Edirne Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, ilçenin içme suyunun sağlandığı Kadıköy Barajı'nda su seviyesinin yüzde 10'un altına düştüğünü ve yalnızca iki aylık su rezervi kaldığını belirtti. Helvacıoğlu, sıcak hava etkisinin artması ve bilinçsiz su kullanımı nedeniyle 45 gün sonra Keşan'ın yarısına su veremeyebileceklerini, hatta gelecekte suya muhtaç kalabileceklerini ifade etti. Bu nedenle vatandaşlardan su tasarrufu yapmalarını istedi.
21 Temmuz 2023

İstanbul'da son günlerde etkili olan yağışlar nedeniyle, şehre su sağlayan barajların doluluk oranlarında artış gözlendi. İSKİ verilerine göre, 11 Kasım'da %16,18'e kadar düşen doluluk oranları, yağışlarla birlikte %20,54 seviyesine yükseldi. En yüksek doluluk oranı %40,14 ile Ömerli Barajı'nda kaydedilirken, en düşük oran %5,7 ile Sazlıdere Barajı'nda görüldü.
19 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Adalar Belediyesi'nin Adalar için hazırladığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onayladığı imar planı hakkında İBB'den açıklama geldi. İBB, imara açılan sit alanlarının derecesinin Bakanlık tarafından düşürüldüğünü belirtti. İmar planlarına göre, Burgazada'da sit derecesi düşürülen yerlere konut alanı ve günübirlik tesis alanı yapılması planlanıyor. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, planlarla ilgili detayları paylaştı.
25 Ağustos 2023

Meteoroloji uzmanları, İstanbul'da yakın zamanda kar yağışı olmayacağını, ancak hafta sonu kuvvetli sağanak yağışın beklendiğini ve bu durumun olumsuz etkilerine karşı önlem alınması gerektiğini bildirdi. İstanbul'da barajlardaki su oranı son 10 yılın en düşük seviyesine indi. Türkiye genelinde ise ocak sonu ve şubat başında yağışların artması bekleniyor. İstanbul'da cuma akşamı başlayacak kuvvetli yağışın su baskınlarına ve sele yol açabileceği, sıcaklıkların 4-5 derecelere kadar düşebileceği ve ardından yeniden 10 derecelere çıkmasının beklendiği ifade edildi.
25 Ocak 2023

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, İstanbul'da 450 bin ile 750 bin arasında boş konut bulunduğunu açıkladı. Bu konutların bir kısmının kamu arazilerinin imara açılması sonucu orta ve üst gelir grupları için üretildiğini ve yüksek rant amacıyla boş tutulduğunu belirtti. Gökce, boş konutların kentsel dönüşüm ve sosyal konut politikalarında kullanılabileceğini, riskli yapılarda yaşayanlara kiralanması teşvik edilerek deprem direncinin artırılabileceğini ifade etti. Ayrıca, merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin bu konuda eşgüdüm içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
2 Mayıs 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), dün İstanbul'da su tüketiminde rekor kırıldığını belirtti ve abonelerine tasarruf çağrısında bulundu. Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının su tüketimini artırdığına dikkat çekildi. İSKİ, günlük alışkanlıkların değiştirilerek gerçekleştirilecek yüzde 10'luk bir tasarrufun önemine vurgu yaptı.
27 Temmuz 2023

Diyarbakır'da, doğal ve yapay yollarla oluşturulan göletler, geciken mevsimsel yağışlar sebebiyle kuruma riskiyle karşı karşıya. Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ tarafından su takviyesi çalışmaları yapılsa da, göçmen kuşlar ve diğer canlılar için önemli olan bu su kaynaklarının azalması, bölgedeki biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor. Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bu durumun canlıların üreme potansiyellerinde düşüşe ve tür çeşitliliğinde kayıplara yol açabileceğini belirtiyor.
27 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurmayı planladığını belirtti. Bu başkanlık altında üç genel müdürlük olacak: biri sadece İstanbul'u, diğeri Türkiye'yi takip edecek ve üçüncüsü kaynak oluşturacak. Kentsel dönüşümde kaynak olarak hazine arazileri düşünülüyor. Bakanlık, kentsel dönüşüm süreçlerini kısaltmayı hedefliyor ve bu bağlamda İstanbul depremi için büyükşehir ve 39 ilçe belediyesiyle toplantılar düzenlendi.
4 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) kurulan Deprem Bilim Kurulu'nun raporu yayınlandı. Rapor, depremle ilgili çeşitli konularda haritalar içeriyor ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sadece sorunlu binaların güçlendirilmesinin maliyetinin 360 milyar lira olduğunu belirtti. İmamoğlu, bu maliyetin İBB'nin üç yıllık bütçesinden fazla olduğunu ve hükümetle birlikte çalışılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca İstanbul'un Türkiye ekonomisi için önemine değinerek, yatırımların insanlara yapılması gerektiğini vurguladı.
28 Mart 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin deprem riski altında olduğunu ve İstanbul'da 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile 750 bin konutun kısa sürede dönüştürüleceğini belirtti. Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesinde 207 bin konutun inşasına başlandığını ve köy evlerinin çelikten yapılacağını ifade etti. İstanbul'da daha önce 800 bin bağımsız bölümün dönüşümünün gerçekleştirildiğini, 170 bin 941'inin ise devam ettiğini söyledi. Kampanyaya 1 milyondan fazla vatandaşın başvurduğunu ve öncelikle yüzde yüz anlaşma sağlanan binalardan başlanacağını açıkladı.
19 Aralık 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü İklim İzleme Başkanı Omar Baddour, iklim değişikliğinin insanları göçe zorladığını belirtti. Baddour, aşırı doğa olaylarının artışına ve bu olayların insan yaşamına etkilerine dikkat çekti. Akdeniz bölgesi ve Türkiye'deki aşırı sıcaklar ve kuraklığa işaret eden Baddour, 21'inci yüzyılda iklim değişikliğinin Akdeniz bölgesinde yoğunlaşmasının beklendiğini kaydetti. Ayrıca, Akdeniz'deki su seviyesinin gelecek yıllarda daha da yükseleceği ve bu durumun kıyı şeridinde taşkın risklerini artıracağı uyarısında bulundu.
5 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi verilerine göre, İstanbul'da bu geceden itibaren yağışlı hava etkili olacak ve yağmur geçişlerinin hafta boyu aralıklarla devam etmesi bekleniyor. Hava sıcaklıklarının birkaç derece azalması ve rüzgarın kuzeyli yönlerden esmesi öngörülüyor. İBB ekipleri, yağışın şiddeti ve miktarı nedeniyle olası sel veya taşkınlara karşı önlem alıyor.
27 Eylül 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul'un Kuruçeşme açıklarındaki Galatasaray Adası'yla ilgili imar planı değişikliği yaptı. Yeni planlarla adanın Anadolu yakasına bakan kısmında denize yeni bir parsel açıldı ve taşınmaz niteliğini 'taş volisi' olarak tapu kaydına işledi. Hidrobiyolog M. Levent Artüz, bu durumun Boğaziçi'nde Gır-Gır ile avcılığı yasak olan türlerin avcılığının yolunu açabileceğini belirtti. Ayrıca, bu durumun palamut, lüfer gibi balıkların soyunu kurutma anlamına gelebileceğini ifade etti.
26 Haziran 2023

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul'da Büyükçekmece ve Küçükçekmece göllerinin çevresi, Ayamama Vadisi, Veli Efendi, Zeytinburnu, Haliç çevresi ve Kadıköy Kurbağalıdere gibi bölgelerde sıvılaşma riskinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'un yüzde 5'inden azında sıvılaşma riski bulunurken, şehrin yüzde 20'si çok zayıf zemin üzerinde yer alıyor. Sağlam zeminler ise Bebek, İstinye, Maslak, Şişli, Beşiktaş, Üsküdar ve kuzey bölgelerinde bulunuyor. Tüysüz, 6,5 ve üzeri büyüklükteki depremlerde sıvılaşma riskinin arttığını, ancak İstanbul'da Hatay gibi yoğun sıvılaşma beklentisi olmadığını ifade etti.
7 Mart 2023

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, mayıstan bu yana yaklaşık 10 puan azalarak %39,84'e geriledi. Bu, 2014'ten bu yana görülen en düşük doluluk oranı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, bu yıl en yüksek doluluk oranı 20 Mayıs'ta %49,66 idi. İstanbul'da günlük su tüketimi 3 milyon 448 bin metreküp olarak kaydedildi.
21 Temmuz 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da deprem riski altında olan 1,5 milyon konutun acil dönüşüm gerektiğini, bunların %20'sinin çok acil olduğunu belirtti. Daha önce 695 bin konutun dönüşümünün tamamlandığını ve şu anda 93 bin konutun dönüşümünün devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, riskli konutların 500 bininin yerinde dönüştürüleceğini ve geriye kalan 500 bin için Anadolu ve Avrupa Yakası'nda uydu kentler planladıklarını açıkladı.
11 Nisan 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da depreme hazırlık için yasa taslağı hazırlanacağını duyurdu. Özhaseki, İstanbul'da 2012'den bu yana 800 bin civarında konutun yenilendiğini, 5,8 milyon bağımsız birimden 1,5 milyonunun riskli olduğunu ve 600 bininin ilk etapta yıkılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, rezerv alanlarda 350 bin konut inşa edileceğini ve 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile vatandaşların evlerini yıkıp yeniden yapmaları durumunda bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını ifade etti.
19 Ağustos 2023

Eskişehir'de hava sıcaklığının sıfırın altında 7 dereceye düşmesi sonucu Porsuk Çayı'nın yüzeyi buzla kaplandı. Soğuk hava günlük hayatı olumsuz etkiledi ve bazı sürücüler araç camlarındaki buzu kazımak zorunda kaldı. Bir gondolun buz üzerinde ilerlemeye çalıştığı gözlendi. Soğuk havanın kentte yarın da devam etmesi bekleniyor.
14 Ocak 2024

Yapı ve Zemin Laboratuvarları Derneği Başkanı Yavuz Poyraz, Haberturk TV'de yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde hazır betonun yaklaşık dörtte birinin, İstanbul'da ise yüzde 40'ının standartların altında olduğunu ifade etti. Poyraz, Yapı Denetim Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden bu yana Türkiye genelinde düşük standartlı beton oranının yüzde 40'lardan yüzde 26'lara gerilediğini, ancak İstanbul'da durumun daha vahim olduğunu belirtti. Ayrıca bazı firmaların ürettiği betonun yüzde 67'sinin düşük standartta olduğunu da ekledi.
27 Şubat 2023

Belçikalı Veos şirketi, mezbahalarda kesim sonrası biriken hayvan kanını arıtarak içme suyuna dönüştürecek bir tesis kuracağını açıkladı. Bu yöntemle yılda 45 milyon litre yer altı suyu tasarrufu hedefleniyor. Tesis, iki milyon avro yatırımla hayata geçirilecek ve günlük 150 bin litre su üretecek. Arıtma işlemi sırasında hayvan kanı koyulaştırılıp kurutulacak ve ayrılan su buharı yoğunlaştırılarak tekrar suya dönüştürülecek.
21 Mayıs 2023
İşaretlediklerim