İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

İsrail ordusu, 7 Ekim'de başlayan çatışmalarda ilk defa dört saat süreyle 'insani ara' vererek Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayan sivillerin su ve gıda temin etmelerine olanak sağladı. Bu ara, ABD Başkanı Joe Biden'ın esirlerin serbest bırakılması için bir duraklamaya ihtiyaç olduğu yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtti. Bölge halkı su ve gıda eksikliğinden şikayetçi olup, binlerce insanın yaya olarak bölgeden kaçışı sürüyor.
8 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze'deki hastane saldırısında ölenlerin sayısının 471 olduğunu belirten Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasının ardından bir paylaşımda bulundu. Erdoğan, paylaşımında Batılı ülkeleri suçlayarak, Gazze'ye yardım etme çabalarının, bölgeye uçak gemilerinin gönderilmesi ve Filistin halkına yönelik yardımların kesilmesi gibi adımlarla sekteye uğradığını ifade etti. Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunu yerine getiremediğini ve uluslararası medyanın taraflı yayınlarıyla insan kıyımını aklama yarışına girdiğini belirtti.
18 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, bir televizyon programında İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını ifade etti. Biden, İsrail'in Gazze'deki 'savaş kurallarına' uyacağına inandığını ve bu sayede Gazze halkının temel ihtiyaçlarına erişim sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in aşırılıkçı grupları, özellikle Hamas'ı yok etmesi gerektiğini, ancak Filistin halkı için bir çözüm yolunun olması gerektiğini vurguladı. Biden, bu çözüm yolunun iki devletli çözüm olduğunu ve bu politikanın on yıllardır ABD'nin politikası olduğunu belirtti.
16 Ekim 2023

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, CIA Direktörü William Burns'ın Gazze'deki güvenliği Filistin Otoritesi devralana kadar yönetme teklifini reddetti. El Sisi, Hamas'ın ortadan kaldırılmasında bir rol oynamayacaklarını ve Gazze Şeridi'nde İsrail varlığını veya herhangi bir yabancı kuvveti istemediklerini belirtti. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'nin güvenliğini belirsiz bir süre yöneteceklerini açıklaması endişelere neden oldu. ABD ve Batılı ülkeler, İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmesine karşı çıkarken, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'i işgal etmemeye çağırdı ve Washington, Gazze'nin Hamas'ın kontrolünde olmasını istemiyor.
10 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin seçim zaferini telefonla tebrik etti. Görüşmede İsrail'in Filistin topraklarındaki saldırıları ve Gazze'ye insani yardım konuları ele alındı. Erdoğan, İslam ülkelerinin kalıcı ateşkes için birlikte çalışmasının önemini vurguladı ve Sisi'nin yeni döneminin Türkiye-Mısır ilişkileri için hayırlı olmasını temenni etti. Geçmişte Erdoğan'ın Sisi'ye karşı sert bir tutum sergilediği, ancak son dönemde ilişkilerde yumuşama olduğu belirtildi.
20 Aralık 2023

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail veya Gazze'ye asker gönderme niyetlerinin olmadığını belirtti. Harris, Filistinlilerin İsraillilerle aynı güvenliği, kararlılığı ve onuru hak ettiğini ve Filistin'e insani yardım akışının devam etmesi gerektiğini ifade etti. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.
30 Ekim 2023

ABD'nin eski başkanı Barack Obama, İsrail'in sivillere yönelik tehditleri göz ardı eden askeri stratejisinin geri tepebileceği konusunda uyarıda bulundu. Obama, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında binlerce Filistinlinin yaşamını yitirdiğine ve yüz binlercesinin evlerinden kaçmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Ayrıca, İsrail hükümetinin Gazze'deki sivil nüfusun gıdası, elektriği ve suyunu kesme kararının, insani krizi büyüttüğünü ve Filistinlilerin tutumlarını gelecek nesillerde daha da sertleştirebileceğini belirtti.
24 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, ABD'den F-16 savaş uçakları temini konusunda iyimser olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ikili görüşmede, Biden'ın Kongre'nin kararının bağlayıcı olduğunu ve sürecin takipçisi olacağını söylediğini aktardı. Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkında da bilgi vererek, İsveç makamlarının yol haritasını sunacaklarını ve sürecin Meclis onayından sonra kendisine geleceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Türkiye'ye ziyaretinin ekim-kasım gibi gerçekleşebileceğini belirtti. Netanyahu'nun Türkiye ziyareti, kalp pili takılması nedeniyle ertelenmişti. Erdoğan ve Netanyahu, geçmişte birbirlerini sık sık ağır sözlerle eleştirmişlerdi.
26 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'Dünya İnsan Hakları Günü İnsanlığın Yüzü Programı'nda yaptığı konuşmada, adil bir dünyanın Amerika Birleşik Devletleri ile mümkün olmadığını ifade etti. ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Gazze için ateşkes kararını veto etmesini eleştiren Erdoğan, bu durumun adaletsizliğe işaret ettiğini ve BM Güvenlik Konseyi'nin reforme edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği zulümleri ve Batılı ülkelerin İsrail'e verdiği desteği kınadı.
9 Aralık 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenleme sinyalleri vermeye başladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı ve olası bir kara harekatının kabine onayıyla mümkün olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırında askerlere hitaben yaptıkları konuşmalarda bu durumu işaret ettiler. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gazze'ye her türlü kara harekatına destek sözü verdiği bildirildi.
19 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, İsrail Gazze'de devam eden çatışmalara sivillerin kaçışına izin vermek için günde dört saatlik 'insani ara' vermeyi kabul etti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın bir duraklamanın esirleri dışarı çıkarmak için zaman sağlayabileceği yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtmişti. İsrail ordusu, Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayanların su ve gıda alabilmesi için çatışmalara dört saatlik 'insani ara' verdiğini duyurdu.
9 Kasım 2023

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Arap ülkelerinin liderlerine bir mesaj yollayarak Gazze Şeridi'ndeki halkı desteklemek için bütçe ayırmaya çağırdı. Heniyye, Hamas'ın defalarca İsrail işgalini caydırma çağrısı yaptığını belirtti ve İsrail'e karşı acil baskı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarına karşı Arap ve Müslüman ülkelerinin Filistin’in yanında olmasını istedi.
10 Ekim 2023

Time dergisi, Morning Consult araştırma şirketinin verilerine dayanarak, 43 ülkede İsrail'e desteğin azaldığını yazdı. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırıları sonrası Gazze'ye savaş ilan etmiş ve sivil yerleşim yerleri ile hastaneleri hedef almıştı. Ankete göre, Çin, Güney Afrika, Brezilya ve Latin Amerika ülkelerinde İsrail'e karşı olumlu görüşler olumsuza dönüşmüş, Japonya, Güney Kore ve Britanya'da da destek oranları düşmüştür. ABD ise İsrail'e desteğini sürdürmekte, ancak oranlar azalmıştır.
22 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin geçen hafta Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürmesini hafızaya kaydettiklerini ve gereğinin zamanı geldiğinde yapılacağını belirtti. ABD, 5 Ekim'de Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir SİHA'yı 'tehdit' gerekçesiyle düşürdüğünü duyurmuştu. Erdoğan, terör örgütleriyle yakın ilişkide olan güçlerden, harekatlarında zarar görmemeleri için bölgedeki unsurlarını teröristlerden uzak tutmalarını istedi.
9 Ekim 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenlemek için ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretini tamamlamasını bekliyor. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıların ardından Gazze'yi havadan vurmuş ve bölgeye abluka uygulamıştı. İsrail'in kara harekatını başlatması için Biden'ın İsrail ziyaretinin tamamlanmasını beklediği belirtiliyor. Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını söylemişti.
17 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin kendilerine son 3 gün içinde Filistin'deki durumla ilgili ateşkes istediğini belirten mesajlar gönderdiğini ifade etti. Abdullahiyan, ABD'nin bölgedeki eylemlerini eleştirerek, ABD'nin Gazze'de yaşananlara destek verdiğini öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise bölge ülkeleriyle İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barış şartlarını oluşturmayı amaçlayan önemli görüşmeler yaptıklarını belirtti.
6 Kasım 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Filistinlilerin 'haklı direnişini' desteklediğini ifade etti. Davutoğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze'ye dönük tüm ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırması ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2023
İşaretlediklerim