Amerikan Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Tesla'nın Model 3 ve Model Y araçları hakkında direksiyon kontrolü ve hidrolik direksiyon kaybı raporları nedeniyle soruşturma başlattı. Soruşturma, sürücülerin direksiyon kontrolünün kaybolduğunu ve hidrolik direksiyon desteğinin azaltıldığını veya devre dışı bırakıldığını belirten şikayetler üzerine başlatıldı. NHTSA, sorunun ne sıklıkta meydana geldiğini ve üretim süreçlerinin bundaki payını inceleyecek. Soruşturmanın sonucuna göre, 280 bin aracın geri çağrılması talep edilebilir.
2 Ağustos 2023

Ticaret Bakanlığı'nın önlemleri sonrası ikinci el araç satışları bir ayda yüzde 18 azaldı. Uzmanlar, ertelenen talebin eylül ayından itibaren ortaya çıkmasıyla fiyatların artabileceği konusunda uyarıyor. Vavacars yöneticisi Serdıl Gözelekli, fiyatları aşağıya çekecek bir adımın öngörülmediğini, bu nedenle insanların ihtiyaçlarını ertelememesi gerektiğini belirtti.
14 Ağustos 2023

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), sanayide, elektrik üretim amaçlı ve küçük ile orta ölçekli işletmelerde kullanılan doğalgaza yüzde 20 zam geldiğini duyurdu. Ekim ayının başlangıcında paylaşılan toptan satış listesine göre konutlarda kullanılan doğalgaza zam yapılmadı. Açıklamada fiyatların 'en makul düzeyde' belirlendiği ve 'Avrupa’da Ukrayna’dan sonra en düşük doğalgaz fiyatlarının Türkiye’de olduğu' savunuldu. Ayrıca, sanayi abonelerinin elektrik tarifesine de yüzde 20 zam yapıldığı belirtildi.
1 Ekim 2023

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, hükümetin sıfır otomobiller için yaptığı matrah düzenlemesinin etkisinin sona erdiğini ve otomobil fiyatlarında artış beklediğini ifade etti. Kasım ayında getirilen düzenleme, satılan araçların yaklaşık yüzde 30'unu etkileyerek ÖTV dilimlerini değiştirmiş ve fiyatları düşürmüştü. Ancak Şahin, bu önlemlerin etkisinin kısa sürdüğünü ve fiyatların daha da artacağını, çip krizinin de 2023'te devam edeceğini belirtti.
12 Ocak 2023

EBS Danışmanlık'ın verilerine göre, Türkiye'de 2022 yılında her bin kişiden sadece yedisi yeni bir otomobil satın alabildi. Otomobil fiyatlarındaki yükseliş, dünya genelindeki çip sıkıntısı, üretimdeki yavaşlama ve artan talebin yanı sıra Türkiye'de dövizdeki rekor artışlar ve ek vergilerle daha da arttı. Bu durum, Türkiye'yi 31 Avrupa ülkesi arasında otomobil alımında 29'uncu sıraya düşürdü.
30 Ocak 2023

TBMM'ye sunulan ve bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesini öngören Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışı teklifine göre, bir-üç yaş arası otomobil sahipleri 2023'te en az 4 bin 240 lira, en yüksek 202 bin 304 lira MTV ödeyecek. Togg T10X modeli için ödenecek MTV 12 bin 906 lira olacak. Yeni otomobil satışlarının çoğunluğunu oluşturan 1,6 litreyi aşmayan motor silindir hacmine sahip araçlar için MTV, 4 bin 240 lira ile 8 bin 870 lira arasında değişecek. MTV zammı otomobillerin yanı sıra otobüs, panelvan, uçak, helikopter ve motosiklet gibi diğer taşıtları da kapsayacak.
10 Temmuz 2023

ABD'li otomobil üreticileri Ford ve General Motors'un Tesla'nın şarj sistemini benimsemesiyle ilgili haberlerin ardından Tesla hisseleri iki haftada yüzde 40'tan fazla artış gösterdi. Bu süreçte Tesla'nın piyasa değeri 200 milyar doların üzerinde arttı. Ancak hisselerdeki bu yükseliş serisi, sonrasında bir düşüşle sona erdi. Tesla'nın sahibi Elon Musk'ın Twitter CEO'luğunu bırakması da hisselerdeki yükselişi tetikleyen faktörlerden biri olarak görülüyor.
15 Haziran 2023

Türkiye genelinde elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonu sayısı 20 Kasım itibarıyla 10 bin 576'ya ulaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre, sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı 147'ye yükseldi ve bu şirketlerden 102'si aktif olarak hizmet veriyor. Türkiye'deki elektrikli araç sayısı 51 bin 813'e ulaşırken, beş elektrikli araca bir şarj noktası düşüyor.
21 Kasım 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu, uluslararası tedarik zinciri aksaklıkları ve yüksek vergi yükü nedeniyle devam ediyor. Sıfır araç bulamayan tüketicilerin talebiyle ikinci el piyasası hareketlenirken, araç bulmak zorlaştı ve bu durum ikinci el araç fiyatlarının ortalama yüzde 6 artmasına neden oldu. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, sıfır araç arzındaki düşüklük ve takas ile filo kanallarından piyasaya araç girişinin azlığına dikkat çekti. Ayrıca, tüketiciler araçları enflasyondan korunacak bir yatırım aracı olarak görmeye başladı ve finansman zorlukları nedeniyle talep artışı yaşanıyor.
23 Ocak 2023

EBS Danışmanlık verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk altı ayında satılan sıfır otomobil sayısı 430 bin 372 adet oldu. Bu rakam, nüfusa oranlandığında her 1000 kişiden sadece beşinin yeni otomobil satın alabildiğini gösteriyor. Avrupa Birliği ortalamasının 1000 kişi başına 10,7 araç olduğu dikkate alındığında, Türkiye Avrupa'da 32 ülke arasında 30. sırada yer alıyor. Otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle zor bir dönemden geçiyor ve bu durum vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiliyor.
19 Temmuz 2023

E-ticaret platformu Trendyol GO'nun kuryeleri, paket başına ücretlerin artırılmasını talep ederek düşük zammı protesto ediyor. İstanbul Alibeyköy ofisinden başlayan eylemler, şirketin Maslak'taki genel merkezi önüne kadar devam etti. Kuryeler, yakıt giderlerinin karşılanması, mola hakkı ve diğer çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyor. 2022'de benzer eylemler sonucunda işçilerin talepleri karşılanmıştı.
17 Ocak 2023

Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Türkiye otomotiv pazarında yüzde 30'luk bir daralma beklediklerini belirtti. Önceki ekonomi yönetimi döneminde yüksek enflasyon ortamında faizlerin düşürülmesi ve alternatif yatırım araçlarına yönelim, özellikle ikinci el otomobil fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Yeni ekonomi yönetiminin rasyonel politikalara geçişi ve otomobil satışlarına getirilen kısıtlamalar talebin azalmasına yol açtı. Bilaloğlu, 2023'ün rekor seviyede kapandığını, ancak 2024'te pazarın yüzde 30 daralmasını beklediklerini ifade etti.
12 Şubat 2024

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), ücretsiz ulaşım kartı sahiplerini taşımayan dokuz özel halk otobüsünü trafikten men etti. Bu karar, özel halk otobüsü sahiplerinin 'zarar ettikleri' gerekçesiyle ücretsiz taşıma hakkı olanları taşımayacaklarını açıklamasının ardından geldi. ABB, bu durumun kanuna aykırı olduğunu ve vatandaşların ücretsiz taşıma hakkının engellenemeyeceğini belirtti. Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Genel Başkanı Kurtuluş Kara ise, cezaların devam etmesi durumunda özel halk otobüslerinin çalışmayacağını ifade etti.
22 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), İstanbul'daki taksi sayısını artırmak için Ulaşım Koordinasyon Merkezi'ne (UKOME) sunduğu 3 bin yeni taksi getirme teklifi reddedildi. İstanbul'da 1990'dan bu yana taksi sayısı değişmedi ve toplamda 17 bin 395 taksi plakası bulunuyor. İBB, kentteki taksi sorununu çözmek için daha önce 5 bin yeni taksi projesi hazırlamış, ancak bu proje UKOME toplantısında 14 kez reddedilmişti.
27 Temmuz 2023

Cumhuriyet gazetesi yazarı Murat Ağırel, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya arasında var olan bir gerginlik sebebiyle TOKİ'nin, İçişleri Bakanlığı ile yapılan işler için ödemeleri kestiğini iddia etti. Ağırel'e konuşan bir müteahhit, ödeme alamadıkları için iflas tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirtti. Ağırel, bu durumun birden fazla firmayı etkilediğini ve ödeme sorununun doğrulandığını yazdı.
17 Haziran 2023

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, Twitter üzerinden kendisine bayiden otomobil almak için tanıdık olup olmadığını soran Emrah Sertpolat isimli bir kullanıcıya sert bir yanıt verdi. Gürban, milletvekillerinin görevlerinin bu tür kişisel istekleri karşılamak olmadığını belirtti. Kullanıcı özür dileyerek mesajını sildi. Bu olay Twitter'da tartışma konusu oldu ve çeşitli yorumlar yapıldı.
11 Temmuz 2023

Ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, seçim otobüslerinin Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde HDP'liler tarafından saldırıya uğradığını iddia etmiş ve bu iddiasını desteklemek için bir tutanak paylaşmıştı. Ancak tutanakta saldırganların HDP'li olduğuna dair bir ifade bulunmadığı ve şoförün saldırganları görmediğini belirttiği ortaya çıktı. Oğan, daha sonra bu tweet'i silip tutanak olmadan yeniden paylaştı ve şoförün isteği üzerine tutanağı sildiğini belirtti.
9 Mayıs 2023

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, Türkiye'de ilk beş ayda elde edilen vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 10'unun otomotiv sektöründen alınan ÖTV'den geldiğini açıkladı. Otomotiv pazarının yüzde 61 büyümesine rağmen, ÖTV gelirlerinin yüzde 177 arttığını belirten Şahin, yıl sonu hedeflerinin ve vergilerin daha da artacağı konusunda uyarıda bulundu. Uzmanlar, yüksek vergilerin iç pazarın büyümesine engel olduğunu ifade ederken, hükümetin bu gelir kaleminden vazgeçmeye niyetli olmadığına dikkat çekiliyor.
16 Haziran 2023

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Genel Başkanı Kurtuluş Kara, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde, otobüsçülere gelir desteğinin devamı için sunulan önergenin reddedilmesi halinde Ankara’da 22 grubu kapsayan ücretsiz biniş kartı sahiplerini taşımayacaklarını açıkladı. Kara, otobüs esnafının artan giderlerini karşılayamadığını ve 95 gündür gelir desteği almadan ücretsiz taşımacılık hizmeti verdiklerini belirtti. Ankara Özel Halk Otobüsü Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş da, salgın ve artan maliyetler sonrasında otobüsçü esnafını ABB desteğiyle ayakta tutabildiklerini ifade etti.
20 Eylül 2023

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın açtığı dava sonucunda, Martı'nın TAG ve Motosiklet uygulamalarına İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından erişim engeli kararı verildi. Davada, Martı'nın bu uygulamaları ile yasa dışı korsan taşımacılığı gerçekleştirdiği ve taksi esnafı için haksız rekabet oluşturduğu iddia edildi. Mahkeme, ihtiyati tedbir talebini kabul ederek, Martı'nın internet sitesi ve mobil uygulaması üzerinden sunulan TAG ve Motosiklet hizmetleriyle ilgili erişim engeli getirilmesine hükmetti.
8 Mart 2023
İşaretlediklerim