Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla doğal SİT derecesi düşürülerek imara açılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkisinden çıkarılan Adalar'a yeni bir imar planı yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan planlara göre, adalardaki nüfus 32 bine çıkacak. Planın amacı, mevcut yapıların geleneksel dokuya uyumunun sağlanması ve yeni yapılacak yapıların da geleneksel dokuya uyumunu sağlayacak kuralların oluşturulması olarak belirtiliyor. Ancak, planın olası tehlikeler arasında kütle kayması, deprem ve tsunami risklerini de içerdiği belirtiliyor.
9 Ağustos 2023

İBB Kültür Dairesi Başkanlığı, 26-30 Mart tarihleri arasında depremden etkilenen tiyatro ve müzik sanatçılarına İstanbul'daki sahnelerini açacak. Deprem bölgesindeki tiyatro ekipleri ve müzik toplulukları, yıl boyunca İBB sahnelerinde ücretsiz performans sergileyecek. Tiyatro oyunları ve müzik konserleri, depremde hayatını kaybeden sanatçıları da anma amacı taşıyacak. Etkinliklerin programı ve ücretsiz davetiyeler İBB'nin sosyal medya hesapları ve Radar İstanbul uygulaması üzerinden duyurulacak ve temin edilebilecek.
15 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çocuk istismarı olayıyla gündeme gelen İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın Sancaktepe'deki kaçak binasını yıktı. Vakfın yürütmeyi durdurma başvurusu reddedildikten sonra, İBB ekipleri binanın doğalgazını kesti ve tahliye ettikten sonra yıkım işlemini gerçekleştirdi. Hiranur Vakfı'nın kaçak binası daha önce 12 Aralık 2022'de İBB tarafından mühürlenmiş ve vakıf tarafından yıkılması istenmişti, ancak vakıf tarafından tam olarak yıkılmadığı için İBB ekipleri tarafından yıkım yapıldı.
30 Mart 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Esenboğa Havalimanı'na üçüncü bir pist yapılacağını duyurdu. Bu proje kapsamında yaklaşık 298 milyon avro yatırım yapılacak. Proje iki etapta gerçekleştirilecek ve ilk etapta itfaiye istasyonu, özel maksatlı araç giriş binası, ASKİ Ulupınar Deresi'nin ıslahı, teknik blok ve kule, ısı merkezi ve su deposu, uçuş kontrol hangarı, uçak atık su arıtma tesisi ve kargo genişleme alanları çalışmaları yapılacak. İkinci etapta ise en az 40 bin metrekarelik terminal binası genişletilmesi, genel havacılık apronu ve taksi yolu çalışmaları gerçekleştirilecek.
5 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı incelemelerde, 2000 yılından önce inşa edilmiş yaklaşık 29 bin binanın yarısının depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası başlatılan 'hızlı bina tarama testi' hizmeti vatandaşlara ücretsiz sunulmaya başlandı ve bu hizmete 140 binin üzerinde başvuru yapıldı. İBB yetkilileri, 318 binanın ise deprem olmaksızın bile çökebilecek durumda olduğunu ifade etti.
20 Mart 2023

Aydın Coşkuntürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Metro İstanbul A.Ş. tarafından, sosyal alanlara ve duraklara şirket isimleri verilerek gelir elde edilmesi amacıyla hazırladığı projenin telif hakkı ihlali yapılarak hayata geçirildiğini iddia etti. İstanbul Anadolu Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusu sonrası soruşturma başlatıldı. Coşkuntürk, projenin belediyelerin gelir elde etmesi amacıyla tasarlandığını ve kendisine ait olduğunu belirtti.
18 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'nde kaçak olarak inşa edilen bir plazayı yıkmak istedi ancak polis tarafından engellendi. İBB İmar Müdürlüğü, 2021'de kaçak yapıyı tespit etti ve yıkım için encümen kararı aldı. Ancak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıda plan değişikliğine gitti. Mahkeme, İBB lehine karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti ve kaçak yapının yıkımı önünde yasal engel kalmadı. Ancak, İstanbul Valiliği, mahkeme sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yıkımın durdurulmasını istedi.
29 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin riskli binaların yenilenmesi için başlattığı sıfır faizli finansman ve kira desteğinin ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında her bir daire için 1 milyon 250 bin liralık bir kredi limiti tahsis edildiğini duyurdu. Bu kredi paketi, düşük faiz oranları ve iki yıl ödemesiz olarak sunulacak ve 100 metrekarelik bir dairenin maliyetinin neredeyse tamamını karşılayacak şekilde tasarlandı.
2 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) üniversite öğrencilerine hizmet veren yurtlarına başvurular başladı. Bu yıl 5 bin 191 yatak kapasitesiyle hizmet verecek yurtlara online olarak başvurulabilecek. Başvurular için belirlenen süre yedi gün olacak ve başvuru sonuçları aynı web sitesinden duyurulacak. Yurtlarda sabah ve akşam yemeği imkanı olacak ve bu yılki ücretin kahvaltı ve akşam yemeği dahil 1300 lira olması planlanıyor.
21 Ağustos 2023

İçişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine Ticaret Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) iki müfettiş gönderdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, son aylarda iktidar tarafından çeşitli suçlamalarla baskı altında olduğunu belirtiyor. İmamoğlu, daha önce kamu görevlisine hakaretten ceza almış ve siyasi yasak süreci başlamıştı. Ayrıca, İBB ekipleri, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Hatay'da yardım çalışmalarına katılıyor.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbul'dan bina güvenliği ile ilgili binlerce başvuru aldıklarını duyurdu. İBB, başvurulara cevap vereceğini ve bina güvenliği taramalarının ücretsiz yapılacağını belirtti. Şimdiye kadar 100 binden fazla bina ziyaret edilmiş, ancak sadece 30 bini inceleme için izin vermiş. Tut, bu işlemin bilgilendirme amaçlı olduğunu ve riskli yapılar için güçlendirme süreçlerine başvurulabileceğini ifade etti.
12 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, Beylikdüzü-Büyükçekmece ilçe sınırında bulunan Gürpınar sahilindeki kaçak yapıyı yıkmak için harekete geçti. Yıkım sırasında yaklaşık 15 kişilik bir grup tarafından sözlü ve fiziki saldırıya uğrayan ekipler, gaz bombası, bıçak ve silahlarla tehdit edildi. Saldırıda bir polis pitbull cinsi köpek tarafından ısırıldı ve iki İBB çalışanı yaralandı. Yaralılar hastanede tedavi altına alınırken, İBB ekipleri yıkımı tamamladı.
6 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin kararıyla İSPARK otopark ücretlerine yüzde 57'ye varan oranda zam yapıldı. Zam, birinci ve ikinci bölgedeki kapalı katlı ve açık otoparklarda, üçüncü bölgedeki otoparklarda ve yol kenarı otoparklarda uygulanacak. Ayrıca orman, koru ve mesire alanlarına giriş-çıkış ücretleri ve yıllık bisiklet kiralama ücreti de artırıldı. Yeni tarifeler 31 Aralık 2023'e kadar geçerli olacak.
12 Ekim 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile imar düzenlemelerinde değişiklikler yapıldı. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği, bu değişikliklerin kentsel dönüşüm sürecini durdurabileceğini ve yapıların statik açıdan tercih edilmeyen şekillerde inşa edilmesine, plan ergonomisinin, mimari estetiğin ve mülkiyet paylaşımının zarar görmesine yol açabileceğini ifade etti. Dernek, önceliğin riskli yapı stoğunun yenilenmesi olması gerektiğini savunurken, iktidarın İstanbul'da 'rezerv alanlarda' yeni konutlar inşa edilerek riskli bölgelerdeki vatandaşların taşınacağını açıkladığı belirtildi.
13 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen Galata Köprüsü, çift yönlü araç ve yaya trafiğine açıldı. Köprüdeki çalışmalar planlanan tarihten önce sona erdi. Yenileme çalışması kapsamında, köprünün depreme karşı direncinin artırılması, hasarlı genleşme derzlerinin onarılması ve yağmur suyuna karşı koruyan yalıtım tabakasının yenilenmesi gibi işlemler gerçekleştirildi. Ayrıca, köprü tabliyesinde güneşte erimeyen 'trinidad asfalt' kullanıldı.
17 Eylül 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Ataköy sahilindeki yeşil alana konut inşa etmeyi planlıyor. Bu plana karşı açılan davada, beklenen Marmara depremi göz önünde bulundurularak, nüfus yoğunlaştırmanın kamuya yarar sağlamayacağı belirtilen bir bilirkişi raporu hazırlandı. Daha önce afet toplanma alanı olarak belirlenen bu bölge, Bakırköy Belediyesi'nin kararıyla bu statüden çıkarıldı. Bilirkişi raporunda, yeni planın mevcut yapı yoğunluğunu artıracağı ve çevre blokların güneşlenme ve manzara imkanlarını etkileyeceği ifade edildi. Ayrıca, artan nüfus için gerekli donatı alanlarının sağlanmadığına dikkat çekildi.
21 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi verilerine göre, İstanbul'da bu geceden itibaren yağışlı hava etkili olacak ve yağmur geçişlerinin hafta boyu aralıklarla devam etmesi bekleniyor. Hava sıcaklıklarının birkaç derece azalması ve rüzgarın kuzeyli yönlerden esmesi öngörülüyor. İBB ekipleri, yağışın şiddeti ve miktarı nedeniyle olası sel veya taşkınlara karşı önlem alıyor.
27 Eylül 2023

Darbe girişiminden sonra boşaltılan İstanbul'daki askeri alanlardan Şehit Onbaşı Azim Özdemir kışlasına TRT kampüsü ve film platosu için yeni bir imar planı hazırlandı. İmar planları daha önce iki kez idare mahkemeleri tarafından iptal edilmişti. Yeni planda inşaat alanı oranı 1'den 0,8'e çekildi, ancak yapı yüksekliği hâlâ 36,5 metre. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın askıya çıkardığı yeni imar planında idari ve teknik hizmet alanları, set alanları ve otoparklar yer alıyor.
6 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'çılgın projesi' olarak bilinen Kanal İstanbul güzergahında yer alan Başakşehir'e bağlı Şahintepe Mahallesi'nde, mahalle sakinlerine ait arsalara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planlarına karşı açılan dava sonucunda yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bakanlığın itirazı üzerine dosya bölge idare mahkemesine taşındı, ancak mahkeme itirazı reddederek kararı kesinleştirdi. Mahalle sakinleri, arsalarının metrekarelerinin değiştiği ve 'Hacımaşlı Sürgünü' adını verdikleri imar transferlerine karşı dava açmıştı. Ayrıca, mahallede su altında kalacağı belirtilen bir alanda 'Şahintepe'nin ilk modern konut projesi' sloganıyla inşaat yapılması planlanıyordu.
5 Nisan 2023

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, AKP döneminde İBB'nin özel bir şirketten arazi satın alması sonucu 106 milyon dolar zarara uğratıldığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı'nın yolsuzluk dosyalarına el koyduğu ancak dönemin yöneticileri hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmadığını belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında, Metal Yapı Konut'tan satın alınan ve imar planı değiştirilen eski lunapark arazisi de dahil olmak üzere 50 yolsuzluk dosyası hazırlandı. Gökce, konunun takipçisi olacaklarını ve kamu kaynaklarının bu şekilde kullanılmasına ilişkin takdiri kamuoyuna bıraktığını ifade etti.
26 Nisan 2023
İşaretlediklerim