Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner, duruşma öncesi şikayetinden vazgeçtiğini bildirdi, bu da Pehlivan'ın beraat ihtimalini artırdı. Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, yazının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti.
14 Kasım 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, eski İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek'i konu edindiği yazısı nedeniyle hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Söylemez'in yazısında, Gürlek'in birçok gazeteci ve siyasetçiyi yargıladığı belirtilmişti. Şu anda adalet bakan yardımcısı olan Gürlek'in şikayeti üzerine dava açıldı. İlk duruşma 22 Kasım'da görülecek.
27 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi kayyım rektörü Naci İnci'nin, üniversitedeki eylemlere katılan öğrencilerin isimlerinin emniyete bildirilmesiyle ilgili haberler nedeniyle gazeteci Fırat Fıstık ve Gerçek Gündem eski genel yayın yönetmeni Ozan Buz'a açtığı dava sonuçlandı. İstanbul 46'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Fıstık ve Buz'un suç işlemediği sabit olduğundan beraatlarına karar verildi. Haberlerde kişisel veri bulunmadığı ve kesin delil olmadığı belirtildi. Daha önce haberin yayınlandığı Gerçek Gündem internet sitesine erişim engeli getirilmişti.
17 Mart 2023

Gazeteci ve T24 yazarı Tolga Şardan, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla 'MİT’in cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı yazısı nedeniyle tutuklandı. İstanbul Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul 1'inci Sulh Ceza Hakimliği, yazıya erişim engeli getirdi.
2 Kasım 2023

Cumhuriyet gazetesinde manipülatif haber yapma iddiası ve çikolata kutusunda kayıt dışı para alındığı suçlamalarının ardından, genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu görevden alındı. Mollaveisoğlu'nun yerine vekaleten Arif Kızılyalın getirilmiş, ancak geçen hafta Kızılyalın ve diğer iki yönetici hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Mollaveisoğlu, gazete yönetiminin bu konuya yeterince ilgi göstermediğini belirten bir yazı yazdıktan sonra görevden alındı ve bu durum bugünkü gazetenin künyesinde yer almadığı görülerek teyit edildi.
15 Haziran 2023

Gazeteci Çiğdem Toker, Fox TV'de yaptığı bir yorum nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Toker, demokratik protestoların kriminalize edilmemesi gerektiğini belirtmiş ve bu yorumu üzerine iktidara yakın çevreler tarafından hedef gösterilmişti. İfade sırasında avukatı ile birlikte hazır bulunan Toker, yaptığı açıklamanın demokratik hakların kullanılmasına yönelik olduğunu ve suç unsuru taşımadığını ifade etti.
1 Şubat 2024

Eski Zambiya Cumhurbaşkanı Edgar Lungu'nun eşi Eshter Lungu, hırsızlık iddiasıyla gözaltına alındı. Polis, eski First Lady Lungu'nun, yakınındaki dört kişi ile üç motorlu aracı ve bir mülk tapusunu çalma suçlamasıyla ifade vermek üzere gözaltına alındığını bildirdi. Lungu ve diğer dört kişi, suçlamaları reddettikten sonra gözaltına alındılar. Eski first lady'nin tutuklanması, eşinin Zimbabve'deki bir yemin törenine katıldığı sırada gerçekleşti.
7 Eylül 2023

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında, gazeteciler Derya Us ve Nurcan Yalçın da dahil olmak üzere sekiz kişi ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecilerin soruşturma dosyalarına gizlilik kararı uygulandı ve avukatlarıyla görüşmelerine rağmen, henüz suçlamalar hakkında bilgi sahibi değiller.
6 Mayıs 2024

Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda toplam dokuz gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam Gazetesi muhabirleri bulunmaktadır. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin açıklamasına göre, gözaltına alınan gazetecilere avukatla görüşme yasağı getirilmiştir. Bu durum, Türkiye'deki basın özgürlüğüne dair endişeleri artırmaktadır.
23 Nisan 2024

İstanbul ve Ankara'da yapılan ev baskınlarında dokuz gazeteci gözaltına alındı. Bu gazetecilerin çoğu Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam çalışanlarıydı. Gözaltına alınan gazetecilerden üçü 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla tutuklanırken, diğer altı gazeteci adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan gazetecilerden Esra Solin Dal Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ne, Erdoğan Alayumat Metris Cezaevi'ne, Mehmet Aslan ise Sincan Cezaevi'ne gönderildi.
27 Nisan 2024

Kobani davasında 18'i tutuklu 108 siyasetçi hakkında karar verildi. Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 30 yıl üç ay, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e ise 10 yıl hapis cezası verildi. Diyarbakır Valiliği, bu kararlar üzerine olası protestoları gerekçe göstererek kente giriş ve çıkışları dört günlüğüne kapattı ve açık havadaki her tür toplantıyı yasakladı. Benzer yasaklar Van ve Mardin için de alındı.
16 Mayıs 2024

Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması'na ilişkin davada hapis cezalarına çarptırıldı. Yargıtay, daha önce bu suçlamalar nedeniyle verilen hapis cezalarını iki defa bozmuştu. İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanan davanın karar duruşmasında, Nazlı Ilıcak'a beş yıl üç ay, Ahmet Altan'a altı yıl üç ay 18 gün hapis cezası verildi. Fevzi Yazıcı'ya bir yıl 13 ay hapis cezası verilirken, Yakup Şimşek beraat etti.
14 Şubat 2024

İzmir Buca'da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 29 Nisan 2023 tarihindeki mitingine cemaatini götürmeyi reddeden cami imamı Yusuf Kılıç, bu kararının ardından soruşturma ve tehditlerle karşılaştı. Kılıç, tehditler nedeniyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Olaydan 10 ay sonra İzmir dışına sürgün edildiğini ve kademelerinin ilerlemesinin durdurulduğunu belirtti. Türkiye Barolar Birliği'nden yardım isteyen Kılıç, yaşadıklarını kamuoyu ile paylaştı.
19 Şubat 2024

Kobani davasında, HDP'nin eski genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 108 kişi yargılandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verdi. Ayla Akat Ata'nın tahliyesine karar verilirken, Aysel Tuğluk, Altan Tan ve Ayhan Bilgen beraat etti. Dava, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan Kobani olayları nedeniyle açılmıştı.
16 Mayıs 2024

Dilan Polat ve diğer sanıkların tutukluluk durumları hakkında aylık inceleme gerçekleştirildi. Mahkeme, Dilan Polat ve diğer bazı sanıkların tutukluluğuna devam kararı verirken, bazı sanıkların adli kontrol ile yargılanmasına karar verdi. Dilan Polat hakkında tahliye kararı istenmiş ancak mahkeme bu talebi reddetmiş. Polatların avukatı, MASAK raporunun müvekkillerinin tahliyesiyle sonuçlanacağını belirtmiş.
15 Haziran 2024

Diyarbakır'da 6 Mayıs'ta gözaltına alınan gazeteciler Derya Us ve Nurcan Yalçın, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin bildirdiğine göre yurtdışına çıkış yasağı koşuluyla serbest bırakıldı. İki gazeteci, diğer altı kişiyle birlikte gözaltına alınmış ve dosyalarına gizlilik kararı uygulanmıştı. Gazeteciler, adli kontrol talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmişlerdi.
8 Mayıs 2024

Kobani davasında 18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı davada karar çıktı. Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 30 yıl üç ay ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi. Bu kararların ardından protesto eylemlerinin olabileceği gerekçesiyle Diyarbakır, Van, Şırnak, Hakkari, Batman, Mardin ve Kars gibi birçok kentte eylem yasağı kararı alındı. Diyarbakır Valiliği ayrıca şehri dört günlüğüne giriş-çıkışlara kapattığını duyurdu.
16 Mayıs 2024

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, başsavcılık tarafından başlatılan soruşturma kapsamında sabah saatlerinde birçok adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda, 'terör örgütü propagandası' ve 'yardım ve yataklık' suçlamalarıyla Lice Belediye Eş Başkanı Fırat Demir ve dört kişi daha gözaltına alındı. Fırat Demir, DEM Partili olarak biliniyor.
25 Mayıs 2024

Gazeteci Barış Terkoğlu, 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme' suçlamasıyla iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Terkoğlu'nun pişmanlık göstermemesi ve tekrar suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmamasını gerekçe göstererek ceza indirimi uygulamadı. Terkoğlu, geçmişte benzer bir suçlamayla ilk kez yargılandığını ve o zaman da suçlamaları reddettiğini belirtti. Ayrıca, Fethullahçı yapılanmanın yargı üzerindeki etkisine dair örnekler vererek, adalet sisteminin tarafsızlığını sorguladı.
6 Mayıs 2024

İstanbul 41'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve kamuoyunda ‘yüksek karlı gizli fon’ olarak bilinen dolandırıcılık davasında, müştekiler Arda Turan, Emre Belözoğlu ve Fernando Muslera ilk kez ifade verdi. Tutuklu sanıklar Seçil Erzan ve Ali Yörük'ün de katıldığı duruşmada, müştekiler dolandırıldıklarını ve yüksek getiri vaatleriyle kandırıldıklarını anlattılar. Muslera, Erzan'dan paranın geri ödeneceğine dair resmi dekont aldığını, ancak depremleri bahane ederek oyalandığını belirtti. Belözoğlu ve Turan da benzer şekilde yüksek getiri vaatleriyle dolandırıldıklarını ifade ettiler.
8 Mart 2024
İşaretlediklerim