İlber Ortaylı, kıyıların özel mülkiyet ve kullanımı konusunda acil önlem alınması gerektiğini belirtti. İspanya'dan örnek vererek, kıyılarda özel mülkiyetin kaldırılmasının ve herkesin eşit şekilde yararlanmasının önemini vurguladı. Türkiye'de kıyıların haydutların eline terk edildiğini ve bu durumun turizmi olumsuz etkilediğini ifade etti. Ortaylı, planlı ve kayırmacılıktan uzak bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini savundu.
26 Mayıs 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'deki ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların tatil tercihlerini değerlendirdi. Yerli turistin ekonomiye katkısının sınırlı olduğunu ve döviz kazandıran yabancı turistlerin önemini vurguladı. Ekonomik zorluklar nedeniyle birçok vatandaşın yurt dışındaki vizesiz ülkelere ve Yunan adalarına yöneldiğini belirtti. Ayrıca, geçmişteki ekonomik durumla günümüzü karşılaştırarak, vatandaşların tatil yapma imkanlarının azaldığını ifade etti.
19 Haziran 2024

İspanya'nın Barselona kenti yakınlarında bir banliyö treni, rayları geçmeye çalışan bir gruba çarptı ve dört kişi hayatını kaybetti. Kaza, yaya geçişinin yasak olduğu, virajlı ve görüş mesafesi zor bir noktada meydana geldi. Kazada hayatını kaybedenlerin, bölgedeki bir konsere gitmek için tren raylarından geçmeye çalışan bir grup genç olduğu belirtildi. Kazadan sonra tren hattı geçici olarak kapatıldı.
11 Eylül 2023

İspanya 1'inci Futbol Ligi'nde (La Liga) Barcelona'nın Sevilla'yı 1-0 mağlup ettiği maçta, iki kulüp arasında yaşanan polemik ön plana çıktı. Barcelona'nın bir şirketle anlaşarak hakemler hakkında bilgi almaya çalıştığı iddialarını soruşturan hakimin, Barcelona'yı ve bazı eski kulüp başkanlarını 'çıkar sağlamak amaçlı rüşvet vermek'le suçlamasının ardından Sevilla Kulübü, Barcelona'ya karşı tavır aldı. Sevilla, Barcelona hakkındaki suçlamalardan dolayı protokol ilişkilerini askıya aldığını duyurdu. Barcelona da buna tepki göstererek Sevilla ile kurumsal ilişkilerini kestiğini açıkladı.
30 Eylül 2023

Şanlıurfa'da, 6 Şubat depremleri ve ardından yaşanan şiddetli sağanak yağışlar sonucu oluşan olumsuz koşullar nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, vatandaşlar tarafından protesto edildi. Beyazgül, sağanak etkilenen sokaklarda incelemeler yaparken yuhalanarak protesto edilmiş ve polis ile zabıta ekiplerinin yardımıyla olay yerinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Protesto sırasında vatandaşların sert tepkileri ve bağırışları duyulmuştur.
15 Mart 2023

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, kaldırım işgallerine karşı esnafı disiplin altına almak için düzenlemeler yapıyor. Esnafın kaldırım işgalleri yayaların geçişini engellediği için bu düzenlemelerle vatandaşın hakkını korumayı amaçlıyorlar. Esnaf, bu düzenlemelere karşı direnç gösterse de, başkanlar kararlı bir şekilde yasaları uygulamaya devam ediyor. Foçalı bir vatandaş, bu düzenlemelerin sahil bölgelerinde yürüyüş yollarını açtığını ve yerli halkın da dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.
10 Temmuz 2024

Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinde dalga ve rip akıntısı nedeniyle denize girilmesi yasaklandı. Elverişsiz şartlar nedeniyle kaymakamlıklar tarafından bu yasak bugün de devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, sahillerde bayrakları kırmızıya çevirerek vatandaşları uyarıyor.
19 Ağustos 2023

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak 'çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek' gösterildi. Emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve hükümlere uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatması istendi. Bu karar, özellikle enflasyon ve Özel Tüketim Vergileri (ÖTV) altında ezilen yurttaşlar tarafından 'hayat tarzı'na bir müdahale olarak görüldü.
30 Ağustos 2023

Venedik Belediyesi, 25 Nisan-14 Temmuz tarihleri arasında günübirlik turistlerden alınan 5 avro giriş ücreti uygulamasının test aşamasını tamamladı ve bu süreçte 2,2 milyon avro toplandığını açıkladı. Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, uygulamanın kent sakinleri, çalışanlar, öğrenciler ve turistler için kenti daha yaşanabilir kılmayı amaçladığını belirtti. 2025'ten itibaren giriş ücretlerinin düzenli olarak alınacağı duyuruldu.
15 Temmuz 2024

Ekim 2022'de İstanbul'un 10 ilçesinde başlayan yabancılara oturum izni verilmeme uygulaması, Mart ayında tüm ilçelere yayıldı. İstanbul'da kaçak sığınmacı barındıran veya yasa dışı ev kiralayan kişilere para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı. 2023'ün başından itibaren yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı ve her birine 26 bin 750 lira para cezası kesildi. Ayrıca, bu suçu üç kez işleyenlere otel ve evler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. Gözaltına alınanlardan dört kişi tutuklandı, altı kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

5 Mart Pazar günü oynanacak Beşiktaş-Ankaragücü maçına Ankaragücü taraftarlarının alınmayacağı, kararın il güvenlik kurulu tarafından alındığı bildirildi. Beşiktaş A.Ş. logolu Passolig kart sahipleri dışında, Ankaragücü logolu Passolig kartı olanların bilet alamayacağı açıklandı. Bu karar, son zamanlarda futbol maçlarında hükümete yönelik protestoların artması ve bazı kulüplerin siyasetin stadyumlarda yer almasına karşı çıkmasının ardından geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de bu tür sloganların atıldığı maçların seyircisiz oynanması gerektiğini belirtmesi ve Beşiktaş üyeliğinden istifa etmesi olaylarla bağlantılı gelişmeler arasında.
1 Mart 2023

Tuğçe Tatari, gazetecilerin belediye tarafından finanse edilen seyahatlere katılmalarını savunarak, bu tür gezilerin gazetecilik mesleğinin doğasında olduğunu belirtti. Tatari, Ekrem İmamoğlu'nun Roma gezisine katılan gazetecilerin eleştirilmesini haksız buldu ve bu tür seyahatlerin gazetecilik açısından meşru olduğunu vurguladı. Ayrıca, gazetecilerin bu tür gezilere katılmalarının onları bağımsızlıklarından ödün vermeye zorlamadığını ifade etti. Tatari, gazetecilik mesleğinin onurlu bir iş olduğunu ve bu tür tartışmaların mesleğin itibarını zedelememesi gerektiğini belirtti.
22 Mayıs 2024

Mersin, deprem bölgelerinden yoğun göç alarak nüfusu 3 milyona ulaştı ve bu durum kira fiyatlarının artmasına neden oldu. 1+1 dairelerin kiraları 10 bin liraya kadar çıkarken, şehir plancıları artan nüfus nedeniyle özellikle yazlık bölgelerde kanalizasyon altyapısının olmamasının sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. TMMOB Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Onur Kafalı, kentin sağlık altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini ve göçün niteliğinin incelenmesi gerektiğini belirtti.
27 Şubat 2023

İstanbul'un Adalar ilçesinde, İETT Genel Müdürlüğü bünyesindeki elektrikli minibüslerin seferlere başlaması üzerine halk, bu araçların tarihi, kültürel ve doğal dokuya zarar vereceği gerekçesiyle itiraz etti. Protestolar sırasında bazı eylemciler gözaltına alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, toplu taşımayı sağlamak zorunda olduklarını belirtti. Adalılar, tepkilerini 'Ekrem İmamoğlu, Ada yaya yolu' şarkısıyla dile getirdi.
27 Haziran 2024

İzmir'in Çeşme ilçesinde bir araya gelen yurttaşlar, sahillerin ücretli işletmelere devredilmesini protesto etti. Çeşme Çevre Platformu Başkanı Dr. Ahmet Güler, sahillerin ve denizin anayasanın 46'ncı maddesine göre halka açık olduğunu belirtti. Çevrecilerin avukatı Seher Gacar, Bohem isimli bir beach club'ın sahilleri ele geçirdiğini ve bu işletmeye karşı iki defa dava kazandıklarını, ancak Çeşme Belediyesi'nin mahkemenin kapatma kararını iki yıldır uygulamadığını ifade etti.
12 Ağustos 2023

Ordu'da akşam saatlerinde etkisini artıran sağanak yağışlar nedeniyle Bülbül Deresi'nin debisi yükseldi ve bazı noktalardan taştı. Altınordu ilçesindeki Süleymanfelek ve Zübeyde Hanım caddeleri su altında kaldı, esnaf iş yerlerindeki su ve çamuru temizlemeye çalıştı. Bölgedeki kara yolu güvenlik gerekçesiyle trafiğe kapatıldı ve Altınordu Belediyesi ekipleri tıkanan rögar ve su kanallarını açma çalışmalarına başladı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde dere taşkınının yarattığı tahribat gözlemlendi.
9 Temmuz 2023

İtalya'nın tarihi kenti Venedik, turist sayısının kent sakinleri sayısını aşması üzerine, günübirlik turistlerden şehir merkezine giriş için 5 avro ücret almaya başladı. Bu uygulama, yılın belirli günlerinde ve belirli saatlerde geçerli olacak. Giriş ücreti ödemeyenler için 50-300 avro arasında para cezaları uygulanacak. Venedik yönetimi, aşırı turizmin etkilerini azaltmak için daha önce de büyük yolcu gemilerinin şehre girişini yasaklamış ve tur gruplarına sınırlamalar getirmişti.
26 Nisan 2024

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, baroya kayıtlı avukatların adı, soyadı ve sicil numarası kullanılarak vatandaşların dolandırıldığına dair çok sayıda ihbar aldıklarını belirtti. 2014'ten itibaren yüzlerce baro üyesinin bu tür mağduriyetler yaşadığı, özellikle genç avukatların isimlerinin kullanıldığı tespit edildi. Baro, mağdur avukatların güncel dosya bilgilerini alarak süreci takip etmekte ve dolandırıcılık yapanları uyararak mücadelede kararlı olduklarını ifade etti.
25 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un İstanbul'da 1,5 milyon riskli konutun taşınacağını açıklamasının ardından, Gezi tutuklusu şehir plancısı Tayfun Kahraman, bu planı eleştirdi. Kahraman, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, riskli yapıların belirlenmesi sürecini sorguladı ve iktidarın bu adımıyla vatandaşın mülklerine el koymak istediğini iddia etti. Ayrıca, geçmişteki deprem sonrası yapılan konut sayısını ve imar affını eleştirerek, iktidarın niyetini sorguladı.
2 Mart 2023

Paylaşımlı yolculuk uygulaması Martı TAG'ın kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul Taksiciler Odası'nın şikayeti üzerine kendilerine reklam yasağı getirildiğini duyurdu. İstanbul'daki taksiciler, TAG sürücülerini trafikte darp etmiş ve bu görüntüler TAG'ın reklamlarında kullanılmıştı. İstanbul Taksiciler Odası, bu reklamların yasaklanmasını talep etti ve Reklam Kurulu, TAG sürücülerinin sık sık darp ve hakaretle karşılaştığını belirterek 'güvenle gidersin' tanıtımlarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Öktem, bu durumu sosyal medya hesabından eleştirdi.
24 Mayıs 2024
İşaretlediklerim