İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), 'unutulma hakkı' adı altında birçok kamuyu ilgilendiren haberin sansürlendiğini ve bunun toplumsal hafızayı yok ettiğini belirten bir rapor yayımladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu sansürün ifade ve basın özgürlüğüne zarar verdiğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi, 5651 sayılı yasanın 9. maddesini iptal etmesine rağmen, sulh ceza hakimliklerinin bu madde kapsamında karar vermeye devam ettiğini belirtti. İFÖD, arşiv değeri olan birçok haberin sansürlendiğini ve bu durumun toplumsal hafızaya zarar verdiğini raporladı.
7 Haziran 2024

Oyuncu Fırat Tanış, piyanist İklim Tamkan tarafından kendisine yöneltilen 'psikolojik şiddet' iddialarına sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Tanış, 6284 sayılı yasanın gücüne inandığını ve suskunluğunun ikrar anlamına gelmediğini, yasaya duyduğu saygıdan kaynaklandığını belirtti. Ayrıca, adli sürecin kendisinin haklılığını ortaya çıkaracağına ve mağduriyetinin sona ereceğine inandığını ifade etti. 6284 sayılı kanun, şiddetin önlenmesi, korunması, kovuşturulması ve cezalandırılması amacıyla kadın ve çocukları koruyan bir mekanizma sunuyor.
29 Şubat 2024

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde bir Kuran kursunda çocuğu dövdüğü görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından gözaltına alınan imam, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İmama yurt dışına çıkış yasağı ve belirli aralıklarla imza atma zorunluluğu getirildi. Olay, sosyal medyada geniş çapta tepki topladı.
19 Nisan 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, aile kavramını yıkmaya yönelik küresel akımlarla mücadele etmek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte bir strateji belgesi hazırlayacak. 2024-2028 yıllarını kapsayan 'Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı' beş stratejik amaç, 15 stratejik hedef ve 100 faaliyetten oluşuyor. Bu plan kapsamında aileyi tehdit eden zararlı akımlar ve alışkanlıklarla mücadele edilecek, gençlere ve ailelerine yönelik eğitimler düzenlenecek ve aile içi şiddetle ilgili analiz çalışmaları yapılacak.
7 Haziran 2024

24 Haziran 2022'de İliç'te bir altın madeninde siyanür taşıyan bir borunun patlaması sonucu siyanürün Fırat Nehri üzerinde kurulu İliç Barajı'na sızdığı, bu olayın ilk başta gizlendiği, sonra yalanlandığı ve kamuoyu baskısıyla maden sahasının 3 ay kapatıldığı belirtiliyor. Kanadalı şirketin 7,2 milyon dolarlık vergi borcunun silinmesi, Menzil Tarikatı'nın madene destek vermesi, avukat Feyza Altun'un gözaltına alınması ve Diyanet'in bu konuda sessiz kalması eleştiriliyor. Ayrıca, cumhuriyet karşıtı açıklamalar yapan kişilere yönelik eleştiriler de yer alıyor.
22 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde siyanür sızıntısı yaşandığı ve bu konuda Türk Tabipleri Birliği'nin Anagold Madencilik ve yetkili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtiliyor. 11 yıl önce yapılan bir televizyon programında da İliç'teki madencilik faaliyetlerinin çevresel etkileri saptanmıştı. Madencilik faaliyetlerine yönelik itirazlar ve Türkiye genelinde devam eden siyanürle altın arama çalışmaları eleştiriliyor. Yazıda, bu faaliyetlerin geniş bir çıkar ağı tarafından desteklendiği ve işçilerin susturulma süreçlerine de değiniliyor.
19 Şubat 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Mum dibini ışıtır' projesi kapsamında imamların eşlerine beş yıl süreyle eğitim verecek. Proje, din görevlisi eşlerine gönüllülük bilinci kazandırmayı amaçlıyor. 2022-2023 yılları arasında 20 pilot ilde uygulanan ve başarılı sonuçlar elde edilen proje, artık 81 ilde uygulanacak. Eğitimler kapsamında evliliğe ilk adım seminerleri, temel aile bilinci eğitimi, aile ve sosyal hayat eğitimi gibi konular işlenecek.
14 Mayıs 2024

Orhan Uğuroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Amerika'da kurduğu Diyanet Center of America (DCA) ve Turkish American Community Center Inc. adlı ticari şirketin faaliyetlerini ele aldı. Washington'da bulunan bu tesislerin toplam ticari değerinin 88 milyon 322 bin 591 dolar olduğu belirtiliyor. Tesislerde milyon dolarlık villalar, otel, cami, restoran ve çeşitli ticari alanlar bulunuyor. Ayrıca, bu tesislerde tatil yapma, inzivaya çekilme ve resmi nikah kıyma gibi hizmetler sunuluyor.
20 Haziran 2024

Mehmet Altan, Charles Dickens'ın Sanayi Devrimi sırasında yaşadığı zorlukları ve bu dönemin insanlık tarihindeki önemini ele alıyor. Dickens'ın çocukluğunda yaşadığı yoksulluk ve çalışma koşulları, onun eserlerindeki temaları şekillendirir. Altan, Dickens'ın yaşamından ve eserlerinden yola çıkarak, büyük toplumsal dönüşümlerin zorluklarının ardından gelecek nesillere refah ve özgürlük getirebileceği mesajını veriyor. Bu bağlamda, günümüzde yaşanan toplumsal ve ekonomik dönüşümlerin de benzer bir umut ve iyimserlikle ele alınabileceğini öne sürüyor.
8 Nisan 2024

Fenerbahçe'nin zorlandığı bir maçta Cengiz Ünder, rakip ceza sahasında buluştuğu topla sol ayak içiyle kalecinin ulaşamayacağı bir yere gol atarak takımına önemli bir katkı sağladı. Maçın bu anına kadar Fenerbahçe'nin orta saha üretimi ve rakip ceza sahasında etkili olma istatistikleri olumsuz yöndeydi. Mert ve Ferdi ilk yarıda Antalyaspor savunmasına karşı etkili olamazken, Fred'in eksikliği hissediliyordu.
4 Şubat 2024
İşaretlediklerim