Gazeteci Çiğdem Toker, Fox TV'de yaptığı bir yorum nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Toker, demokratik protestoların kriminalize edilmemesi gerektiğini belirtmiş ve bu yorumu üzerine iktidara yakın çevreler tarafından hedef gösterilmişti. İfade sırasında avukatı ile birlikte hazır bulunan Toker, yaptığı açıklamanın demokratik hakların kullanılmasına yönelik olduğunu ve suç unsuru taşımadığını ifade etti.
1 Şubat 2024

The Guardian gazetesi, kurucularının ve finansörlerinin kölelikle bağlantılı olduğunu kabul ederek okurlarından özür diledi. Gazetenin kurucusu John Edward Taylor ve 11 finansöründen en az 9'unun kölelikle bağlantıları, Hull ve Nottingham üniversitelerinden araştırmacıların yürüttüğü bir çalışma sonucunda ortaya çıktı. Gazetenin sahibi Scott Trust şirketi, geçmişte zarar görenlerin torunlarını desteklemek amacıyla çeşitli kurumlara 10 milyon Sterlin bağış yapacağını duyurdu.
29 Mart 2023

Fransız yönetmen ve oyuncu Maiwenn, Mediapart dergisi genel yayın yönetmeni Edwy Plenel'e Paris'te bir restoranda saldırdığı gerekçesiyle suçlanıyor. Maiwenn, Plenel'in saçını çekip yüzüne tükürdüğü iddia ediliyor. Bu olayın polis raporu bir ay önce tutulmuş, ancak Maiwenn'in yeni filmi Cannes Film Festivali'nde açılış yapacağının duyurulmasından bir gün sonra medyaya sızdırılmış. Maiwenn, aynı zamanda #MeToo hareketini desteklemediğini belirtmiş ve Johnny Depp ile Amber Heard arasındaki dava sırasında Depp'e filmde başrol teklif etmişti.
8 Nisan 2023

Sinan Aygül, 'dezenformasyonla mücadele yasası' kapsamında çocuk istismarı haberleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesinin kararını onaylamasının ardından dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, Aygül'ün cezasını bozarak beraat kararı verdi ve bu, dezenformasyon yasasıyla verilen ilk cezanın bozulması oldu. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, yasal unsurların oluşmadığını savunarak Aygül'ün savunmasını üstlendi.
10 Mayıs 2024

Yakup Kepenek, AKP-MHP iktidarının toplumsal yaşamın ana dokusu olan hukuk, kişi hak ve özgürlükleri ile savaştığını belirtiyor. Kepenek, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın kadınların örtünmesi ve gençlerin evlenmesi konusundaki açıklamalarını eleştiriyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in eğitimi dinselleştirme çabalarını da eleştiriyor. Kepenek, bu politikaların sonunda iktidarın yenileceğini öngörüyor.
28 Temmuz 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sokak söyleşilerinin kamuoyunu manipüle edici ve dezenformasyona yol açıcı nitelikte olduğunu belirtti. Şahin, bu tür röportajların ekonomik ve siyasi yönlendirmeler yapmak amacıyla kullanıldığını ve RTÜK'ün bu yayınları takip ettiğini ifade etti. Ayrıca, bu tür yayınların sosyolojik çatışmalara neden olabileceğini ve RTÜK'ün gerekli önlemleri alacağını vurguladı.
8 Ağustos 2024

Yeniçağ gazetesi, doların 15 gün sonra 40 lira olacağını iddia eden bir haber yayınladı. Bu haber, yetkililer ve İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlandı. Haberin yayınlanmasının ardından Yeniçağ, haberin başlığını ve içeriğini değiştirdi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yeniçağ gazetesinin yöneticileri ve haberin kaynağı olarak gösterilen 'paradurumu.com' internet sitesinin sorumluları hakkında 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu kapsamında suç duyurusunda bulundu.
18 Mart 2024

İstanbul Valisi Davut Gül, bir polis amirinin 1 Mayıs kutlamaları sırasında gazetecilere yönelik 'Basını süpür' ifadesini kullanmasını ele aldı. Vali Gül, Basın Konseyi tarafından düzenlenen bir törende bu ifadenin maksadını aşmış olabileceğini belirterek, eğer böyle bir söz söylendi ise yanlış olduğunu kabul edip özür diledi. Olay, Taksim Meydanı'nda kutlamalar sırasında yaşanmış ve polis müdahalesi tepki çekmişti.
2 Mayıs 2024

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), 'unutulma hakkı' adı altında birçok kamuyu ilgilendiren haberin sansürlendiğini ve bunun toplumsal hafızayı yok ettiğini belirten bir rapor yayımladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu sansürün ifade ve basın özgürlüğüne zarar verdiğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi, 5651 sayılı yasanın 9. maddesini iptal etmesine rağmen, sulh ceza hakimliklerinin bu madde kapsamında karar vermeye devam ettiğini belirtti. İFÖD, arşiv değeri olan birçok haberin sansürlendiğini ve bu durumun toplumsal hafızaya zarar verdiğini raporladı.
7 Haziran 2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 35’inci Basın Özgürlüğü Ödülleri açıklandı ve kişi dalında ödül gazeteci Timur Soykan’a verildi. Kurum dalında ise deprem bölgesinde çalışan gazeteciler ödüllendirildi. TGC, Soykan’a verilen ödülün gerekçesini, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı adına yaşadığı baskılara rağmen kamu yararını önceleyen araştırma haberlerini sürdürmesi olarak açıkladı. Ödüller, 24 Temmuz 'Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü'nde sahiplerine verilecek.
4 Temmuz 2024

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, aşırı sağcı olarak sınıflandırılan Compact dergisinin yasaklandığını duyurdu. Faeser, derginin Yahudilere, göçmenlere ve parlamenter demokrasiye karşı nefret yaydığını belirtti. Yasak kararının ardından Brandenburg, Hessen, Saksonya ve Saksonya-Anhalt eyaletlerinde polis, dergi yöneticilerinin evlerinde arama yaparak bazı materyallere el koydu. Bu yasak, aşırı sağcı kesime karşı sert bir darbe olarak değerlendirildi.
16 Temmuz 2024

Fransız oyuncu Gérard Depardieu, Eylül 2021'de 'Les Volets Verts' filminin çekimleri sırasında iki kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla ifade verdi. Ayrıca, Ağustos 2018'de oyuncu Charlotte Arnould'a karşı işlediği öne sürülen tecavüz ve cinsel saldırı şüphesi de Paris savcılığı tarafından resmi olarak soruşturulmaktadır. Depardieu, suçlamaları reddetmekte ve 13 kadın tarafından benzer suçlamalarla karşı karşıya bulunmaktadır.
30 Nisan 2024

Karlie Kloss'un yönetim kurulu başkanı olduğu Bedford Media, foto muhabirliğin öncüsü LIFE dergisinin yeniden düzenli olarak basılı ve dijital yayına başlayacağını duyurdu. LIFE, 1930'lardan itibaren önemli fotoğrafçıların eserlerini yayınlamasıyla tanınan ve çeşitli konuları kapsayan bir dergiydi. Ancak 2007'de yayın hayatına ara vermiş ve sadece çevrimiçi arşivlerle varlığını sürdürmüştü. Bedford Media'nın bu hamlesi, derginin uzun ve zengin mirasını yeni nesillere taşımayı amaçlıyor.
2 Nisan 2024
İşaretlediklerim