ABD'nin eski başkan yardımcısı Mike Pence, 7 Haziran'da Iowa'da yapacağı konuşmada 2024 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'den adaylığını açıklayacağı belirtiliyor. Anketlere göre, Pence, eski başkan Donald Trump ve Ron DeSantis'in ardından Cumhuriyetçi Parti içinde üçüncü sırada popüler bir isim. Diğer Cumhuriyetçi adaylar arasında Nikki Haley, Vivek Ramaswamy ve Larry Elder gibi isimler bulunurken, Demokrat Parti'den ise Joe Biden, Robert F. Kennedy Jr. ve Marianne Williamson adaylıklarını duyurmuş durumda.
1 Haziran 2023

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, seçilmesi halinde Elon Musk'ı bakan veya danışman olarak atamayı düşündüğünü açıkladı. Elon Musk, geçen hafta X platformunda Trump ile yaptığı canlı yayında, ülkenin iyiliği için Trump'ın kazanması gerektiğini söylemişti. Musk ayrıca, hükümetin etkin çalışmasına ilişkin bir başkanlık komisyonu kurulmasını ve başına kendisinin atanmasını önermişti. Trump ise bu öneriye olumlu yanıt vermişti.
20 Ağustos 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Maryland'de düzenlenen Amerikan Muhafazakar Birliği'nin Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı'nda yaptığı konuşmada, görevde olması halinde İsrail'e saldırıların ve Ukrayna'da savaşın olmayacağını savundu. Trump, Joe Biden'ın başkanlığında ABD'nin sınırlarının, orta sınıfın ve güvenliğin zarar göreceğini öne sürdü ve Biden'ın yeniden seçilmesi durumunda durumun daha da kötüleşeceğini iddia etti. Ayrıca, görev süresi boyunca hiç savaş çıkmadığını ve İran'ın ekonomik olarak zayıfladığını belirtti.
25 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware eyaletindeki Rehoboth Beach'teki yazlık evinde FBI tarafından yapılan aramada herhangi bir 'gizli' ibareli belge bulunmadı. Biden'ın avukatı Bob Bauer, aramanın tamamlandığını ve sadece Biden'ın başkan yardımcılığı döneminden kalan el yazısıyla yazılmış bazı notların detaylı incelemeye alındığını duyurdu. Daha önce Biden'ın ofisinde ve evinde gizli belgeler bulunmuş ve bu durum hem Trump'ın benzer bir durumuyla karşılaştırılmış hem de Cumhuriyetçiler tarafından eleştirilmişti.
1 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware'deki evinde FBI ajanları tarafından yapılan aramada altı gizli belge daha bulundu. Arama yaklaşık 13 saat sürdü ve bulunan belgeler Adalet Bakanlığı tarafından incelenmek üzere alındı. Biden ve eşi Jill Biden arama sırasında evde değildi. Daha önce Biden'ın ofisinde de gizli belgeler bulunmuş ve bu durum Adalet Bakanlığı tarafından özel bir savcının atanmasıyla incelenmeye başlanmıştı. Biden'ın ev ve ofisindeki gizli belgelerin bulunması, daha önce benzer bir durumla eleştirilen eski Başkan Donald Trump'ın ardından şimdi de Biden'a yönelik eleştirilere neden oluyor.
23 Ocak 2023

Elon Musk, ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçiminde Donald Trump'ın kazanması durumunda kabinede görev almaya hazır olduğunu belirtti. Musk, Trump ile yaptığı canlı yayında, ülkenin iyiliği için Trump'ın kazanması gerektiğini söylemiş ve hükümetin etkin çalışmasına ilişkin bir başkanlık komisyonu kurulmasını önermişti. Trump ise Musk'ı bakan veya danışman olarak atamayı düşündüğünü ifade etti. Musk, bu teklife olumlu yanıt vererek kendini bakan olarak tasvir eden bir fotoğraf paylaştı.
20 Ağustos 2024

ABD'nin eski başkan yardımcısı Mike Pence, 2020 başkanlık seçim sürecini etkilemeye yönelik girişimleri inceleyen bir soruşturma kapsamında Washington D.C. Federal Mahkemesi'nde ifade verdi. Pence, beş saatten fazla mahkemede kaldı, ancak ifadesine dair detaylar paylaşılmadı. Bu olay, bir başkan yardımcısının görevdeki başkan hakkında soruşturma kapsamında ifade vermesi bakımından Amerikan tarihinde bir ilki temsil ediyor.
28 Nisan 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Medyascope'ta Ruşen Çakır'ın sorularını yanıtlarken, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda altılı masadan birinin aday olmasının süreci hızlandıracağını söyledi. Kendi adaylığı konusunda ise altılı masanın kararına uymaya hazır olduğunu ve eğer aday gösterilirse hem rahat seçileceğini hem de ülkeyi en iyi şekilde yöneteceğini ifade etti. MetroPOLL'ün Temmuz 2022 anketine göre Babacan, Erdoğan ile ikinci tura kaldığında yüzde 44,5 oy alıyor ve Erdoğan'ı geçiyor; ancak sonraki anketlere dahil edilmedi.
13 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, sık sık yaptığı gaflara bir yenisini daha ekleyerek, Ulusal Valiler Birliği'nin yıllık toplantısında konuşurken Çin ile Rusya'yı karıştırdı. Biden, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisinden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakınlaşmasını istediğini belirtirken, Şi'nin Rusya'nın başı olacağını söyledi. Bu olay, Biden'ın kamuoyu önünde yaptığı gaflar listesine yeni bir madde olarak eklendi.
27 Şubat 2024

ABD'nin popüler şarkıcılarından Taylor Swift, başkanlık münazarasının hemen ardından Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı. Swift, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, Harris'in haklar ve davalar için mücadele eden bir savaşçı olduğunu belirtti. 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerinde Harris ve yardımcı adayı Tim Walz'a desteğini ifade eden Swift, seçmen kaydına ve erken oylamaya ilişkin bilgileri de paylaşacağını söyledi.
11 Eylül 2024

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojilerinin demokrasi ve değerlere yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden, yapay zekanın toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkat çekti ancak aynı zamanda olağanüstü fırsatlar sunduğunu da belirtti. Biden, teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini ve bu teknolojilerin çeşitli zorlukları aşmada yardımcı olabileceğini ifade etti.
22 Temmuz 2023

ABD Temsilciler Meclisi, 3 Ocak'ta başlaması beklenen yeni yasama dönemi için başkanını seçmek üzere altı tur oylama yaptı, ancak hiçbir aday gerekli çoğunluğa ulaşamadı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, yeterli desteği alamazken, 20 Cumhuriyetçi vekil Byron Donalds'a oy verdi ve tüm Demokrat üyeler Hakeem Jeffries için oy kullandı. Oylamalar, bir başkan seçilene kadar devam edecek.
5 Ocak 2023

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, yaklaşık bir yıllık aradan sonra X'e (eski adıyla Twitter) geri döndü. Trump, paylaşımlarında ABD'nin ekonomik ve sınır sorunlarına dikkat çekerek, başkanlık dönemindeki durumu kıyasladı ve kampanya mesajlarını iletti. Ayrıca, Demokrat rakibi Kamala Harris'e yönelik eleştirilerde bulundu ve Elon Musk ile yapacağı yayının tanıtımını yaptı. Trump'ın X'e tam olarak dönüp dönmeyeceği henüz bilinmiyor.
12 Ağustos 2024

ABD başkan adayı Donald Trump’a destek veren Elon Musk, Trump’ın başkanlık kampanyasına her ay yaklaşık 45 milyon dolar bağışlayacağı iddiasını yalanladı. Wall Street Journal, Musk’ın Trump’ın kampanyasını destekleyen America PAC adlı siyasi eylem komitesine bu miktarda bağış yapmayı planladığını yazmıştı. Musk, Trump’ın kampanyasına bağış yaptığını kabul ederken, miktarın çok daha düşük olduğunu belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Musk ve zengin dostlarının seçimi satın almaya çalışmasından bıktığını ifade etti.
24 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, kişisel ofisinde avukatları tarafından kapalı bir kutuda bulunan gizli belgeler hakkında bilgi sahibi olmadığını ve içeriklerini bilmediğini ifade etti. Biden, belgelerin bulunmasından şaşkınlığını dile getirdi ve avukatlarının Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi'ne (NARA) durumu bildirdiklerini belirtti. Ayrıca, sürecin kısa zamanda sonuçlanmasını umduğunu söyledi.
11 Ocak 2023

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, rakibi Kamala Harris'in ekonomi politikalarını eleştirerek, Harris'in konuşmasını Sovyetler Birliği'nin ekonomik sistemine benzetti ve onu komünist olmakla suçladı. Harris'in ekonomi politikaları, market ürünleri ve reçeteli ilaçların maliyetini düşürmeyi, uygun fiyatlı konutların artmasını ve orta sınıf için vergilerin azaltılmasını hedefliyor. Harris, Trump'la 10 Eylül'de canlı yayına çıkmayı kabul etti ve kampanyasına bir haftada 200 milyon dolar topladı.
18 Ağustos 2024

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın Parkinson hastalığına sahip olduğu iddialarını yalanladı. New York Times, Parkinson uzmanı Dr. Kevin Cannard’ın Beyaz Saray’ı sekiz ayda sekiz kez ziyaret ettiğini bildirmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden'ın Parkinson tedavisi görmediğini ve ilaç kullanmadığını belirtti. Jean-Pierre, Dr. Cannard’ın ziyaretlerinin içeriği hakkında güvenlik nedeniyle bilgi veremeyeceğini söyledi.
9 Temmuz 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2020 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla 24 Ağustos'ta Atlanta'da mahkemeye çıkacağını duyurdu. Kendisini 'radikal solcu' olarak nitelendirdiği başsavcı Fani Willis tarafından tutuklanacağını iddia etti. Trump'ın kefalet bedeli 200 bin dolar olarak belirlendi ve duruşmaya kadar serbest kalabileceği belirtildi. Trump'ın yanı sıra eski avukatları Rudy Giuliani ve John Eastman ile eski Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows'un da bulunduğu 18 kişiye daha suçlama yöneltilmişti.
22 Ağustos 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump ve 18 sanık, Georgia'da 2020 başkanlık seçimlerine müdahale suçlamasıyla yargılanacak. Fulton Bölge Yüksek Mahkemesi'ndeki duruşmada, Trump ve diğer sanıkların avukatları hazır bulundu. Yargıç Scott McAfee, 23 Ekim'de yargılanmalarına başlanmasına karar verdi. Duruşmanın yaklaşık dört ay süreceği ve eyaletin 150'den fazla şahidi dinlemeyi planladığı belirtildi.
7 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin Suriye'deki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğini olağanüstü derecede tehdit ettiğini belirtti. 14 Ekim 2019'da çıkarılan başkanlık kararnamesiyle Suriye'deki gelişmelerin ABD ulusal güvenliğine yönelik tehdidi nedeniyle 'acil durum' ilan edilmişti. Biden, bu 'acil durum' süresini bir yıl daha uzattı. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri saldırı düzenlemeye yönelik faaliyetlerinin IŞİD'in yenilgiye uğratma çabalarını baltaladığı, sivillerin canını tehlikeye attığı ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı bozduğu belirtildi.
13 Ekim 2023
İşaretlediklerim