Biyolog David Sinclair ve ekibi, yaşlanma sürecinin ileri ve geri götürülebilen bir süreç olduğunu deneylerle kanıtladı. Yapılan deneylerde yaşlı ve kör farelere görme yetisi geri kazandırıldı, beyin gençleştirilerek bilişsel beceriler artırıldı ve daha sağlıklı kas ve böbrek dokusu oluşturuldu. Ayrıca genç fareler üzerinde yapılan müdahalelerle yaşlanma süreci hızlandırıldı. Bu bulgular, yaşlanmanın DNA hasarından kaynaklandığına dair bilimsel inanca meydan okuyor ve yaşlanmanın bir bilgi kaybı olduğu teorisini öne sürüyor.
13 Ocak 2023

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın enflasyon hesaplamalarında kullanılan veri setlerinin doğruluğunu sorguluyor. Türkiye ve diğer ülkelerdeki enflasyon oranlarının hesaplamada temel veri olarak kullanıldığını belirtiyor. Aktaş, diğer ülkelerin enflasyon ölçümlerinin yanlış olabileceği ihtimalini değerlendiriyor, ancak asıl sorunun Türkiye'deki enflasyon ölçümünde olabileceğini öne sürüyor. Türkiye'de gerçek enflasyonun hesaplanandan yüksek olması durumunda, Türk Lirası'nın değer kaybının hesaplanandan daha fazla olabileceğini ifade ediyor.
7 Mart 2024

Türkiye'de iktidar, seçimlere kısa bir süre kala enflasyon rakamlarını düşürmeye çalışıyor. Aralık ayında yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak açıklandı. İktidar, baz etkisi ve zincir marketlerin fiyatları dondurması gibi yöntemlerle ocak ayı enflasyonunu negatif çıkarmayı hedefliyor. İstanbul'da doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yapılan indirimler de bu stratejinin bir parçası olarak görülüyor. Uzmanlar, iktidarın bu hamleleri seçim kampanyası için kullanacağını öne sürüyor.
9 Ocak 2023

Türkiye'de seçimlere beş gün kala yaşanan belirsizlik, yatırımcıların finansal varlık dağılımını etkiliyor. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği verilerine göre, Nisan ayında TL mevduat hesapları yüzde 36 ile en yüksek paya sahipken, döviz tevdiat hesapları yüzde 22,8 ve hisse senetleri yüzde 9,9 seviyesinde. Yıl sonuna göre TL mevduat hesaplarındaki artış, döviz ve hisse senedi yatırımlarındaki azalışı geçmiş durumda. Uzmanlar, bireysel yatırımcıların belirsizlik ve endişeler nedeniyle döviz ve altına yönelerek 'yastık altı' tasarruf yöntemini tercih ettiğini belirtiyor.
9 Mayıs 2023

Avusturya'da yapılan bir araştırma, 1980-2020 yılları arasında yayınlanan 12 bin İngilizce şarkının sözlerini analiz ederek, şarkı sözlerinin zamanla daha basit, öfkeli ve tekrarlı hale geldiğini ortaya koydu. Rap şarkılarında öfke ve olumsuz duyguların artışı dikkat çekici bulunurken, şarkı sözlerinin anlaşılması kolaylaştı ve kullanılan kelime çeşitliliği azaldı. Araştırma, müziğin toplumun bir yansıması olduğunu ve şarkı sözlerinin zaman içinde daha duygusal ve kişisel hale geldiğini belirtti.
29 Mart 2024

AXA sigorta şirketi tarafından yapılan bir ankete göre, dünya genelinde ruh sağlığı bozuklukları artış gösteriyor. Türkiye, yüzde 38'lik oranla ruh sağlığı bozukluğu yaşayan ülkeler arasında ikinci sırada yer alıyor. Araştırma, özellikle gençler arasında ruh sağlığı sorunlarının daha yaygın olduğunu belirtiyor. 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 43'ü ruhsal bir hastalığı olduğunu ifade ederken, bu oran 65-75 yaş arası katılımcılarda yüzde 14'e düşüyor.
11 Mart 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'de konut fiyatlarının artmasının iki ana nedenini açıklıyor: kara para aklama ve pandemi sonrası güvenli bölge arayışı. 2024 Ocak ayında, Türkiye'de konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 oranında azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise %50,47 oranında düşüşle 2061'e geriledi. Bu düşüş, özellikle Batılı ülkelerden alıcıların azalması ve yabancı yatırımcıların güven sorunları nedeniyle dikkat çekici.
18 Şubat 2024

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Habertürk'te yaptığı açıklamada, asgari ücretin enflasyonun önüne geçilmeden rahatlatılamayacağını ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun kararıyla net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olduğunu hatırlattı. Küçük işletmelerin maliyetlerinden bahseden Atalay, dolar bazında değil TL ile konuşulması gerektiğini ve enflasyonun arkasından koşmanın anlamsız olduğunu vurguladı. Ayrıca haksız kazanç ve kira artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
21 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 yaşam kalitesi modülüne göre, 15 yaş ve üstü kesimde canlı gösteri ve spor etkinliklerine katılmayanlar ve kültürel alanları gezmeyenlerin oranı yüzde 90'ın üstünde. Sinemaya gitmeyenlerin oranı ise yüzde 85,3. Ayrıca, son 12 ayda 15 yaş ve üzeri fertlerin yüzde 69'u hiç kitap okumadı. En çok kitap okuyan yaş grubu yüzde 50,9'la 15-24 yaş aralığı oldu.
24 Temmuz 2023

Daha önce yüksek enflasyon dönemlerinde yatırım aracı olarak tercih edilen otomobillerin bu özelliğini yitirmeye başladığı belirtiliyor. Özellikle ikinci el araç fiyatlarının yükselen döviz kuru ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle arttığı, ancak Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik'e göre, arz tarafında yaşanan değişikliklerle birlikte otomobillerin yatırım aracı olarak görülme trendinin azaldığı ifade ediliyor. Ayrıca, motosiklet satışlarının ilk kez otomobil satışlarını geçtiği ve otomotiv satışlarında bir ekim rekorunun kırıldığı bilgisi de veriliyor.
8 Kasım 2023

Son yıllarda Borsa İstanbul'da halka arz şirketlerinin sayısı artmıştır. Pandemi ile birlikte hisse senedi piyasalarına artan ilgi, finansmana erişimi zor olan şirketlerin sermaye ihtiyacı için bir yol olarak öne çıkan halka arzlarda ise en çok tartışılan ise açılışla birlikte başlayan tavan serileri. Piyasa uzmanları, halka arzların ileriki dönemde piyasa dinamiklerine ağır zarar verebileceği uyarısında bulunuyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, son üç ayda yatırımcı sayısı hızla arttı ve 6.26 milyon kişiye yükseldi.
31 Ağustos 2023

Deprem ve sel felaketleri nedeniyle birçok çift düğünlerini ertelemek zorunda kaldı. Ancak Modoko Başkanı Koray Çalışkan'a göre, seçim sonrası beklenen fiyat artışları ve belirsizlikler nedeniyle, çiftler düğün alışverişlerini erkene çekmeye başladı. Mobilya sektöründe geçen yıl yaşanan hammadde sıkıntısının çözüldüğü ve şu anda daha hareketli bir dönem yaşandığı belirtiliyor. Mobilya fiyatlarının ise 50 bin TL'den başlayıp milyon TL'lere kadar çıkabildiği ifade ediliyor.
13 Nisan 2023

Ekonomist Mahfi Eğilmez, dolar/TL kurunun rekor seviyelere ulaşmasının ardında yatan sebepleri ele aldı. Eğilmez, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve hükümetin piyasa müdahaleleri gibi yanlış politikaların enflasyonun yükselmesine ve döviz kurlarının oynaklığının artmasına yol açtığını belirtti. Ayrıca, ekonominin seçimlere endeksli yürütülmesinin ve popülist yaklaşımların ekonomik istikrarsızlığı artırdığını ifade etti. Eğilmez, dolar/TL kurunun artık normal düzeyine geldiğini ve ekonomi politikasının yanlış yönetilmesinin sonuçlarının şimdi ortaya çıktığını vurguladı.
7 Haziran 2023

Tüketici Birliği Federasyonu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 71,76'sı tatil için yeterli bütçeye sahip olmadığını belirtti. Bu oran geçen yıla göre 2 puan artış gösterdi. Ayrıca, yurt dışında tatil yapmayı planlayanların oranı da yüzde 41'den yüzde 3,13'e düştü. Tüketici Birliği Federasyonu, bu durumun ülke ekonomisindeki olumsuzlukların bir yansıması olduğunu belirtti.
7 Ağustos 2023

İsveç'te askerlik yapan yaklaşık 60 bin erkeğin bilişsel yetenekleri ölçüldü ve sonrasında bu kişilerin gelirleri incelendi. Araştırma, yıllık 60 bin avro kazanca kadar zeka ile gelir arasında güçlü bir ilişki olduğunu, ancak gelir piramidinin tepesine çıkıldıkça bu ilişkinin zayıfladığını ortaya koydu. En zengin yüzde 1'lik kesimin bilişsel kapasitesi, yüzde 3'lük dilime giren erkeklerden daha düşük bulundu. Çalışmada, şans, aile geçmişi, motivasyon gibi diğer faktörlerin de gelir üzerinde etkili olduğu belirtildi.
22 Şubat 2023

ExpressVPN tarafından yapılan bir araştırma, çocukların sosyal medya platformlarında karşılaştıkları riskleri ve ebeveynlerin bu konudaki algılarını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre çocuklar en çok kaba davranış, korkutucu videolar ve fotoğraflarla karşılaşırken, ebeveynler çocuklar için en büyük sorunun zorbalık olduğunu düşünüyor. Ayrıca kötü niyetli kullanıcıların çocuklardan uygunsuz bilgiler istemesi gibi tehlikeler de belirtiliyor. Çocukların internet kullanım süresi yaşlarına göre değişiklik gösterirken, ebeveynlerin büyük çoğunluğu internet güvenliği eğitimi konusunda sorumluluğu üstleniyor.
23 Ocak 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı ve bu dalgalanma devam ediyor. Halka arzlarla ilgili sıkıntılar ve düzenlemeler sonrasında, uzmanlar borsada oynaklığın süreceğini öngörüyorlar. Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, seçim sonuçlarına kadar borsada net bir yön belirlemenin zor olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, kur korumalı mevduatta (KKM) faiz sınırının kaldırılmasının borsa üzerinde sınırlı bir baskı yaratabileceği düşünülüyor. Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, halka arzların eskisi gibi sürekli tavan yapmadığını ve KKM ile aylık mevduatın daha cazip hale geldiğini belirtiyor.
4 Nisan 2023

Bloomberg HT tarafından yapılan bir ankete göre, Mart ayında Türkiye'de yıllık enflasyonun yüzde 69'a ulaşması beklenmektedir. Ankete katılan piyasa katılımcıları aylık enflasyonun ise yüzde 3,5 olacağını öngörüyor. Yıllık enflasyon için en yüksek beklenti yüzde 70,5 iken, en düşük beklenti yüzde 67,7 olarak belirlenmiştir. 2024 yıl sonu için enflasyon beklentisi ise yüzde 44 olarak kaydedilmiştir. Bu beklentiler, Şubat ayında yıllık enflasyonun yüzde 67,07 ve aylık enflasyonun yüzde 4,53 olduğu bir dönemden sonra gelmektedir.
29 Mart 2024

Google'ın yürüttüğü araştırma, Z kuşağının geleneksel haber kaynaklarından ziyade TikTok'taki etkili kişilerin paylaşımlarına ve yorumlarına güvendiğini ortaya koyuyor. Z kuşağı, haberlerin doğruluğunu kontrol etme konusunda bilgi sahibi olmasına rağmen, genellikle bu bilgileri umursamıyor ve influencer'ların yorumlarına daha çok önem veriyor. Ayrıca, gençler diyet ve sağlıklı yaşam gibi konularda kendi deneyimlerini yaşamayı tercih ediyor.
3 Temmuz 2024

Daha önce insan kanında, plasentada ve anne sütünde mikroplastikler keşfedilmişti. Son yapılan bir çalışmada, Çin'de evlilik öncesi sağlık değerlendirmeleri kapsamında test edilen tüm meni örneklerinde mikroplastik kirliliği bulundu. Araştırmacılar, mikroplastiklerin üreme sağlığı üzerindeki olası zararları konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor. Mikroplastiklerin insan vücudunda yaygın şekilde bulunması, çevresel kirliliğin insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini gündeme getiriyor.
12 Haziran 2024
İşaretlediklerim