İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 2020-2022 yılları arasında sahte ilaç ticareti yaptığı belirlenen bir suç örgütüne operasyon düzenlendi. Suç örgütünün İran'a 98 milyon lira değerinde sahte ilaç sevk ettiği ve İran vatandaşlarından büyük miktarda avro alarak dolandırıcılık yaptığı tespit edildi. Ayrıca, yurt içinde kayıt dışı satılan 100 bin 751 adet yeşil reçeteye tabi ilaç da ele geçirildi. Operasyonda 24 şüpheli gözaltına alınırken, 14 zanlının yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
26 Aralık 2023

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 'nitelikli dolandırıcılık', 'rüşvet' ve 'resmi belgede sahtecilik' suçlarına ilişkin soruşturma kapsamında, Büyükçekmece Belediyesi'nde gözaltına alınan 22 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı ve adliyeye sevk edildiler. 18 Ocak'ta İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün başlattığı operasyonda, aralarında belediyenin imardan sorumlu başkan yardımcısı ve İmar ve Şehircilik Müdürü'nün de olduğu şüpheliler gözaltına alınmıştı. Savcılık, ilçe belediyesindeki rüşvet soruşturması kapsamında yaklaşık 8 milyar 640 milyon lira mali değere sahip 144 villanın yıkılmasını talep etmişti.
21 Ocak 2024

İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü uluslararası casusluk soruşturması kapsamında, İsrail dış istihbarat servisi Mossad adına casusluk yaptıkları şüphesiyle 34 kişi gözaltına alındı. İstanbul merkezli sekiz ilde düzenlenen operasyonlarda yakalanan şüphelilerden 15'i tutuklanırken, 11'ine adli kontrol kararı verildi. Kalan 8 şüphelinin sınır dışı edilmesi planlanıyor. Şüphelilerin 'siyasal ve askeri casusluk' suçlamasıyla hakimliğe sevk edildikleri belirtildi.
6 Ocak 2024

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 'Esendere-1' adlı operasyon kapsamında, aralarında polis ve gümrük muhafaza memurlarının da olduğu 31 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek', 'rüşvet', 'göçmen kaçakçılığı', 'resmi belgede sahtecilik', 'Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet' ve 'zimmet' suçlarından yakalandıkları bildirildi. Operasyonda ayrıca suçtan elde edildiği değerlendirilen para ve ziynet eşyası ele geçirildi. Altı şüphelinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
15 Haziran 2023

Ekim 2022'de İstanbul'un 10 ilçesinde başlayan yabancılara oturum izni verilmeme uygulaması, Mart ayında tüm ilçelere yayıldı. İstanbul'da kaçak sığınmacı barındıran veya yasa dışı ev kiralayan kişilere para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı. 2023'ün başından itibaren yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı ve her birine 26 bin 750 lira para cezası kesildi. Ayrıca, bu suçu üç kez işleyenlere otel ve evler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. Gözaltına alınanlardan dört kişi tutuklandı, altı kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

KPMG'den Oytun Önder, kara para ve kara para aklama süreçleri hakkında açıklamalarda bulundu. Kara para, suç faaliyetleri sonucu elde edilen gelir olarak tanımlanırken, aklama işlemleri suç örgütlerinin faaliyetlerini sürdürmesine olanak tanıyor. Aklama yöntemleri arasında yasal görünen işletmelerin kullanılması ve yüksek nakit işlem hacmine sahip sektörlerin tercih edilmesi yer alıyor. Kara para aklama şüphesi, işletmelerin beklenenden yüksek gelir elde etmesi gibi belirtilerle anlaşılabilir.
19 Aralık 2023

Aydın'ın İncirliova ilçesinde bir iş yerinde yapılan operasyonda 11 ton sahte zeytinyağı bulundu. İş yerinde sahte zeytinyağı üretildiği bilgisi üzerine harekete geçen İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, taklit markalarla satışa hazırlanmış ürünleri ele geçirdi. İş yeri sahibine adli ve idari işlemler başlatılırken, içerisinde pamuk ve ayçiçeği yağı karışımı bulunan yağ tankları da mühürlendi.
19 Ocak 2024

Belçika'da trafik ve inşaat kurallarını ihlal eden milyoner iş insanı Guido Dumarey, 27 kez mahkemeye çıkmasının ardından 160 bin avro para cezasına çarptırıldı. Yargıç, Dumarey'in yıllık 20 milyon avro geliri olduğunu ve kendini dokunulmaz sandığını belirterek ceza miktarını artırdı. Dumarey, cezanın saçma olduğunu iddia ederek itiraz edeceğini açıkladı. Bu olay, Belçika'da ve diğer Avrupa ülkelerinde gelire göre ceza uygulaması konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
20 Kasım 2023

Bursa'nın Gürsu ilçesinde, camı açık unutulan bir araçtan 16 bin 200 dolar çalındı. Araç sahibi durumu fark edince polise başvurdu. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis ekipleri, şüpheliyi 14 bin 650 dolarla yakaladı. Çalınan paranın bir kısmı sahibine iade edildi.
31 Ekim 2023

Çiftlik Bank davasının önemli isimlerinden ve Mehmet Aydın'ın 'kara kutusu' olarak bilinen Osman Naim Kaya, Uruguay'dan Türkiye'ye getirildi. Kaya, 'kara para aklama', 'vergi kaçırma', 'suç örgütü üyesi olma', 'dolandırıcılık' gibi suçlardan aranıyordu ve hakkında kırmızı bülten çıkarılmıştı. Uruguay'dan Brezilya üzerinden İstanbul Havalimanı'na getirilen Kaya, polis tarafından alınarak işlemleri için Havalimanı Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.
8 Nisan 2023

İsviçre merkezli banka Pictet, Amerikalı müşterilerin off-shore hesaplardaki varlıklarını gizlemelerine yardımcı olduğu için ABD Adalet Bakanlığı tarafından 123 milyon dolar cezaya çarptırıldı. Banka, 2008 ile 2014 yılları arasında 1637 gizli hesapta 5,6 milyar dolar üzerinde varlık sakladığını ve bu hesaplardan elde edilen geliri ABD Gelir İdaresi'nden (IRS) gizlediğini itiraf etti. Bu süreçte Amerikalı vergi mükellefleri yaklaşık 50,6 milyon dolar vergi kaçırmış. Banka, cezayı ödemeyi ve gelecekte vergi kaçakçılığına karşı önlemler almayı kabul etti.
5 Aralık 2023

Hollanda tarafından Interpol Kırmızı Bülteni ile aranan uyuşturucu karteli elebaşı Rawi Ali Qureshi, İstanbul'da düzenlenen 'Kartel-5' operasyonuyla yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, Qureshi'nin Hollanda'ya 6 ton uyuşturucu madde sevkiyatı yaptığı, depolama tesisleri organize ettiği ve finansman sağladığı belirlendi.
3 Şubat 2024

Britanya'da Richard Hutter isimli bir kişi, altı yıl boyunca Beatles, Nirvana gibi ünlü grupların korsan plaklarını satarak 1,2 milyon Sterlin kazandı. Bir Clash hayranının, satın aldığı plakla ilgili şikayeti üzerine başlatılan soruşturma sonucunda Hutter'ın binlerce sahte plak sattığı ortaya çıktı. Hutter, ticaret standartları sorumluları tarafından yapılan inceleme sonucu yakalandı ve ertelenmiş hapis cezası ile 250 saat ücretsiz çalışma cezasına çarptırıldı.
6 Nisan 2023

FBI, 'Hive' adlı fidye yazılım çetesinin 100 milyon dolardan fazla para topladığı internet sitesini çökerttiğini duyurdu. Operasyon, FBI Genel Merkezi'nin siber birimi, saha ofisi personeli ve yabancı kolluk kuvvetleri iş birliğiyle gerçekleştirildi. FBI, Avrupalı ortaklarıyla birlikte çetenin internet sitelerinin şifrelerini kırarak yazılımlarını ele geçirdi. Hive çetesi, daha önce ABD'deki bir hastanenin bilgisayar sistemine saldırarak 270 bin hastanın kişisel verilerini çalmış ve Mayıs 2021'de Colonial Pipeline şirketinin ağını ele geçirerek büyük bir yakıt boru hattının kapatılmasına neden olmuştu.
26 Ocak 2023
İşaretlediklerim