Gazeteci Fatih Portakal, Sözcü TV'de yaptığı açıklamada, temmuz ayında asgari ücretin 11 bin 500 liraya çıkarılacağını ve bu bilgiyi iktidar kaynaklarından aldığını belirtti. Ayrıca, işverenlere de bazı kolaylıkların sağlanacağını ifade etti. Asgari ücretin belirlenmesi için kurulan komisyonun henüz toplanmadığı, ancak iktidarın son kararı verebileceği bilgisi verildi. 2023 başında yapılan son zammın ardından asgari ücret 8 bin 506 lira olmuştu.
6 Haziran 2023

TÜİK verilerine göre haziran ayında TÜFE oranı yüzde 1.64, yıllık yüzde 71.60 olarak gerçekleşti. Bu verilerle SSK ve Bağ-Kur emekli, dul ve yetim aylıklarında temmuzda yüzde 24.73 oranında artış olacak. Ancak, bu artışın yeterli olmadığı ve en düşük emekli aylığının 10 bin TL'ye çıkarılması gerektiği belirtiliyor. Memur ve memur emeklileri de bekledikleri zam oranını alamadıkları için hayal kırıklığı yaşıyor.
4 Temmuz 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, emekli maaşlarının en düşüğünün 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro verilmesi gibi düzenlemeleri içeren bir teklifi onayladı. Ayrıca, muharip gazilerin aylıklarındaki farklılıkların giderilmesi ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenmesi de teklif kapsamında yer alıyor. Bu düzenlemeler, Türkiye'de devam eden fiyat artışları ve yükselen gıda enflasyonu bağlamında, hükümetin ekonomi politikaları eleştirileri arasında gerçekleşti ve yaklaşan seçimler öncesinde halkın taleplerine yanıt olarak değerlendiriliyor.
30 Mart 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini öngören bir teklifi kabul etti. Ayrıca, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere ödenen 1100'er lira ikramiye de 2000 liraya yükseltildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranları ve artan fiyatlar karşısında yapıldı ve iktidarın ekonomi politikalarıyla ilişkilendiriliyor.
28 Mart 2023

2024 Temmuz ödeme dönemi itibariyle en düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu artıştan kaynaklanan 2 bin 500 liralık fark ödemelerinin 7 Ağustos’ta yapılacağını duyurdu. Bu karar, emeklilerin yaşam standartlarını iyileştirmeyi amaçlıyor ve hükümetin emeklilere yönelik politikalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
2 Ağustos 2024

Hakan Kara, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) açlık endeksinin asgari ücret belirlemede referans alındığını belirterek, asgari ücretin yüzde 28 ile 29,3 arasında artışla 10 bin 880 lira veya 11 bin lira olabileceğini öngördü. Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini söylemesi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın TL üzerinden konuşulması gerektiğini ifade etmesi gibi farklı görüşler de mevcut. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak.
16 Haziran 2023

2024'ün ilk beş aylık enflasyon verilerine göre memur ve emeklilerin maaşlarında yüzde 17,38'lik bir artış kesinleşti. Haziran enflasyon verilerinin eklenmesiyle bu oranın yüzde 20 ila 21 arasında olması bekleniyor. SSK ve Bağkur emeklileri için ise altı aylık enflasyon beklentisi baz alındığında yüzde 25 ila 26 arasında zam yapılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarının yeterli olmadığını itiraf ederek, temmuz ayında bu konuyu masaya yatırma sözü verdi.
24 Haziran 2024

2024 yılı 'Emekli Yılı' olarak ilan edilirken, milyonlarca emekli 10 bin lira dolayında maaş alıyor. Asgari ücretin 17 bin lira olduğu bu dönemde, açlık ve yoksulluk sınırları her ay artıyor. Ülkede ekonomik sorunlar derinleşirken, tarımsal ürünlerin taban fiyatları üretim giderlerine oranla düşük kalıyor. Ayrıca, kadın cinayetleri, cinsel istismar ve uyuşturucu suçları gibi sosyal sorunlar da artış gösteriyor.
21 Haziran 2024

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücretin 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414, net 11 bin 402 liraya yükseltilmesine karar verdi. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca, işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretin 1 Temmuz-31 Aralık 2023 arasında 447 lira 15 kuruş olarak belirlendi ve asgari ücret desteğinin Temmuz-Aralık 2023 döneminde 500 lira olarak sürdürülmesi kararlaştırıldı.
24 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Temmuz'da asgari ücrete zam yapılmayacağını belirtti. Türkiye'de asgari ücretin Avrupa ülkeleri arasında en düşük seviyelerde olduğu vurgulandı. Emeklilere ise tahmini yüzde 25 zam yapılacak, ancak refah payı verilmeyecek. Türkiye'deki emekli maaşlarının Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşük olduğu ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler ele alındı.
28 Haziran 2024

Emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alanların temmuz zam farkları 26 Temmuz’da yatırılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), toplam 2 milyon 441 bin 795 kişinin toplam fark tutarını 11 milyar lira olarak açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşları konusunu gündeme alacaklarını belirtti. En düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olarak belirlendi.
22 Temmuz 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 24 TV'de yaptığı açıklamada, hayat pahalılığının ücretleri aşındırdığını belirtti ve temmuz ayında emeklilere kademeli zam yapılacağını duyurdu. Maaşı 7 bin 500 liranın üzerinde olan emeklilerin farklı gelir gruplarına göre zam alacağını ifade etti. Ayrıca, asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğunu ancak hayat pahalılığı nedeniyle temmuzda asgari ücretle ilgili yeni bir düzenlemenin geleceğini söyledi.
2 Mayıs 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira olmasını öngören teklif kabul edildi. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 olarak belirlendi ve bu oranı değiştirme yetkisi cumhurbaşkanına verildi. Yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı ödemeleri de temmuz ayından itibaren 12 bin 500 liraya yükseltilecek. Teklifin diğer maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor.
27 Temmuz 2024

2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı ve bu protokolle kamuda çalışan yaklaşık 700 bin işçinin ücretlerine yüzde 45 oranında zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende, en düşük kamu işçisi maaşının 15 bin liraya çıkarıldığı, gece çalışanlar ve fazla mesai ücretlerinde de artışlar yapıldığı açıklandı. İşçi sendikalarının talepleri arasında brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi ve ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi gibi maddeler yer alıyordu. Bu protokol, aynı zamanda özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmeleri için de bir çerçeve oluşturuyor.
9 Mayıs 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk TV'de katıldığı bir programda asgari ücret ve EYT ile ilgili soruları yanıtladı. EYT'de yaklaşık bir milyon kişinin ilk maaşını aldığını ve sürecin hızla devam ettiğini belirtti. Asgari ücretin temmuz ayında yeniden değerlendirileceğini, ancak şu an için bir rakam vermek istemediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret konusunu seçim vaadi olarak kullanmadığını söyledi ve asgari ücretin yılda bir kez düzenlendiğini, ancak enflasyon nedeniyle altı ayda bir düzenleme yapıldığını belirtti.
28 Nisan 2023

AKP'ye yakın bir yazar olan Cem Küçük, TV100'de katıldığı bir programda asgari ücretin 11 bin 58 lira olacağını öne sürdü. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ikinci toplantısını 19 Haziran'da yapacağını ve mevcut asgari ücretin 8 bin 506 TL olduğunu belirtti. Küçük, tahminini yüzde 17-18 enflasyon ve yüzde 10 refah payı ekleneceği bilgisine dayandırdığını ifade etti.
15 Haziran 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, yaptıkları çalışmalar ve ilgili kuruluşlarla görüşmeler sonucunda asgari ücretin en az 15 bin TL olması gerektiğini belirtti. Uyar, bu öneriyi yüksek enflasyon ve artan yoksulluk sınırı karşısında emekçileri korumak amacıyla sunduklarını ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ikinci toplantısında henüz bir sonuç çıkmamışken, asgari ücretin TL cinsinden konuşulacağı kesinleşmişti. Şu anki asgari ücret miktarı 8 bin 506 TL'dir.
20 Haziran 2023

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, en düşük memur maaşının 22 bin TL'ye çıkarılmasını öngören kanun teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulacağını duyurdu. Akbaşoğlu, enflasyon ve refah payını da içerecek düzenlemelerle verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti. Ayrıca, seçim beyannamesinde yer alan ev kadınlarının emeklilik hakkı ve evlilik primleri gibi taahhütlerin de bu süreçte kanun teklifi içinde yer alacağını ifade etti.
4 Temmuz 2023

Türkiye'de işçilere ödenen kıdem tazminatı tavanı, son 40 yılın en düşük seviyesine geriledi. 1982'de asgari ücretin 7.5 katı olan tavan, 2023'ün ilk yarısında asgari ücretin sadece iki katına düştü. Kıdem tazminatı tavanı, memur maaş katsayısına göre belirleniyor ve son yıllarda asgari ücret artışları memur maaş artışlarının gerisinde kaldığı için tavan miktarı düşmüş durumda. Türk-İş'in hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı asgari ücretin üç katı seviyesinde.
17 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HAK-İŞ Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, temmuz ayında en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseleceğini duyurdu. Ayrıca, emeklilerin maaş durumunun iyileştirileceğini ve 3600 ek gösterge hakkının tüm şartları tutan memurlara sağlanacağını belirtti. Bu açıklama, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce memurlara en düşük maaşın 21 bin 265 lira olacağına dair verdiği sözün ardından geldi.
11 Mayıs 2023
İşaretlediklerim