Gökyol İnşaat, iflas koruma talebinde bulundu ve 1’inci Asliye Ticaret Mahkemesi’nden konkordato izni aldı. Şirket, özellikle hastane inşaatlarıyla tanınıyor ve en son Bartın'da 600 yataklı bir devlet hastanesi projesini üstlenmişti. Konkordato sürecinde şirket projelerini tamamlamaya devam edecek ve üç aylık geçici mühlet hakkı elde etti. Gökyol İnşaat'ın tamamladığı ve devam eden birçok hastane projesi bulunuyor.
27 Temmuz 2024

Sağlık Bakanlığı'nın özel hastaneler ve tıp merkezleri için getirdiği yeni düzenlemeler, serbest çalışan yaklaşık 7 bin hekimi ve hastalarını doğrudan etkileyecek. 7 Ocak'tan itibaren uygulanacak değişikliklerle, özel sağlık kuruluşlarında boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda belirli kotalar dahilinde serbest hekimlerle sözleşme imzalanabilecek. Ayrıca serbest çalışan hekimlerin hastalarının sağlık verilerini Muayenehane Bilgi Yönetim Sistemi'ne yüklemeleri isteniyor. Bu durum, küçük ve orta ölçekli özel sağlık kuruluşlarının kapanmasına yol açabilirken, bazı hastanelerin hekimlerden 'haraç' gibi ücretler talep etmeye başladığı ve bir 'ruhsat borsası' oluştuğu belirtiliyor. Meslek örgütleri ve hekimler, yönetmeliğin iptali için dava açtılar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın geri adım atmasını bekliyorlar.
2 Ocak 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çocuk ve yaşlı hastalar için gerekli olan ilaç ve mama ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çıkarıyor. Kurum, büyüme hormonu eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçları ve demans hastalarının mama ihtiyaçlarını kısıtlı şartlarda veya hiç karşılamıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı, bu durumun hem hastaları hem de eczacıları mağdur ettiğini belirtiyor. SGK'nın ödeme politikaları, çeşitli bahanelerle hastaların tedavilerinin engellenmesine yol açıyor.
14 Mart 2024

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) batmadığını ancak özelleştirme politikaları nedeniyle hortumlandığını belirtti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sağlıkta özelleştirmenin sosyal güvenlik sistemine zarar verdiğini ve SGK'nın özel hastanelerden hizmet satın almasının yolsuzluklara yol açtığını savundu. Çerkezoğlu, bu durumun sorumlusunun mevcut hükümet politikaları olduğunu ve sistemin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
21 Ekim 2024

Sayıştay Başkanlığı’nın 2023 Sağlık Bakanlığı Denetim Raporu, şehir hastanelerinde önceki yıllarda tespit edilen usulsüzlük ve sorunların devam ettiğini ve yeni usulsüzlüklerin eklendiğini ortaya koydu. Raporda, muhasebe işlemlerinin mevzuata uygun yapılmadığı, kira ödemelerinin hatalı muhasebeleştirildiği ve bazı varlık ve yükümlülüklerin hatalı kaydedildiği belirtildi. Ankara Tabip Odası, şehir hastanelerinin kamulaştırılması gerektiğini savunarak, sağlık hizmetlerinin kamu yararına göre organize edilmesi gerektiğini vurguladı. Şehir hastanelerinin bütçeye büyük bir yük oluşturduğu ve kamu kaynaklarını olumsuz etkilediği de raporda yer aldı.
24 Eylül 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, 'Yap-Kirala-Devret' modeliyle yapılan 18 şehir hastanesine 2024 bütçesinden 83 milyar 694 milyon lira aktarılacağını açıkladı. Şahbaz, devletin cebinden bir kuruş harcanmayacağı söylenen şehir hastaneleri için kamu kaynaklarından yüz milyonlarca liralık tıbbi cihaz alındığını belirtti. Ayrıca, şehir hastanelerinin kamu sağlık harcamaları içerisinde büyük bir mali yük oluşturduğunu ve sözleşmelerin ticari sır gerekçesiyle kamuoyundan gizlendiğini vurguladı.
28 Ağustos 2024

İstanbul merkezli bir sağlık çetesi, 21 şüpheli bebek ölümüne neden olmakla suçlanıyor. Bu durum, 14 gündür bebeğini göremeyen bir annenin şikayetiyle ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu çeteyle bağlantılı hastaneleri incelemeye başladı. Soruşturma kapsamında bazı avukatlar ve sağlık çalışanları tutuklandı. SGK, incelemelerin titizlikle yürütüldüğünü ve yalnızca fatura ve mali yönden denetim yaptıklarını belirtti.
19 Ekim 2024

Sayıştay Başkanlığı, Kamu Özel İşbirliği Modeli (KÖİ) ile yapılan şehir hastanelerinde bir dizi usulsüzlük tespit etti. Denetim raporunda, KÖİ modeliyle yapılan şehir hastanelerinde sözleşmeye aykırılıklar ve yükümlülüklerin gereği gibi yerine getirilmediği belirtildi. Ayrıca, şehir hastanelerinde görevli şirketlerin ticari alanlarda ihale dokümanı ve projelerde yer alandan daha fazla alanda faaliyet yürüttüğü ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı ruhsatsız beş sağlık tesisinin faaliyette olduğu tespit edildi.
22 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eleştirilerine konu olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gelir-gider dengesindeki bozulma ve artan finansman açığı nedeniyle sağlık giderleri ve emekli aylıklarını ödemekte zorlanıyor. 2023 yılı için beklenen finansman açığının neredeyse yarısı ilk iki ayda gerçekleşti. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, 20 yıllık AKP iktidarının politikalarının SGK'yı bu duruma getirdiğini belirtiyorlar. SGK'nın mali büyüklüğü 2023 için 1.582 milyar 204 milyon TL olup, merkezi yönetim bütçesinin yaklaşık dörtte birine denk geliyor ve bütçe transferleri olmadan sağlık giderleri ve emekli maaşları ödenemeyecek durumda.
8 Mayıs 2023

Türkiye'de bazı hastaneler, klinikler ve ortak sağlık güvenlik birimleri (OSGB), faaliyetlerini sürdürebilmek adına hekim diplomalarını kiralıyor. Emekli veya aktif çalışan hekimlerin diplomaları aylık 3-10 bin lira arasında kiralanıyor. Bu durum, mevzuata aykırı olmasına rağmen, maliyetleri düşürmek ve yasal zorunlulukları kağıt üzerinde yerine getirmek için yapılıyor. İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu'ndan Dr. Hasan Oğan, bu durumun yasa dışı olduğunu ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda göz yumduğunu ifade ediyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer ise, diploma kiralamalarının hekim emeğini ucuzlattığını ve iş güvenliği hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü belirtiyor.
11 Nisan 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belediyelerin 96 milyar lirayı bulan borçlarının tahsili için icra tebligatlarını göndermeye başladı. Borcun yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğu belirtildi. Süreç altı aşamalı olarak işleyecek ve borçların ödenmemesi durumunda belediyelere ait gayrimenkuller SGK'ya teklif edilebilecek. CHP, bu borçların AKP ve MHP'nin politikalarının bir sonucu olduğunu savundu.
3 Ağustos 2024

İstanbul'da 'Yenidoğan çetesi' ile işbirliği yaptığı belirtilen dokuz özel hastanenin ruhsatı iptal edildi. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne gönderdiği yazıda, teftiş raporları ve bakanlık onayları doğrultusunda bu işlemlerin yapılmasını talep etti. Ruhsat iptali, Özel Hastaneler Yönetmeliği'ne uygun olarak, mevcut hastaların tedavilerinin tamamlanması ve nakillerinin sağlanması sonrasında gerçekleştirilecek. Bu süreçte hastanelere yeni hasta kabulü yapılamayacak.
19 Ekim 2024

Hemofili hastaları ve aileleri, kanamayı durduran ve deri altından uygulanan monoklonal antikor emicizumab-kxwh'nin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme kapsamına alınmasını talep ediyor. Hemofili Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, ilacın SGK'nın geri ödeme listesine dahil edilmemesinin özellikle damar yolu sorunları olan çocuk hemofili hastalarını mağdur ettiğini belirtti. 20'den fazla ailenin SGK aleyhine dava açtığı ve bir hastanın mahkeme kararıyla ilacı kullanmaya başladığı belirtildi.
16 Ağustos 2023

İstanbul merkezli bir sağlık çetesi, SGK'yı dolandırarak 1 milyar lira haksız kazanç elde etmekle suçlanıyor. Çetenin, 12 bebeğin ölümüne neden olduğu iddia ediliyor. Soruşturmayı yürüten savcı, çete üyeleri tarafından ölümle tehdit edildi ve bu tehditler savcının odasına yerleştirilen kamera ile kaydedildi. Dokuz kişi gözaltına alınırken, savcının kişisel bilgilerine erişim sağlayan üç jandarma personeli hakkında da soruşturma başlatıldı.
11 Ekim 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borcu olan belediyeleri son kez uyardı ve borçların yasal yollarla tahsil edileceğini belirtti. Işıkhan, borçların büyük çoğunluğunun CHP'li belediyelere ait olduğunu ve bu borçların seçimden sonraki iki ayda 96 milyardan 120 milyar liraya yükseldiğini açıkladı. İzmir, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin de borçlarının hızla arttığını vurgulayan Işıkhan, SGK'nın aktüeryal dengeyi ve sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak zorunda olduğunu ifade etti.
1 Eylül 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 'yenidoğan çetesi' soruşturması kapsamında kapatılan hastanelere yapılan ödemelerin faiziyle geri alınacağını açıkladı. İstanbul merkezli sağlık çetesi, 21 şüpheli bebek ölümüne neden olmakla suçlanıyor ve soruşturma kapsamında 47 şüpheli bulunuyor. 10 hastanenin ruhsatı iptal edilirken, bu hastanelere yapılan ödemeler durduruldu ve geri alınması için işlemler başlatıldı. Soruşturma, bir annenin şikayetiyle başlamış ve savcı tehdit edilmişti.
21 Ekim 2024

İstanbul'da 21 bebek ölümünden sorumlu tutulan 'yenidoğan çetesi' soruşturması kapsamında 19 özel hastane inceleniyor. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat, hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerini başka şirketlere kiraya vermesinin sorumluluktan kaçmak amacı taşıdığını belirtti. Bahat, hastanelerin kiralama yapsalar bile sorumluluklarının devam ettiğini vurguladı ve Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı incelemelerin önemine dikkat çekti. Soruşturmanın sektördeki kirliliği temizlemesi gerektiğini ifade eden Bahat, bu durumun hekimliğe ve sağlık sektörüne büyük zarar verdiğini söyledi.
19 Ekim 2024

Küçükçekmece Belediyesi, Halkalı İstasyon Mahallesi'nde bulunan pazaryeri arazisini borcuna karşılık Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) devretme kararı aldı. Belediye meclisi toplantısında, belediye başkanı Kemal Çebi'ye bu devir için yetki verildi. CHP'li meclis üyesi Fatih Üstünbaş, bu takasın 1 milyar 65 milyon liraya gerçekleşeceğini ve bu sayede aylık 24-25 milyon lira faiz yükünden kurtulacaklarını belirtti.
25 Eylül 2024

Engelli bireyler, döviz kuru ve yüksek enflasyon nedeniyle tıbbi malzemelerin fiyatlarının artması sonucu SGK'nın geri ödeme tutarlarının yetersiz kalmasından şikayetçi. Kalitesiz tıbbi malzemeler enfeksiyonlara ve ek sağlık sorunlarına yol açarken, engelliler daha kaliteli ürünlere erişim için yüksek farklar ödemek zorunda kalıyor. Ayrıca, engelli bireyler hane içi gelir kriteri olmaksızın engelli aylığı bağlanmasını ve SGK'nın geri ödemelerinin güncel dolar kuru üzerinden yapılmasını talep ediyor. Engelli Hakları Erişim Platformu, bu sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulunuyor.
18 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan toplam prim borcunun 96 milyar liraya ulaştığını açıkladı. Işıkhan, SGK'nin 85 milyon vatandaşın sağlık harcamalarını ve 16 milyon emeklinin maaşlarını karşılayabilmesi için sigorta primlerinin düzenli toplanmasının önemine vurgu yaptı. Bakan, borçlu belediyelere borç bildirimlerinin gönderildiğini ve bazı belediyelerin borçlarını ödemeye başladığını belirtti. Ancak, borcun yüzde 80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu ve bu borçların bir an önce tahsil edilmesi gerektiğini ifade etti.
25 Temmuz 2024
İşaretlediklerim