İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesini ziyaret ederek deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek ısınma sorunları hakkında bilgi verdi ve çözüm talebinde bulundu. Ayrıca, deprem sonrası yaşanan karmaşanın temel nedeni olarak 'tek adam rejimi' ve devletin hafızasının kaybolmasını gösterdi. Akşener, siyaset yapmanın zamanı olmadığını belirterek, ısınma, ilaç, bebek bezi ve barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguladı.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Diyarbakır'da Sözel Apartmanı'nın enkazında incelemelerde bulundu. Buldan, depremde insanlığın ortaya çıktığını ve siyasi görüş ayrımı olmaksızın dayanışma gösterildiğini belirtti. Kılıçdaroğlu ise deprem sonrası koordinasyon eksikliğine dikkat çekti ve emek veren herkese teşekkür etti. İki lider de ortak acıları paylaşma ve yaraları birlikte sarma vurgusu yaptı.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Türkiye'nin birçok siyasi lideri afet bölgesine giderek incelemelerde bulundu ve destek mesajları yayınladı. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, depremden bir gün sonra Twitter üzerinden OHAL ilanını destekleyen ve taziye mesajları içeren bir paylaşım yaptıktan sonra herhangi bir ziyarette bulunmadı ve beş gündür herhangi bir açıklama yapmadı. Diğer siyasi liderlerin aksine sahaya inmeyen tek lider olarak dikkat çekiyor.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın çadır satışı yapması kamuoyunda ve siyasi arenada tepkilere neden oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın bu davranışından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kınık'ı ziyaret ederek desteklerini ifade etmişlerdi. Kızılay'ın bu durumu kan bağışlarının azalmasına ve kan stoğunun asgari seviyenin altına düşmesine yol açtı.
19 Nisan 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, deprem bölgesinde yaşanan yağmalara karşı asker ve polise 'vur emri' verilmesi gerektiğini belirtti. Özdağ'ın bu çağrısı sosyal medyada sert tepkiler aldı. Cumhuriyet gazetesi yazarı Mine Kırıkkanat ise Özdağ'ın bu görüşünü desteklediğini ifade etti. Öte yandan, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası bölgede yağma haberleri geliyor ve ölü sayısı 1541 olarak açıklandı.
6 Şubat 2023

Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Orhangazi, Türkiye'de düzenlenen deprem bağış kampanyasının bir şova dönüştüğünü ve devletin kendi içinde para dolaştırdığını belirtti. Merkez Bankası'nın 30 milyar liralık bağışının 2022 karından karşılanacağını, kamu bankalarının ise daha önce aldıkları sermaye desteğini bağış olarak sunduğunu ifade etti. Ayrıca özel şirket ve kişilerin bağışlarının vergiden düşülebileceğini, bu durumun da aslında bir cepten diğer cebe para aktarmak anlamına geldiğini eleştirdi. Orhangazi, bağışların gerçekten depremzedelere ulaşıp ulaşmayacağı ve devletten ne gibi ihaleler bekleneceği konusunda da sorularını dile getirdi.
16 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Hatay'ı ziyaret ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Kahramanmaraş'ın bazı ilçelerine gitti. Her iki grup da kendi belediyelerinin sorumluluk alanındaki deprem bölgelerinde incelemelerde bulundu ve depremzedelerle görüştü. Ayrıca, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ASKİ ekiplerinin çalışmaları hakkında bilgi alındı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Antakya'daki Afet Koordinasyon Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.
11 Mart 2023

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta gerçekleşen iki büyük deprem sonucu 6 bin 444 bina yıkıldı ve can kaybı 14 bin 14'e ulaştı. Hükümetin deprem müdahalesi eleştirilirken, bir depremzede kadın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sadece ATV kanalını izlediğini ve diğer kanallardan haberdar olmadığını iddia ederek ATV'nin enkaz alanına gelip çekim yapmasını istedi. Bu anlar bir TikTok kullanıcısı tarafından kaydedildi.
9 Şubat 2023

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, deprem sonrasında Kızılay'a yönelik eleştirilere, çadırların büyük bir kısmını kendilerinin diktiğini ancak üzerinde sadece AFAD logosunun bulunduğunu belirterek yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kızılay'ın yeterince çadır göndermediği eleştirilerine sert bir dille karşılık vermişti. Kınık, afetlerde barınma sorumluluğunun AFAD'da olduğunu ve kapasite artırımının gerekliliğini vurguladı.
24 Şubat 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrasında başlatılan ve televizyon kanallarının ortak yayınıyla desteklenen 'Türkiye Tek Yürek' bağış kampanyasında toplanan 115 milyar liranın kullanımının araştırılması için CHP tarafından verilen önerge, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Kampanya kapsamında Merkez Bankası'nın 30 milyar liralık bağışı ve 9 milyonu aşkın SMS ile yapılan bağışlar dikkat çekmişti. Ancak toplanan bağışların yaklaşık 31 milyar lirasının henüz yatırılmadığı belirtiliyor.
5 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, deprem bölgesindeki çalışmalar, kentsel dönüşüm, muhalefetin eleştirileri ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi konulara değindi. Erdoğan, deprem bölgesindeki vatandaşların serzenişlerinin haklı olduğunu kabul etti ve bölgeyi yaşanabilir hale getirdiklerini söyledi. Ayrıca, 'önce vatanım ve milletim' diyen herkesle işbirliği yapacaklarını ifade etti. Erdoğan, Türkiye'nin otomobili Togg'un ön siparişe açılacağını da duyurdu.
15 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konya Ereğli'de düzenlenen 'millet buluşmaları' kapsamında yaptığı konuşmada, AKP döneminde sermayeye 418 milyar dolar aktarıldığını iddia etti. İktidara gelmeleri durumunda 100 bin öğretmen atayacaklarını, esnaf bakanlığı kuracaklarını ve çiftçilere yönelik desteklerde bulunacaklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, gençlere özgürlük vurgusu yaparak, demokrasinin güçleneceğini ve özgürlük alanlarının genişleyeceğini ifade etti.
28 Mart 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Hatay başta olmak üzere 11 ili etkileyen depremler sonrasında, CHP'li belediyelerin sorumluluklarını incelemek üzere bir heyet kurulması için talimat verdi. Heyet, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun önderliğinde, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin deprem felaketine ilişkin sorumluluklarını araştıracak. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise istifa ettiği yönündeki iddiaları yalanladı.
20 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında yapılan soruşturmalarda sadece müteahhitlerin değil, yerel ve merkezi yöneticilerin de sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, deprem felaketinin katliama dönüşmesinde eski ve yeni belediye başkanları, imar müdürleri, bakanlık müfettişleri gibi birçok kişinin sorumluluğunun altını çizdi ve sadece müteahhitlerin suçlanmasının gerçek suçluları gizlemek anlamına geleceğini ifade etti.
12 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli depremler ve sonrasında yaşanan artçı sarsıntılar hakkında değerlendirmelerde bulundu. İktidarı ve muhalefeti eleştiren Demirtaş, halkın acil ihtiyaçlarının karşılanması ve derhal seçime gidilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Emek ve Özgürlük İttifakı, Sosyalist Güç Birliği, Millet İttifakı ve Kemal Kılıçdaroğlu'na birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
21 Şubat 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Kahramanmaraş depremleri sonrası muhalefeti 'siyaset yapmak' ile suçlarken, kendisinin 1999 Marmara Depremi sonrasında dönemin hükümetine yönelik ağır eleştirilerde bulunduğu yazıları ortaya çıktı. Çelik, o dönemde devletin deprem karşısındaki yetersiz müdahalesini ve yetkililerin geç tepkilerini sert bir dille eleştirmişti. Bu durum, günümüzdeki tutumunun çelişkili olduğu yorumlarına neden oldu.
8 Şubat 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında vatandaşların banka ve kredi kartıyla yaptığı harcamaların toplam büyüklüğü yüzde 19,14 oranında azaldı. Market, akaryakıt ve telekomünikasyon harcamaları artarken, diğer alanlarda önemli düşüşler gözlendi. Özellikle içkili yerler, giyim ve ayakkabı, havayolları ve konaklama gibi sektörlerde harcamalar ciddi oranda geriledi. Banka ve kredi kartıyla yapılan harcamalar, düşük faiz oranları nedeniyle vatandaşın son dönemde tercih ettiği borçlanma yöntemlerinden biri olarak öne çıkıyordu.
21 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, deprem bölgesindeki çadır ihtiyacı devam ederken ve iktidarın depreme hazırlık konusundaki eksiklikleri eleştirilirken, Kızılay Başkanı Kerem Kınık, sosyal medya hesabından kendi fotoğrafıyla 'Yarışmayan bir insanı yenemezsin' sözünü paylaşarak eleştirilere yanıt verdi. Kınık, daha önce Hürriyet yazarı Hande Fırat'a verdiği röportajda, görevinden istifa etmeyeceğini ve eleştirilere kulak asmayacağını belirtmişti. Kızılay'ın depremzedelere çadır göndermek yerine Ahbap Derneği'ne çadır ve konserve sattığı iddiaları gündemdeyken bu paylaşım yapıldı.
28 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta deprem enkazı başında bekleyen bir vatandaş, 30 saat geçmesine rağmen yeterli yardımın gelmediğini belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete tepki gösterdi. Vatandaş, 1999 depremini eleştiren Erdoğan'ın şu anki durumda nerede olduğunu sorguladı. Hatay'ın İskenderun ilçesinden bir başka vatandaşın da Erdoğan'a tepki gösterdiği sırada Habertürk'ün canlı yayının sesini kestiği belirtildi.
8 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce desteklediği Kızılay Başkanı Kerem Kınık'a, Kahramanmaraş depremi sonrasında çadır satışı yapması nedeniyle eleştiride bulundu. Kızılay, depremin ilk günlerinde bölgeye çadır göndermemesi eleştirilerine maruz kalmış ve depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon liraya çadır sattığı ortaya çıkmıştı. Erdoğan, daha önce Kınık'a destek vermiş olmasına rağmen, gençlerle yaptığı bir buluşmada Kızılay'ın bu davranışını eleştirerek, durumun düzeltilmesi gerektiğini belirtti.
11 Mayıs 2023
İşaretlediklerim