Almanya, İran'da idam edilen Alman vatandaşı Cemşid Şarmehd'in ardından Frankfurt, Münih ve Hamburg'daki İran başkonsolosluklarını kapatma kararı aldı. Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, bu adımın İran'a karşı ciddi bir tepki olduğunu belirtti. Şarmehd, İran'da terör eylemleri düzenlemekle suçlanmış ve idam edilmişti. Almanya, İran'a seyahat edilmemesi konusunda uyarıda bulunarak, Alman vatandaşlarının ülkeyi terk etmelerini istedi.
31 Ekim 2024

İran'ın Elborz eyaletine bağlı Kereç kentinde sahte içki satma suçlamasıyla dört kişi idam edildi. Geçen yıl haziranda sahte içki nedeniyle 17 kişinin öldüğü ve 191 kişinin zehirlendiği olayla ilgili olarak 11 kişi tutuklanmıştı. Bu olay, İran'da sahte içki kaynaklı zehirlenmelerin ve ölümlerin artmasıyla birlikte, hükümetin bu tür suçlara karşı sert önlemler aldığını gösteriyor.
23 Ekim 2024

Eski sağlık bakanı Mesud Pezeşkiyan, İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 53,7 oy alarak yeni cumhurbaşkanı seçildi. Aşırı muhafazakar rakibi Said Celili ise yüzde 44,4 oyda kaldı. Seçimlere katılım oranı oldukça düşük oldu ve halkın yarısı oy kullanmadı. Pezeşkiyan, reformcu vaatleri ve Batı ile daha iyi ilişkiler kurma hedefiyle dikkat çekiyor, ancak İran'ın teokratik yapısı ve dini liderin baskıları altında hareket etmek zorunda kalacak.
6 Temmuz 2024

ABD, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinde ABD yaptırımlarının sorumlu olduğu suçlamasını reddetti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Reisi’nin ölümünden dolayı üzüntü duyduklarını belirtti ve İran halkına taziye dileklerini iletti. Kirby, eski İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in ABD yaptırımlarını suçlayan açıklamalarını temelsiz bulduğunu ifade etti. Reisi, İran-Azerbaycan sınırında bir baraj açılışına katılmak üzereyken helikopter kazasında hayatını kaybetmişti.
20 Mayıs 2024

Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki bir mahkeme, 13 kişiyi eşcinsel oldukları gerekçesiyle idam cezasına çarptırdı. Bu dava, başkent Sana'nın yaklaşık 200 kilometre güneyindeki İb kentinde görüldü. Ayrıca, üç kişi benzer suçlamalarla hapis cezasına çarptırıldı ve 35 kişi eşcinsellik suçlamasıyla tutuklu bulunuyor. İdam cezalarının ne zaman infaz edileceği belirsizliğini korurken, temyiz yolunun açık olduğu belirtiliyor.
6 Şubat 2024

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan Bell 212 model helikopter düştü. Bu helikopter, 1979'dan önce ABD tarafından İran'a tedarik edilmiş ve ambargolar nedeniyle modifiye edilerek kullanılıyordu. Kazada Cumhurbaşkanı Reisi hayatını kaybetti. ABD, kazayla ilgili suçlamaları reddetti.
21 Mayıs 2024

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın eşi Esma Esad’a lösemi teşhisi kondu. Suriye cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Esma Esad sosyal izolasyon gerektiren bir tedavi sürecine girecek. Esma Esad’a 2018 yılında meme kanseri teşhisi konmuş ve bir yıl süren mücadelenin ardından hastalığı yenmişti. Esma Esad’ın yeni fotoğrafları yayınlanırken, kendisine ülkeyi terk etmesi teklif edildiği de belirtildi.
21 Mayıs 2024

Bangladeş'te hükümet karşıtı protestoların ardından istifa eden ve Hindistan'a kaçan eski başbakan Şeyh Hasina'ya, bir eylemcinin polis tarafından öldürülmesi nedeniyle cinayetten dava açıldı. Ülkede işsizlik ve kamuda liyakat talebiyle başlayan protestolarda 400'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Başkent Dakka'daki mahkeme, polis hakkında da soruşturma başlattı. Hasina'dan önce hükümetten altı üst düzey yetkili hakkında da soruşturma açılmıştı.
14 Ağustos 2024

Eski Japon boksör Iwao Hakamada, 46 yıl hapiste kaldıktan sonra birden fazla cinayetten suçsuz bulunarak beraat etti. Hakamada, 1968'de çalıştığı fabrikanın patronunu, patronun karısını ve iki çocuğunu öldürmek suçuyla idama mahkum edilmişti. 2014'te delillerin sahte olduğu tespit edilince yeniden yargılanan Hakamada, 10 yıllık dava sürecinin ardından serbest bırakıldı. Bu olay, Japonya'daki idam cezası tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
27 Eylül 2024

ABD'de Jesse Kipf isimli bir adam, çocuğuna nafaka ödememek için Hawaii'deki ölü kayıt sistemini hackledi ve kendisini ölmüş gibi gösterdi. Kipf, başka bir eyaletteki doktorun kullanıcı adı ve şifresiyle sisteme giriş yaparak sahte bir ölüm belgesi hazırladı. Suçunu itiraf eden Kipf, dolandırıcılık ve ağır kimlik hırsızlığı suçlarından yaklaşık yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.
21 Ağustos 2024

Bangladeş'te genç işsizlik oranının yüksek olması ve 'özgürlük savaşçıları' ailelerine kamuda tanınan yüzde 30'luk kontenjanın kaldırılması talebiyle başlayan protestolar, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifasıyla sonuçlandı. 19 Temmuz'dan beri devam eden protestolarda hükümet sert müdahalelerde bulunmuş, interneti kesmiş ve üniversiteleri kapatmıştı. Protestolar sırasında en az 150 kişi hayatını kaybetti. 2009'dan beri başbakanlık görevini yürüten Hasina, askeri helikopterle resmi konutundan ayrılarak güvenli bir yere geçti.
5 Ağustos 2024
İşaretlediklerim