Avrupa Birliği hükümet bakanları, göç anlaşmasının 10 yasal bölümünü onayladı. Macaristan ve Polonya, göçmenlere ev sahipliği yapma ya da bakım masraflarını karşılama yükümlülüğüne karşı çıkarak pakete karşı oy kullandı. Yeni Pakt, başvuru sahiplerinin taranmasını genişletmek, sağlık ve güvenlik kontrolleri yapmak, inceleme prosedürlerini hızlandırmak ve ücretsiz danışmanlık sağlamak için daha katı kurallar öngörüyor. Ayrıca, hükümetlere sığınmacıları yönetmek için üç seçenek sunan 'zorunlu dayanışma' sistemi getirildi.
14 Mayıs 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin içişleri bakanları, Brüksel'deki toplantılarında göç ve iltica konusunda bir kez daha uzlaşamadı. Toplantıda, AB Komisyonu'nun 2020'de önerdiği 'Göç ve İltica Anlaşması'nın son unsuru 'Kriz Yönetmeliği' üzerinde tartışmalar yapıldı. Anlaşma sağlanamamasının ardında, Almanya'nın Akdeniz'deki insani yardım ve arama-kurtarma hizmetleri sağlayan sivil toplum kuruluşları gemilerinin desteklenmesi önerisi ve İtalya'nın buna 'göçmenler için çekici bir faktör' olduğu gerekçesiyle karşı çıkması olduğu belirtildi.
28 Eylül 2023

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'da gerçekleşen ve Kuran'ı hedef alan bir eylem sebebiyle Hollanda'nın Ankara büyükelçisini bakanlığa çağırdı. Bakanlık, Hollanda'dan bu tür provokatif eylemlere izin verilmemesini talep etti ve olayın failine yönelik gerekli işlemlerin yapılmasını beklediğini açıkladı. Bu olay, İsveç'te benzer bir eylemin ardından Türkiye-İsveç ilişkilerinin gerilmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO konusunda İsveç'e destek verilmeyeceğini belirtmesinin hemen sonrasında gerçekleşti.
24 Ocak 2023

Almanya, düzensiz göçle mücadele kapsamında sınır kontrollerini genişletti. Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında başlatılan kontroller, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'yı da kapsayacak şekilde genişletildi. Almanya İçişleri Bakanlığı, bu adımın düzensiz göçle mücadele amacı taşıdığını belirtti. Ancak, Avrupa Birliği Komisyonu ve bazı AB ülkeleri bu karara tepki gösterdi.
16 Eylül 2024

Hollanda hükümeti, Türkiye'ye yönelik silah sevkiyatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu. Bu karar, 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon nedeniyle uygulanan silah ambargosunun sona ermesi anlamına geliyor. Hollanda'nın bu adımı, 'Fransız-Alman Silah Anlaşması'na katılmak üzere atıldı. Ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından alındığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Britanya, Avrupa'ya yönelik sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Türkiye ile bir anlaşma yaptığını duyurdu. Anlaşma, kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, yeni bir Türk polis merkezinin kurulması, insan kaçakçılarına karşı mücadele, bot ticaretinin engellenmesi ve gümrük verilerinin hızla aktarılmasını içeriyor. Bu anlaşma, önümüzdeki yıl düzenlenecek genel seçimler öncesinde Britanya'nın siyasi gündeminin en üst sıralarında yer alan yasadışı göç konusunda atılan bir adım olarak görülüyor.
9 Ağustos 2023

Almanya, sığınmacılara aylık 50 avro nakit ödeme yapma kararı aldı. Hessen Eyaleti Başbakanı Boris Rhein, 16 eyalet başbakanının bu ödeme planında anlaştığını açıkladı. Eyalet başkanları, federal hükümetten iltica prosedürlerinin üçüncü ülkelere kaydırılması için somut modeller geliştirmesini talep edecek. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu düzenlemenin Almanya'daki göç durumunu değiştirmeyeceğini belirtti.
21 Haziran 2024

Avrupa Birliği (AB), düzensiz göçmen girişi endişesiyle üye ülkelerin vize serbestisi anlaşmalarını askıya alma yetkisini genişletmeyi planlıyor. AB Komisyonu, vizesiz seyahatle bağlantılı yeni zorlukların ortaya çıktığını belirtti ve vizesiz seyahatin kötüye kullanılması durumlarını ele alacak donanıma sahip olmanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Yeni kurallarla, üye ülkeler vize serbestisi uygulamalarını askıya alabilmek için daha geniş ve esnek gerekçeler öne sürebilecek.
19 Ekim 2023

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da Türkiye seçimleri için oy verme işlemi sırasında çıkan kavganın ardından Hollanda Sosyal İşler Bakanı Karien van Gennip, Türkiye'nin seçim gerilimini Hollanda'ya ihraç ettiğini belirtti. 300 kişinin karıştığı kavgaya ilişkin resmi soruşturma sürerken, Hollandalı bakan şiddet ve gözdağının kabul edilemez olduğunu ifade etti. VVD Milletvekili Bente Becker, Türkiye kökenli Hollandalıların Erdoğan rejimi tarafından etkilendiğini ve Osmanlı Ocağı üyelerinin kavgaya karıştığı iddiasını dile getirdi. Hollanda'da yapılan oy verme işleminde katılım oranı %50,96 olarak kaydedildi.
10 Mayıs 2023

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve sığınmacıların ülkede çalışmasını kolaylaştırmayı amaçlayan yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi. Yasa tasarısı, iltica talebinde bulunanların ve müsamaha belgesiyle ülkede yaşayanların iş piyasasına daha erken ve kolay erişmelerini sağlamayı hedefliyor. Tasarıya göre, ilk kabul merkezlerinde bulunan sığınmacılara en geç altı ay sonra, müsamaha belgesiyle ülkede bulunanlara genel olarak çalışma izni verilecek. Ayrıca, asgari haftalık çalışma süresi 36 saatten 20 saate düşürülecek.
2 Kasım 2023

Türkiye'den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan vize başvurularının sayısı pandemi sonrası artarken, çalışan sayısının artmaması nedeniyle randevu almakta zorluklar yaşanıyor ve ret oranları yükseliyor. 2022 yılında Türkiye'den yapılan 778 bin 409 başvurunun 120 bin 876'sı reddedildi, bu da %15,7'lik bir ret oranına işaret ediyor. Bu oran, 2019'da %9,7 iken, 2023 tahminlerine göre %15'in çok üstüne çıktığı belirtiliyor. En çok ret veren Schengen ülkeleri arasında Estonya, Finlandiya ve Belçika yer alıyor.
17 Haziran 2023

Polonya Başbakanı Donald Tusk, düzensiz göçle mücadele kapsamında iltica hakkının geçici olarak askıya alınacağını açıkladı. Tusk, bu kararın yeni göç stratejisi çerçevesinde alındığını ve Avrupa'da tanınmasını talep edeceğini belirtti. Polonya'nın vize düzenlemesini sıkılaştıracağı da duyuruldu. Bu adımlar, Polonya'nın Avrupa Birliği'nin Göç Paktı'na karşı tutumunu da yansıtıyor.
12 Ekim 2024

Hollanda Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönündeki kararlarına Türkiye'nin uymaması nedeniyle gümrük yaptırımı uygulanması kararını onayladı. AİHM, Kavala'nın 2019'da ve Demirtaş'ın ise siyasi ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle serbest bırakılması gerektiğine hükmetmişti. Hollanda, bu kararlar uygulanmadan Türkiye ile Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusunda görüşmelerin bloke edilmesini öngörüyor. Kati Piri'nin sunduğu önerge, Avrupa Birliği Konseyi toplantısı öncesinde kabul edildi.
18 Nisan 2024

ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, Kuran yakma olayları sonrasında vatandaşlarını Türkiye'deki olası terörist saldırılara karşı uyardı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Avrupa'daki İslam karşıtı eylemler ve ABD'deki protestolar nedeniyle Türk vatandaşlarına seyahat uyarılarında bulundu. Avrupa'daki Türk vatandaşlarına konsolosluk çağrı merkezine başvurmaları tavsiye edilirken, ABD'deki vatandaşlara gösterilerden uzak durmaları ve yerel güvenlik güçlerine başvurmaları önerildi.
29 Ocak 2023

Bazı Avrupalı moda markalarının, Kenya'daki bir mülteci kampından model devşirdiği belirlendi. Bu durum, mültecilerin kısa süreliğine modellik yapmaları ve sonrasında borçlandırılarak kampa geri gönderilmeleri şeklinde gerçekleşiyor. Moda ajansları, bu durumu mültecilere 'daha iyi bir hayat sunmak' ve modada 'çeşitlilik' sağlamak olarak savunuyor. Ancak, bu durum mültecilerin haklarının ihlal edildiği eleştirilerine neden oluyor.
10 Ekim 2023

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını destekleme amacıyla Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Türkiye, Rutte ve diğer aday Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile görüşmeler yaparak, NATO'nun Avrupa'nın savunma ve güvenliğindeki merkezi rolünü koruması ve müttefikler arasındaki savunma sanayi kısıtlamalarının kaldırılması gibi konularda beklentilerini iletiyor. Ayrıca, Türkiye ve Hollanda arasındaki tarihi dostluk ve işbirliği anlaşmalarının yıldönümleri de bu ziyaretin önemini artırıyor.
26 Nisan 2024

AKP Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, sığınmacıların Türkiye'ye entegre edilip Türkleştirileceğini ifade etti. Ata İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan ise sığınmacıların belirlenen bir takvim dahilinde ülkelerine gönderileceğini iddia ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteğini dile getirdi ve 'Plana sadık kal' çağrısında bulundu. Oğan, sığınmacıların geri gönderilmesini 'vazgeçilmez kriter' olarak nitelendirerek bu konuda bir takvimin olduğunu ve en kısa zamanda işlemeye başlayacağını belirtti.
31 Mayıs 2023

Hakan Fidan'ın Türkiye'nin suistimale açık vize rejimine müdahale ettiği ve bu amaçla Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın kurulmasını istediği belirtiliyor. Türkiye'de vize verme konusunda sıkılaştırmaya gidilmesi, Afrika ülkelerinden gelen başvuruların da reddedilmesine yol açmış. Bu durum, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Türkiye'nin vize rejimindeki değişiklikler, hem iç hem de dış politikada önemli sonuçlar doğuruyor.
3 Temmuz 2024

Norveç Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl, ülkeye yasadışı girişleri önlemek ve güvenliği artırmak amacıyla Rusya sınırına tel örgü çekileceğini ve sınırda görevli personel sayısının artırılacağını açıkladı. Bakan, tel örgülerin tek başına yeterli olmayacağını ve sınıra sensörler yerleştirileceğini belirtti. Finlandiya'nın NATO üyeliği sonrası artan yasadışı göçmen girişleri, Norveç'in bu kararı almasında etkili oldu. Göçmenlerin çoğunluğunu Afganistan, Mısır, Irak, Somali, Suriye ve Yemen vatandaşları oluşturuyor.
1 Ekim 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Avrupa'ya sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Britanya ile vardığı anlaşmayı eleştirdi. Kılıçdaroğlu, bu anlaşmanın Türkiye'nin iç sistemine müdahale olduğunu belirtti. Ayrıca, anlaşmanın ve Türkiye'de kurulacak olan yeni polis merkezinin İngiltere tarafından duyurulmasını eleştirdi ve Türkiye'nin bu konuda henüz bir açıklama yapmamasını sorguladı.
10 Ağustos 2023
İşaretlediklerim