Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde Katma Değer Vergisi (KDV) oranının artırılacağına dair iddiaları yalanladı. İddialar, KDV oranlarının yüzde 8'den yüzde 10'a, içki için uygulanan KDV oranının ise yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılacağı yönündeydi. Bakanlık, gıdalarda KDV oranının yüzde 1 olduğunu ve bu durumun bazı lokantalar tarafından istismar edildiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de KDV oranlarında bir artış yapılmadığını, suistimalleri engellemeye yönelik tedbirler alındığını ifade etti.
16 Nisan 2024

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bir düğünde horoza zorla alkollü içki içirildiği belirlendi. İl Jandarma Komutanlığı, olayı inceledi ve beş şüphelinin kimliklerini tespit etti. Hayvanları Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan dolayı bu kişilere toplamda 27 bin lira idari para cezası uygulandı. Şüphelilerin adli işlemleri devam ediyor.
13 Eylül 2023

Britanya'da en az 130 kişinin intiharına yol açan zehri satan Leonid Zakutenko adlı kişinin kimliği, BBC muhabirinin gizli bir alıcı olarak yaptığı araştırma sonucu deşifre edildi. Zakutenko, Britanya'ya haftada beş koli zehir gönderdiğini itiraf etti ancak ölümcül kimyasalı sattığını reddetti. Söz konusu kimyasal, küçük dozlarda bile ölümcül olabiliyor ve Britanya'da sadece meşru amaçlar için kullanılan şirketlere satılabiliyor. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör Amrita Ahluwalia'nın analizlerine göre, bu kimyasal 2019'dan bu yana Britanya'da 130'dan fazla ölümle bağlantılı olabilir.
2 Mart 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Mey Diageo markasına ait alkollü içeceklerin fiyatlarında artış olduğunu açıkladı. Twitter üzerinden paylaşılan fiyat listesine göre Yeni Rakı 1937'nin 70 cl şişesi 429 TL, Tekirdağ Rakısı'nın aynı boy şişesi 459 TL, Johnnie Walker Red Label viskinin 70 cl şişesi 525 TL ve İstanblue Vodka'nın 70 cl şişesi 369 TL olarak belirlendi.
4 Mayıs 2023

Pakistan'ın Karaçi şehrinde 10-25 Ocak tarihleri arasında en az 18 kişi, solunum yetmezliğine yol açan bir hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Bölgede petrol, katı yağ ve ham demir fabrikalarının bulunması ve hastalarda solunum yetmezliğine zehirli gazların neden olabileceği düşünülüyor. Soruşturma kapsamında üç fabrika kapatıldı ve dört kişi gözaltına alındı. Gaz ve diğer kimyasalların incelenmesi devam ediyor.
27 Ocak 2023

Pakistan'ın Navabşah kenti yakınlarında bir yolcu treni raydan çıktı ve en az 28 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı. Kazanın teknik bir arıza ya da sabotaj sonucu meydana gelmiş olabileceği belirtildi. Arama kurtarma ekipleri, kaza bölgesinin yerleşim yerlerine uzak olmasından dolayı faaliyetlerini yürütmekte ve yaralıları hastanelere sevk etmekte zorluk çekiyor. Kaza esnasında trende kaç kişinin olduğuna ilişkin bilgi paylaşılmazken, yerel basın birçok kişinin hala vagonlarda mahsur kaldığını ve ölü sayısının artabileceğini aktardı.
6 Ağustos 2023

Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gören 33 hastadan üçü hayatını kaybetti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, hastane personeli ve bağımsız çalışan dört kişi gözaltına alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde entübe durumda hasta kalmadığını ve 14 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Soruşturma, Burdur Başsavcılığı ve İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde yürütülüyor.
12 Haziran 2024

İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinde meydana gelen kum ve toz fırtınası nedeniyle 733 kişi hastanelere başvurdu. Bu kişilerden 58'i hastanede tedavi edildi. Fırtına nedeniyle görüş mesafesi düştü ve devlet kurumları ile bankalar tatil edildi. Geçen ay da aynı eyalette kum fırtınası nedeniyle yüzlerce kişi hastanelere kaldırılmıştı.
13 Ağustos 2023

İran İnsan Hakları Derneği, 2023'ün ilk 26 gününde İran'da en az 55 kişinin idam edildiğini, bunlardan 37'sinin uyuşturucu suçları nedeniyle olduğunu bildirdi. Ayrıca, Mahsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolarda en az 488 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, 64'ü çocuk ve 39'u kadın olmak üzere, ve en az 107 protestocunun ölüm veya hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. İdam edilenlerin yasal süreç ve adil yargılanma haklarından mahrum bırakıldığı ifade edildi.
28 Ocak 2023

Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gören 33 hastadan üçü hayatını kaybetti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, diyaliz ünitesinden sorumlu hastane personeli ve bağımsız çalışan makine mühendisleri gözaltına alındı. Hastane personeli serbest bırakılırken, projede hata yaptıkları iddia edilen iki makine mühendisi tutuklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde entübe durumda hasta kalmadığını ve 14 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı.
12 Haziran 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, 5 santilitreden küçük ve bira hariç 300 santilitreden büyük ambalaj hacmine sahip içkilerin ithalatını, üretimini ve piyasaya arzını yasaklayan bir yönetmelik yayımladı. Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bira dışındaki içkilerin sadece cam malzemeden yapılmış ambalajlarla satılması gerekecek. Yönetmelikle getirilen yasaklar, yayımlandığı tarihten itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlanacak.
2 Şubat 2023

Hindistan'ın kuzeyinde 12 Kasım'da çöken bir karayolu tünelinde mahsur kalan 41 işçi, günler süren kurtarma operasyonlarının ardından kurtarıldı. Kurtarma çalışmalarında, iş makinelerinin arızalanması üzerine 'fare madencileri' olarak adlandırılan ve dar alanlarda insan gücüyle kazı yapabilen uzman kazıcılar devreye alındı. Bu kazıcılar, 90 santimetre genişliğinde bir tünel kazarak işçileri kurtarmayı başardı. 'Fare madenciliği' Hindistan'da tartışmalı ve tehlikeli bir yöntem olarak biliniyor.
28 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre, Hindistan bu yıl içinde Çin'in nüfusunu geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olacak. Hindistan'da 2011'den beri nüfus sayımı yapılmadığı için bu değişim zaten gerçekleşmiş olabilir. Hindistan'da her yıl 24 milyondan fazla bebek doğuyor ve bu bebeklerin, önceki nesillere göre hastanede doğma, uzun yaşama, iyi eğitim alma ve birden fazla dil bilme gibi daha iyi yaşam şansları bulunuyor. Vehant Singh adlı bebek, bu yeni jenerasyonun temsilcilerinden biri olarak gösteriliyor.
6 Ocak 2023

Çin, sıfır Covid politikasını bıraktıktan sonra ilk kez 8 Aralık ile 12 Ocak arasında 59 bin 938 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklanan ölümlerin çoğu 80 yaş üstü ve başka hastalıkları olan kişilerden oluşuyor. Resmi veriler sadece tıbbi tesislerdeki ölümleri içerdiği için gerçek ölüm sayısının daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Çin hükümetinin Covid-19 ölümlerine dair tanım değişikliği ve yalnızca solunum yolu sorunları nedeniyle ölenleri sayma kararı DSÖ tarafından eleştirilmişti.
16 Ocak 2023

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yayımlanan verilere göre, 2021 yılında intihar sebepli ölümler 48 bin 183'e yükseldi. 2001 yılında 10,7 olan yüz bin kişi başına düşen intihar sebepli ölüm oranı, 2018'de 14,2'ye çıktıktan sonra 2020'de 13,5'e geriledi ve 2021'de tekrar 14,1'e yükseldi. Kadınlarda ve erkeklerde farklı yaş gruplarında intihar sebepli ölüm oranlarında artışlar gözlemlendi.
13 Nisan 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Akyarlar Mahallesi'nde bir otomobil denize düştü. Kazada, araçtan kendi imkanlarıyla çıkan 19 yaşındaki Saadettin Sabırlı hayatını kaybetti. Alkollü olduğu tespit edilen sürücü S.K. ise yaralandı ve tedavisinin ardından gözaltına alındı. Olay yerine 112 Acil Servis, jandarma ve Sahil Güvenlik ekipleri sevk edildi ve otomobil vinç ve dalgıç yardımıyla denizden çıkarıldı.
12 Ocak 2023

Pakistan'ın Pencap eyaletinde faaliyet gösteren ve 328 kişinin böbreğini zenginlere satan bir çete çökertildi. Çete lideri, 328 kişinin böbreğini zenginlere sattığını itiraf etti. Böbrek ameliyatlarının hastaların haberi olmadan özel evlerde yapıldığı ve böbreklerin yaklaşık 35 bin dolara satıldığı belirtildi. Ayrıca, uygunsuz ortamlarda gerçekleştirilen böbrek ameliyatlarında üç kişinin öldüğü açıklandı.
3 Ekim 2023

OECD tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Britanyalı kadınlar dünyada en çok içki tüketen kadınlar listesinde birinci sırada bulunuyor, yüzde 26'sı ayda en az bir kez altı kadehten fazla içki içiyor. Erkeklerin oranı yüzde 45 olmasına rağmen, kadınlar arasında bu oran dikkat çekici. Alkol Değişimi UK İcra Kurulu Başkanı Dr. Richard Piper, hükümetin içki tüketiminin zararlarını azaltacak tedbirler alması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, OECD raporuna göre Britanya'da yetişkinlerin elektronik sigara kullanımı yüksek, ancak sigara içme oranları ortalamanın altında.
8 Kasım 2023

İstanbul Ataşehir'deki Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nde alkol kullandığını gösteren bir fotoğrafı sosyal medyada paylaştığı için S.Y.Ö. isimli kişi gözaltına alındı. Sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edilen S.Y.Ö, savcılık işlemlerinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
17 Eylül 2023

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından içki ve sigara ürünlerinde otomatik ÖTV artışı yüzde 22,29 olarak hesaplandı. Bu artışla birlikte birçok içki türü ve sigara markası zamlı fiyat listelerini yayınladı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erdol Dündar, Twitter üzerinden ithal içkilerin yeni zamlı fiyat listelerini paylaştı.
13 Ocak 2023
İşaretlediklerim