2024 yılının ilk iki ayında Türkiye'de 146 bin yeni otomobil satıldı, bu satışların 45 bini en az %40 oranında engelli vatandaşlar tarafından gerçekleştirildi. Türkiye'de engelli vatandaşlara yönelik ÖTV muafiyeti, engelli olmayan vatandaşların da bu avantajdan yararlanarak vergi kaçırmasına yol açmış. Bu durum, Maliye'nin son iki ayda yaklaşık 31 milyar lira eksik vergi toplamasına sebep olmuş. Olay, engelli vatandaşlara yönelik pozitif ayrımcılığın yanlış kullanımı ve vergi kaybı açısından ele alınması gereken bir konu.
21 Mart 2024

Tesla, hatalı bir emniyet kemeri uyarısı nedeniyle 125 bin 227 aracı geri çağırma kararı aldı. Bu hata, kaza anında yaralanma riskini artırabileceği için Amerikan Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından federal güvenlik gereksinimlerine uymadığı belirtildi. Etkilenen modeller arasında 2012-2024 Model S, 2015-2024 Model X, 2017-2023 Model 3 ve 2020-2023 Model Y bulunuyor. Tesla, hatalı sensörü değiştirecek ve haziranda bir over-the-air (OTA) güncellemesi başlatacak.
1 Haziran 2024

1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak zamların etkisiyle elektrikli otomobil şarj istasyonlarında fiyatların ortalama yüzde 20 artması bekleniyor. Elektrikte yapılan bu zammın ardından akaryakıt fiyatlarının da artması gündemde. Türkiye, Avrupa'da Rusya ve Belarus haricinde en uygun akaryakıt fiyatlarına sahip olan ülke konumunda. 2012 yılında dünyanın en pahalı benzininin satıldığı Türkiye'de, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu alanda yeni bir başarıya imza atıp atamayacağı merak ediliyor.
29 Haziran 2024

Alman otomobil üreticisi BMW, elektrikli araç sektöründe önemli bir başarıya imza atarak, Tesla ile rekabette kendini kanıtladı. BMW'nin batarya teknolojisindeki uzmanlığı ve elektrikli araçlar için özel tasarlanmış yeni Klasse serisi, şirketin satışlarında büyük bir artış sağlamasına olanak tanıdı. Bu yeni seride, Tesla'nın sunmadığı özellikler bulunuyor ve BMW geçen yıl 376 bin elektrikli araç satarak lüks segmentte ikinci sıraya yerleşti. BMW'nin hibrit modelleri de müşteri tabanını korumasına ve genişletmesine yardımcı oldu.
9 Mart 2024

Çinli otomotiv üreticisi Chery, Türkiye'de bir fabrika açmayı planlarken, son karar olarak İspanya'nın Barselona şehrinde Avrupa'daki ilk üretim hattını kurma kararı aldı. Reuters'a göre, Chery ve İspanyol hükümeti arasındaki müzakereler olumlu sonuçlandı ve resmi anlaşmanın kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Fabrika, Barselona'da kapanan eski bir Nissan üretim tesisinin yerine inşa edilecek. Bu yatırımın, Chery'nin Avrupa Birliği'nden 1.7 milyar Euro'luk hibe almaya hak kazanmasını sağlaması bekleniyor.
12 Nisan 2024

Xiaomi, otomobil pazarına giriş yaparak, Türkiye'de elektrikli araç pazarında lider konumda olan Togg'un satış rakamlarını üçe katladı. Türkiye'nin elektrikli araç satış hacmi, Çin gibi büyük pazarlarla kıyaslandığında düşük kalmakta. Togg'un başarılı olabilmesi için ihracata başlaması ve model çeşitliliğini artırması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, şirketin gelir elde edebilmesi ve rekabetçi kalabilmesi için satışlarının artırılması önemli görülüyor.
4 Mayıs 2024

ABD, özellikle Çin yapımı olmak üzere yabancı ülkelerin ürettiği akıllı otomobillerin ulusal güvenliği tehdit edebilecek hassas bilgiler toplayabileceği gerekçesiyle soruşturulacağını duyurdu. Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın bu konudaki endişelerini ve Çin'in otomobil piyasasında adil olmayan yöntemlerle hükmetme çabalarını dile getirdiği bir açıklama yayımladı. Biden, bu tür araçların soruşturulması ve gerekli önlemlerin alınması için Ticaret Bakanlığına talimat verdiğini belirtti. ABD Ticaret Bakanlığı da soruşturma başlatıldığını bildirdi.
1 Mart 2024

Türkiye otomotiv pazarı 2024 yılının ilk çeyreğinde tarihi satış rekorları kırarken, birçok yeni otomobil modeli de satışa sunuldu. Yeni modeller arasında tamamen elektrikli BMW iX2 eDrive20, yenilenen Volkswagen Tiguan ve Passat, Türkiye'de ilk kez satışa sunulan BYD Seal U, ve gelecek aylarda satışa sunulacak olan Alfa Romeo Milano, Lexus'un B SUV modeli, yenilenen Renault Captur ve Skoda Superb gibi modeller yer alıyor. Ayrıca, Çinli Chery'nin Tiggo 4 Pro modeli ve premium markası Jacoo'nun Türkiye pazarına girişi de duyuruldu.
15 Nisan 2024

Ember tarafından yayınlanan Küresel Elektrik Görünümü Raporu'na göre, Türkiye elektrik üretiminin yüzde 42'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamaktadır. Bu oran, küresel ortalamanın üzerindedir ve Türkiye'nin 2030 yılına kadar bu oranı yüzde 47'ye çıkarma hedefi bulunmaktadır. Raporda, Türkiye'nin özellikle hidroelektrik enerjisi kullanımının kuraklık gibi doğal koşullardan etkilenebileceği ve bu nedenle çatı ve yüzer güneş enerjisi gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelinden faydalanılması gerektiği vurgulanmaktadır.
8 Mayıs 2024

Türk hızlı teslimat şirketi Getir, daha fazla odaklanmak ve kaynaklarını daha etkin kullanmak amacıyla Avrupa ve Amerika pazarlarından çekildiğini duyurdu. Şirket, Mubadala ve G Squared'den aldığı yeni finansmanı Türkiye'deki rekabet gücünü artırmak için kullanmayı planlıyor. Bu karar, Getir'in Avrupa'da çalışanlarını işten çıkarmasıyla önceden sinyalini vermişti.
29 Nisan 2024

Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma çabası içinde, ABD'den LNG ithalatı artmış ve ExxonMobil ile yeni bir anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabasının bir parçası olarak görülse de, bazı eleştirilere göre ABD'ye olan bağımlılığı artırıyor. Ayrıca, Türkiye'nin ABD ile olan ilişkileri, son dönemde NATO üyelikleri, F-16 satışı ve bölgesel politikalar açısından da yoğunlaşmış durumda. ExxonMobil anlaşması, bu geniş çerçevede Türkiye'nin ABD'den aldığı 'ev ödevlerinden' biri olarak değerlendiriliyor.
10 Mayıs 2024

Ferrari'nin 2025 yılında piyasaya sürmeyi planladığı ilk elektrikli modelinin fiyatı 535 bin dolar olarak belirlendi. Reuters'a konuşan bir kaynağa göre, bu modelin üretimi için Maranello'da yeni bir fabrika açılacak ve bu fabrika Ferrari'nin üretim kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Ferrari, bu yüksek fiyatla ultra zengin sürücülerin ilgisini çekmeyi hedefliyor. Şirket, yeni fabrika ve elektrikli model hakkında resmi bir yorum yapmadı.
19 Haziran 2024

Elektrikli araçlar ve ısı pompalarındaki artış, yeşil fabrikalara yatırımları çekiyor ve net sıfıra giden küresel sanayi yarışında Çin ve ABD arasındaki rekabeti artırıyor. Avrupa Birliği, enerji güvenliğini sağlamak için ithal yakıtlara bağımlılığı azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş stratejilerini uyguluyor. 2019-2023 yılları arasında AB'de yenilenebilir enerjinin payı artarken, gaz tüketimi azaldı ve temiz endüstrilere yapılan yatırımlar önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler, istihdam yaratmaya devam ederken, AB'nin enerji arz güvenliğini de artırdı.
31 Mayıs 2024

Türk market teslimat uygulaması Getir, Almanya'daki 1800 çalışanını işten çıkardı ve 15 Mayıs'tan itibaren ülkeden çekilmesi bekleniyor. Şirket, Türkiye iç pazarına odaklanmayı planlıyor ve Avrupa pazarındaki faaliyetlerini de durduracak. Ayrıca, Getir'in büyük hissedarı Mubadala, şirketin iş modelinden memnun olmadığı ve Almanya'daki Gorillas operasyonlarını tek bir marka altında birleştirmediği için yönetime olan sabrının tükendiği belirtiliyor. Getir ayrıca Britanya'dan da çekilmeye hazırlanıyor ve e-ticaret sitesi N11'i satmayı düşünüyor.
25 Nisan 2024

Getir, salgın döneminde hızlı büyüme gösterdi ancak sonrasında finansal sıkıntılar yaşamaya başladı. Şirket, Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya'dan çekildikten sonra Almanya ve İngiltere pazarlarından da çıkmak zorunda kaldı. Bloomberg'in raporlarına göre, Getir'in Avrupalı yöneticileri arasında strateji anlaşmazlıkları yaşandı ve şirketin nakit yakma oranı ayda yaklaşık 50 milyon dolara ulaştı. Bu durum, yatırımcılarla çekişmelere yol açtı ve şirketin küçülmesine neden oldu.
5 Haziran 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Hyundai, sürücüsüz ve elektrikli otomobil teknolojileri üzerine çalışan Motional şirketine 1 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırım ile Hyundai, Motional'ın çoğunluk hisselerini elde etmiş olacak. Ayrıca, Hyundai bu yatırımın bir kısmını, Motional'ın ortağı olan Aptiv'in hisselerini satın alarak gerçekleştirecek. Motional, bu yatırımla birlikte 2024 yılında Hyundai Ioniq 5 modeli üzerinden tamamen elektrikli ve sürücüsüz bir robot taksi hizmeti sunmayı planlıyor.
5 Mayıs 2024

Market teslimat uygulaması Getir, Britanya pazarından çekilirken Tottenham Hotspur’a olan yaklaşık beş milyon sterlinlik borcunu ödemedi. Bu borç, Getir’in Britanya, Almanya ve Hollanda’dan çekilmesini kolaylaştırmak için yatırımcılar Mubadala ve G Squared’in finansman desteği vereceği dönemde ortaya çıktı. Getir, aldığı yeni finansmanı Türkiye’deki rekabet gücünü artırmak için kullanacağını belirtti. Ayrıca, Getir’in Türkiye Varlık Fonu ile ortaklık kurmak üzere gizlilik sözleşmesi imzaladığı iddia ediliyor.
20 Mayıs 2024

Apple, CEO Tim Cook'un Çin'deki işler hakkında yanlış ve yanıltıcı açıklamalar yapması nedeniyle bir grup yatırımcının zarar gördüğü iddiasıyla açılan davada 490 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Cook, 2018'de yaptığı bir analist görüşmesinde, Apple'ın zayıf para birimlerinin etkilediği pazarlarda satış baskısı altında olmasına rağmen Çin'i bu durumdan muaf tuttuğunu belirtmişti. Ancak, 2019'da ABD-Çin ticaret gerilimi nedeniyle şirketin üç aylık gelir tahminini düşürmesi, hisselerin yüzde 10 değer kaybetmesine ve yatırımcıların zarar görmesine neden oldu.
15 Mart 2024

Alman otomobil üreticisi Mercedes-Benz, potansiyel bir yangın riski nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 250 bin aracını geri çağıracak. Geri çağırma, 2023 üretimi AMG GT, C-Serisi, CLE, E-Serisi, EQE, EQS, GLC, S-Serisi ve SL modellerini kapsıyor. Almanya Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi'ne göre, bu ihtiyati tedbir 37 bini Almanya'da olmak üzere alınmıştır. Mercedes-Benz, etkilenen araçların belirli parçalarını ücretsiz olarak değiştirecek.
20 Şubat 2024
İşaretlediklerim