İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Britanyalı rock müzik grubu Placebo'nun solisti Brian Molko'ya hakaret davası açtı. Meloni, kendisine 'ırkçı ve faşist' diyen Molko'ya dava açtı. Olay, Molko'nun 11 Temmuz'da bir müzik festivalinde sahneden Meloni'ye 'faşist ve ırkçı' demesi sonrası gerçekleşti. Molko'nun suçlu bulunması durumunda 1000 ila 5 bin avro para cezası alabileceği belirtiliyor.
3 Ağustos 2023

ABD'de Walmart'ta çalışan 82 yaşındaki gazi Warren Marion, TikTok kullanıcısı Rory McCarty'nin başlattığı bağış kampanyası sonucunda emekli olabildi. Kampanya, McCarty'nin Marion ile ilgili videoyu paylaşmasının ardından 3 milyon görüntülenme alarak yaklaşık 110 bin dolar topladı. Marion, toplanan parayla evinin taksitlerini ödeyecek ve Florida'daki çocuklarını ziyaret edecek.
10 Ocak 2023

Oyuncu Ezgi Mola, Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunup serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a 10 bin lira manevi tazminat ödeyecek. Mola, Orhan'ın serbest bırakılmasına sosyal medyada tepki göstermiş ve bu nedenle Orhan'ın avukatı tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Mahkeme, Mola'nın 20 Ağustos 2020'de yaptığı paylaşım nedeniyle manevi tazminat ödemesine karar verdi.
12 Haziran 2024

Rasim Ozan Kütahyalı, 'Derin Futbol' programında kullandığı ifadeler nedeniyle RTÜK üyesi İlhan Taşcı tarafından kişilik haklarına saldırı gerekçesiyle dava edildi. Taşcı, Kütahyalı'dan 20 bin liralık manevi tazminat talep etti. Davanın duruşmasında Kütahyalı'nın aylık 27 bin 500 lira kazandığı ve dört lüks araca sahip olduğu bilgisi dosyaya eklendi, ancak bu bilgilerin kesin olmadığı ve teyide muhtaç olduğu belirtildi.
1 Mart 2024

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman'ı hedef göstermek suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Demirtaş, 2020 yılında yaptığı bir savunmada Kocaman'ı eleştirmiş ve onun kendisine kumpas kurduğunu iddia etmişti. Bu nedenle Demirtaş'a iki yıl altı ay hapis cezası verilmişti, ancak istinaf mahkemesi bu cezayı kaldırarak Demirtaş'ın sözlerinin savunma hakkı kapsamında olduğuna hükmetti.
4 Mayıs 2024

Kayseri 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi, modacı Barbaros Şansal’a sosyal medyadan hakaret eden kişiye, Şansal’ın paylaşımının milli değerlere aykırı olması gerekçesiyle ceza vermedi. 2017 yılında Şansal, sosyal medya hesabından bir video paylaşmış ve Adem Ç. bu paylaşıma küfürlü bir yorumla yanıt vermişti. Şansal, Adem Ç. hakkında hakaret suçundan dava açmıştı. Mahkeme, ilk haksız eylemin Şansal’dan kaynaklandığına ve paylaşımın milli değerlere aykırı olduğuna karar vererek sanığa ceza verilmemesine hükmetti.
17 Eylül 2024

İstanbul 41'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve kamuoyunda ‘yüksek karlı gizli fon’ olarak bilinen dolandırıcılık davasında, müştekiler Arda Turan, Emre Belözoğlu ve Fernando Muslera ilk kez ifade verdi. Tutuklu sanıklar Seçil Erzan ve Ali Yörük'ün de katıldığı duruşmada, müştekiler dolandırıldıklarını ve yüksek getiri vaatleriyle kandırıldıklarını anlattılar. Muslera, Erzan'dan paranın geri ödeneceğine dair resmi dekont aldığını, ancak depremleri bahane ederek oyalandığını belirtti. Belözoğlu ve Turan da benzer şekilde yüksek getiri vaatleriyle dolandırıldıklarını ifade ettiler.
8 Mart 2024

İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinde, kira artışı nedeniyle tartıştığı kiracısını tabancayla vurarak öldüren Ertuğrul Öztunç, 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Öztunç, 16 yıldır evinde oturan Hüseyin Asar'ı öldürdükten üç gün sonra teslim olmuştu. İstanbul 39’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Öztunç'u 'haksız tahrik altında kasten öldürme' ve 'ruhsatsız silah bulundurma' suçlarından mahkum etti.
23 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medyada kendisine 'züppe' diyen CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan hakkında 250 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Özkan, Erdoğan'ı 'gösteriş müptelası' olmakla eleştirmişti. AKP'li Mahir Ünal, Özkan'ın bu sözlerini alıntılayarak adalet bakanını göreve çağırdı ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir başsavcılığının Özkan hakkında soruşturma başlattığını duyurdu. Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, Özkan hakkında ayrıca 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.
26 Ağustos 2024

Gazeteci Barış Terkoğlu, 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme' suçlamasıyla iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Terkoğlu'nun pişmanlık göstermemesi ve tekrar suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmamasını gerekçe göstererek ceza indirimi uygulamadı. Terkoğlu, geçmişte benzer bir suçlamayla ilk kez yargılandığını ve o zaman da suçlamaları reddettiğini belirtti. Ayrıca, Fethullahçı yapılanmanın yargı üzerindeki etkisine dair örnekler vererek, adalet sisteminin tarafsızlığını sorguladı.
6 Mayıs 2024

Barbaros Şansal’ın avukatları, ünlü modacıya küfür eden Adem Ç.’ye yönelik beraat kararını istinaf mahkemesine taşıdı. Mahkeme, Şansal’ın paylaşımının milli değerlere aykırı olduğunu ve ilk haksız eylemin Şansal’dan kaynaklandığını belirterek sanığa ceza vermemişti. Şansal’ın avukatları, bu kararı ‘hukuk garabeti’ olarak nitelendirerek, sanığın ifadelerinin haksız tahrik altında kullanıldığı gerekçesine sığınıldığını belirtti. Avukatlar, bu kararın ifade özgürlüğü sınırları içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini savunarak, istinaf mahkemesinden düzeltme talep etti.
19 Eylül 2024

Gezi davası hükümlülerinden Tayfun Kahraman, cezaevinden hastaneye götürülürken kelepçeli halde saatlerce bekletildiğini ve kelepçelerin bileğini sıktığını belirtti. Kahraman, bu kötü muamelenin sadece kendisine değil, tüm mahkumlara yapıldığını ve bu durumun normalleştiğini ifade etti. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kahraman'ı ziyaret ederek yaşadıklarını kamuoyuyla paylaştı. Kahraman, kötü muamelenin son bulması için hukuki mücadele verdiğini vurguladı.
1 Eylül 2024

Seçil Erzan’ın avukatı, Fatih Terim’in Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde müşteki olarak verdiği ifadenin usule aykırı alındığını iddia etti. Erzan, Denizbank’ın Levent Büyükdere şubesinde nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Terim, ifadesinde Erzan ve Rüya Sağır’ın etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmasına rızasının olmadığını belirtti. Avukat, Terim’in ifadesinin tarafların katılımına açık belirlenmiş bir tarihte yeniden alınmasını talep etti.
22 Ağustos 2024

Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması'na ilişkin davada hapis cezalarına çarptırıldı. Yargıtay, daha önce bu suçlamalar nedeniyle verilen hapis cezalarını iki defa bozmuştu. İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanan davanın karar duruşmasında, Nazlı Ilıcak'a beş yıl üç ay, Ahmet Altan'a altı yıl üç ay 18 gün hapis cezası verildi. Fevzi Yazıcı'ya bir yıl 13 ay hapis cezası verilirken, Yakup Şimşek beraat etti.
14 Şubat 2024

İstanbul'da, Fatih Camisi'nin bahçesinden kedileri kaçıran ve iş yerinde ölü kediler bulunan Mehmet Fatih Öztürk, 'birden fazla ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Öztürk duruşmaya katılmadı. Cumhuriyet savcısı, sanığın iş yerinde dokuz ölü kedi bulunduğunu ve kamera kayıtlarında kedileri çantasına koyduğunun tespit edildiğini belirtti. Mahkeme, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezinin davaya katılma talebini reddetti.
13 Mayıs 2024

Futbol dünyasının ünlü isimlerini dolandırdığı iddiasıyla yargılanan Seçil Erzan hakkında, beş müştekinin şikayetleri temelinde iki yeni iddianame daha hazırlandı. İstanbul 41'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ana dava dosyasıyla birleştirilen bu iddianamelerde, Erzan'ın müştekileri yüksek kar getireceği vaadiyle kendi yönettiği gizli fona para yatırmaya ikna ettiği belirtiliyor. Toplamda 2 milyon 250 bin lira ve 150 bin dolar alındığı, ancak sadece 1 milyon 550 bin liranın müştekilere geri ödendiği ifade ediliyor. Erzan'ın toplam hapis cezası talebi bu yeni iddianamelerle 275 yıla yükseldi.
3 Mayıs 2024

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, mesleki faaliyetleri ve insan hakları savunuculuğu nedeniyle çeşitli davalarda suçlanmıştır. Adnan Oktar ve DHKP-C davalarında verdiği bilirkişi raporları ve görüşler nedeniyle yargılanmış, yandaş medya tarafından linçe uğramıştır. Son olarak, Adnan Oktar davasında işkence gördüğüne dair verdiği rapor nedeniyle eleştirilmiş, ancak Yüksek Mahkeme, Adli Tıp Kurumu'nun raporunu değil, Fincancı'nın raporunu esas alarak karar vermiştir. Bu durum, bazı çevreler tarafından yanlış anlaşılmış ve eleştirilmiştir.
13 Şubat 2024

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, Kemal Kılıçdaroğlu’na açtığı hakaret davası, Bayraktar’ın şikayetini geri çekmesi ve yasama dokunulmazlığı nedeniyle düştü. Dava, Kılıçdaroğlu’nun 17-25 Aralık sürecinde dört bakana yönelik yolsuzluk eleştirileri nedeniyle açılmıştı. İstanbul 51’inci Asliye Ceza Mahkemesi, kovuşturma şartının sağlanmadığı gerekçesiyle davanın düşmesine karar verdi. Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, davanın düşürüldüğünü sosyal medya hesabından duyurdu.
30 Mayıs 2024

Gezi Parkı Davası'ndan tutuklu olan Tayfun Kahraman'ın eşi Meriç Demir Kahraman, Polat çiftinin tahliyesine tepki gösterdi. Meriç Demir Kahraman, eşinin kara para aklama veya yasa dışı bahis oynatma gibi suçlar işlemediğini belirtti. Dilan Polat ve Engin Polat'ın tahliye edilmesi, Tayfun Kahraman'ın tutukluluğuna karşı yapılan eleştirileri artırdı. Tayfun Kahraman, yaklaşık 29 aydır Silivri'deki Marmara Kapalı Cezaevi'nde kalıyor.
6 Eylül 2024

Ankara'da bir ev sahibi, bekara ev kiralamak istememesi nedeniyle ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 5 bin 958 lira idari para cezasına çarptırıldı. B.C.H isimli şahıs, ev sahibinin bekara ev kiralamak istememesi üzerine TİHEK'a başvurdu ve emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. TİHEK, yapılan incelemenin ardından ev sahibinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi ve para cezası uyguladı.
17 Şubat 2024
İşaretlediklerim