Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik dönüşümün zaman alacağını ve sabırlı olunması gerektiğini belirtti. Şimşek, göreve geldiği dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarının rekor seviyelere ulaştığını, ancak 'rasyonel zemin' vurgusuyla göreve başladığını ifade etti. Şimşek'in göreve gelmesinin ardından dolar ve avro yükselirken, Merkez Bankası enflasyon beklentisini iki buçuk katına çıkardı.
27 Eylül 2023

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladıktan sonra ekonomide şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerini vurgulayarak, zorlu ekonomik koşullar altında politika oluşturma taahhüdünde bulundu. Önceki dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. Şimşek'in göreve başlamasının ardından dolar/TL kuru 23 seviyesini aşarak yeni bir rekor kırdı.
7 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bahçelievler'de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal altyapısının geliştirilmesiyle ilgili geçmişteki başarılarına değindi. Şimşek, son yıllarda hem dünya genelinde hem de Türkiye'de enflasyonun önemli bir sorun olduğunu belirterek, hükümetin enflasyonu tek haneye indirme planından bahsetti. Enflasyonun tek haneye indirilmesiyle birlikte konut kredisi erişiminin artacağını ve vatandaşların daha rahat konut alabileceğini ifade etti.
3 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen 'İstanbul KÖİ Haftası' etkinliğinde ekonomi programının amaçlarını ve uygulanan politikaları anlattı. Şimşek, Merkez Bankası'nın yeterli sıkılaştırma yaptığını ve ekonomi programının başarılı olacağına inandıklarını ifade etti. Haziran 2023'te göreve gelen Şimşek ve ekibi, faiz oranlarını yüzde 45'e kadar yükseltmiş, Merkez Bankası Şubat ayında faiz oranını sabit bırakarak artış döngüsünün sonlandığına dair işaretler vermişti. ABD'li yatırım bankası JPMorgan, enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası Merkez Bankası'nın Nisan ayında faiz oranını 500 baz puan artıracağını öngörmüştü.
5 Mart 2024

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başına geçmeyi kabul ettiğini bildirdi. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Erdoğan'ın faizleri düşürme konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi hedeflediğini belirtmişti. Selvi'ye göre Şimşek, Merkez Bankası yönetimi ve faiz konusunda Erdoğan'dan güvence alarak görevi kabul etti.
2 Haziran 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL kuru düştü ve birçok ekonomist bu kararı doğru buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'dan 'Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz...' şeklinde bir mesaj paylaştı. Şimşek ve Gaye Erkan gibi 'piyasanın sevdiği' isimler, iktidarın düşük faiz politikasına rağmen ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
24 Ağustos 2023

Mehmet Şimşek, seçimlerin ardından Orta Vadeli Programın güçlendirilerek devam edeceğini açıkladı. Program, enflasyona göre yılda bir kez yapılacak zamları içeriyor ancak yıl başından bu yana uygulamaların bu yönde olmadığı görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuz ayında emeklilere zam yapılacağını söyledi. Murat Muratoğlu, serbest piyasa iddialarına rağmen kamu bankalarının piyasaya döviz sattığını ve faizlerin artırıldığını eleştirerek, ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğini sorguluyor.
2 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre nisan ayında enflasyonun aylık %3,18 artışla yıllık %69,80'e ulaştığını açıkladı. Şimşek, mayıs ayında enflasyonun zirveye ulaştıktan sonra hükümetin uyguladığı ekonomik programlar sayesinde keskin bir şekilde düşeceğini öngördüğünü ifade etti. Bu programlar arasında ekonomik dengelenme, cari açığın azalması, bütçe disiplininin yeniden sağlanması ve uluslararası kaynaklardan sağlanan artış gibi faktörler bulunuyor.
3 Mayıs 2024

Mehmet Şimşek, Nureddin Nebati'nin yerine Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı. Nebati döneminde Türkiye ekonomisinde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar görülmüştü. Analistler, Şimşek'in atanmasını genel olarak olumlu bir adım olarak değerlendiriyor, ancak Şimşek'in bağımsızlığı ve uzun vadeli politikaları uygulama kapasitesi konusunda belirsizlikler mevcut. Bazı analistler, yerel seçimlere doğru politik baskıların artabileceğini ve bu durumun Şimşek'in politikalarını etkileyebileceğini öne sürüyor. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik dengesizliklerine ve kredi genişlemesine yönelik yapılmayan düzenlemelerin, liranın gelecekteki değerini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.
5 Haziran 2023

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadelede TL'ye değer kazandırmanın doğru bir yol olmadığını ve güçlü liranın ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Özilhan, makroekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini ve cari açık sorununun çözümü için geniş kapsamlı reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, sermaye girişlerinin rezervleri güçlendirmek için kullanılması gerektiğini vurguladı.
16 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesinde yer alması için eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğü ve Şimşek'in ekonominin başına geçmesi durumunda tam koordinasyon yetkisi talep ettiği bildirildi. Şimşek, Merkez Bankası'na sürekli müdahale edilmemesini ve yabancı yatırımcılara güven verecek adımların atılmasını istiyor. Erdoğan ve Şimşek arasında faiz politikası ve Merkez Bankası'nın yapısı konusunda fikir ayrılıkları bulunuyor ve Şimşek'in göreve dönüşü için kesin bir karar vermediği ifade ediliyor.
30 Mayıs 2023

Mehmet Şimşek, iş dünyasını ziyaret ederek onlara moral vermeye çalışıyor ve destek istiyor. Enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesiyle ev satışlarının artacağını belirtiyor. Şimşek, alınan ekonomik önlemlerin yerinde olduğunu ve enflasyonun 2026'ya kadar tek haneli rakamlara düşeceğini iddia ediyor. Can Ataklı ise Şimşek'in bu iddialarına şüpheyle yaklaşıyor ve bu süreçte yaşanacak zorluklara dikkat çekiyor.
4 Mart 2024

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başına geçmesiyle borsada bir yükseliş olabileceğini ancak bu yükselişin sınırlı kalacağını belirtti. Piyasaların bir haftadır Şimşek'in bakan olma ihtimalini fiyatladığını ve borsanın bu süreçte yükseldiğini ifade etti. Ağaoğlu, Şimşek'in açıklayacağı programın güven oluşturup oluşturmayacağını ve kurdaki hareketlerin bu programa bağlı olarak nasıl etkileneceğini zamanla göreceğimizi söyledi.
5 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, enflasyonu kontrol altına almayı ve tek haneye indirmeyi hedeflediklerini belirtti. Orta Vadeli Program kapsamında verginin tabana yayılması için ciddi adımlar atacaklarını ifade eden Şimşek, geçmişte enflasyonu artıran KDV ve ÖTV gibi vergi artışlarının tekrarlanmayacağını ve gelecek sene sistemden çıkarılacağını duyurdu.
30 Kasım 2023

Rönesans Holding'in sahibi Erman Ilıcak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarından umutlu olduğunu belirtti. Şimşek'in göreve gelmesiyle birlikte döviz kurları serbest bırakıldı, piyasa dışı uygulamalar kısmen durdu ve vergilerde büyük artış kaydedildi. Ilıcak, Türkiye'nin zor bir dönemi geride bıraktığını ve ülkenin toparlanmaya başladığını ifade etti.
26 Temmuz 2023

Ekonomistler, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine gelmesinin, mevcut politikalar değişmediği sürece bir fark yaratmayacağını belirtiyor. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan'ın yeni kabinesi için Mehmet Şimşek ile görüştüğü biliniyor, ancak ekonomistler ve piyasa uzmanları, politika değişikliği olmadan olumlu bir değişiklik beklemiyorlar.
30 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede geçiş döneminin tamamlandığını ve haziran ayından itibaren dezenflasyon sürecine girileceğini belirtti. TÜİK, yıllık enflasyonu yüzde 75,45 olarak açıklarken, ENAG bu oranı yüzde 120,66 olarak duyurdu. Şimşek, enflasyonda en yüksek seviyenin bu ay görüldüğünü ve üçüncü çeyrek sonunda yıllık enflasyonun yüzde 50'nin altına gerileyeceğini öngördü. Mali disiplinin güçlendirilerek dezenflasyon sürecine destek verileceğini vurguladı.
3 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Uygulanan dezenflasyon programının lirada reel değer kazanımına yol açabileceğini ve bu durumun yatırımcı güvenini artırarak fon akışını tetikleyeceğini, böylece dezenflasyonu hızlandırıp büyümenin aşağı yönlü risklerini sınırlayacağını belirtti. Türkiye'nin düşük faiz politikası nedeniyle ekonomik krize girdiği ve bu durumu düzeltmek için piyasanın olumlu baktığı isimlerin göreve getirildiği, Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapmasının beklendiği ancak yapılan artışların yetersiz bulunduğu anlatıldı.
22 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği 66'ncı Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, özel bankaların tüketici kredilerine odaklanmaması gerektiğini belirtti. Şimşek, bankacılık sektörünün yurt dışı finansmanını geliştirmesi gerektiğini ve hükümetin dezenflasyon programına uygun hareket etmesini istedi. Ayrıca, sürdürülebilir büyüme için reel sektörün finansmana kesintisiz ulaşmasının önemine vurgu yaptı.
17 Ağustos 2023
İşaretlediklerim