Bloomberg'e göre, Türkiye Aralık 2022'de Rusya'dan doğalgaz ödemelerinin bir kısmını 2024'e ertelemesini talep etti. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Rusya'ya yapılacak doğalgaz ödemelerinin ertelenmesi için müzakerelerin sürdüğünü doğruladı. Reuters'ın haberine göre, Türkiye'nin 600 milyon dolarlık doğalgaz borcu seçimlerden önce 2024'e ertelendi ve bu miktarın 4 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtildi. Türkiye'nin dövizdeki hareketlenmeyi durdurmak için son bir ayda 50 milyar dolarlık 'arka kapı' satışı yaptığı ve net rezervlerin eksi 69 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.
10 Mayıs 2023

TÜİK tarafından açıklanan 2023 yılı büyüme verilerine göre Türkiye, yılın tamamında yüzde 4,5 oranında büyümüş. Ancak, bu büyümenin detayları incelendiğinde tarım sektöründe küçülme, sanayi sektöründe ise neredeyse hiç büyüme olmadığı görülüyor. En yüksek büyüme oranları finans ve inşaat sektörlerinde kaydedilmiş. Özellikle deprem sonrası inşaat sektörünün büyümesi dikkat çekici bulunuyor, ancak bu durumun övünülecek bir yanı olmadığı belirtiliyor.
1 Mart 2024

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli elektrikli araç üreticileri BYD ve Chery'nin Türkiye'de yatırım yapmayı planladığını ve bu konuda ileri düzeyde görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Kacır, yatırımların kısa sürede tamamlanmasını arzu ettiklerini ve Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki altyapısının bu yatırımlar için önemli bir avantaj olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Gümrük Birliği üyeliğinin de Çinli markaların Avrupa pazarında büyüme hedeflerine katkı sağlayacağını vurguladı.
17 Mayıs 2024

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, bu yatırımın Türkiye pazarında dengeleri hızlı bir şekilde değiştireceğini belirtti. Manisa'da inşa edilecek tesisin başlangıçta 150 bin araç kapasitesine sahip olacağı ve elektrikli ile plug-in hibrit modellerin üretileceği açıklandı. Ergun, BYD'nin Türkiye'de agresif bir büyüme hedeflediğini ve 2024 yılında 10 bin adet araç satmayı planladıklarını ifade etti.
10 Temmuz 2024

EBS Danışmanlık'ın verilerine göre, Türkiye'de 2022 yılında her bin kişiden sadece yedisi yeni bir otomobil satın alabildi. Otomobil fiyatlarındaki yükseliş, dünya genelindeki çip sıkıntısı, üretimdeki yavaşlama ve artan talebin yanı sıra Türkiye'de dövizdeki rekor artışlar ve ek vergilerle daha da arttı. Bu durum, Türkiye'yi 31 Avrupa ülkesi arasında otomobil alımında 29'uncu sıraya düşürdü.
30 Ocak 2023

Türkiye'de geçen yıl yaz aylarında yaşanan kavurucu sıcaklıkların bu yıl da devam etmesi ve rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'nin büyük bir bölümünde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve çeşitli bölgelerde yüksek sıcaklık rekorlarının kırılacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Akdeniz ve step iklimlerinin etkisi altına gireceği ve kuzeydoğu Anadolu dışında soğuk iklim kuşağının ortadan kalkacağı öngörülüyor.
26 Nisan 2024

Türkiye'nin haziran ayı ihracatı, takvim etkisiyle yüzde 10,6 gerileyerek 18,6 milyar dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların vergi muafiyeti taleplerini Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ilettiklerini belirtti. 2024'ün ilk yarısında ihracat 125,4 milyar dolara, 12 aylık ihracat ise 257,8 milyar dolara ulaştı. En çok ihracat yapan sektörler otomotiv, kimya ve çelik oldu.
3 Temmuz 2024

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Ersin Tek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın düzenlediği 'Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi' sırasında protesto gerçekleştirerek 'Havası kirli, parası kirli, neresi temiz' yazılı bir pankart açtı. Güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılan Tek, kömürün temiz bir enerji kaynağı olmadığını ve Türkiye'nin iklim kriziyle mücadelede kömür kullanımını bırakması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin kömür kullanımı konusunda dünya üçüncüsü olduğu ve kömürlü termik santrallerin sağlık masrafları ve erken ölümlere yol açtığı ifade edildi. Greenpeace, Türkiye'nin yeşil ve adil bir enerji dönüşümüne geçiş yapması gerektiğini vurguladı.
24 Nisan 2023

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, 2023'ün üçüncü çeyreğinde Türkiye'deki tüketicilerin altın talebi 41,4 ton oldu. Yılın ilk üç çeyreğinde Türkiye'nin toplam altın talebi 159,3 tonla 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Aynı dönemde, Merkez Bankası'nın altın alımları da arttı ve net 39 tonluk alım gerçekleştirdi. Küresel merkez bankalarının altın talebi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 120 artışla 337 ton oldu.
31 Ekim 2023

İstanbul'da hava kirliliği, 2024 yılının ilk yedi ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, bu artışın en büyük nedeninin trafik olduğunu belirtti. Toros, araç sayısının artması ve dur-kalk trafiğinin hava kirliliğini artırdığını, toplu taşımanın daha fazla kullanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hava kirliliğinin sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğu ifade edildi.
19 Ağustos 2024

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ikinci çeyrekte 466 bin 140 araç satarak analistlerin 445 bin araçlık satış beklentisini aştı. Bu satış rakamı, bir önceki çeyreğe göre %10, geçen senenin aynı dönemine göre ise %83 artış gösteriyor. Tesla, müşterileri kendine çekmek için fiyat indirimleri yaparak rekabetçi bir strateji izliyor. Analist Dan Ives, yapılan fiyat indirimlerini 'akıllı bir poker hamlesi' olarak değerlendirdi.
3 Temmuz 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye'de popülerliğini artırmak amacıyla bir dizi şehri ziyaret edecek bir test sürüşü turu düzenliyor. Geçen yıl Türkiye pazarına Model Y ile giriş yapan Tesla, bu turda Model Y'nin tanıtımını yapacak. Tur, Sinop, Konya, Samsun, Mersin, Ordu, Adana, Giresun, Trabzon ve Gaziantep olmak üzere dokuz şehri kapsayacak ve katılımcıların test sürüşü yapabilmeleri için randevu almaları gerekecek.
10 Şubat 2024

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki günlerde bir düzenleme yapılacağını belirtti. 2024 sonu için enflasyon beklentisi %36, 2025 sonu için %14 ve 2026 sonu için %9 olarak açıklandı. Karahan, enflasyon tahminlerinde enerji kaleminin önemli bir faktör olduğunu ve fiyatlarda bir miktar güncelleme olacağını ifade etti. Ekonomistler, enflasyon raporunu yorumlayarak, enerji fiyatlarındaki beklenen zamların enflasyonla mücadelede bir dönüm noktası olabileceğini işaret etti.
8 Şubat 2024

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda 2023 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,9 olarak güncelledi. Raporda, merkez bankalarının faiz artırımları ve Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik faaliyeti baskıladığı, Çin'deki Covid-19 durumunun ise toparlanmayı hızlandırdığı belirtildi. Küresel enflasyonun 2022'deki yüzde 8,8 seviyesinden 2023'te yüzde 6,6'ya ve 2024'te yüzde 4,3'e düşmesi bekleniyor. Ayrıca, ABD ve Avro Bölgesi'nin büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edilirken, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yüzde 3 olarak korundu.
31 Ocak 2023

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, bu yatırımın Türkiye pazarında dengeleri hızlı bir şekilde değiştireceğini belirtti. Manisa'da kurulacak tesisin başlangıçta 150 bin araç kapasitesine sahip olacağı ve elektrikli ile plug-in hibrit modellerin üretileceği açıklandı. Ergun, BYD'nin Türkiye'de agresif bir büyüme hedeflediğini ve 2024 yılında 10 bin adet araç satmayı planladıklarını ifade etti.
10 Temmuz 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 3,1’den yüzde 3,6’ya yükseltti. IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, küresel ekonominin 2024'te yüzde 3,2 ve 2025'te yüzde 3,3 büyümesi bekleniyor. Türkiye ekonomisinin ise 2024'te yüzde 3,6 ve 2025'te yüzde 2,7 büyümesi öngörülüyor. Diğer ülkeler için de çeşitli büyüme tahminleri raporda yer aldı.
16 Temmuz 2024
İşaretlediklerim