Ticaret Bakanlığı, BDDK'nın aldığı karar doğrultusunda, cep telefonu satışlarında uygulanan taksit sınırını 5 bin TL'den 12 bin TL'ye çıkardı. Bu değişiklikle birlikte, 12 bin TL'nin üzerindeki cep telefonları için üç ay vade ile taksit yapılabilecek. Yenilenmiş ürün niteliğindeki cep telefonları bu sınırlamanın dışında tutulacak. BDDK ise beş gün önce 12 bin TL'ye kadar olan cep telefonları için taksit sınırını 12 aya çıkarmıştı.
11 Ocak 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, yerli elektrik motorlu taşıt Togg alımı için kullandırılacak kredilerin vade sınırlarında değişiklik yaptı. Değeri 900 bin TL ve altında olan elektrikli taşıtlar için yüzde 70 oranında kredi, 48 ay vade ile verilecek. Kredi vade sınırları, taşıt değerine göre 12 aydan 48 aya kadar değişkenlik gösteriyor. Ayrıca, taşıt kredilerinde kredi tutarının taşıt değerine oranı da taşıtın değerine göre yüzde 0 ile yüzde 70 arasında belirlendi.
27 Nisan 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), konut kredisi kullanım sınırlarını güncelleyerek, 5 milyon lira ve altındaki birinci el konutlar için yüzde 80 ila 90 oranında kredi kullanımına izin verdi. Daha önce bu oran 2 milyon lira ve altındaki konutlar için geçerliydi. Ayrıca, 5 milyon ile 10 milyon lira arasındaki konutlar için yüzde 70 ila 80, 10 milyon ile 20 milyon lira arasındaki konutlar için yüzde 60 ila 70, ve 20 milyon lira üzeri konutlar için yüzde 50 ila 60 azami kredi kullanım oranları belirlendi.
24 Şubat 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bültene göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi 3 Kasım itibarıyla 71 milyar 306 milyon lira artarak 10 trilyon 995 milyar 454 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde toplam mevduat 67 milyar 682 milyon lira azalarak 13 trilyon 839 milyar 733 milyon lira oldu. Tüketici kredileri ve taksitli ticari kredilerin tutarı artarken, bireysel kredi kartı alacakları da yüzde 1,3 oranında artış gösterdi.
9 Kasım 2023

Türkiye'de yükselen enflasyonun etkisiyle, özellikle 25 bin lira ve altı limitli kredi kartlarında kişi başı borç miktarında artış gözlemleniyor. İhtiyaç kredilerindeki faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle hanehalkının kredi kartı kullanımına yöneldiği belirtiliyor. Bireysel kredi kartı aktif kullanıcı sayısı ve kişi başı borç tutarı artarken, 500 bin lira ve üstü limitli kredi kartlarında limit kullanım oranı düşüş gösteriyor. 25-100 bin lira arası limitlere sahip kartlarda ise sınırlı bir artış var.
22 Kasım 2023

Merkez Bankası, kredi kartı nakit kullanımı ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranını 2,89'a yükseltti. Taşıt kredilerinde büyüme sınırı yüzde 2 olarak belirlendi, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 3 sınırı korundu. TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2,5 olarak belirlendi. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri bu sınırlandırmanın dışında tutuldu.
25 Temmuz 2023

Türkiye'de tüketici kredilerindeki hızlı artışa paralel olarak banka ve kredi kartı harcamaları da yükselerek dört haftalık ortalamada 100 milyar liranın üzerine çıktı. Yıllık artış yüzde 150'yi bulurken, bireysel kredi kartı borcu stoku da yüzde 123,78 oranında arttı. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve kredi kartlarına getirilen faiz sınırının borçlanmayı cazip hale getirdiğini, ancak faiz politikasında bir değişiklik olması durumunda hanehalkı borçluluğunun ve iç talebe etkisinin ağır olabileceğini belirtiyor.
31 Ocak 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarında havayolları, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili yurt dışı harcamalar için taksitlendirmeyi kaldırdı. Bu kararla birlikte, söz konusu harcamalar artık taksitlendirilemeyecek. Ayrıca BDDK, sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarını ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, binek araç kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve finansal kiralama işlemleri açısından artırdı.
31 Temmuz 2023

Merkez Bankası tarafından ihracata ve ithal ikamesine yönelik yatırım kararı almış firmalara tahsis edilen uzun vadeli yatırım taahhütlü avans kredilerinin 100 milyar liralık üst limitine ulaşıldı. Bu durum yeni kredi kullanımının durmasına neden oldu. Bankacılık kaynaklarına göre, son birkaç günde firmalar bu kredileri kullanamadı ve bir süre daha yeni kredi verilmeyeceği belirtildi. İhracat ve ithal ikamesine yönelik bu krediler, 10 yıllık vade ve yüzde 9 civarında faizle veriliyor ve geçen yılbaşından bu yana kullanımı hızlanmıştı. Turizm alanına verilen 50 milyar liralık kredi limitinin ise henüz dolmadığı ve kullanıma devam edildiği ifade edildi.
1 Mart 2023

Merkez Bankası, dün yapılan düzenlemeyle nakit avans ve kredili mevduat hesaplarına ilişkin menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirmiş ve 15 bin lira üzeri işlemlerin menkul kıymet yükümlülüğüne tabi olacağını duyurmuştu. Ancak bu düzenleme seçim öncesinde tepkilere neden oldu. Bugün yapılan açıklamada ise, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı belirtildi.
19 Mayıs 2023

Kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacak banka kredilerine sağlanacak devlet destekli faiz desteği için anapara tutarı limitleri yükseltildi. Konut ve işyeri güçlendirme, yapım ve edinme kredilerine faiz desteği için başvuru süresi bir yıldan üç yıla çıkarıldı. Güçlendirme kredisi üst limiti 240 bin TL'den 320 bin TL'ye, konut yapım ve edinme kredileri 600 bin TL'den 1 milyon 250 bin TL'ye, işyeri yapım kredisi 600 bin TL'den 800 bin TL'ye, işyeri edinme kredisi ise 250 bin TL'den 350 bin TL'ye yükseltildi.
13 Nisan 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla bireysel kredilerin risk ağırlığını yüzde 150'ye çıkardı. Bu karar, ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ve finansal kiralama işlemlerini kapsıyor. Ayrıca, kredi kartlarındaki taksitlendirme süreleri, havayolları, seyahat acenteleri ve yurt dışı konaklama harcamalarında uygulanmayacak. Bu değişiklikler, bireysel kredi faiz oranlarının artmasına neden olacak.
1 Ağustos 2023

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekiminde taksitlendirme yeniden düzenlenecek. Bu düzenleme, enflasyonla mücadele ve tüketimi dizginleme amacı güdüyor. Programda, enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önlemek için uygulamaların hayata geçirileceği belirtiliyor. Bu kapsamda, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekiminde taksit sayısına ilişkin sınırlamalar getirilmesi planlanıyor.
26 Ekim 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) ilişkin seyahat harcamalarında üç taksit imkânının devam etmesine karar verdi. Bu karar, BDDK'nın Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26’ncı maddesinin yedinci fıkrası uyarınca alındı. Karar, 31.07.2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.
26 Ağustos 2023

Türkiye'de bankalar, Merkez Bankası'nın tahvil tesisi zorunluluğu gibi yeni düzenlemeler ve seçim belirsizliği nedeniyle ihtiyaç kredilerinde 70 bin liranın üzerinde kredi vermeme kararı aldı. Bankacılık sektöründe zaten düşük seyreden kredi arzı, bu yeni düzenlemelerle daha da sıkılaştı. Ticari kredilerde kesintiye gidilirken, KOBİ kredilerinde de yavaşlama olduğu belirtiliyor. Kamu bankalarından bir kaynak, ihtiyaç kredilerinde 70 bin ve konut kredilerinde 250 bin lira sınırlarının aşılmaması yönünde yazılı talimat alındığını ifade etti.
12 Nisan 2023

BloombergHT'nin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Türkiye'de tüketici kredilerindeki büyüme oranı yüzde 77,8'e geriledi. Bir önceki hafta bu oran yüzde 100,47 idi. Ticari kredilerde de benzer bir düşüş gözlemlenerek büyüme oranı yüzde 37,6'ya düştü. Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi artarken, toplam mevduat miktarı azaldı.
1 Haziran 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ikinci konut alacak olanlara kredi kısıtlaması getirdi. İlk evini alanlar için kredi kısıtı uygulanmayacak. İkinci ev için daha az kredi kullanılabilecek. 5 milyon liraya kadar olan sıfır konutların yüzde 22,5'ine, 5 ila 10 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için yüzde 20'sine kredi verilecek. İkinci el konutlar için de oranlar düşürüldü. İkinci konut için kredi kullandıracak bankalarda risk ağırlığı yüksek olacak.
26 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), müşteri bazında belirli bir limitin üzerinde olan kredi kartlarıyla yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verdi. Bu değişiklik 16 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak. Ayrıca, TL dönüşüm hedefinin hesaplanmasında fiziki altın karşılığı açılan hesaplar da dahil edilecek ve yabancı para mevduat/katılım fonunda yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç tutulacak.
16 Mayıs 2023

Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, Temmuz ayında bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 78 binden 96 bine, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ise 100 binden 114 bine çıktı. Yasal takibe düşenlerin sayısı da 180 bine çıkarak aylık yüzde 52 artış gösterdi. Ancak, Ocak-Temmuz 2023 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yasal takibe düşen kişi sayısı yüzde 22 azalarak 752 bin kişi oldu.
13 Eylül 2023

Orta Vadeli Program'da (OVP) kredi kartı kullanımının yeniden düzenleneceği belirtildi. Bu açıklamanın ardından birçok banka, özellikle yüksek limitli kredi kartı sahiplerine kart limitlerinin düşürüldüğüne dair mesajlar gönderdi. Daha sonra bu mesajların yanlışlıkla gönderildiği belirtildi. Ancak ekonomi uzmanları, bu durumu kredi kartı kullanımına sınırlama getirileceği şeklinde yorumladı.
8 Eylül 2023
İşaretlediklerim