Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, raporlu ilaç kullanan yaklaşık 2 milyon vatandaşı ilgilendiren yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Bu düzenlemeyle, kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçları artık aile hekimlerince yazılabilecek. Ayrıca, hekimler tarafından en fazla üç aylık ilaç reçete edilebiliyorken, yeni düzenlemeyle bu süre bir yıla kadar uzatılabilecek. Bu değişiklik, hastanelerdeki yoğunluğu azaltmayı ve raporlu hastaların işini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
17 Mayıs 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerdeki randevu sorununu çözmek amacıyla uygulamaya konan yeni onaylı randevu sistemi sayesinde randevuya katılım oranının arttığını belirtti. Bu sistemde, hastaların randevularını bir gün öncesine kadar onaylaması veya iptal etmesi gerekiyor. 13 Mayıs'ta başlayan uygulama ile randevuya katılım oranında önemli bir artış gözlemlendi. Bakan Koca, bu sistem sayesinde kapasitenin daha verimli kullanıldığını ifade etti.
21 Mayıs 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde yaşanan randevu alamama sorununu çözmek için kademeli olarak uygulanacak yeni tedbirlerin detaylarını paylaştı. Bu tedbirler arasında, iptal edilmeyen randevuların diğer vatandaşların kullanımına açılması, randevusunu iptal etmeyen veya gelmeyen vatandaşlara belirli bir süre yeni randevu verilmemesi ve randevu iptal sürelerinin sınırlandırılması gibi önlemler yer alıyor. Bakan Koca, geçen sene randevu alıp gelmeyenlerin sayısının 23 milyon olduğunu belirterek, bu soruna kalıcı çözüm bulunacağını vurguladı.
19 Nisan 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, 2023 yılında Türkiye genelinde Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alıp gelmeyen kişi sayısının 23 milyon olduğunu belirtti. Koca, randevuya gelinmemesinin diğer hastaların sağlık hizmetine erişimini engellediğini vurguladı. Ayrıca, randevu almak için uzun süreler beklenmesine rağmen, bu randevuların kullanılmamasının ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade etti.
13 Mart 2024

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Rize'de yaptığı açıklamada, esas hedeflerinin hastalanmadan sağlığı korumak olduğunu vurguladı. Memişoğlu, kilo kontrolü ve kötü alışkanlıklardan uzak durmanın önemine dikkat çekti. Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın istifası sonrası göreve getirilen Memişoğlu, temel sağlık hizmetlerinin bu hedefe ulaşmada kritik rol oynadığını belirtti.
8 Temmuz 2024

Sağlık Bakanlığı, astım ve KOAH hastalarını artan sıcaklık ve nem oranlarına karşı uyardı. Yüksek sıcaklıkta ağızdan nefes alındığında solunum yolu hücrelerinin aşırı su kaybettiği ve bu durumun solunum yolu tahrişine karşı hassasiyeti artırdığı belirtildi. Hastaların nem ve ısı oranını dengede tutmaları, polen alerjisi olanların sıcak ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamaları, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerde açık havada bulunmamaları gibi tavsiyelerde bulunuldu. Ayrıca, sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi ve düzenli sağlık kontrollerinin önemi vurgulandı.
26 Temmuz 2024

Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinden aşı reddi yapan kişilerden ıslak imzalı belge almalarını istedi. Bu talep, hekimler ve sağlık çalışanları arasında tepkilere yol açtı. Uzmanlar, dijital kayıtların zaten mevcut olduğunu ve bu yeni düzenlemenin etkisiz olduğunu belirtti. Aşı reddinin artmasıyla birlikte, çocukluk çağı hastalıklarının yayılma riski de yükseliyor.
30 Mayıs 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) içinde yeni bir onaylı randevu döneminin başladığını açıkladı. Bu yeni sistemle, hastalar randevularını bir gün öncesine kadar onaylamaları veya iptal etmeleri gerekecek. Geçen yıl 23 milyon kişinin randevularından en az birine gitmediği ve bu durumun randevu kapasitesinin yüzde 30'unun boşa harcanmasına neden olduğu belirtildi. 65 yaş üstü ve kanser hastaları bu onay zorunluluğundan muaf tutulacak.
9 Mayıs 2024

Sağlık Bakanlığı, hepatit B, tetanoz, KKK, hepatit A ve su çiçeği aşılarını yeterince tedarik edemediği için birçok şehirdeki aile sağlığı merkezlerinde aşılama aksıyor. Bu durum bebek ve çocukların aşılanmasını geciktiriyor ve aileler ile sağlık çalışanları arasında tartışmalara yol açıyor. Bazı illerde ilçe sağlık müdürlükleri, aksamaları azaltmak için ASM'ler arası aşı transferi yapıyor. Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, aşılamadaki aksamanın kabul edilemez olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın lojistik yönetimini iyileştirmesi gerektiğini vurguladı.
25 Eylül 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geri ödeme listesine 61 yeni ilacın eklendiğini duyurdu. Bu ilaçlardan 58'i yerli üretim olup, dokuzu diyabet, beşi antitrombotik, ikisi Alzheimer ve biri kronik immün trombositopeni tedavisinde kullanılacak. Bu eklemeyle birlikte, 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde toplam 397 ilaç geri ödeme kapsamına alınmış oldu ve toplam sayı 8 bin 786'ya ulaştı.
25 Ekim 2024

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 2024-2029 Projeleri Tanıtım Töreni'nde, rahim ağzı kanserini önlemek amacıyla 30 yaş altı ve sosyal destek alan kadınlara HPV aşı uygulaması başlatacaklarını duyurdu. Yavaş, bu uygulamanın Türkiye'de bir ilk olacağını ve kadınların sağlığını önemsediklerini belirtti. Aşı uygulamasının, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sağlık alanındaki yenilikçi projelerinden biri olduğu vurgulandı.
11 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 16 Mayıs'tan itibaren ücretsiz HPV aşısı uygulamasını başlatacağını duyurdu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, uygulamanın HPV kaynaklı kanser vakalarının artışına karşı bir önlem olduğunu belirtti. 9-26 yaş aralığındaki vatandaşlar, İBB'nin internet sitesinde yer alan başvuru formu üzerinden aşı için başvuruda bulunabilecekler.
14 Mayıs 2024

Güney Kore'de Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısı üç hafta içinde beş kattan fazla artarak temmuzun son haftasında 465'e ulaştı. Temmuz ayı genelinde ise toplam 929 kişi hastaneye kaldırıldı. Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, 65 yaş üstü kişilerin koronavirüse karşı aşılanma sürecinin ekim ayında devam edeceğini açıkladı.
2 Ağustos 2024

Barış Pehlivan, Fahrettin Koca'nın Sağlık Bakanlığı'nı devrederken yaptığı konuşmada, tamamlanması gereken projeleri ve görevleri yeni bakan Kemal Memişoğlu'na aktardığını belirtiyor. Koca, aşı bağımlılığını ortadan kaldıracak projelerden, Sağlık Vadisi Projesi'ne kadar birçok önemli projeyi devretti. Ayrıca, Koca'nın Menzil cemaatini dizginleme görevini üstlendiği ve yeni bakanın İlim Yayma Cemiyeti'ne yakın olduğu iddiaları da gündeme getiriliyor. Yeni dönemde Sağlık Bakanlığı'ndaki güç dengelerinin nasıl şekilleneceği merak konusu.
3 Temmuz 2024

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Gazi Üniversitesi Hastanesi işbirliğiyle sosyal destek alan ailelerin 9-30 yaş arası çocuklarına ücretsiz HPV aşısı uygulaması başlattı. Proje kapsamında 15 milyon 180 bin lira bütçe ayrıldı ve 5 bin doz aşı temin edildi. İlk dozlar Gazi Hastanesi'nde uygulanmaya başlandı ve projenin ilk etabında 2 bin kişinin aşılanması hedefleniyor. Proje, rahim ağzı kanserini önlemeye yönelik olup, Türkiye genelinde yaygınlaşması temenni ediliyor.
9 Ekim 2024

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, uzun bayram tatilleri sonrası yaz hastalıklarında artış gözlemlendiğini belirtti. Bu artışın bir salgın anlamına gelmediğini, ancak kalabalık ve hijyenin yetersiz olduğu ortamlarda enfeksiyon riskinin arttığını vurguladı. Özellikle sıcak havalarda bağırsak enfeksiyonları, gıda zehirlenmesi, ishal ve mide bulantısı gibi hastalıkların yaygınlaştığını ifade etti. Gıda hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini ve dondurulmuş gıdaların doğru şekilde çözülmesi gerektiğini hatırlattı.
25 Haziran 2024

Sağlık Bakanlığı, 2024 yılında altı kişide Batı Nil virüsü enfeksiyonu tespit edildiğini açıkladı. Anadolu ve Avrupa yakasındaki hastanelerde toplam 13 hasta menenjit ve ensefalit nedeniyle tedavi gördü. Virüsle enfekte olanların sayısının 2-3 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bakanlık, hastaların takip ve tedavilerinin sürdüğünü ve gerekli çalışmaların yapıldığını belirtti.
22 Ağustos 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle, 36'sı yerli üretim olmak üzere toplamda 47 ilacın geri ödeme listesine eklendiğini duyurdu. Bakan Işıkhan, ilaçların hastalara şifa olmasını temenni ederek, vatandaşlara sağlıklı bir ömür diledi. Geri ödeme listesine eklenen ilaçların detaylarına Bakan Işıkhan'ın Twitter hesabından ulaşılabileceği belirtildi.
19 Mart 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 81 yeni ilacı geri ödeme listesine dahil etti. Bu ilaçların 79'u yerli üretimdir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu gelişmeyi sosyal medya üzerinden duyurdu ve ilaçların hastalara şifa getirmesini temenni etti. Bu düzenleme, hastaların ilaçlara erişimini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
4 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, aile hekimlerinin raporlu reçete edebildiği ilaç sayısının 1858’e çıkarıldığını duyurdu. Bakanlık, bu ilaçların listesini de paylaştı. Işıkhan, raporlu hastaların ilaca erişimini kolaylaştırmak amacıyla bu yeni uygulamanın hayata geçirildiğini belirtti. Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşlara SMS ile hangi ilaçların bu kapsama dahil olduğunu bildirecek.
13 Haziran 2024
İşaretlediklerim