Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla devreye alınmıştır. Ancak bu uygulama, bankaların karlılığını olumsuz etkilemektedir. Bankalar, Merkez Bankası'nın döviz hesaplarının TL'ye dönüşüm hedeflerine ulaşmak için KKM hesaplarına yüksek faizler sunmuş ve bu durum faiz oranlarının %35-40 seviyelerine çıkmasına neden olmuştur. Bankacılık kaynakları, bu durumun Mayıs ayında bankacılık sektörünün kar artışını sıfırlayabileceğini belirtiyor.
3 Haziran 2023

Türkiye'de ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemlerden biri olarak, şirketler için faiz üst sınırı olmayan yeni bir kur korumalı mevduat (KKM) ürünü devreye alındı ve bireysel KKM hesaplarında da faiz üst sınırı kaldırıldı. Daha önce bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. Yeni düzenlemelerle birlikte KKM hesaplarının getirisinin artması ve bireysel TL mevduat faizlerinin yüzde 20 civarına yükselmesi bekleniyor.
31 Mart 2023

Merkez Bankası, TL'nin değer kaybını önlemek için dövizden TL'ye dönüşüm yükümlülüklerini değiştirdi ve bu hamleyle kur korumalı mevduat hesaplarını (KKM) daha cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, mevduat faizlerinin yüzde 40 seviyesine ulaşmasıyla KKM faizlerinin de yüzde 50'ye çıkabileceği ifade ediliyor. 31 Mart'ta KKM'ye uygulanan faiz sınırı kaldırılmış ve bankaların asgari faiz oranı olarak politika faizini, üst limiti ise kendilerinin belirlemesine olanak tanınmıştı.
18 Mayıs 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatlar geçen hafta 72,9 milyar TL düştü ve 3,1 trilyon TL'ye geriledi. Dolar cinsinden bakıldığında kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü 112,4 milyar dolar oldu. Aynı dönemde, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,5 milyar dolar artışla 173,2 milyar dolara yükseldi.
19 Ekim 2023

Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması ve diğer konular, bankaların üst düzey yöneticileri tarafından Merkez Bankası yetkilileriyle görüşülecek. KKM uygulaması, seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için iktidar tarafından desteklenmiş ve bir ay içinde dört yeni düzenleme getirilmişti. Bankacılar, KKM hesaplarının sürdürülebilirliğini tartışmaya başlamış olup, toplamda 120 milyar doları aşan döviz dönüşümlü KKM hesaplarında bankaların peşin faiz ödemeleri yapmakta olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Türk Lirası vadeli kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerindeki faiz sınırı kaldırıldı ve asgari oran politika faizi olarak belirlendi. Ekonomistler, bu adımı 'örtülü faiz artışı' ve iktidarın ekonomi politikalarının iflası olarak yorumladı. Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, seçim öncesinde döviz talebine karşı tasarruf sahiplerini TL'de tutmak amacıyla yapıldığını belirtti. İktisatçı Uğur Gürses ve Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, KKM uygulamasının başarısızlığını ifade etti. Ekonomist Güldem Atabay ve eski Hazine müsteşarı Mahfi Eğilmez, piyasa faizlerinin artacağını ve dövize talebin arttığını söyledi. Ekonomist Emrah Lafçı ve ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, uygulamanın maliyetli olduğunu ve bankalara ucuz kaynak sağlandığını ifade etti. Eski Merkez Bankası başkan yardımcısı Fatih Özatay ise KKM'de hedeflerin tutmadığını vurguladı.
31 Mart 2023

Merkez Bankası'nın döviz kuru politikası nedeniyle piyasada çift kur durumu oluştu. Bu durum, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki yatırımcıların zarar etmesine yol açıyor. Örneğin, üç ay önce 10 bin dolarlık KKM hesabı açan bir yatırımcı, vade sonunda eline geçen Türk Lirası ile serbest piyasadan ve bankalardan daha az dolar alabiliyor. Bankalar arası ve serbest piyasa döviz kurları arasındaki fark, KKM hesap sahiplerinin zarar etmesine sebep oluyor.
27 Nisan 2023

Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına, bankalar yüksek faiz oranları sunmaktaydı. Ancak Reuters'a konuşan dört kıdemli bankacıya göre, bazı bankalar önden prim ödeme uygulamasını durdurdu. Bankacılık kaynaklarına göre, bu durum bankaların bilançoları için daha sağlıklı bir gelişme. KKM hesaplarına verilen faizlerin ise hala yüksek seviyede olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Türk Lirası cinsinden vadeli kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde uygulanan faiz sınırı kaldırıldı. Bundan böyle, KKM hesaplarında asgari faiz oranı olarak politika faizi esas alınacak ve bankalar kendi üst faiz sınırlarını belirleyebilecek. Daha önce dövizden dönüşümlü KKM'lerde de benzer bir düzenleme yapılmış ve faiz tavanı kaldırılmıştı.
31 Mart 2023

Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin toplam mevduatının 120 milyar dolara ulaştığını ve temmuz ayından sonra her hafta 8-10 milyar dolarlık bir geri dönüş olacağını belirtti. KKM'nin, TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için Aralık 2021'de başlatıldığını ve iktidarın döviz talebini dizginlemek için çeşitli düzenlemeler yaptığını ifade etti. Kara, KKM'nin bir saadet zinciri gibi olduğunu ve devletin bu yükü ne kadar taşıyabileceğinin belirsiz olduğunu, sistemin sonuna yaklaşıldığını ve kontrollü bir şekilde etkisiz hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
21 Mayıs 2023

Türkiye'de döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan önden prim ödemesi uygulaması sonlandırıldı. Bu değişiklik sonrasında TL bazında KKM'de son iki ayın en yavaş artışı görülürken, dolar bazında ise bir gerileme kaydedildi. Merkez Bankası, bankalara KKM'de önden ödemeli prim uygulamasını sonlandırmalarını istemiş ve 1 Haziran'dan itibaren yeni açılacak veya yenilenecek KKM hesaplarında prim ödemelerinin vade sonunda yapılacağını belirtmişti.
8 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden çıkışları desteklemek ve TL mevduatının cazibesini artırmak amacıyla yeni kararlar aldı. Yayımlanan tebliğe göre, bankalar döviz dönüşümlü KKM hesaplarına politika faizinin altında faiz verebilecek, ancak bu oran politika faizinin yüzde 85'inden düşük olamayacak. Gerçek kişilerin döviz mevduatlarını TL'ye çevirmeleri için tarih koşulunda değişiklik yapıldı ve kur farkı ödemelerinde banka ile TCMB arasında bir paylaşım modeli getirildi.
1 Aralık 2023

Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 25'e çıkarmasının ardından, TL vadeli mevduat faizleri yüzde 42'ye kadar yükseldi. Bankacılık sektörü, TL dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından ise yüzde 5 TL vadeli mevduata dönüşüm hedefini tutturmak zorunda. Kamu bankaları TL vadeli mevduat faizini yüzde 35-37 arasında uygularken, bazı özel bankalar döviz dönüşlü KKM hesapları için ekstra 2 puanlık fark uyguladı.
29 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği bir yazı ile kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde uygulanan faiz üst sınırını kaldırdığını duyurdu. Daha önce bankalar, TCMB'nin belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. KKM büyüklüğü Ocak ayı itibarıyla 1,37 trilyon TL'ye düşmüş ve bu durum, faiz üst sınırının kaldırılmasına yol açmıştır. Ayrıca, şirketlere uygulanan KKM yatırımlarındaki kurumlar vergisi istisnası 2022 sonuna kadar genişletildi.
26 Ocak 2023

Türk Lirası mevduatlarının (32-91 gün) aldığı faiz ortalaması yüzde 30 seviyesini geçti, bu oran son olarak Ekim 2003'te görülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri enflasyonun düşeceği ve TL'nin değer kazanacağı beklentisi yaratmıştı ancak ekonomistlerin uyarıları doğrultusunda enflasyon arttı ve TL değer kaybetti. Ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını çeşitli yöntemlerle kontrol altında tutmaya çalışıyor. Ayrıca, kur korumalı mevduat hesaplarına olan ilgi artarken, bankalar TL mevduatını çekmek için faiz oranlarını yüksek tutuyor.
22 Mayıs 2023

Bankalar, hükümetin belirlediği hedeflere ulaşmak amacıyla müşterilerini kur korumalı mevduat (KKM) hesapları açmaya teşvik etmek için yoğun bir çaba içerisinde. Bu çabalar sonucunda KKM hesaplarındaki toplam mevduat miktarı rekor bir artışla 2,1 trilyon TL'ye ulaştı. Bankacılık sektörü çalışanları, düzenlemelerden kaynaklanan cezalardan kaçınmak için mayıs ayının ilk iki haftasında da bu yönde çalışmalarını sürdürecekler.
8 Mayıs 2023

İktidar tarafından Meclis'e sunulan yeni torba yasa teklifi, kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde Hazine tarafından sağlanan desteğin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) devredilmesini öngörüyor. Bu değişiklikle, KKM'nin bütçeye olan yükünün sınırlanması amaçlanıyor. Ancak ekonomistler, bu durumun Merkez Bankası üzerindeki yükü artırarak enflasyonu tetikleyebileceği konusunda uyarıyorlar.
5 Temmuz 2023

Yatırım uzmanı ekonomist Paul McNamara, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de uygulamaya konan kur korumalı mevduatın (KKM) asıl amacının TL'yi yapay bir şekilde dizginlemek olduğunu belirtti. KKM'nin bütçeye ağır bir yük getirdiği ve seçim öncesi döviz talebini dizginlemek için faiz sınırının kaldırıldığı ifade edildi. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, KKM'nin 2022'deki toplam yükünü 181,5 milyar TL olarak hesapladı. McNamara, KKM'nin yarattığı durum için kolay ve pürüzsüz bir çözümün temelde imkansız olduğunu söyledi.
27 Mayıs 2023

Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat uygulamasının maliyeti hakkında Merkez Bankası tarafından doğrudan bir bilgi verilmedi. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022'de KKM'nin maliyetinin 92,5 milyar lira olduğunu açıklamıştı. Merkez Bankası'nın yıllık raporunda 'diğer' kalemi altında yer alan 89 milyar lira, ekonomistler tarafından KKM maliyetine işaret ediyor olarak yorumlandı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara'nın hesaplamalarına göre, KKM'nin 2022'deki toplam maliyeti yaklaşık 181,5 milyar lira.
29 Mart 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatlara (KKM) girişler geçen hafta da devam ederek 3 trilyon liranın üzerine çıktı. Merkez Bankası'nın kur korumalı mevduatlara zorunlu karşılık getirmesi sonrasında da girişler sürdü. 21 Temmuz haftasında kur korumalı mevduat toplamı 111,6 milyar lira artışla 3,07 trilyon liraya çıktı.
27 Temmuz 2023
İşaretlediklerim