Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İstanbul Beşiktaş'taki Yıldız Parkı'nı yapılaşmaya açacak SİT derecesi değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava sonucunda iptal edildi. İstanbul 9'uncu İdare Mahkemesi, Yıldız Parkı'nın ekolojik, fizyografik ve biyolojik yapısı itibariyle bütün olarak korunması gerektiğini belirtti. Yıldız Parkı, İstanbul'da koruma derecesi değiştirilen toplam büyüklüğü 58 bin hektarı geçen 506 doğal SİT alanından yalnızca biri.
28 Eylül 2023

Şırnak'ın Silopi ve İdil ilçelerinde nesli tükenme tehdidi altındaki üç kızıl şahin ve ishak kuşu ile iki ulu doğan koruma altına alındı. Şırnak Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Orhan Kalay, kuşların vatandaşlar ve jandarma ekipleri tarafından yaralı ve bitkin halde bulunduğunu ve tedavi altına alındıklarını belirtti. İki ulu doğan ve iki kızıl şahinin tedavisi bitmek üzere olduğunu, bir kızıl şahin ve ishak kuşunun tedavisinin ise devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, aracında iki ulu doğan kuşu bulunan kişiye 70 bin 390 lira para cezası uygulandı.
12 Eylül 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı ağaçlarını korumaya çalışan eylemcilere destek vermek için alana gitti. Ancak İnce'nin korumalar ve jandarma eşliğinde alana girişi ve sonrasında yaptığı konuşmalar tepki çekti. İnce, protesto edildikten sonra alandan ayrıldı. Ayrıca, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da daha önce bu alanda protesto edilmişti.
30 Temmuz 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' belgesine atıfta bulunan bir reklamın televizyon kanallarında yayınlanmasına karar verdi. Reklam, çiftçi kayıt sistemindeki dijital dönüşümü vurguluyor ve AKP'nin seçim öncesi hazırladığı belgeye gönderme yapıyor. Bu karar, Kamu Spotları Yönergesi'nin siyasi içerikli unsurların kamu spotlarında yer alamayacağını belirten 4'üncü maddesi ile çelişiyor olabilir.
18 Ocak 2023

Selahattin Demirtaş, Halk TV'de katıldığı bir programda soruları yanıtladı. Emek ve özgürlük ittifakının cumhurbaşkanı adayı çıkarmama kararını doğru bulduğunu ve bu ittifakın henüz bir adayı destekleme kararı almadığını belirtti. Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin savunmasını seçim sonrasına bırakma talebini reddetmesini eleştirdi ve HDP'nin kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti ile seçime girileceğini ifade etti. AKP'nin HÜDA-PAR ile ittifakını ve Erdoğan'ın Kürt oylarını kazanma çabalarını etkisiz bulduğunu söyledi.
22 Mart 2023

İstanbul Sarıyer'de bulunan Hacıosman ormanlık alanının birinci derece doğal SİT alanı statüsünün düşürülmesine karşı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, statü değişikliği ile yapılaşmaya izin verileceği ve bu durumun deprem riski taşıyan bölgede habitat parçalanmasına ve Boğaziçi siluetine zarar verebileceği belirtiliyor. Ayrıca, 1930'da kurulan Büyükdere Devlet Fidanlığı'nın da SİT statüsü düşürülen alanlar arasında olduğu ve bu durumun fidanlığın tarihi ve eğitim işlevine zarar verebileceği ifade ediliyor.
18 Nisan 2023

1964 yılında BBC Yaban Hayatı Dergisi tarafından başlatılan ve bugün Londra Doğa Tarihi Müzesi’nin sürdürdüğü, yılın en iyi vahşi yaşam fotoğraflarının seçildiği yarışmanın adayları açıklandı. Yarışmada farklı dallarda ve yaş gruplarında fotoğraflar değerlendirilecek. Ödüller 10 Ekim’de açıklanacak ve seçilen 100 fotoğraf Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nde sergilenecek.
1 Eylül 2023

Kıbrıs'ta ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi 'Biz Varız' yürüyüşü düzenledi. Kıbrıs Türk tarihinin iki sembol isminden Rauf R. Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş ve Dr. Fazıl Küçük'ün oğlu Mehmet Küçük'ün de eyleme katılması dikkat çekti. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkeyi yöneten zihniyetin 'yoksullaşma, yoklaşma ve gençlere göçü dayattığını' ifade etti. Kuzey Kıbrıs'ta mevcut 'UBP-DP-YDP' koalisyon hükümetinin, AKP'nin müdahalesiyle kurulduğu iddia edilmişti.
28 Ekim 2023

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul Maltepe'de toplanan Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin fotoğraflarının bulunduğu 'Sağlam irade, doğru karar' yazılı afişlere 'Yargılayacağız' yazısı ekleyerek protesto etti. Bu eylem TKP'nin Twitter hesabından 'Halka karşı suç işleyenler yargılanacak' notuyla paylaşıldı.
1 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, HDP tarafından imar aflarının yıkıcı sonuçlarının araştırılması için verilen önerge, TBMM'de AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatımoğulları, imar affının depremdeki yıkımın önemli nedenlerinden biri olduğunu belirtti ve yapı denetimi konusunda adımlar atılması gerektiğini vurguladı. CHP ve İYİ Parti milletvekilleri de imar aflarının yıkıcı sonuçlarına dikkat çekti.
4 Nisan 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen 22 kişi gözaltına alındı. 2019'dan bu yana süren direniş sırasında, jandarma ekipleri tarafından ağaç kesimine karşı çıkan köylülere biber gazlı ve coplu saldırılar düzenlendi. Gözaltına alınanlar arasında İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal ve Yeşiller Partisi yönetim kurulu üyesi Deniz Melsa Ergenç de bulunuyor.
29 Temmuz 2023

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede yetersiz yardım çalışmaları olduğunu belirtti. Pazarcık'ta binaların %80'inin kullanılamaz hale geldiğini ve insanların yiyecek, çadır ve soğukla mücadele ettiğini ifade etti. Kenanoğlu, bölgede sadece iki AFAD görevlisi ve bir özel kuruluşun çalışma ekibini gördüğünü, askeri veya diğer profesyonel ekiplerin olmadığını aktardı.
7 Şubat 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), Düzce'de seçim çalışmaları kapsamında milletvekili adaylarının fotoğraflarını parti araçlarına yerleştirdi. Ancak ikinci sıra kadın milletvekili adayı Çiğdem Kulalı Seçkin'in fotoğrafı yerine sadece adı ve bir siluet kullanıldı. YRP kaynakları, Seçkin'in kendi isteğiyle fotoğrafının kullanılmadığını belirtti. Parti yetkilisi, siluet kullanımının bir yanlışlık olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.
1 Mayıs 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 11 şehirde 387 bin 410 binada hasar tespit çalışması yürüttü. Bakan Murat Kurum, Gaziantep AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, depremden etkilenen illerde yerleşim alanlarına ilişkin yerlerin belirlendiğini ve mart ayı başında inşaat faaliyetlerine başlanacağını duyurdu. Ayrıca, hasar tespit sürecinin vatandaşlara sağlanacak yardımları da netleştireceğini belirtti.
18 Şubat 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı ağaçlarını korumaya çalışan eylemcilere destek için bölgeye giden CHP'li vekiller Ali Mahir Başarır ve Mahmut Tanal, eylemciler tarafından yuhalandı. Başarır, bir eylemciye 'Bana bağırma' dediği için, Tanal ise 'Sizin gibi insanlar yüzünden iktidarı kaybettik' dediği için tepki çekti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da alana gidip konuşma yaptıktan sonra arabasına binip ayrılmak isteyince yurttaşlar tarafından protesto edildi.
28 Temmuz 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendirmek amacıyla yarın öğlen saat 2'de olağanüstü bir toplantı yapacak. Bu karar, altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isim belirlenememesi ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı almasının ardından geldi. Akşener, altılı masanın millet iradesini yansıtma kabiliyetini kaybettiğini belirtti ve İstanbul ile Ankara'nın büyükşehir belediye başkanlarını göreve çağırdı.
3 Mart 2023

İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu'nda uygulanması planlanan imar planları ve 'millet bahçesi' projesini iptal etti. Mahkeme, projelerin korunması gereken alanın tahribatına neden olacağını ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararına uymadığını belirtti. Ayrıca, millet bahçesi peyzaj projesinin uygulanması durumunda korunun ekolojik zenginliğini kaybedeceğini ve 'millet bahçesi', 'park' kategorisine indirgeneceğini vurguladı. Bu gerekçelerle mahkeme, söz konusu plan ve projeleri oy birliğiyle iptal etti.
5 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Arslanbucak turizm merkezi, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine bağlı Soğucak termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi, Konya'nın Hüyük ilçesindeki İmrenler Yaylası ve Giresun'daki Yavuzkemal Yaylası Turizm Merkezi'nin sınırları değiştirilerek kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri olarak ilan edildi.
23 Şubat 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ederken, ağaç kesimi başladı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, ortak bir açıklama ile ağaç kesiminin ve saldırıların son bulmasını talep etti. Açıklamada, ormanın çevresindeki yaşamın, tarım alanlarının, köylerin ve binlerce yıllık kadim kültürün, kömür madenleri tarafından 40 yılı aşkın süredir ve Çevresel Etki Değerlendirme raporu dahi düzenlenmeden yok edildiği belirtildi. Ayrıca, Akbelen Ormanı'ndaki maden sahasının genişletilmesine karşı dava açan İkizköylüler'in talebiyle yerel idari mahkemenin, yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatıldı.
26 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinglerde ve TRT'de gösterdiği, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun PKK yöneticisiyle yan yana olduğunu gösteren montajlı videoya Ankara 6'ncı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından erişim engeli konuldu. Bu karar, Kılıçdaroğlu'nun kişilik haklarına saldırı olduğu gerekçesiyle alındı. CHP, Erdoğan'a bu montaj nedeniyle 1 milyon liralık dava açmıştı ve Kılıçdaroğlu'nun avukatı montaj görüntüleri yayınlayan hesaplar hakkında da yasal işlem başlatmıştı.
25 Mayıs 2023
İşaretlediklerim