ABD'li Bank of America ve Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ikinci çeyrekte faiz artırabileceğini belirtti. Merkez Bankası, Haziran 2023'ten bu yana politika faizini kademeli olarak yüzde 45'e yükseltmiş, ancak bu ay faizi sabit tutarak artırımın sona erdiğine işaret etmişti. Uluslararası bankaların çoğu faizin yıl sonuna kadar sabit kalacağını öngörse de, Bank of America ve Morgan Stanley ek faiz artışı ihtimalini göz ardı etmiyor. İki banka da enflasyon risklerinin ve ücret artışlarının talebe etkisinin faiz artırımı ihtimalini artırabileceğini belirtiyor.
23 Şubat 2024

Türkiye Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu karar, ekonomide yaşanan kriz ve düşük faiz politikasının sonuçlarından sonra, piyasanın güvenini kazanmak amacıyla atılan bir adım olarak görülüyor. Uluslararası kurum ve kuruluşların çoğu bu faiz artışını doğru tahmin edemedi, sadece Bloomberg Economics ve Societe Generale bankası yüzde 15'lik artışı doğru öngördü. Diğer büyük finans kuruluşları daha yüksek bir artış bekliyordu.
22 Haziran 2023

Britanya merkezli Barclays bankası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uyguladığı düşük faiz politikasının ardından, Türkiye'de faiz oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 36'ya çıkabileceğini tahmin ettiğini açıkladı. Erdoğan, yüksek faizin enflasyona neden olduğunu savunarak, Türkiye ekonomi modeli adı verilen düşük faiz ve yüksek kur politikasını uygulamaya koymuştu. Ancak bu modelin hedeflerine ulaşamadığı ve Türk ekonomisinin bu politikaları kaldıramayacağı, normalleşmeye ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.
29 Mayıs 2023

Faizin 7,5 puan artırılarak yüzde 25’e çekilmesinden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan da 'kararlılık' mesajı geldi. Erkan, 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantısında kamuoyuyla paylaştıkları yol haritasını kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de altın ithalatında son dönemde dikkat çekici artışlar yaşandığı ve bu durumun cari açık üzerinde de etkili olduğu belirtildi.
28 Ağustos 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında, yabancı bankalar Türkiye'nin faiz politikaları hakkında raporlarını güncelliyor. Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yakın zamanda yüzde 25 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, TL'nin değer kaybı ve hükümetin kredi büyümesini dengeleme ihtiyacı nedeniyle büyük bir faiz artışının gerekebileceğini belirtiyor ve üç farklı faiz senaryosu sunuyor.
12 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son toplantısında faiz oranını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Bu karar, ekonomi politikalarında bir 'normalleşme' olarak görülüyor ve piyasa tarafından beklenen bir adım olarak değerlendiriliyor. Toplantı özetinde, enflasyonun gidişatına, önceliklere ve küresel gelişmelere bakış açısında değişiklikler olduğu belirtiliyor. Önceki toplantılarda büyüme öncelikli bir yaklaşım sergilenirken, bu toplantıda enflasyonun düşürülmesi ana hedef olarak belirlendi ve büyüme ile 'liralaşma' stratejisine atıf yapılmadı.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, bir toplantıda Türkiye'nin ekonomi politikaları ve mevcut ekonomik durumu hakkında eleştirel bir konuşma yaptı. Akçay, fonlama maliyeti ile mevduat faizi, politika faizi ile enflasyon oranı, ve faiz-kur bağlantısının kopmuş olduğunu belirtti. Göreve geldikleri günden bu yana bu sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, ekonomik modellemelerde TÜİK tarafından açıklanan yanlış enflasyon verilerinin kullanıldığını eleştirdi ve yapısal reformların, serbest piyasa düzenlemelerinin, döviz kuru özgürlüğünün, vergi yasasının yeniden yapılandırılmasının, kamu harcamalarının kontrol altına alınmasının ve yatırımcıyı çekecek düzenlemelerin eksikliğine dikkat çekti.
9 Şubat 2024

Yaklaşan seçimlerle birlikte yabancı bankalar ve yatırımcılar, Türkiye ekonomisine dair analizlerini paylaşıyor. Analizler, AKP'nin iktidarda kalması durumunda 'normal' para politikasına dönüş ve muhalefetin kazanması halinde faiz oranlarında sert artış beklentisini içeriyor. Citi, Bank of America ve Morgan Stanley gibi kurumlar faiz oranlarının yüzde 40-50 aralığına çıkabileceğini öngörüyor. Ancak ekonomist Haluk Bürümcekçi, yabancı bankaların aceleci davrandığını ve yüksek faiz beklentilerinin ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade ediyor.
14 Nisan 2023

Merkez Bankası, 2024 sonu için enflasyon beklentisini yüzde 36'da sabit bıraktı. Bu oran, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra bankanın başına gelen Hafize Gaye Erkan'ın yönetiminde ilk olarak yüzde 33 olarak belirlenmiş ve Kasım ayında yüzde 36'ya çıkarılmıştı. Erkan'ın görevden alınmasının ardından yerine atanan Fatih Karahan, 2024 sonu için aynı tahmini yineledi ve 2025 ve 2026 sonu için sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 enflasyon beklentisini açıkladı. Merkez Bankası, enflasyon hedefini en son 2010 yılında tutturabilmişti.
8 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizlerle ilgili düşüncesinin değişmediğini açıklamasına rağmen, piyasalar Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun perşembe günkü toplantısına odaklanmış durumda. Toplantıya, faiz indirimlerinin mimarı olarak bilinen ve 'Nas' takipçisi dört PPK üyesi katılıyor. Ekonomist Uğur Gürses, bu üyelerle alınacak kararların güvenilirliğinin ve TL üzerindeki etkisinin önemli olduğunu belirtiyor ve PPK'nın yenilenip yenilenmeyeceği sorusunu gündeme getiriyor.
19 Haziran 2023

Şubat ayında gerçekleşen enflasyon oranları, Merkez Bankası'nın yıl sonu için öngördüğü yüzde 36'lık tüketici enflasyon tahmininin üzerinde çıktı. Banka, yılın ilk yarısında aylık enflasyonun yüzde 3 civarında olmasını beklerken, yılın son çeyreğinde bu oranın yüzde 1,5'a düşmesini öngörmüştü. Ancak Şubat ayındaki yüksek enflasyon oranları, bu tahminlerin gerçekleşmesini zorlaştırıyor. Merkez Bankası Başkanı Karahan, enflasyonun ana eğiliminde kalıcı ve belirgin bir artış olmadıkça politika faizini daha fazla yükseltmeyeceklerini belirtmişti.
5 Mart 2024

Merkez Bankası haziran toplantısında faizi yüzde 50’de sabit tutarak kararlılık mesajı verdi. Elektriğe yapılan yüzde 38 zam enflasyonist baskıyı artırabilirken, Merkez Bankası ek tedbirlerle bu olasılıklara hazır olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin FATF gri listesinden çıkması, uluslararası alanda itibarını artırarak yabancı yatırımları ve ilişkileri güçlendirebilir. TLREF'in yükselmesi, dolar, euro ve altına yönelimi zayıflatırken, Türk Lirası carry pozisyonlarının artması kısa vadeli yatırımlarda dalgalanmalara yol açabilir.
30 Haziran 2024

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL kuru düştü ve birçok ekonomist bu kararı doğru buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'dan 'Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz...' şeklinde bir mesaj paylaştı. Şimşek ve Gaye Erkan gibi 'piyasanın sevdiği' isimler, iktidarın düşük faiz politikasına rağmen ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
24 Ağustos 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58’den yüzde 65’e yükseltti. Ayrıca, 2024 ve 2025 yılları için enflasyon beklentileri de yüzde 36 ve yüzde 14 olarak belirlendi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024’ün ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlamasını öngördüklerini bildirdi. Ancak, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerini son 12 yılda tutturamadığı belirtildi.
2 Kasım 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini mevduat faizlerine yakın bir seviyeye çekmesini beklediğini açıkladı. Mevcut politika faizi yüzde 8,5 iken, TL mevduat faizleri yüzde 25-30 aralığında bulunuyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemli olduğunu belirtiyor ve farklı tahminlerde bulunuyorlar. Bank of America ve Goldman Sachs yüzde 40, Deutsche Bank bir-iki ay içinde yüzde 25, Morgan Stanley yüzde 20 ve JP Morgan yüzde 25 artış bekliyor. Bloomberg Economics ise en düşük tahmini yaparak yüzde 15 artış öngörüyor.
20 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), 15 ay sonra ilk kez politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttuğunu açıkladı. Fed'in bu kararı, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşma amacını yansıtıyor. Fed, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Mart 2022'de faiz artırımına başlamış ve bu süreçte enflasyon mayıs ayında yüzde 4 olarak kaydedilmişti.
14 Haziran 2023

Ekonomist Selva Demiralp, Merkez Bankası'nın yüzde 25 civarında bir faiz artışı yapması halinde Türk Lirası'ndaki değer kaybının devam edeceğini ifade etti. Demiralp, Merkez Bankası'nın geçmişte döviz kurlarına müdahale ettiğini ve bu müdahalelerin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, adil piyasa değerinin arz ve talebin serbestçe dengelendiği kur seviyesi olduğunu ve analistlerin farklı politika faizi senaryolarına göre 25 ile 30 arasında bir adil değer tahmininde bulunduğunu söyledi. Demiralp'e göre, yüzde 25'lik bir faiz artışı, enflasyonun önüne geçmeye ve kur korumalı mevduattan doğal çıkışı sağlamaya yetmeyecek ve bu durumda politika faizinin kademeli olarak yükseltilmesi gerekecek.
21 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmama kararı aldı. Bu karar, piyasalar ve TEPAV tarafından beklenen bir gelişme olarak değerlendirildi. TCMB'nin kararı, iç talep ve finansal göstergelerle tam olarak uyumlu olmamakla birlikte, yüksek kredi faiz oranları ve kredi erişim sıkıntıları gibi faktörler ekonomide sert bir iniş riskini artırıyor. TEPAV, krediye erişim koşullarının iyileştirilmesi ve mevduat faiz oranlarının artırılması önerisinde bulundu.
26 Nisan 2024

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Ekonomik Araştırma Forumu konferansında yaptığı konuşmada, iç talebin güçlü olması nedeniyle Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin gerçekleşmeyeceğini ifade etti. Altınsaç, geçen yılın temmuz ve ağustos aylarında daha güçlü bir faiz artışı yapılması gerektiğini belirterek, mevcut politikaların yetersiz olduğunu ve maliye politikalarının daha fazla destek vermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, reel sektörde son 10 yılda bir verimlilik artışı olmadığını, bu durumun Türk Lirası'nın değeriyle ilgili olmadığını dile getirdi.
24 Şubat 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bırakarak değişiklik yapmadı. Bu karar, Fed'in son 23 yılın en yüksek faiz seviyesini koruması anlamına geliyor. Fed, enflasyon hedefine ulaşmada son aylarda yaşanan aksamaları belirtti. Uzmanlar, Fed'in ilk faiz indirimini Eylül ayında, ikinci indirimi ise Aralık ayında yapmasını bekliyor.
1 Mayıs 2024
İşaretlediklerim