasi görüşleri nedeniyle bu tür görselleri sorgulamadan paylaşabildiğini ifade etti.
26 Mart 2023

Google, internetten güncel bilgilere erişebilen yeni sohbet robotu Bard'ı ABD ve Britanya'da 18 yaş ve üzeri kullanıcılar için kullanıma açtı. Bard, Google'ın daha önce tanıttığı ve tamamen kullanıma açılmayan LaMDA teknolojisiyle aynı nesilden geliyor. Google, Bard'ın yanlış bilgi paylaşabileceği ve önyargılı olabileceği konusunda kullanıcıları uyardı. Daha önce LaMDA üzerinde çalışan mühendis Blake Lemoine, robotun hissiyatlı hale geldiğini iddia etmiş ve işten çıkarılmıştı.
22 Mart 2023

Dünyanın ilk yapay zeka güzellik yarışması, Faslı dijital fenomen Kenza Layli'nin birinci gelmesiyle sonuçlandı. Layli, 13 bin dolarlık ödül paketine layık görüldü. Yarışma, güzellik, teknoloji ve sosyal etki kriterlerine göre değerlendirilen 1500'den fazla yapay zeka yaratıcısının katılımıyla gerçekleşti. Layli'nin yaratıcısı Meriam Bessa, bu başarının teknolojinin ve yaratıcılığın birleşimini simgelediğini belirtti.
18 Temmuz 2024

Google, ChatGPT gibi yapay zeka tabanlı sohbet robotlarına rakip olarak geliştirdiği yeni modeli 'Gemini'yi tanıttı. Gemini, insan benzeri davranışlar sergileyebilen bir yapay zeka modeli olup, Google'ın Bard sohbet robotu ve Pixel 8 Pro akıllı telefonlarına entegre edilecek. Google, Gemini'nin sezgisel yeteneklerinin ve planlama görevlerindeki performansının daha üstün olduğunu iddia ediyor. Şu an için sadece İngilizce dilinde hizmet verecek olan Gemini'nin, zamanla diğer dillere de adaptasyonunun sorun olmayacağı belirtiliyor.
9 Aralık 2023

Elon Musk'ın kurucusu olduğu nöroteknoloji firması Neuralink, ilk kez bir insanın kafatasına yerleştirdikleri çipin beyinden ayrılmaya başladığını duyurdu. Nolan Arbaugh adlı kullanıcının beyin dokusuna yerleştirilen çipin bağlantı kabloları geri çekilmiş, bu da işlemci ve pilin sinirlerden aldığı veri miktarını azaltmış. Şirket, bu durumun Arbaugh'un sağlığı için tehlike oluşturmadığını ve çipin işlevselliğini artırmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Arbaugh, çip sayesinde felçli elleri ve ayaklarına rağmen düşünerek satranç oynayabilmişti.
10 Mayıs 2024

ABD'deki Indiana Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, OpenAI'nin sohbet robotu ChatGPT'nin metin oluşturma yeteneği, Twitter'da botnet kodu oluşturmak için kullanılıyor. Bu botlar, insanları sahte kripto para birimlerine yatırım yapmaya ikna etmeye çalışıyor ve hatta mevcut kripto cüzdanlarından hırsızlık bile yapabiliyor. Araştırmacılar, Twitter'da bu amaçla 1000'den fazla bot bulunduğunu tespit etti. Ayrıca, ChatGPT benzeri araçlar, çoğu yalan bilgi yayınlayan spam içerikli haber siteleri oluşturdu.
22 Eylül 2023

Japonya'nın Aomori kentinde, şiddetli kar yağışları sonucu toplanan karın yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılması amacıyla bir araştırma başlatıldı. Tokyo'daki University of Electro-Communications ve yerel bilişim firması Forte Co. iş birliğiyle, hizmet dışı bir ilkokulun havuzunda biriken kar kullanılarak elektrik üretiminin fizibilitesi inceleniyor. Proje, depolanan karla soğutulan sıvının çevre havasıyla buharlaştırılması ve buharın türbin harekete geçirerek elektrik üretmesi prensibine dayanıyor. İlkbaharda elektrik üretimine başlanması hedefleniyor.
14 Ocak 2023

Oyuncak şirketi Mattel, görme engelli çocuklara aidiyet duygusu aşılamak amacıyla bastonlu bir Barbie bebek üretti. Bu yeni Barbie, pembe saten tişört ve mor tül etek gibi kıyafetlerle donatıldı ve görme engelli çocuklarla yapılan testler sonucunda tasarlandı. Şirket, ayrıca Down sendromlu ilk siyah bebeğini de piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bu adımlar, Mattel'in ürün yelpazesini daha kapsayıcı hale getirme çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
23 Temmuz 2024

Bir araştırmaya göre, yapay zeka, nadir görülen kanser türlerinden retroperitoneal sarkomun agresiflik derecesini belirlemekte, mevcut yöntemlere göre iki kat daha başarılı. Araştırma, yapay zekanın çıplak gözle görülemeyen detayları tanımlayarak yüzde 82 oranında doğru sonuçlar verdiğini, laboratuvar analizlerinde ise başarı oranının yüzde 44 olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, bu teknoloji sayesinde tedavinin iyileştirilebileceğini ve her yıl binlerce kişinin yararlanabileceğini belirtti.
1 Kasım 2023

Gaziantep’te saç ekimi için özel bir hastaneye başvuran 46 yaşındaki Yasin Dibo, operasyon sonrası hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve cenazesi otopsinin ardından ailesine teslim edildi. Türkiye, saç ekimi turizminden büyük gelir beklerken, 2019 yılında 500 bin kişinin saç ekimi için Türkiye'ye geldiği ve 1.5 milyar dolar ciro elde edildiği belirtildi.
13 Haziran 2024

OpenAI, San Francisco'da düzenlenen bir etkinlikte yeni yapay zeka modeli GPT-4 Turbo'yu tanıttı. Bu model, Nisan 2023'e kadar olan bağlamı içeren yanıtlar sağlayabiliyor ve önceki sürümlere göre çok daha uzun girdileri (300 sayfaya kadar) işleyebiliyor. GPT-4 Turbo şu anda geliştiriciler için ön izlemede ve yakında herkese açılacak. Ayrıca, OpenAI kullanıcıların ChatGPT'nin uygulama programlama arayüzünü kullanarak sohbet robotlarını özelleştirebilmelerine olanak tanıyan yeni bir seçenek sundu ve hizmet ücretlerini düşürdüğünü açıkladı.
6 Kasım 2023

Meta, OpenAI ve Google arasındaki yapay zeka rekabetine katılarak Bukalemun adlı yeni çok modlu yapay zeka modelini tanıttı. Bu model, metinler, resimler, ses kayıtları ve videolar gibi çeşitli medya biçimlerini işleyebiliyor. Bukalemun, erken füzyon belirteci tabanlı karma modeller dizisinden oluşuyor ve birden fazla girdiyi bir araya getirebiliyor. Meta, bu modelin kötü amaçlı kullanımını önlemek için yapay zeka görsellerini etiketleyeceğini de belirtti.
23 Mayıs 2024

Bilim insanları, 'Dune' serisinden esinlenerek idrarı içme suyuna dönüştürebilen bir uzay giysisi geliştirmektedir. Bu giysi, astronotların uzay yürüyüşü sürelerini artırmayı hedefliyor ve NASA'nın 2026'da Ay'ın güney kutbuna mürettebat indirecek Artemis III programında kullanılacak. Yeni giysi, mevcut yöntemlerden daha hijyenik ve verimli olup, idrarı beş dakikada içme suyuna dönüştürebiliyor.
12 Temmuz 2024

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, xAI adında yeni bir yapay zeka şirketi kurduğunu duyurdu. Şirketin amacı 'Evrenin gerçek doğasını anlamak' olarak belirlendi. xAI ekibi, yapay zeka alanında önemli katkılarda bulunmuş ve büyük buluşlara öncülük etmiş uzmanlardan oluşuyor. Musk, yapay zeka robotlarının geliştirilmesi için güvenlik protokolleri ve bağımsız denetimlerin önemini vurgulamış ve 'TruthGPT' adında bir platform başlatmayı planladığını açıklamıştı.
13 Temmuz 2023

Geliştirilen bir ilaçla laboratuvar farelerinin ömrünün yüzde 25 uzatılabildiği ve aynı ilacın insanların yaşlanmasını da yavaşlatabileceği belirlendi. Araştırma, İngiltere ve Singapur'daki ekipler tarafından yürütüldü ve farelerin genetiği değiştirilerek İnterlökin-11 üretmeleri engellendi. İlacın insanlarda test edildiği ancak yaşlanma karşıtı sonuçlarının henüz bilinmediği ifade edildi. Bilim insanları, farelerde elde edilen sonuçların insanlarda da etkili olacağını düşünüyor.
17 Temmuz 2024
İşaretlediklerim