Dijital yayın platformu Netflix, maliyetlerini düşürmek amacıyla bu yıl harcamalarında 300 milyon dolarlık bir azaltma planlıyor. Şirket, ilk çeyrekte tahminlerin biraz üzerinde bir büyüme gösterdi ve şifre paylaşımını engellemek için planlarını ikinci çeyreğe erteledi. Ayrıca, reklam destekli hizmet gibi yeni gelir modelleri üzerinde çalışıyor ve geçen yıl iş gücünün %4'ünü azaltmıştı. Şu an için ek işten çıkarmalar veya işe alım dondurma gibi adımlar gündemde değil.
13 Mayıs 2023

Netflix, bugünden itibaren şifre paylaşımı kısıtlamasını tüm ülkelerde uygulamaya başladı. Bu uygulama, platformun gelirinin yüzde 80'inden fazlasının elde edildiği 100'den fazla ülkede mayıs ayında başlatılmıştı. Netflix, uygulamanın başlatılmasının ardından her bölgedeki gelirin ve kayıt sayısının arttığını belirtti. Şirket, 2023'ün ikinci yarısında gelir artışının hızlanmasını bekliyor.
20 Temmuz 2023

Netflix, 23 Mayıs'ta kullanıcıların başka cihazlardan hesaplarına erişimini kısıtlayarak ek üyelik için 7,99 dolar ödeme şartı getirdi. Bu değişiklik sonrasında, günlük ortalama kayıt sayısı 73 bine yükselerek yüzde 102'lik bir artış gösterdi. Antenna'nın verilerine göre, bu artış, Netflix'in Mart-Nisan 2020'deki karantina dönemlerinden sonra elde ettiği abone sayısından daha fazla.
10 Haziran 2023

Netflix, farklı evlerde aynı hesabın kullanılmasını engellemek amacıyla yeni bir sistem geliştirdi. Mart sonunda devreye girecek olan sistem, hesap sahibinin evindeki modeme 31 gün içinde en az bir kez bağlanmayan cihazları bloke edecek. Sistem, IP adresleri, cihaz kimlikleri ve hesap aktivitesi gibi verileri kullanarak cihazın ana lokasyona bağlı olup olmadığını tespit edecek. Seyahatte olan kullanıcılar için ise 7 gün süreyle geçerli olacak geçici şifreler sağlanacak.
2 Şubat 2023

Netflix'in kurucu ortağı ve CEO'su Reed Hastings, görevinden istifa ederek yerini Greg Peters ve Ted Sarandos'a bıraktı. Hastings, şirketin yönetim kurulu başkanı olarak görevine devam edecek. Ayrıca, Bela Bajaria ve Scott Stuber yeni görevler alarak yönetimde yer alacaklar. Hastings, gelecekte hayır işlerine daha çok zaman ayırmayı planladığını belirtti.
20 Ocak 2023

Amazon, 2023 yılında TV şovları, filmler ve müzik için içerik harcamalarını bir önceki yıla göre 2 milyar dolar artırarak toplamda 18,9 milyar dolar harcadı. Bu harcamalar, Prime Video ve müzik servislerinin lisanslama, üretim ve dijital aboneliklerle ilişkili maliyetleri kapsıyor. Amazon CEO'su Andy Jassy, Prime Video'nun büyük ve kârlı bir iş olabileceğine inandıklarını ve özel içeriklere yatırım yapmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, Amazon reklam destekli içerik sunmaya başladı ve analistler bu reklamların 2024'te 3 milyar dolardan fazla gelir getirebileceğini öngörüyor.
2 Şubat 2024

Yüksek puanlarla Rotten Tomatoes'ta en çok değerlendirilen film olan 'Leave No Trace', yarın Netflix kütüphanesinden çıkarılacak. Debra Granik'in Oscar adayı yapımı, Toy Story 2'yi geride bırakarak yüzde 100 onay puanı almıştı. Film, Netflix dışında Amazon, Apple TV ve Vudu üzerinden satın alınabilir veya kiralanabilir. 2018 yapımı film, ruh sağlığı sorunları olan bir savaş gazisi ve kızının hikayesini anlatıyor.
3 Temmuz 2023

Netflix, 17'nci yüzyıl Edo dönemi Japonya'sında geçen ve intikam peşindeki kılıç ustası Mizu'nun hikayesini anlatan 'Blue Eye Samurai' animasyon serisinin ikinci sezonunu onayladı. Seri, etnik kökenini ve cinsel kimliğini gizleyerek intikam arayan kadın samuray Mizu'nun yolculuğunu izliyor. Mizu, toplum tarafından dışlanmış bir melez olarak, intikamını gizli bir şekilde sürdürmek zorundadır. Netflix, serinin ikinci sezon onayını kısa bir duyuru videosu ile paylaştı.
12 Aralık 2023

Activision Blizzard, popüler oyun serisi 'Call of Duty-Warzone'u 21 Eylül'de kapatma kararı aldı. 2020 yılında piyasaya sürülen ve oyun severler tarafından beğenilen oyun, yeni sürümün çıkmasıyla 'Warzone Caldera' olarak yeniden adlandırılmıştı. Ancak yeni sürümün çıkışıyla oyuncu sayısında düşüş yaşanınca şirket, yeni serilere odaklanmak amacıyla oyunun kapatılacağını duyurdu.
23 Haziran 2023

Netflix, Hindu topluluğunun dini duygularını incittiği iddiasıyla 'Annapoorani' adlı filmi platformundan çıkardı. Film, bir Hindu ailesinden gelen ve Hindistan'ın en iyi şefi olmayı hedefleyen bir kızın hikayesini konu alıyor. Bazı Hindu gruplar, filmin et yeme sahnelerinin dini inançlarına aykırı olduğunu belirterek tepki gösterdi. Netflix, filmin 'lisans sahibinin talebi' üzerine kaldırıldığını duyurdu. Oyuncu Parvathy Thiruvothu, bu kararın 'tehlikeli bir emsal' oluşturabileceğini ifade etti.
12 Ocak 2024

Netflix, 2024'ün ilk çeyreğinde şifre paylaşımına getirdiği kısıtlamalar sayesinde 9,3 milyon yeni abone kazanarak toplam abone sayısını 269,6 milyona yükseltti. Bu hamle, şirketin üç aylık karını bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıkararak 2,3 milyar dolara ulaştırdı. Netflix, 2020'de yaşanan net müşteri kaybının ardından ücretli paylaşım sistemini devreye almış ve bu sistemle hesapların birden fazla kullanıcı tarafından kullanılabilmesi için ek ücret talep etmeye başlamıştı. Şirket, abone sayılarını artık raporlamayacağını duyurdu.
19 Nisan 2024

Netflix, Türkiye'deki abonelik fiyatlarına bir zam daha yaparak en düşük paket fiyatını 149,99 liraya çıkardı. Ocak ayında yapılan son zamda en düşük paket fiyatı 119,99 liraya yükselmişti. En yüksek paket olan 'Özel Plan' ise henüz zamlanmadı ve aylık fiyatı 299,99 lira olarak kaldı. Yeni fiyatlar yeni üye olacaklar için geçerli olup, mevcut kullanıcılar için fiyatlar aşamalı olarak artırılacak.
9 Temmuz 2024

Netflix'in popüler distopik dizisi Black Mirror, altı yeni bölümle 2025'te geri dönüyor. Netflix Türkiye'nin Twitter hesabı üzerinden yapılan duyuruya göre, dizinin yedinci sezonu izleyicilerle buluşacak. Dizinin şimdiye kadar altı sezonu yayınlandı ve her bölümüyle izleyicileri farklı distopik senaryolarla karşı karşıya bıraktı.
15 Mart 2024

Türkiye'de çevrimiçi dizi ve film izleme platformları, fiyatlarını artırmaya devam ediyor. Netflix, en düşük paket fiyatını 150 liraya çıkardı. Diğer platformlar arasında Blutv 180 lira, Exxen 160 lira, Disney+ 135 lira ve Amazon Prime Video 39 lira gibi fiyatlarla hizmet veriyor. Puhutv ise ücretsiz olarak hizmet sunmaya devam ediyor.
9 Temmuz 2024

Kısa süreli ev kiralama platformu Airbnb, dünya çapında güvenlik kamerası kullanımını yasaklayacağını duyurdu. Bu yasak, önümüzdeki ayın sonunda yürürlüğe girecek ve misafirlerin mahremiyetine öncelik verilmesini amaçlıyor. Airbnb'nin bu kararı, kullanıcıların iç mekan kameralarıyla ilgili şikayetlerinin artması ve ABD'li komedi programı Saturday Night Live'ın ilgili bir parodi reklam yayınlamasının ardından geldi. Platform, oturma odası gibi ortak alanlarda kameraların kullanımına izin verirken, özel alanlarda ve artık iç mekanlarda kamera kullanımını yasakladı.
12 Mart 2024

Cem Yılmaz, 2004 yapımı G.O.R.A.'nın devam filmi olan GORA 4 GORA'nın çekileceğini ve Netflix'te yayınlanacağını duyurdu. Yılmaz, daha önce G.O.R.A.'nın devamı niteliğinde olan A.R.O.G'u 2008'de ve Arif v 216'yı 2018'de çekmişti. X hesabından yaptığı paylaşımda, 20 yıl sonra gelen bu yeni film için heyecanını dile getirdi. Filmin yayın tarihi ise henüz belli değil.
21 Mayıs 2024

Disney, son dönemdeki gişe başarısızlıklarının ardından Marvel Sinematik Evreni'ndeki film sayısını azaltmayı ve kaliteye daha fazla önem vermeyi planlıyor. Disney CEO'su Bob Iger, bu strateji değişikliğinin özellikle Marvel yapımları için geçerli olduğunu belirtti. Ayrıca, Disney'e ait platformlar Disney+ ve Hulu, beklenenden daha fazla kar elde etti ancak Disney+ beklenen abone sayısına ulaşamadı ve şirketin hisseleri yüzde 10 değer kaybetti.
8 Mayıs 2024

Netflix, 'What Jennifer Did' adlı belgeselde, Kanadalı cinayet hükümlüsü Jennifer Pan'le ilgili yapay zeka tarafından üretilmiş ve manipüle edilmiş görüntüler kullandı. Görüntüler, Pan'i lise arkadaşı Nam Nguyen'in tanımladığı gibi pozitif niteliklerle göstermek amacıyla kullanıldı. Ancak, gerçek bir kişinin yaşam öyküsünü anlatan bir belgeselde yapay zeka ile üretilmiş görüntülerin kullanılması etik açıdan tartışmalı bulunuyor. Netflix'in bu eleştirilere nasıl yanıt vereceği merak konusu.
15 Nisan 2024

Araştırmacılar, DVD ile aynı boyut ve şekle sahip ancak 1.6 petabit veri depolayabilme kapasitesine sahip bir optik depolama cihazı üretti. Bu kapasite, 40 binden fazla DVD'nin depolanabileceği veya 100 yıldan fazla süreyle her gün bir film izlenebilecek kadar büyük bir veri miktarını temsil ediyor. Bu teknoloji, mevcut en yüksek kapasiteli sabit disklerin yaklaşık 24 katı kapasiteye sahip olup, veri merkezlerinin boyutunu önemli ölçüde küçültebilme potansiyeline sahip.
5 Mart 2024

YouTube, kullanıcı deneyimini artırmak amacıyla renklere göre içerik sıralama özelliği geliştiriyor. Shiftdelete'nin haberine göre, bu yeni özellikle kullanıcılar, belirli bir renge tıkladıklarında, o renk tonlarına sahip videoları bir arada görebilecekler. İlk etapta kırmızı, yeşil ve mavi renklerine göre düzenlenmiş akışlar sunulacak.
5 Şubat 2024
İşaretlediklerim