Umur Birand, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük deprem sonrasında, babası Mehmet Ali Birand'ın 1999 Gölcük depremi sonrası yaptığı bir programdan alıntı yaparak Türkiye'nin deprem karşısındaki durumunu eleştirdi. Mehmet Ali Birand'ın 'Türkiye'nin bürokrasisiyle, askeriyle, devlet yapısıyla kağıttan bir kaplan olduğu' yönündeki sözlerini hatırlatan Umur Birand, bu sözlere katıldığını ve şahit olduğu olayların babasının sözlerini doğruladığını ifade etti.
12 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 11 şehri etkileyen ve 50 bin 96 kişinin ölümüne yol açan depremler sonrasında hayatın normale dönmeye başladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yıl içinde 650 bin konut inşa edilerek depremzedelere teslim edileceğini vaat etti. AFAD Başkanı Yunus Sezer, hala 2 milyon 4 bin 276 kişinin çadırlarda yaşadığını açıklamıştı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ise depremler nedeniyle Türkiye'de 658 bin kişinin işsiz kaldığını duyurdu.
4 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan Güldür Güldür programının 'gazi kartı' konulu bir skeci sosyal medyada eleştirilere maruz kaldı. Söz konusu skeçte gazilerle ilgili tartışmalı ifadeler kullanıldı. '#GüldürGüldürHaddiniBil' etiketiyle sosyal medyada tepkilerin artması üzerine RTÜK, programa inceleme başlattı. Show TV ise skecin yayınlanmaya uygun görülmediğini ve yayınlanmadığını açıkladı.
3 Şubat 2024

Show TV'de yayınlanan 'Güldür Güldür' programının bir skecinde gazilere yönelik ifadeler sosyal medyada tepki çekti. '#GüldürGüldürHaddiniBil' etiketiyle sosyal medyada gündem olan skece RTÜK inceleme başlattı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, gazilere saygısızlık içeren ifadelerin kabul edilemez olduğunu belirterek, konuyla ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu.
2 Şubat 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte Türkiye'nin deprem riskleri hakkında konuştu. Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesi ve İstanbul için deprem uyarısında bulunarak, Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin Anadolu'ya taşınması gerektiğini vurguladı. Antalya'nın depreme karşı savunmasız olduğunu belirterek, altyapı ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş'tan Hakkari'ye kadar olan kentlerde deprem riskinin arttığını söyledi.
1 Mart 2024

Barış Terkoğlu'nun yazısında, 1999 depreminde yıkılan binaların müteahhidi Veli Göçer'in yargılanmasına karşın, binaların yapımına izin veren ve denetim görevini yerine getirmeyen belediye başkanlarının yargı önüne çıkarılmaması ele alınıyor. Terkoğlu, deprem öncesi imar usulsüzlükleri nedeniyle yargılanan ancak depremle ilgili suçlamalardan muaf tutulan belediye başkanı Ahmet Yaşar Birinci örneğini vererek, deprem sorumluluğunun sadece müteahhitlere yüklenmemesi gerektiğini vurguluyor. Yazı, depremle ilgili yargı süreçlerinin eksikliklerine dikkat çekiyor.
5 Şubat 2024

Ayşenur Arslan, Habertürk'te yayınlanan ve Ahmet Selim Kul'un da yer aldığı bir programı eleştirdi. Programın yüksek reyting almasına rağmen gazetecilik açısından yetersiz olduğunu belirtti. Arslan, programda ortaya atılan iddiaların netlikten yoksun olduğunu ve izleyicilerin tartışmanın kalitesini beğenmediğini ifade etti. Ayrıca, programda Ali Koç ve Acun Ilıcalı'nın tutumları ve Mehmet Uçum'un Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak gündeme getirilmesi de eleştirildi.
10 Haziran 2024

Murat Ağırel, felaketin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen birçok kişinin hala çadır ve konteynerlerde yaşamak zorunda kaldığını belirtiyor. Felaketten etkilenenlerin toplumsal enkazdan çıkamadığını ve ülkenin liderinin 'Bana oy verirsen sana hizmet getiririm' şeklindeki yaklaşımıyla eleştiriyor. Yoksulluk içindeki halkın durumunun daha da kötüleştiğini, yüksek kiralar nedeniyle evsiz kalanlar ve uzun süre konteynerlerde yaşamak zorunda kalanlar olduğunu vurguluyor.
6 Şubat 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Instagram'da adına açılan sahte hesaplar üzerinden deprem çantası satışı yapıldığını duyurdu. Görür, bu durumu saygısızlık ve ahlaksızlık olarak nitelendirerek, konuyu yargıya taşıyacağını açıkladı. Ayrıca, resmi sosyal medya hesaplarını belirterek, sahte hesaplara itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.
10 Eylül 2024

Netflix'te yayınlanan Zeytin Ağacı dizisi, aile dizimi yöntemiyle tedaviyi gündeme getirdi ve bu yöntem bilimsel çevrelerce eleştirildi. Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, dizinin psikiyatri ve ilaçları kötüleyerek halk sağlığı suçu işlediğini söyledi. Yıldırım, aile dizimi savunusunun aşı karşıtlığına benzer bir zihniyetle desteklendiğini ve bu tür uygulamaların zarar verici olabileceğini belirtti. Dizinin, bilimsel olmayan yöntemleri teşvik ederek halkı yanlış yönlendirdiği ifade edildi.
16 Temmuz 2024

Türkiye, uzay çöplerine karşı milli çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Türksat Uydu Programları Direktörü Fatih Ayhan, uzay çöplerinin ciddi kazalara ve uydu kayıplarına yol açabileceğini belirtti. Ayhan, bu çözümlerin Türkiye'ye bilimsel, ekonomik, güvenlik ve çevresel alanlarda önemli avantajlar sağlayacağını ve uzay endüstrisinde yeni iş kolları oluşturacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uzayda aktif varlık göstermesi ve uzay çöplerini takip etmesi için radar ve teleskop sistemlerinin genişletilmesi gerektiğini vurguladı.
30 Mayıs 2024

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, yapay zeka uzmanlarından oluşan bir ekiple çalışmalar başlattıklarını ve yapay zeka ile soru üretip değerlendirmeler yapacaklarını açıkladı. Bu adımın sınav süreçlerinde etkili koordinasyon sağlayacağını ve sınavları daha verimli hale getireceğini belirtti. Ayrıca, dijital tabanlı sınavların sayısının artacağını ve deprem bölgesinde hassas bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
13 Şubat 2024

Bahadır Özgür, Türkiye'nin enerji politikalarının ve elektrik hizmetlerinin hızla çöktüğünü belirtiyor. Elektrik kesintilerinin sıklaştığını ve kamu hizmetlerinin yetersiz kaldığını vurguluyor. Özgür, 12 yıl önce temeli atılan bu çöküşün henüz başlangıcında olduğumuzu ve özel şirketlerle kamu hizmetlerinin sürdürülemez hale geldiğini ifade ediyor. Ayrıca, devletin halkı mağdur ederek şirketlerin kârını koruduğunu iddia ediyor.
17 Temmuz 2024

Aylin Dağsalgüler, Zeytin Ağacı dizisinin ilk sezonunda popülerleşen 'aile dizimi' konusunu ele alıyor. Dizide, kanser hastası bir avukatın alternatif tedavi olarak katıldığı aile dizimi kampı, sosyal medyada geniş tartışmalara yol açtı. Dağsalgüler, dizinin kanser hastalarına yanlış umut aşıladığı ve etik ihlaller yarattığı eleştirilerini değerlendiriyor. Ayrıca, dizinin modern insanın duygularıyla sorunları çözme çabasını yansıttığını belirtiyor.
14 Temmuz 2024

Mustafa Kutlu, bir göl çevresinde yaşanan çevresel tahribatı eleştiriyor. Yazıda, gölün etrafının oteller, moteller ve çeşitli turistik işletmelerle dolduğu, çevrenin çöp ve kirlilikle kaplandığı belirtiliyor. Ayrıca, gölün doğal yapısının bozulduğu ve çevresindeki bitki ve hayvan yaşamının olumsuz etkilendiği vurgulanıyor. Kutlu, turizm uğruna doğal alanların yağmalanmasına karşı çıkıyor.
15 Mayıs 2024

Murat Çelik, 2021 yazında Marmara Denizi'nde büyük bir çevre felaketine yol açan müsilajın (deniz salyası) yeniden gündeme geldiğini belirtiyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın arka planında kirlilik, deniz suyu sıcaklığındaki artış ve deniz şartlarındaki durağanlığın olduğunu vurguluyor. 2021'de yaşanan felaket boyutundaki müsilajın tekrar etmemesi için gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekiliyor.
18 Haziran 2024

Dünya Radyo Günü vesilesiyle, Türkiye'deki radyoculuğun geçmişi, bugünü ve geleceği üzerine bir değerlendirme yapılmıştır. Power Grup Medya'nın başkanı Cem Hakko ve Açık Radyo'nun kurucularından Ömer Madra, radyoculuğa olan tutkularını, sektördeki değişimleri ve radyonun geleceğine dair görüşlerini paylaşmışlardır. Radyonun, teknolojik gelişmelere rağmen hala güçlü bir iletişim aracı olduğu ve özellikle olağanüstü durumlarda toplum için önemli bir rol oynadığı vurgulanmıştır. Ayrıca, Açık Radyo'nun toplumsal sorunlara duyarlı yayınlarıyla önemli bir kamu hizmeti sunduğu ve radyoculuğun ülkede hak ettiği ilgiyi görmediği belirtilmiştir.
13 Şubat 2024

'Düğüm' dizisi, ilk üç bölümü itibarıyla Türkiye'deki dijital platform içeriklerinden farklı bir yapıya sahip. Dizi, adalet dağıtan sabah programlarının bir kahramanını başrole taşıyarak dikkat çekiyor. Güçlü bir ana karakter, sağlam entrika, medya dünyasına eleştirel bir bakış ve görsel atmosferi ile öne çıkıyor. Yazının yazıldığı sırada dizinin tamamı yayımlanmamış olup, ilk üç bölümün kalitesinin devam etmesi umuluyor.
24 Şubat 2024

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Aldous Huxley'in hakikat üzerine sözlerini hatırlatarak, hakikatin ifşasının insanları özgürleştirdiğini belirtti. Altun, küresel adaletsizlik ve medya emperyalizmiyle mücadele ettiklerini vurguladı. Ayrıca, dijitalleşme ve yapay zekanın hakikat karşıtı bir enformasyon ekosistemine zemin hazırladığını ifade etti. Konuşmasının ardından genç iletişimcilere ödüllerini takdim etti.
8 Ekim 2024

Polonya'nın Krakow kentinde bulunan OFF Radio, gazetecilerini işten çıkararak yapay zeka tarafından oluşturulmuş sunucularla yayın yapmaya başladı. İstasyon, bu değişiklikle özellikle genç dinleyicilere ulaşmayı hedefliyor ve yapay zeka sunucuların kültürel, sanatsal ve sosyal konularda konuşmalar yaptığını belirtiyor. İstasyonun yöneticisi, bu adımın dinleyici sayısının düşüklüğü nedeniyle atıldığını savunurken, eski bir gazeteci bu kararı tehlikeli bir emsal olarak nitelendiriyor.
26 Ekim 2024
İşaretlediklerim