Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 952'nci haftada Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istedi ancak polis müdahale etti. Eyleme destek veren milletvekilleri ve gazetecilere de müdahale edildi. Twitter hesaplarından yapılan açıklamada en az 28 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınanlar arasında İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Eren Keskin ve Hrant Dink'in oğlu Arat Dink de bulunuyordu. Daha sonra tüm gözaltındakiler serbest bırakıldı.
24 Haziran 2023

Deprem bölgesinde haber yaptığı için 'yalan bilgi yayma' suçlamasıyla Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alınan gazeteci Fırat Bulut, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Bingöl Sulh Ceza Hakimliği, Bulut hakkında çıkardığı yakalama kararını gerekçe göstermişti. Bulut, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde bir aydır haber yaptığını ve soruşturmanın susturma çabası olduğunu belirtti. Hukukçu Kerem Altıparmak, Bulut'un serbest bırakıldığını Twitter üzerinden duyurdu.
10 Mart 2023

Sedat Peker'in 'basın danışmanı' Emre Olur, Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Ancak Anadolu başsavcı vekilinin itirazı sonucu üst numaralı ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilen itiraz üzerine Olur hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve tahliye olamadan yeniden tutuklandı. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
26 Ocak 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun konuşmasını eleştirdiği bir program nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Yanardağ, ifadesinde, Anayasa'nın teminat altına aldığı basın ve ifade özgürlüğü kapsamında beyanlarda bulunduğunu ve kamuoyunu bilgilendirme ve aydınlatma görevini yerine getirmeye çalıştığını belirtti. Yanardağ, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti ve durumunun ironi ve gazetecilik faaliyeti olduğunu ifade etti.
27 Haziran 2023

Gazeteci Ayşenur Arslan, İçişleri Bakanlığı'na yapılan saldırı hakkındaki şüphelerini dile getirdikten sonra gözaltına alındı. Arslan'ın sözleri RTÜK Başkanı Şahin tarafından hedef alınmış ve Halk TV hakkında inceleme başlatıldığı duyurulmuştu. Arslan'ın patronu Cafer Mahiroğlu da Arslan'ı hedef alarak, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını açıkladı. İstanbul başsavcılığı, Arslan hakkında 'Terör örgütü propagandası yapma' ve 'Suçu ve suçluyu övme' suçlarından soruşturma başlattı.
3 Ekim 2023

Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını sosyal medyada dile getirdikten sonra Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları tarafından saldırıya uğradı. Saldırı sonrası korumalar gözaltına alındı ve 'silahla kasten yaralama' suçundan tutuklandı. Bitlis Valiliği, saldırıya karışan kişilerin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.
18 Haziran 2023

Bianet'in Kürtçe yayını Bianet Kurdî'nin editörü Aren Yıldırım, İstanbul Üsküdar'daki evinde sabah erken saatlerde polis tarafından gözaltına alındı. Yıldırım, Fatih'teki Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Avukatı Ülkü Şahin, dosyada kısıtlama olduğunu ve 24 saat süreyle avukatla görüş yasağı bulunduğunu belirtti. Aren Yıldırım, aynı zamanda dilbilimci, çevirmen ve gazeteci olarak tanınıyor ve iki kitabın yazarı.
15 Mart 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski korumasının kardeşi Ali Yeşildağ tarafından yapılan yolsuzluk iddiaları sonrasında, eski başbakan yardımcısı Bülent Arınç, bu iddiaların yargı tarafından araştırılması gerektiğini ifade etti. Gazete Duvar'ın bu konuyla ilgili haberine Küçükçekmece 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engelleme kararı verildi.
10 Mayıs 2023

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olduğu belirtilen Emre Olur, 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' ve 'silahla kasten yaralama' suçlarından yargılandığı dava kapsamında tahliye edildi. Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Olur'un dosyasının Sedat Peker ana davası ile birleştirilmesine ve gizli tanığın beyanlarının hükme esas alınamayacağına karar verdi. Olur, mahkemede hiçbir zaman Peker'den talimat almadığını ve suçlamaların asılsız olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan ve 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldığı davadan, Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesi üzerine beraat etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Pehlivan, gazetecilik faaliyetlerinin suç olmadığını ifade etti. Avukatı Hüseyin Ersöz, Pehlivan'ın tahliyesi için gerekli yasal sürecin işletileceğini duyurdu.
16 Kasım 2023

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Basın özgür' açıklamasına karşın, yılın ilk ayında 40 gazetecinin yargılandığını ve çeşitli sansürlerin yaşandığını belirtti. Gazetecilere yönelik davalarda, haber içerikleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılamalar yapıldığı, bazı gazetecilere uzaklaştırma tedbirleri uygulandığı ve resmi ilan alabilme koşullarının ağırlaştırıldığı ifade edildi. Ayrıca, RTÜK'ün bazı yayın kuruluşlarına cezalar verdiği ve internet sitelerinin erişime engellendiği belirtildi.
4 Şubat 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, eski İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek'i konu edindiği yazısı nedeniyle hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Söylemez'in yazısında, Gürlek'in birçok gazeteci ve siyasetçiyi yargıladığı belirtilmişti. Şu anda adalet bakan yardımcısı olan Gürlek'in şikayeti üzerine dava açıldı. İlk duruşma 22 Kasım'da görülecek.
27 Temmuz 2023

Gerçek Gündem editörü Furkan Karabay, bir haberde savcının ismini açık yazdığı gerekçesiyle 'terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme' suçlamasıyla tutuklandı. Karakola tebligat almak için çağrıldıktan sonra gözaltına alınan Karabay, terör şubeye götürüldü ve avukatlarıyla görüştürüldükten sonra sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, Karabay'ın tutuklanmasına karar verdi ve cezaevine gönderildi. Daha önce de polis tarafından evinden alınarak ifadeye götürülmüştü.
29 Aralık 2023

Üç aydan uzun süre tutuklu kalan gazeteci Fırat Can Arslan, ilk duruşmada tahliye edildi. Arslan, Diyarbakır'daki gazetecilerin yargılamasına katılan savcı ve hâkim eşinin görev yerinin değiştirilmesiyle ilgili bir tweet attığı için gözaltına alınmıştı. Bu tweet'i paylaşan gazeteciler Evrim Kepenek, Sibel Yükler ve Evrim Deniz de gözaltına alınmış, ancak sonrasında serbest bırakılmışlardı.
31 Ekim 2023

Gerçek Gündem editörü ve gazeteci Furkan Karabay, 'terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Karabay'ın avukatlarının tutukluluğa itirazı üzerine İstanbul 26'ncı Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tahliye kararı verildi. Karabay'ın serbest bırakılması aynı gün içinde gerçekleşmesi bekleniyor.
8 Ocak 2024

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklama kararını veren İstanbul 7'nci Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek'in geçmişte verdiği kararlar da gündeme geldi. Çiçek, 'kara para aklama' suçlamasıyla ABD'de soruşturulan işadamı Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığına el konulması ve yurt dışına çıkış yasağını kaldıran hâkim olarak biliniyor. Ayrıca, Cumhuriyet gazetesi davasına bakan İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin üyesiydi ve Fethullahçı yapıya mensup hâkim ve savcıyı saklayan kişiyi tahliye eden hâkimlerden biriydi.
27 Haziran 2023

Gazeteci Çiğdem Toker, Fox TV'de yaptığı bir yorum nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Toker, demokratik protestoların kriminalize edilmemesi gerektiğini belirtmiş ve bu yorumu üzerine iktidara yakın çevreler tarafından hedef gösterilmişti. İfade sırasında avukatı ile birlikte hazır bulunan Toker, yaptığı açıklamanın demokratik hakların kullanılmasına yönelik olduğunu ve suç unsuru taşımadığını ifade etti.
1 Şubat 2024

The Guardian gazetesi, kurucularının ve finansörlerinin kölelikle bağlantılı olduğunu kabul ederek okurlarından özür diledi. Gazetenin kurucusu John Edward Taylor ve 11 finansöründen en az 9'unun kölelikle bağlantıları, Hull ve Nottingham üniversitelerinden araştırmacıların yürüttüğü bir çalışma sonucunda ortaya çıktı. Gazetenin sahibi Scott Trust şirketi, geçmişte zarar görenlerin torunlarını desteklemek amacıyla çeşitli kurumlara 10 milyon Sterlin bağış yapacağını duyurdu.
29 Mart 2023

Filipinler'de radyo programcısı ve gazeteci Juan Jumalon, canlı yayın sırasında silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Saldırganın, Jumalon'un evine 'dinleyici' olarak girdiği ve iki el ateş ettikten sonra altın kolyesini alarak kaçtığı belirtildi. Saldırının nedeni bilinmiyor ve saldırganların kimliklerine ilişkin soruşturma devam ediyor. Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., gazetecilere yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceklerini ifade etti.
5 Kasım 2023
İşaretlediklerim