Ekim 2022'de İstanbul'un 10 ilçesinde başlayan yabancılara oturum izni verilmeme uygulaması, Mart ayında tüm ilçelere yayıldı. İstanbul'da kaçak sığınmacı barındıran veya yasa dışı ev kiralayan kişilere para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı. 2023'ün başından itibaren yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı ve her birine 26 bin 750 lira para cezası kesildi. Ayrıca, bu suçu üç kez işleyenlere otel ve evler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. Gözaltına alınanlardan dört kişi tutuklandı, altı kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

İstanbul Valisi Davut Gül, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının gerekçelerinden birinin 'kadınların rahatsız edilmeden vakit geçirme hakkı' olduğunu belirtti. Valilik, yasağın yeni olmadığını ve ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını ifade etti. Ancak, avukat Hüseyin Ersöz ve anayasa profesörü Kemal Gözler, bir insan fiilinin ancak kanunla yasaklanabileceğini ve genelgelerin bu konuda yetersiz olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

İstanbul Havalimanı, yolcuların uçuş korkusu ve endişesini hafifletmek amacıyla terapi köpeklerini devreye soktu. Bu köpekler, profesyonel olarak eğitilmiş ve insanları rahatlatmaya koşullandırılmış sertifikalı terapi köpeklerinden oluşuyor. Köpek terapi takımı, aylar süren yoğun bir eğitim ve hazırlık sürecinin ardından Şubat ayından itibaren havalimanında görev yapmaya başladı. Kuki ve Alita, bu projede yer alan köpeklerden sadece ikisi.
12 Nisan 2024

Türk Hava Yolları (THY), 28 Kasım tarihinde İstanbul Havalimanı'ndan kalkış yapacak ve oraya varacak toplam 56 seferi, Meteorolojik Acil Durum Komitesi'nin (Madkom) kararı doğrultusunda hava muhalefeti sebebiyle iptal ettiğini duyurdu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, iptallerle ilgili bilgiyi Twitter hesabı üzerinden paylaştı. İptal edilen seferlerin yolcularının durumları ve alternatif çözümler hakkında bilgi verilmedi.
28 Kasım 2023

İzmir'in Selçuk ilçesinde özel bir şirkete ait eğitim uçağı, Efes Havaalanı yakınlarındaki boş araziye zorunlu iniş yaptı. Kalkıştan hemen sonra kısmi motor arızası nedeniyle havaalanına 950 metre mesafedeki bir alana iniş yaptı. Uçaktaki iki kişi hafif yaralandı ve hastanede tedavi edildikten sonra taburcu edildi.
28 Haziran 2023

Paylaşımlı yolculuk uygulaması Martı TAG'ın kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul Taksiciler Odası'nın şikayeti üzerine kendilerine reklam yasağı getirildiğini duyurdu. İstanbul'daki taksiciler, TAG sürücülerini trafikte darp etmiş ve bu görüntüler TAG'ın reklamlarında kullanılmıştı. İstanbul Taksiciler Odası, bu reklamların yasaklanmasını talep etti ve Reklam Kurulu, TAG sürücülerinin sık sık darp ve hakaretle karşılaştığını belirterek 'güvenle gidersin' tanıtımlarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Öktem, bu durumu sosyal medya hesabından eleştirdi.
24 Mayıs 2024

Türkiye'de ACM Havayolları'na ait jette 1,3 ton kokain yakalanmasıyla ilgili olayda Brezilya'da yürütülen soruşturmanın 3 bin 600 sayfalık evrakı Türkiye'deki mahkemeye ulaştı. Mahkeme, evrakların tercümesinin yapılmamış olması nedeniyle tüm delillerin toplanmadığını belirtti ve şirketin patronu Şeyhmus Özkan ve pilot Veli Demir'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 28 Şubat 2024'te yapılacak.
2 Kasım 2023

İstanbul Kadıköy'den Beşiktaş'a hareket etmesi beklenen bir vapur, kaptanın 'sahipsiz' bir köpeğin vapurda bulunması nedeniyle seferi yapmaması ve yolcuların inmesini istemesi üzerine gecikti. Yolcular, köpeğin çipli ve aşılı olduğunu belirterek kaptanın tavrına tepki gösterdi ve inmek istemedi. Yarım saatlik gecikmenin ardından vapur seferini gerçekleştirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Şehir Hatları, olayla ilgili inceleme başlattığını duyurdu.
8 Mart 2023

Avustralyalı pilot Jimmy Nicholson, Singapur Havayolları uçuşunda yaşanan türbülans olayını değerlendirerek, türbülansın en yoğun yaşanabileceği bölgeleri açıkladı. Nicholson, ekvator çevresindeki intertropikal yakınsama bölgesinin (ITCZ) yıl boyunca değiştiğini ve bu bölgede büyük kümülonimbus bulutlarının sıklıkla görüldüğünü belirtti. Ayrıca, Singapur Havayolları uçağının yaşadığı türbülansın ani bir düşüş değil, kontrollü bir iniş olduğunu vurguladı. Pilot, türbülansın genellikle ITCZ bölgesinde meydana geldiğini ve bu nedenle yolcuların emniyet kemerlerini bağlı tutmalarının önemini hatırlattı.
24 Mayıs 2024

Yurt içi uçuş biletlerinin tavan fiyatına zam yapıldı. 1150 lira olan tavan fiyat, uçağın yüzde 85'i için 1650 liraya, yüzde 15'i için 2 bin 500 liraya yükseltildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ilk olarak 2013'te iç hatlarda tek yönde tavan ücret 299 lira olarak belirlenmişti. 2022 başında 599 lira olan tavan fiyat daha sonra 1150 liraya yükseltilmişti.
9 Ağustos 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, hükümete ait Airbus A340 tipi uçaktaki arızanın tekrar etmesi üzerine Pasifik gezisini iptal etti ve tarifeli uçakla Almanya'ya dönmek zorunda kaldı. Baerbock'un uçağı, Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Adaları'na gitmek üzere yola çıktıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri'nde yakıt ikmali yaptıktan sonra arıza yaptı ve Abu Dabi'ye zorunlu iniş yaptı. Alman hükümetinin uçakları, sık sık arızalanmakla gündeme geliyor.
15 Ağustos 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ziyareti sırasında yeşil pasaportlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Soylu, Türkiye'nin yeşil pasaport limitini aştığını ve bu durumun Dışişleri Bakanlığı tarafından eleştirildiğini belirtti. Aşımın devam etmesi halinde yeşil pasaportların hususi pasaportlara dönüşebileceğini ifade etti. Yeşil pasaportlar, memurlara ve ailelerine belirli koşullar altında verilen ve birçok ülkeye vizesiz giriş sağlayan pasaportlardır.
6 Mayıs 2023

Avrupa Birliği (AB), düzensiz göçmen girişi endişesiyle üye ülkelerin vize serbestisi anlaşmalarını askıya alma yetkisini genişletmeyi planlıyor. AB Komisyonu, vizesiz seyahatle bağlantılı yeni zorlukların ortaya çıktığını belirtti ve vizesiz seyahatin kötüye kullanılması durumlarını ele alacak donanıma sahip olmanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Yeni kurallarla, üye ülkeler vize serbestisi uygulamalarını askıya alabilmek için daha geniş ve esnek gerekçeler öne sürebilecek.
19 Ekim 2023

2007 yılında Isparta'da 57 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazası davasında hakkında 11 yıl sekiz ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü Yavuz Çizmeci, İstanbul Havalimanı'nda sahte kimlikle yakalandı. Polis ekipleri, şüpheli hareketler sergileyen Çizmeci'yi durdurdu ve sahte kimlik kullandığını tespit etti. Çizmeci, adliyedeki işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi. Uçak kazası davası, 16 Haziran 2009'da açılmış ve çeşitli yargı süreçlerinden geçerek nihayetinde 2021'de sonuçlanmıştı.
15 Mayıs 2024

Brezilya'nın Fortaleza Havalimanı'nda Türk jetinde 1,3 ton kokainle yakalanan iki Türk vatandaşı hakkındaki dava devam ediyor. Küçükçekmece 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci duruşmada, tutuklu sanıklar Şeyhmus Özkan ve pilot Veli Demir'in tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Duruşmada tanıklar dinlendi ve Brezilya'daki yargı süreci hakkında bilgi verildi. Mahkeme, Brezilya'daki soruşturmanın akıbetinin sorulmasına ve bir sonraki duruşmanın 7 Temmuz'da yapılmasına hükmetti.
12 Nisan 2023

Microsoft, bir mühendisin ABD Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) yaptığı şikayet üzerine, Copilot Designer'ın 18+ içerikli görseller oluşturmasını engellemeye başladı. Şikayet, Copilot Designer'ın kürtaj hakkı ve çocukların zararlı alışkanlıklar içeren görseller oluşturmasıyla ilgiliydi. Microsoft, bu tür içerikler oluşturabilecek komutları engelleyerek ve kullanıcıları uyararak müdahale etti. Ayrıca, yapay zeka kullanılarak sınıf arkadaşlarının çıplak fotoğraflarını üreten beş öğrenci okuldan atıldı.
9 Mart 2024

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve çalışmaların önümüzdeki günlerde de süreceğini belirtti. Yenişehirlioğlu, saldırgan sokak hayvanlarının mağdurlarının taleplerini karşılamak için bu düzenlemenin gerekli olduğunu savundu. Kanun teklifinin meclis kapanmadan önce sunulması bekleniyor.
23 Mayıs 2024

Hindistan'ın Air India hava yolu şirketi, 23 Nisan'da Nagpur-Mumbai seferi sırasında bir kadın yolcunun akrep tarafından sokulduğunu açıkladı. Uçak Mumbai havaalanına indikten sonra kadın yolcu doktorlar tarafından tedavi edildi ve hastanede yapılan tedavinin ardından taburcu edildi. Uçak dezenfekte edildi ve akrep bulundu. Air India daha önce de 2019'da bir uçuşta yiyecekte hamam böceği ve 2018'de bir uçuşta business class bölümünde tahtakuruları vakalarıyla gündeme gelmişti.
7 Mayıs 2023

İstanbul'da yaşanan olumsuz hava koşulları, özellikle lodosun etkisiyle, Şehir Hatları ve İDO tarafından işletilen bazı vapur seferlerinin iptal edilmesine neden oldu. İptal edilen hatlar arasında Maltepe-Adalar, Avcılar-Bostancı ve diğer bazı hatlar yer alıyor. İDO tarafından yapılan duyuruda da Kadıköy-Yenikapı-Bursa ve Bandırma-Yenikapı-Kadıköy gibi hatlarda seferlerin gerçekleştirilemeyeceği belirtildi.
19 Ocak 2023

A Milli Kadın Voleybol Takımı oyuncuları, ABD'ye ekonomi sınıfında uçtukları için tepki gösterdi. THY, sorumluluğun Türkiye Voleybol Federasyonu'nda (TVF) olduğunu savundu. TVF ise, mevzuatlar gereği Business Class bilet alamadıklarını ve THY'den kabin yükseltme talep ettiklerini belirtti. TVF, THY'nin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ve kamuoyunu bilgilendirme gereği duyduklarını ifade etti.
27 Mayıs 2024
İşaretlediklerim