Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla 20 Mart 2021'de feshedilen İstanbul Sözleşmesi'nin iptali için Danıştay'da açılan dava reddedildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, karara yapılan temyiz başvurularını oy çokluğuyla reddederek kararı hukuka uygun buldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bu karara Twitter üzerinden sert bir dille tepki gösterdi ve kadınlara yönelik Erdoğan'ın geçmişteki sözlerini eleştirdi.
2 Ocak 2023

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. İki parti de komisyon toplantısına katılmama kararı aldı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, komisyonu ve kararlarını meşru görmeyerek toplantıya katılmayacaklarını açıkladı.
10 Ocak 2023

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 4. Olağanüstü Kongresi'nde Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak partinin yeni eş genel başkanları olarak seçildi. Kongrede eski eş genel başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar son konuşmalarını yaptılar. Buldan, partinin mücadelesinin devam edeceğini belirtirken, Sancar, HDP'nin birikimini ve mücadele tecrübesini Yeşil Sol Parti'ye aktaracaklarını ifade etti. Kırkazak ve Özcan, görevlerini onur nişanesi olarak taşıyacaklarını ve partinin varoluşunu koruyacaklarını belirttiler.
27 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmaları yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimlerin ertelenmesi konusunda son kararı Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) vereceğini ifade etti. CHP'li Erdoğan Toprak, iktidarın seçimleri ertelemekten vazgeçtiğini, Saadet Partili Bülent Kaya ise YSK'nın seçimleri zamanında yapmak için yeterli yasal dayanağa sahip olduğunu belirtti. YSK, Elâzığ'daki bir muhtarlık seçiminin ertelenmesi talebini reddederek emsal bir karar verdi.
24 Şubat 2023

SOL Parti, Emek ve Özgürlük İttifakı ile yapılan görüşmeler sonucunda ittifaka katılmama kararı aldı. Parti, ittifaka sunduğu önerilerin kabul edilmemesini gerekçe gösterdi. SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Tombul, ittifakın isminin her iki bloku temsil etmesi gerektiğini ve bazı kentlerde seçime girmemelerinin istendiğini belirtti. SOL Parti, seçimlere Sosyalist Güç Birliği olarak kendi kimliğiyle gireceğini ve HDP ile Emek ve Özgürlük İttifakı'yla işbirliğini sürdüreceğini açıkladı.
24 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, yaklaşan genel seçimler öncesinde Emek ve Özgürlük İttifakı'na tek listeyle seçime girmeleri yönünde çağrı yaptı. 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan seçimlerin 14 Mayıs'a alınması gündemdeyken, Demirtaş durumun kritik olduğunu belirtti ve ittifakın bu yönde bir karar almasını umduğunu Twitter üzerinden paylaştı. İttifak, HDP, EMEP, TİP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor.
24 Ocak 2023

İsmail Kılıçarslan, AK Parti'nin seçim beyannamesinin doğru bir şekilde kaleme alınmış olmasına rağmen, parti içinde 'Nasılsa Reis halleder' hastalığının yeniden nüksettiğini belirtiyor. Bu durum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üzerindeki yükün artmasına neden oluyor. Kılıçarslan, partinin kuruluş kodlarına ve samimiyete geri dönüş yapması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, seçimlerin algı çalışmaları ve sosyal medya üzerinden yürütülmesinin etkisiz olduğunu, gerçek başarının samimiyet ve gayretle mümkün olacağını ifade ediyor.
2 Mart 2024

İYİ Parti'den istifa eden Yavuz Ağıralioğlu, partinin 'üçüncü yol' olma hedefini başaramadığını iddia ederek yeni bir siyasi oluşum sinyali verdi. Altılı masa ve özellikle CHP ile HDP'yi eleştirdikten sonra istifa kararını alan Ağıralioğlu, milliyetçiliğin kapsayıcı olması gerektiğini ve Kürt meselesine yönelik bir çözüm iradesi gösterilmesi gerektiğini belirtti. Ağıralioğlu, yeni bir 'merkez' ve 'beraberlik zemini' inşa etme vaadinde bulundu.
20 Haziran 2023

Eski HDP sözcüsü ve eski milletvekili Ayhan Bilgen, HDP'nin kapatılma davası nedeniyle seçimlerde risk almamak için Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime girmeyi planladığını belirtti. Bilgen, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Siyasi Partiler Kanunu'nun 96'ncı maddesi gereğince Yeşil Sol Parti'nin HDP'nin 'devamı' sayılarak seçime sokulmamasının bir kriz oluşturabileceğini ifade etti. Ayrıca seçim günü oy sayımında yaşanabilecek kaos ve provokasyonlar ile Meclis ile cumhurbaşkanının farklı ittifaklardan çıkması durumunda yönetim krizi olabileceğini dile getirdi.
13 Nisan 2023

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke konusu oldu. CHP ve İYİ Parti'nin katılmayacağı toplantıya HDP de katılmama kararı aldı. Bu durumda toplantıda AKP ve MHP'li milletvekilleri muhalefet milletvekillerinin dokunulmazlıklarını ele alacak.
10 Ocak 2023

DEM Parti, Van büyükşehir belediyesi başkanlığına seçilen Abdullah Zeydan'ın adaylığının iptali ve mazbatanın AKP'li Abdulahat Arvas'a verilmesine itiraz etmek için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Zeydan, yerel seçimlerde 220 bin 919 oy alarak Arvas'ı geride bırakmıştı. DEM Parti'nin başvurusunda, Zeydan'ın memnu haklarının iadesine dair kararın Adalet Bakanlığı tarafından onaylandığı ve bu durumun Zeydan'ın kusuru olmadığı belirtildi.
3 Nisan 2024

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrasında, AKP'nin seçimleri ertelemek için Yüksek Seçim Kurulu'nu (YSK) devreye sokacağı öne sürüldü. Depremler, Türkiye nüfusunun yüzde 15'ini etkileyen bölgelerde meydana geldi ve 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ciddi güçlüklerle karşı karşıya olduğu belirtildi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerin 18 Haziran'a ertelenebileceğini ifade etti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı ve gazeteci Deniz Zeyrek, seçimlerin altı ay veya bir yıl ertelenebileceğine dair duyumlar aldıklarını paylaştılar.
13 Şubat 2023

DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi ile TBMM'de kurulacak ortak grupta yer almayacağını duyurdu. Bu karar, Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu'nun DEVA Partisi ile birleşme modeli önerisine verilen olumsuz yanıt sonrasında geldi. DEVA Partisi, önerilen birleşme modelinin parti yönetiminde çift başlılık ve mesaj karmaşasına yol açacağı ve sürdürülebilir olmayacağı gerekçesiyle uygun bulunmadığını belirtti. Ancak DEVA Partisi'nin farklı seçenekleri görüşmeye açık olduğu da bildirildi.
25 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, daha önce 14 Mayıs'ta yapılacağını işaret ettiği seçimler için kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayacağı AKP yetkilileri tarafından belirtildi. Seçimlerin öne çekilmesi için Meclis'te en az 360 milletvekilinin kabul oyu gerekiyor ve şu an 'Cumhur İttifakı'nın 334 oyu bulunuyor. CHP ve İYİ Parti, 6 Nisan'dan sonraki bir tarihte seçim yapılmasına onay vermeyeceklerini, HDP ise 'Cumhur İttifakı' ile hareket etmiyor. Seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması şartken, 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olabilme durumu tartışılırken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim tarihlerinin mevsim şartlarına bağlı olarak Mayıs ayına çekilmesini önerdi. İktidar, bu durumu 'erken seçim' yerine 'seçimlerin öne alınması' olarak nitelendiriyor. Erdoğan, seçim tarihini mevsim şartlarına göre güncelleyebileceklerini belirtmişti ve Bahçeli de bu konuda partisinin grup toplantısında açıklamada bulundu.
17 Ocak 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi, 5 Nisan Çarşamba günü saat 18:00'den 10 Nisan Pazartesi günü saat 9:00'a kadar parti meclisi üyesi, milletvekili ve yüksek divan kurulu üyeleri haricinde ziyaretçi kabul etmeyecek. Bu süre zarfında, CHP Parti Meclisi, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edilecek milletvekili aday listelerini belirlemek üzere toplanacak. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, parti meclisini 8 Nisan'da toplantıya çağırdığı ve millet ittifakı ortaklarıyla varılan ortak liste uzlaşısına ilişkin bilgilendirme yapması bekleniyor.
5 Nisan 2023

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali için açılan davada, Danıştay 10. Dairesi'nin ret kararını 'hukuka uygun' buldu. Kadın örgütleri ve siyasi partilerin açtığı dava, Danıştay 10. Dairesi tarafından reddedilmiş ve bu karara yapılan temyiz başvuruları da oy çokluğuyla reddedildi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, karara tepki göstererek, bundan sonraki adımın Anayasa Mahkemesi ve gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olacağını belirtti.
2 Ocak 2023

Hukukçu Ersan Şen'in İYİ Parti'den aday olabileceğini açıklamasının ardından, daha önce 'sürpriz aday' olarak anılan finans profesörü Özgür Demirtaş, siyasete uzak olduğunu ve hiçbir siyasi oluşumla ilgisi olmadığını ifade etti. Demirtaş, sosyal demokrat partilere arka plandan önerilerini ilettiğini, ancak siyasete doğrudan katılmayacağını belirtti. Ersan Şen ise İYİ Parti lideri Meral Akşener ile bir görüşme gerçekleştireceğini duyurdu.
5 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatma davasının seçimlerden sonra görülmesi yönündeki talebini reddetti. Karar, mahkeme tarafından oybirliği ile alındı ve HDP'nin 14 Mart'ta savunma yapması için çağrıldı. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından 7 Haziran 2021'de yapılan başvuru sonucunda, AYM Genel Kurulu 21 Haziran 2021'de iddianameyi kabul etmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de HDP'nin kapatılması gerektiğini belirten açıklamalarda bulunmuştu.
26 Ocak 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 1 Temmuz 2023 tarihinde başlaması planlanan yaz tatili, alınan kararla ertelendi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, TBMM'nin tatil süresi uzatılarak çalışmalarına devam etmesi kararlaştırıldı. Bu karar, TBMM Genel Kurulu'nun 13 Haziran 2023 tarihli oturumunda alındı.
16 Haziran 2023
İşaretlediklerim