İsrail, İran'ın Isfahan eyaletinde bulunan 8'inci Ana Jet Üssü'ne bir hava saldırısı gerçekleştirdi. İran medyası, saldırıda nükleer tesislerin zarar görmediğini açıkladı. Saldırının ardından İran, bazı bölgelerdeki tüm uçuşları durdurdu ve üç insansız hava aracını imha ettiğini duyurdu. ABD'li bir yetkili, İsrail'in bu saldırıyı gerçekleştireceğini önceden haber vermiş ancak ABD'nin saldırıyı desteklemediğini belirtmişti.
19 Nisan 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na Cambridge Analytica konusunda uyarıda bulundu. Siyasal iletişim danışmanı Suat Özçelebi, Cambridge Analytica'nın kapandıktan sonra farklı isimler altında faaliyetlerini sürdürdüğünü ve gençlerin bu tür manipülasyonlarda ana hedef kitlesi olduğunu belirtti. Özçelebi, seçmen davranışlarının sosyal medya verileri ve manipülasyonlarla etkilenebileceğini ve bu yöntemlerin Trump seçimleri ve Brexit'te kullanıldığını ifade etti. Türkiye'de de benzer hazırlıkların olabileceğine dair işaretler olduğunu ve genç seçmenlerin bu tür çalışmalarla etkilenebileceğini vurguladı.
3 Mayıs 2023

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023

Tayvan, son 24 saat içinde adanın çevresinde Çin'e ait 26 askeri hava aracı ve 7 savaş gemisinin tespit edildiğini açıkladı. Bu gelişme, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 8 Nisan'da başlattığı ve kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı müşterek askeri tatbikatın bir parçası. ABD, yaşanan bu askeri hareketlilik karşısında itidal çağrısında bulundu. Tayvan lideri Tsai'nin ABD'ye yaptığı ziyaretler ve bu ziyaretlerin ardından Çin'in ABD'ye ve Tsai'nin temaslarına aracılık eden kuruluşlara yaptırım uygulayacağını açıklaması, gerilimi artıran diğer faktörler arasında.
13 Nisan 2023

İhsan Aktaş, İran rejiminin bugünkü durumunu Türkiye’deki tek parti dönemine benzeterek, İran'ın iki büyük sorunla karşı karşıya olduğunu belirtti: ABD ile yaşanan gerilimler ve meşruiyet sorunu. İran'ın nükleer çalışmalar nedeniyle ambargolarla mücadele ettiğini ve bu durumun ekonomiyi olumsuz etkilediğini vurguladı. Ayrıca, İran'da seçimlere katılımın düşük olduğunu ve halkın desteğinin azaldığını ifade etti. Aktaş, İran'daki muhafazakâr temsilcilerin Türkiye'deki CHP'lilere benzer bir zihinsel yapıya sahip olduğunu öne sürdü.
21 Mayıs 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik suikast girişimi nedeniyle eleştirilerin odağında olan Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti. Trump, 13 Temmuz’da Pennsylvania eyaletindeki bir mitingde kulağından vurulmuş ve saldırıda bir kişi ölmüş, iki kişi ağır yaralanmıştı. Suikast girişimini engelleyemediği gerekçesiyle ABD Gizli Servisi yoğun eleştiri altında. FBI, suikast girişimiyle ilgili soruşturmasını sürdürüyor.
23 Temmuz 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un seçim akşamı için 'trol ordusu' kullanarak manipülasyon yapma planları olduğunu iddia etti. Demirtaş, İletişim Başkanlığı'nın harcamalarının arttığını ve bu artışın sosyal medyada bot hesaplar ve 'astroturfer' hesaplarla ilişkilendirildiğini belirtti. Ayrıca, seçim günü ve oy sayımı sırasında manipülasyon yapılacağını ve bunun için hazırlıkların yapıldığını öne sürdü. Demirtaş, halk gücünün bu manipülasyonlara karşı duracağını ve gençlere sosyal medya üzerinden aktif olmaları çağrısında bulundu.
3 Nisan 2023

İran, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'ye düzenlenen suikastın yedi kilogram savaş başlığı taşıyan kısa menzilli bir roketle gerçekleştirildiğini açıkladı. Haniye, 31 Temmuz'da Tahran'da kaldığı konukevinde korumasıyla birlikte öldürülmüştü. İran ve Hamas, suikastın İsrail tarafından yapıldığını iddia ederken, İsrail bu iddialara yanıt vermedi. İran Devrim Muhafızları, suikastın İsrail tarafından tasarlandığını ve ABD'nin de destek verdiğini ileri sürdü.
3 Ağustos 2024

CHP Şanlıurfa milletvekili adayı Mahmut Tanal, Twitter üzerinden partisinin Şanlıurfa'daki seçim ofisine 'tehdit ve gözdağı amaçlı' mermi atıldığını ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile yardımcısı adayları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın afişlerinin zarar gördüğünü açıkladı. Tanal, bu eylemleri 'beceriksiz korkakların yönlendirdiği provokatörlerin' gerçekleştirdiğini belirtti ve bu tür eylemlere boyun eğmeyeceklerini, güçlerini Allah'tan ve milletten aldıklarını ifade etti.
8 Mayıs 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin İsrail'in Filistin'e saldırıları sırasında İran'a iki kez mesaj gönderdiğini belirtti. İlk mesajda ABD'nin savaşı genişletmek istemediğini, ikinci mesajda ise İran'dan itidalli olmasını istediğini ifade etti. Ayrıca, İran'ın Filistin direnişini desteklemeye devam edeceğini ve İsrail'in Filistin topraklarında işgalci olduğunu belirtti.
24 Ekim 2023

ABD'de bir federal yargıç, eski Başkan Donald Trump'ın özel kalem müdürü Mark Meadows ve diğer bazı yardımcılarının, 2020 seçim sonuçlarını geçersiz sayma çabalarına yönelik cezai soruşturma kapsamında jüri önünde ifade vermelerini istedi. İfadeye çağrılanlar arasında Ken Cuccinelli, John Ratcliffe, Robert O’Brien ve John McEntee gibi isimler bulunuyor. Trump'ın hukuk ekibinin bu karara itiraz etmesi bekleniyor.
25 Mart 2023

Moskova'da meydana gelen terörist saldırı sonrası, ABD'li yetkililerin saldırı sırasında Ukrayna'nın dahil olduğuna dair bir emare olmadığını belirtmeleri dikkat çekti. Rus yetkililer ise saldırının arkasında Ukrayna bağlantısı olduğunu iddia ediyor. Saldırıyı IŞİD'in üstlenmesi, durumu daha karmaşık hale getiriyor. IŞİD, son üç aydır ABD'nin hedef aldığı ülkelerde, özellikle İran, Türkiye, Irak, Suriye ve Rusya'da aktif saldırılar düzenliyor.
25 Mart 2024

İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine yönelik saldırısına misilleme olarak yüzlerce İHA ve füze ile karşılık vermesinin ardından, İsrail 'son anda' karşılık vermekten vazgeçti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında alındı. ABD'nin, Türkiye üzerinden İran'a saldırının kısıtlı olması yönünde mesaj ilettiği ve Netanyahu yönetiminin bu görüşme sonrası savaş kabinesi ve bakanlar kurulunun önceden aldığı kararı değiştirdiği belirtildi.
14 Nisan 2024

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, WhatsApp üzerinden yayılan ve İstanbul'da sahte seçmen olduğunu iddia eden mesajlar hakkında İstanbulluları uyararak, bu iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Kaftancıoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bu tür mesajların kaygı yaratmak amacıyla gönderildiğini ve somut şüpheli durumlarla ilgili gerekli itirazların yapıldığını, sonuçların beklenildiğini ifade etti.
5 Nisan 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Muhafazakar Birliği'nin yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, Joe Biden yönetimini eleştirdi ve kendi başkanlığı döneminde savaş başlatmadığını, Rusya ve Çin'e karşı caydırıcı politikalar uyguladığını belirtti. Trump, Rusya-Ukrayna savaşını çözebileceğini ve bunun bir günden fazla sürmeyeceğini iddia etti. Ayrıca, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini eleştirerek, Taliban'ın ABD'nin bıraktığı silahları sattığını öne sürdü.
5 Mart 2023

ABD eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, Demokratların adayı Kamala Harris ile 4 Eylül'de Fox News canlı yayınında tartışmayı kabul etti. Bu karar, Başkan Joe Biden'ın sağlık sorunları nedeniyle adaylıktan çekilmesinin ardından geldi. Biden, aday olarak yardımcısı Kamala Harris'i işaret etmişti ve Harris kısa sürede Demokrat delegelerin çoğunun desteğini alarak seçim kampanyasına 200 milyon dolar topladı. Trump, Harris ile yapılacak tartışmanın kurallarının Biden ile yapılan tartışmayla aynı olacağını belirtti.
3 Ağustos 2024

ABD'li bir yetkili, İsrail'in İran'a yönelik gerçekleştirdiği son saldırının amacının gerilimi artırmak değil, İsrail'in askeri kapasitesini Tahran'a göstermek olduğunu ifade etti. İsrail savaş uçakları, İran'ın Natanz Nükleer Tesisi'ni koruyan İsfahan yakınlarındaki hava savunma sahasına üç füze fırlattı. Bu saldırı, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine düzenlediği ve yedi Devrim Muhafızları subayının öldüğü saldırıya Tahran'ın geçen hafta 300'den fazla mühimmat yüklü drone ve füzelerle karşılık vermesinin ardından gerçekleşti.
19 Nisan 2024

Donald Trump, 2024 ABD Başkanlık seçimlerinde yeniden aday olacağını duyurduktan sonra, önemli eyaletlerden New Hampshire ve Güney Carolina'da kampanya çalışmalarına başladı. Bu eyaletler, aday belirleme sürecinde kilit rol oynuyor ve seçimler erken başlıyor. Trump, kampanya konuşmalarında mevcut başkan Joe Biden'ın politikalarını eleştirerek, derin devletle mücadele, FBI gibi kurumları yeniden yapılandırma ve 'bataklık' olarak adlandırdığı Washington düzenine karşı çıkma niyetini ifade etti. Ayrıca, partisindeki 'RINO' olarak adlandırılan siyasetçilere karşı mücadele edeceğini belirtti.
29 Ocak 2023

Türkiye, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. ABD medyası, seçim sonuçlarını ve adayların durumunu yakından izliyor. Washington Post, Kemal Kılıçdaroğlu'nun geniş bir koalisyon kurarak Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını belirtiyor. The New York Times ve CNN, Erdoğan için seçimlerin zorlu geçeceğini öne sürerken, CNBC ve ABC News, Erdoğan'ın kötüleşen ekonomik koşullar ve deprem müdahalesi nedeniyle halkın öfkesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. AP ise, ifade ve toplanma özgürlüğünün bastırılmasına rağmen yüksek seçmen katılımının demokrasiye olan inancı gösterdiğini yazıyor.
14 Mayıs 2023

Amerikan medyasının büyük bölümüne göre, Demokrat aday Kamala Harris, dün akşamki münazarada Cumhuriyetçi aday Donald Trump’a kıyasla daha iyi performans gösterdi. Harris, kürtaj, göçmenler ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi konularda Trump’ın söylemlerini geri püskürttü ve daha dengeli mesajlar verdi. Ancak, CNN, Washington Post ve New York Times gibi ana akım medyadaki haberlerde, münazaranın kararsız seçmen üzerinde büyük bir etki yaratmadığı belirtiliyor. Ülkedeki anketlerde Harris ve Trump’ın oy oranları hala birbirine çok yakın.
11 Eylül 2024
İşaretlediklerim