Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze Şeridi'nde en az 20 bin yaralının mahsur kaldığını bildirdi. 1 Kasım'da Refah Sınır Kapısı'nın açılmasının ardından ağır yaralı Filistinliler Mısır'a nakledilmişti. Ancak, MSF'nin açıklamasına göre, hala 20 binden fazla yaralı Gazze Şeridi'nde mahsur durumda ve bu kişilerin sağlık hizmetlerine erişimi sınırlı.
2 Kasım 2023

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Arap ülkelerinin liderlerine bir mesaj yollayarak Gazze Şeridi'ndeki halkı desteklemek için bütçe ayırmaya çağırdı. Heniyye, Hamas'ın defalarca İsrail işgalini caydırma çağrısı yaptığını belirtti ve İsrail'e karşı acil baskı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarına karşı Arap ve Müslüman ülkelerinin Filistin’in yanında olmasını istedi.
10 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunu 'çatışma bölgelerinde çocuklara zarar veren ülkeler' kara listesine aldı. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ve Başbakan Binyamin Netanyahu, bu karara sert tepki gösterdi. Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsrail'e karşı nefretle hareket ettiğini öne sürerken, Netanyahu BM'nin Hamas'ın iddialarını benimseyerek kendisini tarihin kara listesine koyduğunu savundu.
7 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Gazze'de bir binanın vurularak havaya uçurulmasını Twitter'dan paylaşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, 'Gebereceksin...' diye yazdı. Bu, İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi. Şu ana kadar 1200'ü aşkın İsrailli ve 900'ü aşkın Filistinli hayatını kaybetti.
11 Ekim 2023

Hamas, Gazze şeridinden İsrail'e roketli saldırı düzenledi ve 'Aksa Tufanı' operasyonunu başlattığını duyurdu. İsrail, Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyurarak savaş durumu alarmı verdi ve Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, roket saldırılarında bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ve Hamas arasındaki bu son çatışma, bölgedeki gerginliği daha da artırdı.
7 Ekim 2023

İsrail ordusu, 7 Ekim'de başlayan çatışmalarda ilk defa dört saat süreyle 'insani ara' vererek Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayan sivillerin su ve gıda temin etmelerine olanak sağladı. Bu ara, ABD Başkanı Joe Biden'ın esirlerin serbest bırakılması için bir duraklamaya ihtiyaç olduğu yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtti. Bölge halkı su ve gıda eksikliğinden şikayetçi olup, binlerce insanın yaya olarak bölgeden kaçışı sürüyor.
8 Kasım 2023

İsrail'in Ankara büyükelçiliği, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini ve bir Türk vatandaşının kayıp olduğunu bildirdi. Ancak, Türkiye bu bilgileri henüz teyit etmedi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Çatışmalarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, ölen Filistinlilerin sayısı ise 1200'ü aştı.
12 Ekim 2023

Candan Yıldız, Gazze'de yaşanan insanlık dramını ve uluslararası toplumun bu duruma karşı sessiz kalışını eleştirdi. Güney Afrika'nın, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım davası açmasına rağmen, alınan tedbir kararlarının İsrail'i durdurmadığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına misilleme olarak başlattığı savaşın, Gazze'deki coğrafya, tarih, kültür ve inançları yok ettiği vurgulandı.
25 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024

İsrail, Hamas ile Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen dolaylı müzakerelerin çıkmaza girdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu, müzakerelerin tıkanması üzerine Mossad Başkanı Barnea ve ekibini İsrail'e geri çağırdı. İsrail, Hamas'ın elindeki İsrailli esir çocuk ve kadınların serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılan kısmı yerine getirmediğini iddia etti. Mossad heyetinin, Gazze'de 24 Kasım'da başlayan ve dün sona eren insani aranın yeniden başlatılması için Doha'da olduğu bildirildi.
2 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da orduyla paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden çatışmalar nedeniyle 6 milyondan fazla insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, ülkede açlık ve yerinden edilmelerle ilgili durumun kontrolden çıktığını ifade etti. Haq, ülke genelinde 20 milyondan fazla insanın yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu, bunun nedeninin çatışma, ekonomik gerileme ve kitlesel yerinden edilme olduğunu belirtti.
2 Ağustos 2023

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde rehin tuttukları iki sivili serbest bıraktıklarını duyurdu. Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda, daha önce esir alınan Nurit Yitzhak ve Yocheved Lifshitz serbest bırakıldı. Kassam Tugayları, İsrail'i 'kendi esirlerine önem vermemekle' suçladı. Rehinelerin 'insani ve sağlık gerekçeleriyle' serbest bırakıldıkları belirtildi.
23 Ekim 2023

İstanbul'dan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'taki European Gaza Hospital'a gönüllü olarak giden Prof. Dr. Ercan Türeci, bölgedeki sağlık sisteminin çöktüğünü ve tıbbi malzeme ile yiyecek eksikliğinin ciddi boyutlara ulaştığını belirtiyor. İsrail'in saldırıları altında güvenli olmayan hastanelerde, yetersiz koşullar altında çalışmak zorunda kalan sağlık personeli, sınırlı imkanlarla hizmet vermeye çalışıyor. Hastaların büyük bir kısmı yeterli beslenemiyor ve tedavi için gerekli malzemeler eksik. Türeci, bu zorlu koşullarda bile hastaları tedavi etmek için elinden geleni yapmaya devam ediyor.
18 Şubat 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gazze'deki İsrail-Filistin çatışması hakkında bir açıklama yaptı. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirdi ve 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa Türkiye'nin devreye girmesi gerektiğini belirtti. Bahçeli, Türkiye'nin Gazze'yi koruma ve kollama misyonunu üstlenmesi gerektiğini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Gazze'yi huzur ve güven içinde yaşanabilecek bir İslam beldesi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
21 Ekim 2023

İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim'de esir aldığı kadın asker Ori Megidish'i kara operasyonuyla kurtardığını duyurdu. Askerin sağlık kontrollerinin yapıldığı ve durumunun iyi olduğu belirtildi. Ayrıca, İsrail ordusu Gazze'de esir alındığı tespit edilen 239 kişinin ailesini bilgilendirdiğini açıkladı.
30 Ekim 2023

Ünlü şarkıcı Tarkan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirdi. Tarkan, masum sivillerin ve çocukların öldürülmesini 'insanlık adına üzücü ve utanç verici' olarak nitelendirdi. İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Çatışmalarda 25 gazeteci de yaşamını yitirdi.
28 Ekim 2023

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail veya Gazze'ye asker gönderme niyetlerinin olmadığını belirtti. Harris, Filistinlilerin İsraillilerle aynı güvenliği, kararlılığı ve onuru hak ettiğini ve Filistin'e insani yardım akışının devam etmesi gerektiğini ifade etti. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.
30 Ekim 2023

İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açıklamalarını gerekçe göstererek BM yetkililerine vize vermeyeceğini duyurdu. Guterres, Filistin topraklarının İsrail'in 56 yıldır işgali altında olduğunu ve 7 Ekim'deki saldırıların 'fanus içinde' yapılmadığını belirtmişti. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Guterres'in bu sözlerine tepki gösterdi.
25 Ekim 2023

İsrail heyeti, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısına Nazi Almanyası döneminde Yahudilere taktırılan Davut yıldızıyla katıldı. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, konseydeki konuşmasında örgütü Hamas militanlarının 7 Ekim saldırıları karşısında 'sessiz kalmak'la suçladı. Erdan, konuşmasının ardından 'Bir daha asla' yazılı sarı Davut yıldızını ceketine iliştirdi. Bu hareket, Holokost kurbanları için bir anıt merkezi bulunan Yad Vashem’in genel müdürü Dani Dayan tarafından eleştirildi.
31 Ekim 2023
İşaretlediklerim