Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin 6 Şubat'ta yaşadığı büyük depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 saat boyunca kameralar karşısına geçmemesini eleştirdi ve nerede olduğunu sordu. Demirtaş, ilk anda seferberlik ilan edilmesi gerektiğini ve devasa inşaat firmalarının iş makinelerinin el konularak deprem bölgesine gönderilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, AFAD başkanının gönüllüleri organize etme konusunda yetersiz kaldığını ve para toplama yerine bu organizasyonun yapılması gerektiğini ifade etti.
7 Şubat 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası iktidarın tutumunu eleştirdi. İktidarın hataların ve eksikliklerin konuşulmasını engellemeye çalıştığını ve devletin toplumun dayanışma enerjisini bastırmaya çalıştığını belirtti. Depremin öngörülebilir olduğunu ve gerekli önlemlerin alınmadığını, yapı denetimlerinin yetersizliğini ve imar aflarının yıkıma davetiye çıkardığını ifade etti. Sancar, iktidarın ve devlet kurumlarının bu durumda büyük sorumluluk taşıdığını ve hesap sormak gerektiğini vurguladı.
21 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki depremler sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek, Erdoğan'ın tüm yetkileri elinde bulundurduğunu ve yardımların ulaşmasını engellediğini iddia etti. Demirtaş, Erdoğan'a halkın acılarını görmemesi ve onları sadece oy olarak görmesi nedeniyle sorunun kendisi olduğunu söyledi ve 'Allah rızası için düş artık bu halkın yakasından' ifadesini kullandı.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen bölgelerde incelemeler yapmak üzere bölgeye hareket ediyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre Erdoğan'ın Kahramanmaraş kent merkezi ve Pazarcık ilçesine gideceği, Hatay'da da incelemelerde bulunacağı planlanıyor. Depremler sonucunda 10 şehirde en az 5 bin 177 bina yıkıldı.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara yönelik eleştirilerde bulundu. Parti içinden bazı isimler ve çalışma ekibinden, kurtarma çalışmaları devam ederken iktidara yüklenmenin siyasi iletişim açısından sorun yaratabileceği yönünde uyarılar geldi. Kılıçdaroğlu, bu önerilere rağmen tavrında ısrarcı oldu ve eleştirilerini sürdürdü. AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını sert bir dille eleştirdi.
21 Şubat 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Kahramanmaraş depremleri sonrası muhalefeti 'siyaset yapmak' ile suçlarken, kendisinin 1999 Marmara Depremi sonrasında dönemin hükümetine yönelik ağır eleştirilerde bulunduğu yazıları ortaya çıktı. Çelik, o dönemde devletin deprem karşısındaki yetersiz müdahalesini ve yetkililerin geç tepkilerini sert bir dille eleştirmişti. Bu durum, günümüzdeki tutumunun çelişkili olduğu yorumlarına neden oldu.
8 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı sonrası CHP'de yaşanan yoğun trafik üzerine yapılan toplantılarda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partililere sükunet çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, deprem bölgesindeki sorunların öncelikli gündem maddesi olması gerektiğini belirtti ve belediye başkanlarından bu konuya odaklanmalarını istedi. Ayrıca, millet ittifakındaki son gelişmeler hakkında sosyal medya ve televizyon programlarında kırıcı olunmaması konusunda uyarılarda bulundu.
4 Mart 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası, vatandaşlar ve depremzedeler Twitter üzerinden yardım çağrıları yaparken ve bilgi paylaşımında bulunurken, Twitter'a erişimde yavaşlama ve kısıtlamalar meydana geldi. NetBlocks, Twitter'ın Türkiye'de kısıtlandığını doğruladı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hükümetin bu eylemini sert bir dille eleştirdi ve kısıtlamanın derhal kaldırılmasını talep etti.
8 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'de yaşanan büyük depremin ardından yardım çalışmalarındaki yetersizlikleri eleştiren ve bu eleştirilere 'siyaset yapmayın' şeklinde tepki gösteren iktidar kanadına yanıt verdi. Demirtaş, depremin siyaset üstü bir konu olmadığını, Türkiye'de devlet-hükümet-parti ayrımının olmadığını ve tüm devlet kurumlarının bir kişiye bağlı hareket ettiğini belirtti. Ayrıca, halkın siyasi baskısıyla deprem bölgesine yardım gitmesi ve Twitter erişim engelinin kaldırılması gibi gelişmelerin sağlandığını ifade etti. Demirtaş, siyaset yapmanın toplumun savunma aracı olduğunu ve direniş ile dayanışmanın sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
10 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefet partilerini eleştirerek, kendisinin ve Cumhur İttifakı'nın deprem bölgesine iki kez gittiğini ve sürekli olarak bölgeyle ilgilendiklerini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin deprem sonrası uzun süre sessiz kaldığı ve daha sonra eleştirilere sert yanıtlar verdiği ifade edildi. Diğer siyasi parti liderleri ise deprem bölgesinde daha uzun süre kaldı ve aktif olarak ziyaretlerde bulundu. CHP, HDP, TİP, DEVA, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Memleket Partisi ve Zafer Partisi liderleri deprem sonrası bölgeye giderek incelemelerde bulundu ve destek sağladı.
1 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Sera Kadıgil, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehri etkileyen depremler sonrasında hükümetin yetersiz kaldığını ve eleştirilere karşı tehdit politikası izlediğini ifade etti. Depremzedelerin soğuk hava altında yardım beklediğini, bazı bölgelere hala ekiplerin ulaşamadığını ve çadırların yetersiz kaldığını belirtti. Ayrıca, iktidarın eleştirilere karşı gazeteciler ve siyaset bilimciler hakkında soruşturma başlattığını ve gözaltılar gerçekleştirdiğini vurguladı.
8 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, FOX TV'de katıldığı bir programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesinde 'bir yıl içinde yıkılan binaların yerine yenilerinin inşa edileceği' yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. İmamoğlu, şehirlerin büyük bir kısmının yıkıldığını ve yönetimlerin bu duruma nasıl sebep olduğunu sorguladı. Betonlaşma odaklı yaklaşımı eleştirerek, insanların dayanıklı şehirler ve sosyolojik ihtiyaçları karşılayan bir yaşam tarzı istediğini belirtti. Yerel halk ve tüm paydaşlarla birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.
15 Şubat 2023

Sanatçı Yılmaz Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen büyük depremler sonrası yazdığı şiirleri Twitter hesabından paylaştı. Erdoğan'ın şiirleri, yıkılan kentlerin görüntüleri üzerine seslendirildi. Ancak, şiirlerin romantizm dozunun fazla olduğu ve depremin 50'nci gününde paylaşılmasının sisteme değil doğaya gönderme yapması eleştirildi. Twitter kullanıcıları, Erdoğan'ın bu süreçte sessiz kalmasını ve sanatını siyasi eleştiriden uzak tutmasını eleştiren yorumlar yaptı.
27 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, AKP Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidarı eleştiren açıklamalarına yanıt verdi. Usta, Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin deprem koordinasyonunda yetersiz kaldığını ve bürokratların görevlerini yerine getirmediğini iddia etti. Kılıçdaroğlu ise iktidarın depremle ilgili hazırlıksızlığını ve sistematik rant siyasetini eleştirmişti.
9 Şubat 2023

Bloomberg'e göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibi, Türkiye'deki büyük depremin ardından seçim takvimini görüştü. 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışıldı, ancak 18 Haziran tarihi de gündemde tutuluyor. Depremin etkilediği bölgede 8 milyon seçmen bulunuyor ve iktidarın seçimleri ertelemesi, toparlanma için zaman kazandırabilir. Ancak Erdoğan, hızlı yeniden inşa çalışmalarıyla seçim takvimine bağlı kalmayı tercih edebilir. İktidarın yüksek enflasyon ve deprem hasarı nedeniyle ekonominin kötüleşmesinden endişe ettiği belirtiliyor.
22 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta yaşanan büyük depremden etkilenen 10 ilde, 2018 ve 2023 yıllarında yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin aldığı oy oranları karşılaştırıldı. Verilere göre, bu illerde Erdoğan ve AK Parti'nin oy oranlarında genel bir düşüş gözlemlendi. Özellikle Kilis, Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi illerdeki oy kaybı dikkat çekiciydi.
15 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler sonrası yerel yönetimlerin önemli bir rol oynadığını belirtti. Hatay'ın Defne ilçesinde CHP'li büyükşehir belediye başkanlarıyla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarının engellemelere rağmen halka hizmet etmeye devam ettiğini ve deprem bölgesine hızla müdahale ederek birçok yarayı sarmaya çalıştıklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, tüm belediye başkanlarına teşekkürlerini sundu.
22 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından bölgedeki yardım ve arama kurtarma çalışmalarında başlangıçta yaşanan koordinasyonsuzluğun ikinci gün itibarıyla giderildiğini açıkladı. Erdoğan, depremden etkilenen ailelere maddi destek sağlanacağını ve bir yıl içinde toplu konut operasyonlarının gerçekleştirileceğini ifade etti. Ayrıca, vatandaşlardan sabır isteyerek, AFAD'ın dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
8 Şubat 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın deprem yardımlarını yeterince halka ulaştıramadığını eleştirerek, 'not ediyoruz' şeklindeki ifadelerle tehdit savuran yetkililere tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in eleştirilere sert yanıtlar verdiği ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de benzer bir tutum sergilediği belirtildi. Kılıçdaroğlu, iktidara şov yapmayı bırakıp yardımları halka ulaştırma çağrısında bulundu.
21 Şubat 2023
İşaretlediklerim